ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2019 - Κυριακή 27 Γενάρη 2019
Σελ. /40
ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
Μπροστά οι ανάγκες του λαού

Από την πορεία ενάντια στην ανεργία το 2016
Από την πορεία ενάντια στην ανεργία το 2016
«

Καλούμε τον πατραϊκό λαό να μας στηρίξει για την επανεκλογή μας, ώστε να συνεχιστεί η παρέμβαση και η δράση υπέρ του λαού».

«5 χρόνια μετά συνεχίζουμε. Μπροστά οι ανάγκες του λαού. Να συνεχιστεί το φιλολαϊκό έργο αυτής της δημοτικής αρχής». Με αυτό το σύνθημα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Πατρέων απευθύνει πλατύ κάλεσμα στον πατραϊκό λαό να συμμετάσχει στον «Δημόσιο απολογισμό και την παρουσίαση του έργου της» και να στηρίξει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για την επανεκλογή της στη διοίκηση του δήμου, την Τετάρτη 6 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, στο κλειστό γήπεδο της ΕΑΠ (Ηπείρου 8 και Φαβιέρου).

Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Ο δήμαρχος Πατρέων και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με αφορμή και τον δημόσιο απολογισμό, επισημαίνει στον «Ριζοσπάστη»:

«Προχωράμε για τις εκλογές της 19ης Μάη με ψηλά το κεφάλι. Τιμήσαμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο πατραϊκός λαός, τον κάναμε να αισθανθεί περήφανος για την επιλογή του. Πορευτήκαμε μαζί με την πλειοψηφία του πατραϊκού λαού στους δρόμους του αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Να υπάρχει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, χωρίς φτώχεια. Να μπορούν τα παιδιά μας να ανοίξουν τα φτερά τους και να γευτούν τη χαρά της ζωής. Να είναι οι γειτονιές, η πόλη μας, με λυμένα τα προβλήματα λειτουργίας της. Στο κέντρο της προσοχής μας ήταν και είναι οι ανάγκες των παιδιών μας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, αγροτών.

Ο Κώστας Πελετίδης
Ο Κώστας Πελετίδης
Η διεκδίκηση της ευθύνης διοίκησης του δήμου μας δεν ξεκινά από το μηδέν, είμαστε πιο έμπειροι, αποδείξαμε στην πράξη, χωρίς πολλά λόγια κενού περιεχομένου, ότι μπορούμε να στηρίξουμε τον αγώνα του πατραϊκού λαού για επιβίωση και δουλειά. Ως δημοτική αρχή πήραμε μέτρα, ανάσες ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν την πόλη, την ποιότητα ζωής των κατοίκων, νοικοκυρέψαμε την πόλη, τις υπηρεσίες του δήμου. Με πολύ λιγότερο προσωπικό, με 60% λιγότερα χρήματα στα ταμεία του δήμου σε σύγκριση με το 2010, κρατήσαμε όρθια την πόλη. Δεν ήμασταν τα καλά παιδιά της κυβερνητικής εξουσίας και των επιχειρηματικών ομίλων. Ημασταν απέναντι σε όλους εκείνους που προωθούν αντιλαϊκές πολιτικές (κυβερνήσεις, Ευρωπαϊκή Ενωση, Περιφέρεια κ.α.). Απαιτήσαμε ό,τι ανήκει στο λαό της πόλης. Με τον πατραϊκό λαό διεκδικητή πετύχαμε νίκες, αποδείχτηκε ότι οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα. Η παραλιακή ζώνη χάρη σε αυτούς τους αγώνες παραχωρήθηκε στον δήμο. Το Νότιο Πάρκο είναι γεγονός, το απολαμβάνει η πόλη μας. Η διέλευση του τρένου, χάρη σε αυτούς τους αγώνες, δεν θα καταστρέψει την πόλη, περνώντας επιφανειακά, αλλά θα έχουμε το αντίθετο, υπογειοποίηση, προαστιακό, γραμμικό πάρκο 6,5 χιλιομέτρων. Χάρη στους αγώνες μας θα παίρνουμε το νερό αδάπανα από το φράγμα Πείρου - Παραπείρου. Συνεχίζουμε τους αγώνες μας, θα έχουμε όλα όσα διεκδικούμε.

Ο πατραϊκός λαός, ενωμένος, ξεπερνώντας προκαταλήψεις, μπορεί να ανατρέψει την άσχημη κατάσταση που βιώνει. Μπορούμε να συμπορευτούμε μαζί, δεν είναι εμπόδιο η διαφορετική προσέγγιση, πατώντας στη στέρεα βάση ότι η συντριπτική πλειοψηφία χάνει γιατί κερδίζουν οι λίγοι. Ζητούμε να είμαστε και πάλι η δημοτική αρχή της πόλης μας. Δουλεύοντας μαζί με τους εργαζόμενους, το λαό της πόλης, από θέσεις διεκδίκησης - αντιπολίτευσης στους ισχυρούς, μπορούμε να πάμε ακόμα πιο μπροστά. Δεν πρέπει να αφήνουμε το γνωστό παρελθόν να έρθει και να ανακόψει μια πορεία επίλυσης λαϊκών προβλημάτων, να έχουμε ξανά κυρίαρχους αυτούς που έφεραν στη χώρα μας και στην πόλη μας τα γνωστά αποτελέσματα.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα συγκρουστούν συγκεκριμένες πολιτικές. Εμείς θα προβάλουμε την ανάγκη ο πατραϊκός λαός να έχει μια δημοτική αρχή που έμπρακτα θα αγωνίζεται μαζί του για να έχει αυτά που δικαιούται. Να έχει εργασία, μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες, ζωή στις γειτονιές, ελεύθερους χώρους, Πολιτισμό, Υγεία, Παιδεία, ειρήνη.

Θα αγωνιστούμε ώστε να σταματήσει η δυστυχία των πολλών να μετατρέπεται σε κέρδος για τους λίγους».

ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ
Η δημοτική αρχή μπορεί να κοιτάει το λαό της Καισαριανής στα μάτια

Κάλεσμα στον καισαριανιώτικο λαό να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στη σημερινή αγωνιστική δημοτική αρχή απηύθυνε ο δήμαρχος της πόλης και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Μια πολύ μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση, με αγωνιστικό παλμό, ενθουσιασμό και αισιοδοξία, έγινε στην Καισαριανή, με την ευκαιρία των 4 χρόνων από την ανάδειξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη διοίκηση του δήμου.

Ηταν η 4η κεντρική απολογιστική συνέλευση ενημέρωσης για τις εξελίξεις, τον προγραμματισμό και τους στόχους για το επόμενο διάστημα, που πραγματοποίησε η δημοτική αρχή Καισαριανής το απόγευμα της Δευτέρας 21/1.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο δήμαρχος, Ηλίας Σταμέλος, και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ανέδειξε μεταξύ άλλων το αντιδραστικό πλαίσιο αλλαγών στην Τοπική Διοίκηση με την ψήφιση του «Κλεισθένη», που ενσωμάτωσε τον πυρήνα όλων των παλιότερων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, ενώ απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που πήρε η δημοτική αρχή ενάντια σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο.

Οδηγός μας η δέσμευση να είμαστε λαϊκή αντιπολίτευση

«Δεν κρύψαμε - είπε - τα προβλήματα μα ούτε και τις αιτίες που τα γεννούν. Με οδηγό μας την υπόσχεση - δέσμευση που δώσαμε στο λαό της Καισαριανής ότι θα είμαστε αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική και ταυτόχρονα στήριγμα στην πάλη του, πορευτήκαμε όλο αυτό το διάστημα.

Καταδικάσαμε τα μνημόνια και τα μέτρα σε βάρος του λαού που συνεπάγονται.

Ο Ηλίας Σταμέλος
Ο Ηλίας Σταμέλος
-- Αντιταχθήκαμε στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

-- Δεν παραδώσαμε τα αποθεματικά των δήμων.

-- Αντιταχθήκαμε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη προς τους δήμους πάνω από 500 ευρώ και μαζί με 9 ακόμα δήμους καταθέσαμε τροπολογία στη Βουλή (που κάτω από την πίεση την αποδέχτηκε και η ΚΕΔΕ) αλλά η κυβέρνηση δεν έκανε αποδεκτή.

-- Πήραμε πρωτοβουλίες μαζί με τις δημοτικές αρχές της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για την Παιδεία, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στους δήμους, την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης κ.λπ.

-- Πήραμε απόφαση και κάναμε ενέργειες ενάντια στην παραχώρηση στο "υπερταμείο" ακινήτων του δήμου (σχολεία, παιδικές χαρές, πλατείες).

-- Πήραμε πρωτοβουλία και υλοποιούμε πρότυπο πρόγραμμα με το ΚΕΘΕΑ για τα ναρκωτικά.

-- Σταθήκαμε έμπρακτα αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες - θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων όντας οι κάτοικοι της Καισαριανής θύματα της ίδιας πολιτικής».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος έκανε αναλυτικό απολογισμό καταθέτοντας πλήρη στοιχεία. Οπως είπε, το 2015 η δημοτική αρχή ανέλαβε συνολικά χρέη 6.500.000 ευρώ και σήμερα έχει αποπληρώσει όλες τις οφειλές προς τρίτους, εξυπηρετεί κανονικά τις δόσεις του δανείου, ρυθμισμένες οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. «Δεν δημιουργούμε αυταπάτες. Οσο παραμένει η αντιλαϊκή πολιτική τα όρια της διαχείρισης είναι περιορισμένα και δεν πρέπει να αναμένουμε παθητικά. Διεκδικούμε όλα όσα δικαιούται ο λαός της πόλης μας», τόνισε ο δήμαρχος.

Στάθηκε επίσης στις διεκδικήσεις και στις προσπάθειες που έχει καταβάλει η δημοτική αρχή για να υλοποιηθούν έργα αναγκαία για το λαό της πόλης. Υπογράμμισε ότι όλα όσα έχουν υλοποιηθεί έχουν γίνει με αγώνα. Αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης, στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που δημιουργήθηκε από τη σημερινή δημοτική αρχή (με πάνω από 30.000 επισκέπτες), στο Μνημείο και στο Σκοπευτήριο λέγοντας: «Υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια και την ιστορία του τόπου μας, κόντρα στη λήθη και διαστρέβλωση που προσπαθούν να επιβάλουν η ΕΕ και τα σύγχρονα επιτελεία της αντίδρασης». Θύμισε ότι «σε αυτή μας την προσπάθεια βρήκαμε απέναντι την κυβερνητική παράταξη "Συνεργασία Πολιτών", που ανοιχτά εναντιώθηκε στο χαρακτήρα του Μουσείου ως ΕΑΜικού, θέλοντας έναν άχρωμο χώρο ξαναγραψίματος της Ιστορίας».

Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο στηρίζοντας το λαό στην πάλη του

Κλείνοντας ο δήμαρχος την ομιλία του ανέφερε: «Σήμερα βρισκόμαστε αντικειμενικά στην αρχή της προεκλογικής περιόδου που θα γίνουν τουλάχιστον 3 αναμετρήσεις, περιφερειακές, τοπικές δημοτικές και ευρωεκλογές, χωρίς να αποκλείονται και βουλευτικές.

Ορισμένοι από τους υποψηφίους παρουσιάζονται με το μανδύα του ανεξάρτητου. Σε αυτήν την πόλη γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά, κανείς υποψήφιος δήμαρχος, κανείς υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος δεν βγήκε από παρθενογένεση, όλοι έχουν πολιτική ταυτότητα, έχουν ενεργοποιηθεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στα κοινά με προηγούμενες δημοτικές αρχές, ας σταματήσουν λοιπόν να ψαρεύουν σε θολά νερά. Ούτε νέα ομάδα είναι ούτε πρώτη φορά εμφανίζονται στην Καισαριανή. Ηταν στελέχη των προηγούμενων παρατάξεων που οδήγησαν τα πράγματα έως εδώ.

Εχουμε πορευτεί όλο αυτό το διάστημα με την αλήθεια κοιτώντας τους Καισαριανιώτες στα μάτια. Η αλήθεια μας δεν θέλει φτιασίδωμα, γιατί είναι στην υπηρεσία του λαού. Δεν λέμε κάθε μέρα διαφορετικά πράγματα, λέμε τα ίδια με την πρώτη μέρα, υπερασπιζόμαστε με συνέπεια τους ίδιους στόχους.

Ο λαός της Καισαριανής το επόμενο διάστημα έχει κάθε λόγο να υπερασπιστεί αυτήν την αλήθεια και την εντιμότητα στην πορεία του δήμου. Σας καλούμε όλους σε συστράτευση για να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο στηρίζοντας το λαό στην πάλη του. Για μια Καισαριανή στο μπόι των σύγχρονων δικαιωμάτων του λαού και της ιστορίας της».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΕΛΕΚΟΣ
Συγκρουστήκαμε με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις πάντα δίπλα στους εργαζόμενους

Αντιπλημμυρικά έργα και Υγεία ανάμεσα στα βασικά ζητήματα για τα οποία πάλεψε η διοίκηση του δήμου

Ο Μιχάλης Σελέκος
Ο Μιχάλης Σελέκος
Ενημερωτικές συγκεντρώσεις για το έργο της δημοτικής αρχής πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε συνοικίες του Χαϊδαρίου, όπου ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συζήτησε με τον λαό της πόλης για τα προβλήματα, για τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι, για τα εμπόδια που συνάντησε, αλλά και για τον προγραμματισμό παρεμβάσεων και έργων υποδομής απαραίτητων για την πόλη. Για την καλύτερη μάλιστα ενημέρωση του χαϊδαριώτικου λαού έχει κυκλοφορήσει από τη δημοτική αρχή ενημερωτικό έντυπο, που περιλαμβάνει αναλυτικά όσες παρεμβάσεις και έργα έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και όσα έχουν αποφασιστεί να γίνουν το επόμενο διάστημα και το οποίο διανέμεται δωρεάν.

«Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του δήμου», λέει ο Μ. Σελέκος στον «Ριζοσπάστη», «γνωρίζαμε τα συσσωρευμένα προβλήματα και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε, καθώς το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων εξυπηρετεί το σκοπό να φορτώνει τα βάρη στην πλάτη του λαού για να εξασφαλίζει μεγαλύτερη κερδοφορία για το κεφάλαιο. Απέναντι σε όλα αυτά, εμείς ακολουθήσαμε έναν άλλο δρόμο και πήραμε αποφάσεις που δίνουν το στίγμα μιας άλλης πολιτικής που συγκρούεται με τις επιλογές της Περιφέρειας, της κυβέρνησης, της ΕΕ. Βρεθήκαμε στο πλάι των εργαζομένων σε κινητοποιήσεις τους, για διεκδικήσεις συνταξιούχων, με τους εργαζόμενους στα 8μηνα με τους παρατασιούχους, τις καθαρίστριες των σχολείων».

Το ενημερωτικό φυλλάδιο που διανέμεται δωρεάν από τον δήμο
Το ενημερωτικό φυλλάδιο που διανέμεται δωρεάν από τον δήμο
Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου αναφέρει ακόμα ότι καταργήθηκαν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς για τη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών, μειώθηκαν τα δημοτικά τέλη και οι συνδρομές στον Πολιτισμό και το κολυμβητήριο, υποδέχτηκαν με αλληλεγγύη και φιλοξένησαν πρόσφυγες στον Σκαραμαγκά και τα σχολεία του δήμου. Και βέβαια, μια σειρά από άλλες αποφάσεις και δράσεις προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο δήμος στα προβλήματα που αφορούν τον τομέα της Υγείας. Διοργάνωσε συσκέψεις για την Υγεία με συμμετοχή πολλών μαζικών φορέων και ήδη έχει προγραμματίσει νέα συνάντηση στις 7 Φλεβάρη 2019, στο δημαρχείο Χαϊδαρίου, με θέμα: «Υγεία για όλο το Λαό - Δράσεις και Πρωτοβουλίες διεκδίκησης του Λαϊκού Κινήματος» (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 24).

Ανάμεσα στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής είναι η διεκδίκηση και η υλοποίηση ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια σε σημαντικές παρεμβάσεις όπως: Αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις σε κεντρικές οδούς του δήμου. Ανακατασκευές αγωγών ακαθάρτων. Ανακατασκευές δικτύων αποχέτευσης λυμάτων και συνδέσεις με περιοχές. Διάνοιξη φρεατίου για την αντιπλημμυρική θωράκιση. Επισκευές αγωγών ομβρίων υδάτων. Καθαρισμοί και επισκευές οδικών δικτύων. Είναι γεγονός ότι τα σοβαρά προβλήματα στην αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία ήταν ένα από τα κύρια μέτωπα που αντιμετώπισε η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου. Προβλήματα που σε κάθε βροχή αναδεικνύονταν πολύ συχνά με τραγικό τρόπο.

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μ. Σελέκος μιλά στον «Ριζοσπάστη» για αυτά τα προβλήματα και το πώς ο δήμος προσπάθησε να τα αντιμετωπίσει. «Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι με την παραμικρή βροχή έρχονται στο φως οι τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρική θωράκιση, που έχει ο δήμος για δεκαετίες, αναδεικνύοντας προφανώς τις διαχρονικές ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών αρχών, όπως και διαχρονικά των κυβερνήσεων. Ως δημοτική αρχή προσπαθήσαμε παρά την πενιχρή χρηματοδότηση, ακριβώς επειδή έχουμε τέτοιο προσανατολισμό, να αντιμετωπίσουμε αρκετά από αυτά τα προβλήματα. Το κύριο όμως που δεν πρέπει να παραβλέψουμε είναι ότι σε ένα μεγάλο τμήμα του Χαϊδαρίου δεν υπάρχει κεντρικό δίκτυο απορροής υδάτων εξαιτίας της απουσίας κεντρικού αγωγού. Εχουμε δηλαδή μία ολόκληρη περιοχή του δήμου, που βρίσκεται πάνω από τη λεωφ. Αθηνών προς το Περιστέρι, τις γειτονιές του Δάσους και της Γρηγορούσας, η οποία δεν είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο ομβρίων.

Στην πραγματικότητα, είμαστε αντιμέτωποι με το γεγονός ότι δεν υπάρχει προσανατολισμός χρηματοδότησης από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την υλοποίηση τέτοιων έργων που ανακουφίζουν τον λαό, διότι τέτοια έργα υστερούν σε ανταποδοτικότητα».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΜΟΣ
Ενάντια στην κυβερνητική επιδρομή παραμένουμε στο πλάι της λαϊκής οικογένειας

Ο Βαγγέλης Σίμος
Ο Βαγγέλης Σίμος
Στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να ενημερώνει σταθερά τον λαό της πόλης, να οργανώσει τις διεκδικήσεις του, να ανακουφίζει τους εργαζόμενους που στενάζουν από την αντιλαϊκή πολιτική, στέκεται ο Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ξεχωρίζοντας το πρόβλημα της χωματερής της Φυλής, προαναγγέλλει τις νέες κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα μαζί με φορείς της περιοχής και σημειώνει για την κοροϊδία της Περιφέρειας και της κυβέρνησης:

«Ενώ οι ίδιοι δήλωναν όταν εκλέχτηκαν πως θα έκλειναν τη χωματερή στη Φυλή και ότι δεν θα έφτιαχναν κανένα νέο ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ, τώρα επεκτείνουν την ήδη υπάρχουσα με άλλο ένα "κύτταρο" στη Φυλή και επιλέγοντας το παλιό λατομείο του "Μουσαμά" για υποδοχή αποβλήτων, κάτι που θα μετατρέψει το Θέατρο Πέτρας σε σκουπιδότοπο. Μάλιστα, δημιουργούν και νέα χωματερή στο Γραμματικό... Η Περιφέρεια και η Δούρου προσπαθεί τώρα να εμφανιστεί ότι δήθεν στέκεται δίπλα στο λαό της Δυτικής Αττικής, κοροϊδεύοντας διπλά και πραγματοποιώντας και μια ατιμία. Γιατί δεν φτάνει που επεκτείνει χωματερή της Φυλής, αλλά βάζει και τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας να αντιπαρατίθενται με τους κατοίκους του Γραμματικού για το πού θα πάνε τα σκουπίδια, ενώ η ίδια τα στέλνει και στις δυο περιοχές! Εχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η χωματερή της Φυλής αποτελεί ενεργή υγειονομική βόμβα και κρίσιμο παράγοντα υποβάθμισης της ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας και γενικότερα της Δυτικής Αθήνας και του Θριασίου.

Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις διαχρονικά, και η σημερινή, αντιμετωπίζουν το ζήτημα της αποκομιδής και της επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων ως πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Με αφορμή τις εξελίξεις, έχουμε προβεί σε μία σειρά πρωτοβουλιών, όπως σε μάζεμα υπογραφών κατοίκων, φορέων, συλλόγων και σωματείων, σε συσκέψεις πολιτών και φορέων, σε κινητοποιήσεις στην πόλη μας καθώς και σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουμε νέα συγκέντρωση για να γνωστοποιήσουμε τις εξελίξεις στον πετρουπολιώτικο λαό, ύστερα μάλιστα και από το πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου συζητήθηκε το θέμα».

Ο Β. Σίμος προσθέτει ότι παρά το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι κυβερνήσεις με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Τοπική Διοίκηση, η δημοτική αρχή συνεχίζει να παλεύει και να διεκδικεί. Αναφέρει ακόμα την προσπάθεια του δήμου να αφαιρέσει βάρη από τη λαϊκή οικογένεια: «Αναπόσπαστο κομμάτι είναι οι παροχές της Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου μας, με σκοπό να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Σε αυτή την κατεύθυνση παρέχουμε μια σειρά από ελαφρύνσεις, όπως πολύ χαμηλά δημοτικά τέλη, μη επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, όπως επίσης οι περισσότερες δράσεις αθλητισμού και πολιτισμού για τα παιδιά είναι δωρεάν».

Τέλος, σημειώνει για τα εμπόδια που συναντάει η δημοτική αρχή: «Είναι τροχοπέδη για εμάς η πολιτική της κυβέρνησης, που περικόπτει συνεχώς τη χρηματοδότηση προς τους δήμους, όπως και η απαγόρευση στους δήμους να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό. Παρ' όλα αυτά, με ό,τι μέσα έχουμε, συμβάλλουμε στη στήριξη κάθε λαϊκής οικογένειας του δήμου μας και των ευπαθών μας ομάδων. Η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η λαϊκή οικογένεια δεν είναι τυχαία. Είναι απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής. Γι' αυτό κι εμείς παλεύουμε ενάντια σε αυτή την πολιτική στο πλάι της λαϊκής οικογένειας, όπως άλλωστε κάνουμε όλο αυτό το διάστημα, για να πάρουμε μέτρα που θα την ανακουφίσουν και θα την ελαφρύνουν από την κυβερνητική επιδρομή».

ΝΙΚΟΣ ΛΑΡΔΑΣ
Παλέψαμε και θα παλέψουμε με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα

Ο Νίκος Λαρδάς
Ο Νίκος Λαρδάς
«

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" χρόνια τώρα, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, πήρε θέση σ' όλα τα προβλήματα των Ικαριωτών, έχει διαλέξει μετερίζι, είναι με τους εργάτες του χεριού και του πνεύματος, με τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, με τους νέους και τις νέες. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε στη νέα δημοτική περίοδο».

Τα παραπάνω τονίζει στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Λαρδάς, υποψήφιος δήμαρχος Ικαρίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δίνοντας το στίγμα για το περιεχόμενο της εκλογικής μάχης αλλά και για το ρόλο που ως δημοτική αρχή, με δήμαρχο τον Στέλιο Σταμούλο, έπαιξε τα προηγούμενα χρόνια.

Ορισμένα από τα βασικά μέτωπα που άνοιξε η «Λαϊκή Συσπείρωση» ως δημοτική αρχή, είναι: Η δωρεάν μεταφορά των μαθητών, το σχολείο Ειδικής Αγωγής, τα ζητήματα της Προσχολικής Αγωγής, αναδεικνύοντας παράλληλα τον χαρακτήρα των σχεδιασμών της κυβέρνησης με το «νέο σχολείο». Πάλεψε μαζί με το λαό ενάντια στα μνημονιακά μέτρα, όπως την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, καθώς και στην πρωτοβουλία που πήρε ο κομμουνιστής δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών από τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Ανέδειξε προβλήματα στη συγκοινωνία των νησιών, δίνοντας βάρος στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (δρομολόγια - τιμές - ασφάλεια κ.λπ.) και στη βελτίωση των εσωτερικών συγκοινωνιών, καταγγέλλοντας παράλληλα τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου. Σε ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων, για πρώτη φόρα ο δήμος Ικαρίας έκανε παρέμβαση για τον ΠΕΣΔΑ και μετά από απόφαση του ΔΣ και Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, κατάθεσε πρόταση και διεκδικεί 13 εκατ. ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού, την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και την κατασκευή του ΧΥΤΥ. Επίσης, για πρώτη φορά στον δήμο Ικαρίας άνοιξε το θέμα του προσωπικού, στηρίζοντας τους σημερινούς συμβασιούχους, διεκδικώντας την άρση των απαγορευτικών διατάξεων για τις προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων και την πρόσληψη τουλάχιστον 25 εργαζόμενων με πλήρη κρατική χρηματική κάλυψη.

Αλλο κρίσιμο ζήτημα που «πάλεψε» ο δήμος είναι το θέμα της Υγείας. Οργάνωσε κινητοποιήσεις στο υπουργείο, υποστηρίζοντας με ξεκάθαρο τρόπο και συγκεκριμένες θέσεις τις κινητοποιήσεις για τα Περιφερειακά Ιατρεία και το Κέντρο Υγείας. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν πρωτοβουλίες που δημιουργούν προϋποθέσεις για την δημιουργία προνοιακής δομής για τους απόμαχους της ζωής. Ακόμα, προχώρησε σε παρεμβάσεις που θα αφορούν τις χρήσεις γης και τον χωροταξικό σχεδιασμό στο νησί, ενώ για πρώτη φορά στον δήμο Ικαρίας μπήκε το θέμα «κατοχύρωσης» των δασικών εκτάσεων στην οροσειρά της Ικαρίας ως δημοτικών, διεκδικώντας με βάση απόφαση του ΔΣ νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, σημαντική προσπάθεια έγινε για την ανάδειξη των δυνατοτήτων των ιαματικών πηγών και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της Ικαρίας. Τέλος, αξιόλογη ήταν η δραστηριότητα στον τομέα του Πολιτισμού, με τη διαμόρφωση υποδομών και τη διοργάνωση δεκάδων εκδηλώσεων χωρίς αντίτιμο.

Λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Λαρδάς: «Δεν παραμυθιάζουμε ότι μέσα σε συνθήκες σήψης και παρακμής του καπιταλιστικού συστήματος εμείς θα κάνουμε μια νησίδα παραδείσου στην Ικαρία. Μπορούμε όμως να συμπαρασταθούμε, να είμαστε δίπλα στους αγωνιζόμενους, στα συνδικάτα, στους λαϊκούς φορείς, να αντιπαλέψουμε της πολιτικές επιλογές που συνθλίβουν το λαό και σώζουν το κεφάλαιο. Μπορούμε να οργανώσουμε τη διεκδίκηση αυτών που δικαιούμαστε, όπως παροχές Υγείας για όλους, όλες τις μέρες και ώρες του χρόνου, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, ακτοπλοϊκή σύνδεση, δρόμους, διαχείριση απορριμμάτων χωρίς επιπλέον χαράτσια, έργα και υπηρεσίες στον τομέα της διαχείρισης υδάτων ώστε να μην πούμε το νερό νεράκι».

Και καταλήγει: «Το καλύτερο έργο μας δεν παίχτηκε ακόμα... Είναι αυτό της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και δράσης που θα πηγαίνει κόντρα στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, θα είναι στο πλάι του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Στο έργο που ονειρευόμαστε και σχεδιάζουμε "πρωταγωνιστής" θέλουμε να είναι ο ίδιος ο λαός και "χορηγοί" οι αγώνες μας».

Πάτρα, Καισαριανή, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Ικαρία. Πέντε κομμουνιστές δήμαρχοι από το 2014. Πέντε δημοτικές αρχές, αγωνιστικές, που τέσσερα χρόνια δεν υποτάχτηκαν στο αντιδραστικό πλαίσιο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε ακόμα περισσότερο. Που βρέθηκαν μαζί με το λαό στο μετερίζι της πάλης του για τις σύγχρονες ανάγκες του και γι' αυτό μπορούν σήμερα να τον κοιτούν στα μάτια, διεκδικώντας την επανεκλογή τους. Για να συνεχιστούν οι φιλολαϊκές παρεμβάσεις, οι δράσεις προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Χωρίς αυταπάτες, χωρίς να ξεχνούν ότι κυβέρνηση, Περιφέρεια και Ευρωπαϊκή Ενωση είναι οι βασικοί αντίπαλοι των εργαζομένων και της όποιας φιλολαϊκής παρέμβασης μπορεί να κάνει μια δημοτική αρχή.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ορισμένα από τα βασικά ζητήματα που αναδεικνύουν μπροστά στις επικείμενες τοπικές εκλογές οι υποψήφιοι δήμαρχοι: Πάτρας Κώστας Πελετίδης, Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος και Ικαρίας Νίκος Λαρδάς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ