ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗΣ ΚΑΥΚΑΝΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ
Στην κυβερνητική κοροϊδία απαντούν με αγώνα

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη συναυλία αλληλεγγύης στις 30 Οκτώβρη και το συλλαλητήριο στην Αθήνα

Στο χωριό Καυκανιά, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας της Ηλείας, ο χρόνος μοιάζει σαν να έχει σταματήσει λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Οι περίπου 160 κάτοικοι, εδώ και σχεδόν δυόμισι μήνες από τη μέρα που έσβησαν οι φλόγες, ζουν με την κυβερνητική αδιαφορία για τα προβλήματά τους αλλά και την κοροϊδία για την άμεση αντιμετώπισή τους, συνεχίζοντας την πάλη τους για να μην ξεχαστεί τίποτα, να δικαιωθεί και ο τελευταίος πυρόπληκτος.

Οπως ανέφερε ο Νίκος Βασιλόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Ηλείας και κάτοικος Καυκανιάς, «όποιος έκανε αίτηση για αρωγή μέσα σε δέκα μέρες από τις ζημιές που υπέστη, έλαβε ένα βοήθημα με διαβαθμίσεις και από εκεί και πέρα κανένας δεν πήρε ούτε ευρώ».

Πρόκειται για χρήματα που, όπως εξήγησε, θα συμψηφιστούν στο τέλος με το ποσό της αποζημίωσης που θα δικαιούται ο καθένας πυρόπληκτος, όταν και όποτε ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, που σε πολλές περιπτώσεις ακόμα εκκρεμούν.

«Είναι κοροϊδία να θεωρείται ότι θα μας δώσουν και αποζημίωση», πρόσθεσε, απαντώντας και στην υποκρισία της περιφερειακής αρχής Δυτικής Ελλάδας (πλειοψηφία ΝΔ), οι εκπρόσωποι της οποίας τονίζουν ότι τα χρήματα της αρωγής δεν επιστρέφονται.

Την ίδια ώρα οι αποζημιώσεις για στάβλους, αποθήκες και άλλες αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις δεν έχουν δοθεί από τον ΕΛΓΑ, ενώ για τις ζημιές στις καλλιέργειες έντονος είναι ο φόβος ένταξής τους στα ΠΣΕΑ, που σημαίνει ότι αν δεν έχει καταστραφεί το 30% της συνολικής περιουσίας κάποιου αγρότη (ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται αυτή), μπορεί να μη λάβει κανείς ποτέ τίποτα.

Κίνδυνοι δημιουργούνται και στο οδικό δίκτυο, με τον Ν. Βασιλόπουλο να καταγγέλλει ότι δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση ακόμα και για την κοπή των καμένων δέντρων στον δρόμο Καυκανιάς - Πελόπιου, από όπου καθημερινά διέρχονται δεκάδες οχήματα και σχολικό λεωφορείο μεταφέροντας μαθητές στο Πελόπιο.

Οι επόμενοι μεγάλοι σταθμοί

Ολα τα παραπάνω πεισμώνουν και τους κατοίκους της Καυκανιάς, μεγάλο μέρος των οποίων ζει από την παραγωγή σταφίδας και ελαιόλαδο, καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από τις φωτιές. Στόχος που έχει τεθεί είναι και η δική τους μαζική συμμετοχή στη συναυλία αλληλεγγύης με την Ρίτα Αντωνοπούλου στις 30 Οκτώβρη στον Πύργο (κλειστό γυμναστήριο, 9 μ.μ.), αλλά και στο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη.

Ηδη συγκεντρώνονται συμμετοχές, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή των πυρόπληκτων για την οργάνωση των συγκεκριμένων δράσεων. Η τελευταία σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Καλούμε όλους τους συμπολίτες του νομού μας να συμμετάσχουν στη συναυλία αλληλεγγύης και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, συμβάλλοντας και αυτοί στον αγώνα μας. Να ενωθούν οι φωνές μας και να τους κάνουμε ξεκάθαρο ότι εμείς θα νικήσουμε και θα καταφέρουμε να μείνουμε στον τόπο μας».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Εδώ και τώρα αποζημιώσεις στο 100% και αντιπλημμυρικά έργα!

Τη μαζική κάθοδο στο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη αποφάσισαν χτες πλήθος μαζικών φορέων, μετά από σύσκεψη

Από τη χτεσινή σύσκεψη στην Καρδίτσα
Από τη χτεσινή σύσκεψη στην Καρδίτσα
Την απόφασή τους να οργανώσουν και να συντονίσουν τον αγώνα τους για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών, με αποζημιώσεις στο 100%, και για επαρκή χρηματοδότηση, από την κυβέρνηση, των αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούνται για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, διατράνωσαν χτες σωματεία και μαζικοί φορείς της Καρδίτσας, που συμμετείχαν στη σύσκεψη την οποία οργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και οι Επιτροπές Αγώνα Πληγέντων Καμινάδων και Αλιάκ Μαχαλά. Ταυτόχρονα αποφάσισαν να συμμετάσχουν και να στηρίξουν με κάθε μέσο το πανελλαδικό συλλαλητήριο όλων των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, το Σάββατο 6 Νοέμβρη, στις 12 μ., στο Σύνταγμα.

Στη σύσκεψη, πέραν των διοργανωτών, συμμετείχαν: Το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Γυναικών, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Χειριστών Μηχανημάτων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, το παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμάραντου, ο εκπρόσωπος της κοινότητας Αμάραντου, το Νομαρχιακό Σωματείο ΑμεΑ και Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού.

«Κόλλησαν στις λάσπες» τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης και προστασίας

Παρουσιάζοντας την εισήγηση, εκ μέρους της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο πρόεδρός της, Κώστας Τζέλλας, περιέγραψε την κατάσταση που βιώνουν 13 μήνες μετά τις καταστροφές εκατοντάδες οικογένειες:

Την ώρα που οι πλημμύρες στην περιοχή αποτελούν συχνό φαινόμενο, τα έργα που γίνονται είναι κυρίως έργα αποκατάστασης, δηλαδή διορθώνουν και μπαλώνουν τη ζημιά που έγινε από την πλημμύρα.

Χίλιες είναι οι ενστάσεις για τις αποζημιώσεις στην παραγωγή από τον ΕΛΓΑ στους αγροτοκτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που είναι ακόμα στο «περίμενε».

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι στην πόλη, που έχουν πάρει μόλις το 20% των αποζημιώσεων, ενώ μάλιστα η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το ύψος της αποζημίωσης θα είναι στο 55% της ζημιάς και αυτό σε βάθος 4ετίας.

Δεκάδες οικογένειες δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, πολλοί δεν έχουν πάρει ακόμα το επίδομα ενοικίου, πλήρωσαν τις κατεδαφίσεις από την τσέπη τους.

«Δεν πρόκειται για ανευθυνότητα ή ανικανότητα. Αυτό το κράτος, με όλες τις κυβερνήσεις, είναι εχθρικό για τον λαό και τις ανάγκες του, επειδή βρίσκεται στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας τους», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων που περιέγραψαν τα προβλήματά τους, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ακόμα και όσα έγιναν για τους πληγέντες, έγιναν κάτω από την πίεση και τη συλλογική δράση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το μεγάλο παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο της 5ης Οκτώβρη.

Ετσι συμφώνησαν ότι πέρα από τις διαπιστώσεις και αντί ο λαός να αγωνιά για τα φυσικά φαινόμενα και να μετρά θύματα και καταστροφές, χρειάζεται να υψωθεί ξανά η μεγάλη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!».

ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ
Καθημερινά δίπλα στους σεισμόπληκτους κλιμάκια του ΚΚΕ

Περιοδεία στο Αρκαλοχώρι πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ αποτελούμενο από τους Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτή του Κόμματος, Πάνο Καραγιώργο, μέλος της ΕΠ Κρήτης, και Σούλα Φανιουδάκη, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε το κλειστό γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου, το οποίο στεγάζει 62 άστεγους σεισμόπληκτους από το Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά, καθώς και την αγορά του Αρκαλοχωρίου.

«Αποκαλυπτικές ήταν οι μαρτυρίες αστέγων σχετικά με τα εμπόδια των κρατικών αρχών στην παραχώρηση οικίσκων, όπως ηλικιωμένου ζευγαριού με αναπηρία και πολυμελούς οικογένειας που νοίκιαζε σπίτι, ζήτημα που έχει καταγγείλει το ΚΚΕ στη Βουλή στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης σχετικά με τη στέγαση των πληγέντων», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου. Τα παιδιά επίσης αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με την τηλεκπαίδευση σε ακατάλληλες συνθήκες, χωρίς τα απαραίτητα μέσα.

Στην αγορά της πόλης η αντιπροσωπεία του Κόμματος συνομίλησε με πληγέντες αυτοαπασχολούμενους σχετικά με τα διαρκώς εμφανιζόμενα προβλήματα. Τα χρήματα για τις αποζημιώσεις, σε όσους έχουν μπει, είναι ψίχουλα και δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Δεν μπορούν εξάλλου να τα εκταμιεύσουν αν δεν βάλουν πρώτα το χέρι στην τσέπη για παράβολα, μηχανικούς κ.ά., ενώ σε σχέση με τον δευτεροβάθμιο έλεγχο καταγγέλλουν ότι υπάρχει «γραμμή» από το υπουργείο για «πρασίνισμα» κτιρίων ενώ έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Καμία στήριξη δεν υπάρχει για τις άμεσες υποχρεώσεις, κανονικά πληρώνονται ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, τηλέφωνο κ.ά., παραμένουν ο κίνδυνος διακοπών, η απειλή εξαίρεσης από διακανονισμούς κ.λπ.

Στη συζήτηση με κατοίκους και επαγγελματίες, τα στελέχη του Κόμματος τόνισαν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και υπογράμμισαν ότι η στρατηγική της «ανοικοδόμησης του Αρκαλοχωρίου» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ευθυγραμμίζονται μ' αυτήν ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ και την προωθούν Περιφέρεια και δημοτικοί παράγοντες, είναι ανάπτυξη όχι για τον λαό. Γίνεται με επίκεντρο το αεροδρόμιο Καστελίου, τα συμφέροντα της κοινοπραξίας «ΤΕΡΝΑ ΑΕ-GMR Airports Ltd» και αρπακτικών που έχουν βάλει «στο μάτι» φιλέτα της περιοχής, για ένα πιο αστικοποιημένο Αρκαλοχώρι, χωρίς περιφερειακούς οικισμούς, με μαζική αλλαγή χρήσης γης και οικονομικής δραστηριότητας, με άθλιες εργασιακές σχέσεις, σήμερα στο εργοτάξιο, αύριο στην εμπορική ζώνη, με καταστροφή παραγωγικών δυνατοτήτων και σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Πλημμύρισαν για δεύτερη φορά μέσα σε 10 μέρες

Τελειωμό δεν έχει η ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής της κεντρικής και νότιας Κέρκυρας, όπου το περασμένο Σάββατο με μισή ώρα βροχή πλημμύρισαν για ακόμη μια φορά μέσα σε 10 μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 30 αυλές, σπίτια και υπόγεια πλημμύρισαν στη Χρυσηίδα, με την Πυροσβεστική να προχωρά σε άντληση υδάτων. Οργισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής διαπιστώνουν ότι ακόμη και με μία μικρή βροχή από εδώ και πέρα θα βλέπουν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν, τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, αποτέλεσμα της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και αντίστοιχων υποδομών. Εκτεταμένα προβλήματα δημιουργήθηκαν και στη νότια Κέρκυρα, αυτήν τη φορά στη Λευκίμμη και τον Κάβο, όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες.

Την ίδια μέρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων μία ακόμη κακόγουστη θεατρική παράσταση λάμβανε χώρα, με την περιφερειακή αρχή να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Επικαλέστηκε την κλιματική αλλαγή και τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», κι ας ήταν μία μικρή νεροποντή που βούλιαξε την ίδια ώρα ολόκληρες περιοχές στο νησί. Μάλιστα, η πρόταση της περιφερειακής αρχής για την αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών που υπέστη το νησί το προηγούμενο δεκαήμερο αντανακλά την πρόθεσή της να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις ευθύνες για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων προτείνοντας μεταφορά κονδυλίων και ζητώντας νομοθετικές ρυθμίσεις για απευθείας αναθέσεις εργολαβιών. Ταυτόχρονα, με μία εκτίμηση για 18,5 εκατομμύρια ευρώ καταστροφές, πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες, ενταφιάζει το αίτημα για 100% αποζημίωση των πληγέντων.

Αντιδρώντας στον εμπαιγμό τους, κάτοικοι από την περιοχή του Ποταμού πραγματοποίησαν χτες παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Κέρκυρας. Η επιτροπή αγώνα των κατοίκων, ο σύλλογος γονέων του Δημοτικού Σχολείου Ποταμού και ο πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής απαίτησαν να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση στο 100% των ζημιών, να προχωρήσουν άμεσα οι καθαρισμοί των ποταμών και να βρεθεί λύση με τη χρήση ακατάλληλης γέφυρας στον οικισμό.

Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων απαίτησαν την αποζημίωση στο 100% των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις, άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και οδικό δίκτυο, μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, στελέχωση με προσωπικό της Πυροσβεστικής, του Δασαρχείου και της Πολεοδομίας και ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ