ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Νέο αγωνιστικό ραντεβού την Πέμπτη ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα

Αύριο παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 μ. στο υπουργείο Παιδείας

Από το συλλαλητήριο στις 21 Γενάρη

RIZOSPASTIS

Από το συλλαλητήριο στις 21 Γενάρη
Σε νέο συλλαλητήριο, την Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, συναντώνται οι διεκδικήσεις φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών για ανοιχτά σχολεία και σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας και ενάντια στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης.

Σε όλη τη χώρα οι φοιτητές προχωρούν σε κινητοποιήσεις και άλλες αγωνιστικές διεργασίες, και στην Αθήνα 25 φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν τις επόμενες μέρες τη δραστηριότητά τους. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα αιτήματα για: Απόσυρση του νομοσχεδίου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, επαναλειτουργία των σχολών από το εαρινό εξάμηνο με εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας. «Ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία! Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες! Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες!», απαντούν οι φοιτητές στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για σώμα αστυνομίας στις σχολές, για διατάξεις πειθαρχικού δικαίου, που όπως αποκαλύπτεται στόχο έχουν τις διεκδικήσεις τους.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων της πρόσφατης σύσκεψης των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, αύριο Τετάρτη πραγματοποιείται παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, ενώ σήμερα το απόγευμα προγραμματίζεται νέα σύσκεψή τους. Παράλληλα, οι Σύλλογοι συγκεντρώνουν υπογραφές στήριξης του πλαισίου τους από σωματεία και φορείς, αλλά και από φοιτητές όλης της χώρας, στη διεύθυνση sites.google.com/view/kalesmafs.

Την ίδια στιγμή που το νομοσχέδιο της κυβέρνησης συναντά τη μαζική καταδίκη των φοιτητών, η υπουργός Παιδείας ήδη προαναγγέλλει νέα αντιδραστικά και καταδικασμένα μέτρα, μέσα και από το νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ που ετοιμάζεται. Μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», μεταξύ άλλων έκανε λόγο για αλλαγή του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενίσχυση της δυνατότητας συμπράξεων πανεπιστημίων και άλλων φορέων σε ερευνητική δραστηριότητα, ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές.

Μαζί μαθητές και εκπαιδευτικοί

Ραντεβού στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια δίνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, τονίζοντας πως οι μαθητές γυρίζουν την 1η Φλεβάρη στα σχολεία «πιο αποφασισμένοι από ποτέ να διεκδικήσουμε ό,τι μας στερείτε». Παράλληλα καλεί σε συνεδριάσεις τοπικών συντονιστικών, 5μελών και 15μελών ενόψει του ανοίγματος των σχολείων. «Είμαστε έτοιμοι από την πρώτη κιόλας μέρα για συνελεύσεις στα σχολεία μας και αγωνιστικές διαδικασίες για την εξασφάλιση της υγείας και της μόρφωσής μας», δηλώνουν οι μαθητές, που για μια ακόμα φορά φέρνουν την κυβέρνηση μπροστά στις ευθύνες της για το ότι ανοίγει και κλείνει τα σχολεία χωρίς να παίρνει μέτρα σύμφωνα με τα αιτήματά τους, για τους όρους της τηλεκπαίδευσης, τη στάση απέναντι στους αγώνες. Αναφέρονται επίσης στα όσα κατέκτησαν όλο αυτό το διάστημα, δηλώνουν πως συνεχίζουν διεκδικώντας απόσυρση του νομοσχεδίου και της «τράπεζας θεμάτων», συγκεκριμένα μέτρα προστασίας στα σχολεία, και πως δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται για «σχολείο να μορφώνει - προστασία της υγείας μας».

Στο συλλαλητήριο της Πέμπτης καλούν Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, συνεχίζοντας τις διεκδικήσεις για μέτρα εδώ και τώρα για ασφάλεια και υγιεινή στα σχολεία και ενάντια στο σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Με αιτήματα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο των φραγμών, της καταστολής και της αστυνομοκρατίας και ενάντια στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για έναρξη της «αξιολόγησης» των σχολικών μονάδων.

Σε άλλες πόλεις

Μια σειρά από δράσεις, με αίτημα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και να επαναλειτουργήσουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αναπτύσσουν φοιτητικοί σύλλογοι και σε άλλες πόλεις.

Σε αποκλεισμό του κτιρίου του ΕΛΚΕ στο χώρο του ΑΠΘ προχώρησαν χτες το πρωί φοιτητικοί σύλλογοι του Ιδρύματος, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, κλιμακώνοντας έτσι την αγωνιστική τους δράση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Οπως σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση, «ενώ για τις σπουδές μας δεν υπάρχουν λεφτά, εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση έδωσε σύνολο 13 εκατομμύρια ευρώ στους ΕΛΚΕ των πανεπιστημίων με κύρια κατεύθυνση τις spin-off, τους καθηγητές - manager, τα εργαστήρια - μαγαζιά κ.λπ.». Από το χώρο του κτιρίου του ΕΛΚΕ οι φοιτητές πραγματοποίησαν εξορμήσεις με τις ανακοινώσεις τους και μίλησαν με τους εργαζόμενους, μεγάλο κομμάτι των οποίων στήριξε τα δίκαια αιτήματά τους.

Στη Θεσσαλονίκη, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Νομικής, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Πολιτικών Επιστημών, Φυσικού, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, καθώς και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης, συνεχίζουν την πάλη τους, με επόμενο σταθμό το φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 28 Γενάρη, στις 12 μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην Πάτρα έγινε σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων την περασμένη Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο, με τη συμμετοχή των Συλλόγων: Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μαθηματικού, Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΕΥΠ και Οικότροφων Φοιτητών Εστίας. Συμμετείχε επίσης το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πάτρας. Οι φοιτητές αποφάσισαν κινητοποιήσεις σε διοικήσεις τμημάτων και σχολών, συλλαλητήριο στις 28 Γενάρη και κινητοποίηση στην Πρυτανεία την 1η Φλεβάρη.

Στα Γιάννενα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, Φυσικού, ΒΕΤ και Νηπιαγωγών αποφάσισαν συγκέντρωση και πορεία την Πέμπτη 28 Γενάρη, στις 5.30 μ.μ. από την Περιφέρεια. Παράλληλα συγκεντρώνουν υπογραφές στο κείμενο των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας και οργανώνουν συζητήσεις σε κάθε έτος και σύλλογο για το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ
Εξω οι φασίστες από τις σχολές!

Με ανάρτηση πανό και εξορμήσεις οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» υλοποίησαν την απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου Παντείου για την καταδίκη της θρασύδειλης επανεμφάνισης των ναζί της Χρυσής Αυγής.

Να σημειωθεί ότι μια ομάδα μελών της δολοφονικής φασιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, αποκαλούμενοι «Μέτωπο Νεολαίας της ΧΑ», πόζαραν νύχτα σε μια φωτογραφία κρατώντας πανό μπροστά στο Πάντειο και τη δημοσίευσαν στη σελίδα της ΧΑ, για να συνοδέψουν ανακοίνωσή τους με την οποία υποστηρίζουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την πανεπιστημιακή αστυνομία, επιτίθενται στους φοιτητές που κινητοποιούνται για ανοιχτές σχολές και αξιώνουν να καταργηθούν οι φοιτητικές παρατάξεις!

Ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου κατήγγειλε το παραπάνω γεγονός σχολιάζοντας μάλιστα ότι «ενδεικτικό της συγκυρίας είναι πως την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει λόγο για πάταξη της ανομίας στα πανεπιστήμια και θέλει να φέρει την αστυνομία στις σχολές, ενώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την επιστροφή των φοιτητ(ρι)ών, η ίδια κυβέρνηση δεν κάνει καμία προσπάθεια να συλληφθεί ο Χρήστος Παππάς - καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και πρώην βουλευτής της ΧΑ».

Στην απόφασή του ο Σύλλογος του Παντείου τονίζει ακόμα: «Καμία εντύπωση δεν μας κάνει που ονειρεύονται ένα πανεπιστήμιο αποστειρωμένο από συλλογικές διαδικασίες, που διαχρονικά αντιπαλεύει αυτούς και ό,τι πρεσβεύουν, ώστε να μπορούν να δρουν ανενόχλητοι και να χύνουν το φασιστικό δηλητήριο μέσα στις σχολές μας και στους χώρους της νεολαίας.

Οι φασίστες ποτέ δεν ήταν και δεν πρόκειται ποτέ να είναι μέλη των Φοιτητικών Συλλόγων και παρά τις θρασύδειλες προσπάθειές τους να αναρτήσουν φωτογραφία μπροστά από το Πάντειο μέσα στο βράδυ και με κλειστές σχολές, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι εργαζόμενοι/ες και όλη η κοινωνία, τους έχουν δείξει τη θέση τους στην Ιστορία και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Το άσυλο, η πολιτική δράση και οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος είναι αυτοί που ιστορικά δεν αφήνουν στοιχεία όπως αυτά, τους υποστηρικτές των καταδικασμένων δολοφόνων της ναζιστικής συμμορίας, να κερδίσουν ούτε μια σπιθαμή χώρου μέσα στις σχολές και την καθημερινότητά μας. Εξω οι φασίστες από τις σχολές μας».

Η πρώτη διά ζώσης διάλεξη μετά από ένα χρόνο!

Σε μια ακόμα συμβολική κίνηση για την ανάγκη των φοιτητών να ανοίξουν οι σχολές και να ξαναγυρίσουν στις σπουδές τους, ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού Αθήνας οργάνωσε χτες μια κανονική επιστημονική διάλεξη στο Τμήμα, την πρώτη μετά από ένα χρόνο με κλειστές σχολές. Ο Σύλλογος Φοιτητών, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, προχώρησε σε καθαρισμό του αμφιθεάτρου πριν από την έναρξη της διάλεξης, ενώ όρισε αποστάσεις και συγκεκριμένες θέσεις για κάθε φοιτητή. Τη διάλεξη, με θέμα «Πώς δημιουργούνται τα καιρικά φαινόμενα», έκανε ο Νίκος Καλτουνίδης, επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ.

Ηταν μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο της καμπάνιας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών «Ενας χρόνος κλειστά Πανεπιστήμια... Ως εδώ! Παίρνουμε τις σπουδές και τις ζωές στα χέρια μας! #foitites_ksana», της καμπάνιας για «πανεπιστήμιο ανοιχτό, δημόσιο και δωρεάν, ακαδημαϊκής ελευθερίας, κυψέλη μόρφωσης και έρευνας προς όφελος του λαού! Εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές! Δώστε λεφτά να ανοίξουν οι σχολές!», όπως σημειώνει το ΜΑΣ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ