ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2021
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προκλητικές δηλώσεις για πρόστιμα σε μαθητές!

Eurokinissi

Θύελλα δικαιολογημένων αντιδράσεων προκάλεσε η δήλωση της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή για επιβολή προστίμων σε μαθητές που καθυστερούν την επιστροφή τους στο σπίτι μετά το σχολείο και «δεν τηρούν τους κανόνες οι οποίοι είναι κανόνες για όλο τον πληθυσμό». Μιλώντας στο «Mega» το πρωί της Κυριακής, η υφυπουργός είπε ότι «δεν θα είναι απεριόριστος ο χρόνος» για την επιστροφή των μαθητών στο σπίτι, μετά την επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων από την 1η Φλεβάρη, παραπέμποντας στα πρόστιμα που ισχύουν γενικά για τις μετακινήσεις. Το ίδιο βράδυ, με νέα δήλωσή της, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόστιμα συγκεκριμένα σε μαθητές».

Ωστόσο, όταν τα σχολεία ανοίγουν χωρίς ούτε ένα επιπλέον μέτρο, όταν στοιβάζονται 25 και 27 μαθητές σε αίθουσες των 20 τετραγωνικών, όταν στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά που έχουν ανοίξει μετράμε ήδη εκατοντάδες τμήματα κλειστά λόγω κρουσμάτων, είναι τουλάχιστον προκλητικό να μιλάει η υφυπουργός για πρόστιμα και καταστολή ...αν π.χ. κάνουν οι μαθητές μια παράκαμψη από ένα πάρκο κατά την επιστροφή τους στο σπίτι.

Σε σχόλιό του με αφορμή τις δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση, αντί να προκαλεί απειλώντας με πρόστιμα ανήλικους μαθητές, να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματά τους!

Τους μήνες που τα σχολεία ήταν κλειστά και οι μαθητές δοκιμάζονταν κλεισμένοι στα σπίτια τους μπροστά σε μια οθόνη, μακριά από φίλους και συμμαθητές, η κυβέρνηση δεν πήρε ούτε μισό μέτρο για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Μάλιστα, επέλεξε να απολύσει εκπαιδευτικό προσωπικό με τρίμηνη σύμβαση, ακόμα και σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, δεν έκανε τις απαραίτητες προσλήψεις σε προσωπικό καθαριότητας, δεν πήρε μέτρα για μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ κ.λπ.

Γι' αυτό μεταδίδεται ο ιός! Εκτός αν τα δεκάδες τμήματα Δημοτικών Σχολείων που έχουν ήδη κλείσει μετά από μόλις 10 μέρες λειτουργίας, έκλεισαν γιατί οι μαθητές Δημοτικού συνωστίζονται με τις ώρες στις πλατείες!

Οι μαθητές έχουν ήδη δείξει τη δύναμή τους. Δεν πρόκειται να αφήσουν την κυβέρνηση να παίζει με την υγεία και τη μόρφωσή τους. Δεν θα ανεχτούν να τους κουνά το δάχτυλο ο ένοχος για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Το δίκιο τους θα ακουστεί και πάλι... Ακόμα κι αν η κυβέρνηση επαναφέρει τον νόμο περί τεντιμποϊσμού και το κούρεμα με την ψιλή!».

Διαμαρτυρία για τις νέες ανατροπές στα νηπιαγωγεία

Την άμεση απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης που αλλάζει την ώρα αποχώρησης των νηπίων (από τις 13.00 στις 13.10) από τα νηπιαγωγεία ζήτησαν με παρεμβάσεις στην Αθήνα στο υπουργείο Παιδείας και σε άλλες πόλεις Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ).

Στη συγκέντρωση στο υπουργείο, εκπρόσωποι ΣΕΠΕ της Αττικής κατήγγειλαν πως το συγκεκριμένο μέτρο όχι μόνο δεν λύνει τα πραγματικά προβλήματα των νηπιαγωγείων στα οποία η κυβέρνηση επιλέγει να κλείνει τα μάτια, αλλά δημιουργεί και νέα. Αναφέρθηκαν στα όσα φέρνει η απόφαση αυτή, όπως αύξηση του συγχρωτισμού, δυσκολίες σε γονείς οι οποίοι θα πρέπει να... διακτινιστούν προκειμένου να πάρουν τα παιδιά τους από διαφορετικές σχολικές μονάδες, ανατροπές του προγραμματισμού των Συλλόγων Διδασκόντων. Εκπρόσωποι Συλλόγων περιέγραψαν τους όρους με τους οποίους λειτουργούν τα νηπιαγωγεία, με ελλείψεις σε υποδομές, με ανάγκες σε βοηθητικό προσωπικό, με τις νηπιαγωγούς να τρέχουν και να μη φτάνουν στη διάρκεια της μέρας, χωρίς ουσιαστικά μέτρα μέσα στην πανδημία. Αναφέρθηκαν παράλληλα στο πλαίσιο μέσα στο οποίο έρχεται η ρύθμιση η οποία αυξάνει το ωράριο των νηπιαγωγών κατά 1 ώρα τη βδομάδα, μετά από την αύξηση του 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν κατά 2,5 - 3,5 ώρες τη βδομάδα, σε μία περίοδο προώθησης αντεκπαιδευτικών μέτρων και ανατροπών, με το ωράριο και των εκπαιδευτικών να βρίσκεται στο στόχαστρο, τονίζοντας πως η εξέλιξη αυτή αφορά όλο τον κλάδο.

Οι εκπαιδευτικοί βρήκαν για μια ακόμα φορά τις πόρτες του υπουργείου κλειστές και από εκεί απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Πέμπτη στα Προπύλαια, μαζί με φοιτητές και μαθητές.

Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχη κινητοποίηση των νηπιαγωγών έγινε στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Βέροια, στο Κιλκίς και την Κοζάνη. Στην Καβάλα, μετά την προκλητική άρνηση του Συλλόγου να καλέσει σε κινητοποίηση την ώρα της τετράωρης στάσης εργασίας που είχε κηρύξει η ΔΟΕ, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκαν σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη.

Επίσης στη Λάρισα έγινε παράσταση διαμαρτυρίας χτες το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, ενώ στον Βόλο παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νηπιαγωγοί της Μαγνησίας.

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ για τα κρούσματα σε σχολεία του Μενιδίου

«

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αρκετά σχολεία του δήμου Αχαρνών (όπως 1ο Δημοτικό Θρακομακεδόνων, 4ο, 7ο, 18ο Δημοτικά Αχαρνών και 20ό Νηπιαγωγείο Αχαρνών) επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και δημοτικής αρχής Αχαρνών για την εξάπλωση της πανδημίας στην περιοχή μας», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις Μενιδίου του ΚΚΕ και μεταξύ άλλων καλούν: «Κυβέρνηση και δημοτική αρχή Αχαρνών, αντί να κουνάνε το δάχτυλο στο λαό, καλό θα είναι να πάρουν μέτρα εκεί που με δική τους ευθύνη έχουμε εξάπλωση της πανδημίας. Να ικανοποιήσουν τώρα τα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών για μέτρα προστασίας στα σχολεία της περιοχής».

Μάλιστα χτες το πρωί έγινε και παρέμβαση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την δημοτική σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Παναγιώτα Αγγελοπούλου, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, όπου την Παρασκευή εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού.

Διαπιστώθηκε ότι στο σχολείο δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τον δήμο, οι δάσκαλοι καλούνται να κάνουν μόνοι τους το τεστ, σε ιδιωτικά κέντρα, και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου αντί να κάνουν απολύμανση ζητούν από τους γονείς, τους δασκάλους και τη μία καθαρίστρια να καθαρίσουν όλο το σχολείο με χλωρίνη και τους λένε ότι η απολύμανση δεν έχει αποτέλεσμα, είναι για... ψυχολογικούς λόγους!

Σε επικοινωνία που είχε η «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον δήμαρχο, εκείνος δήλωσε ότι δεν έχει ενημέρωση.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που μήνες τώρα διεκδικούν σωματεία, φορείς και οι μαθητές της περιοχής. «Ζητάμε να γίνει απολύμανση του σχολείου άμεσα. Να σταλεί τώρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να προχωρήσει στα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και σε ευρεία ιχνηλάτηση των επαφών. Να μειωθούν οι μαθητές σε 15 ανά τμήμα», καταλήγει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σύσκεψη

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου οργανώνει σύσκεψη την Πέμπτη 28 Γενάρη, στα γραφεία του, στις 18.00, με θέμα: «Η επανεκκίνηση των μαθημάτων σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και οι προτάσεις του κινήματος για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων».

ΣΑΜΟΣ
Να λυθούν τα ζητήματα της άμεσης λειτουργίας των σχολείων

«Να μη χάσουν τα παιδιά μας ακόμη μια σχολική χρονιά! Τώρα να λυθεί το πρόβλημα στέγασης και μετακίνησης όλων των μαθητών με ασφάλεια»! Αυτό ήταν το μήνυμα της σύσκεψης που έγινε στη Σάμο με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης για την αποκατάσταση και αποζημίωση των σεισμοπαθών, με τη συμμετοχή πολλών σωματείων, φορέων και συλλόγων γονέων, που επικεντρώθηκε στην άσχημη κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία του νησιού και κυρίως της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι φορείς επισήμαναν τις ευθύνες των δήμων και της Περιφέρειας για το ότι «στη Σάμο υπάρχουν παιδιά που δεν πάνε ακόμη σχολείο λόγω ζημιών που προκάλεσε ο φονικός σεισμός γιατί δεν έχουν σταλεί οι αναγκαίες προκατασκευασμένες αίθουσες, δεν έχουν εξασφαλίσει επαρκείς, ασφαλείς και κατάλληλες αίθουσες για την προσωρινή μετεγκατάσταση, συγκοινωνίες για την μετακίνηση όλων των παιδιών».

Οι φορείς προχωρούν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια και στα δημαρχεία Ανατολικής και Δυτικής Σάμου απαιτώντας να λυθούν τα ζητήματα της άμεσης λειτουργίας των σχολείων με κριτήριο την εύρυθμη λειτουργία και την ασφάλεια των μαθητών.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org