ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΕΜΙΣΕΑ - ΣΕΑΑΝ - ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ
Να απαντηθεί η εγκληματική πολιτική και στην Ειδική Αγωγή

Συνέντευξη Τύπου χτες από τους τρεις φορείς, όπου ανακοινώθηκε και πρόγραμμα δράσης

Παλιότερη διαμαρτυρία του ΣΕΜΙΣΕΑ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Παλιότερη διαμαρτυρία του ΣΕΜΙΣΕΑ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Με τα μέτρα της κυβέρνησης, στα 200.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες που ήταν εκτός Ειδικής Αγωγής θα προστεθούν αρκετές ακόμα χιλιάδες. Μειώνουν σχεδόν 50% τις δαπάνες για τις θεραπείες και την εκπαίδευση των παιδιών. Απολύουν μαζικά εργαζόμενους, διώχνουν παιδιά από τα Κέντρα, καλούν τους εργαζόμενους να υπογράψουν μειώσεις μισθών.

Με στοιχεία όπως τα παραπάνω, οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) ανέπτυξαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου τις συνέπειες που θα έχει σε παιδιά, γονείς κι εργαζόμενους η σύμβαση που προωθεί η κυβέρνηση για το πλαίσιο λειτουργίας και τον τρόπο αποπληρωμής των ιδιωτικών δομών Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης από τον ΕΟΠΥΥ, με πραγματικό στόχο οι υπηρεσίες αυτές να «κοστίζουν» λιγότερο στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Να διαχωρίσουν οι εργαζόμενοι τη θέση τους

«Το αίτημα για μια καλή ή καλύτερη σύμβαση διευκολύνει την παραπέρα εμπορευματοποίηση του κλάδου. Δεν θα αφήσουμε να χρησιμοποιηθεί ο αγώνας μας ως μέσο πίεσης των εργοδοτών για να διευκολυνθεί η κερδοφορία τους και η παραπέρα εμπορευματοποίηση του κλάδου. Μας εγκαλούν για διάσπαση όταν εδώ και χρόνια προειδοποιούσαμε για τις επικείμενες αλλαγές, που αποτελούν στρατηγικές επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ (...).

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Μας εγκαλούν για διάσπαση εργοδοτών - εργαζομένων. Κι εμείς το λέμε καθαρά: Τέτοια διάσπαση τη θέλουμε! Παλεύουμε για να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι ότι δεν έχουν θέση στον αγώνα των εργοδοτών που σήμερα μειώνουν τους μισθούς, τους απολύουν, τους εκμεταλλεύονται. Παλεύουμε για να συνειδητοποιήσουν οι αυτοαπασχολούμενοι πως η θέση τους είναι δίπλα μας», είπε μεταξύ άλλων ο Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΜΙΣΕΑ.

Κάλεσε τα μέλη των Επιστημονικών Συλλόγων των διαφόρων ειδικοτήτων της Ειδικής Αγωγής, που είναι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στο χώρο και παλεύουν να επιβιώσουν μέσα στη σύγχρονη εργασιακή ζούγκλα, «να απαιτήσουν στις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων τους να αντιστοιχιστούν οι διεκδικήσεις με τα δικά τους συμφέροντα και όχι με αυτά των εργοδοτών/ιδιοκτητών». Ακόμη, κάλεσε τους εργαζόμενους να γίνουν μέλη του ΣΕΜΙΣΕΑ, του κλαδικού τους σωματείου, τους αυτοαπασχολούμενους να δημιουργήσουν Επιτροπές Αγώνα και να συντονιστούν με το Σωματείο.

Αναχρονισμός και αυθαιρεσία

Στις ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για τις σχεδόν ανύπαρκτες κρατικές μονάδες και υπηρεσίες στο χώρο της Ειδικής Αγωγής αναφέρθηκε ο Γιάννης Βουτσινάς, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων. «Οι οικογένειες, είπε, ως διέξοδο έχουν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Από αυτό και μόνο συνεπάγεται ότι ένα μέρος των οικογενειών είτε δεν θα έχουν καθόλου υπηρεσίες, είτε αναγκαστικά θα έχουν μέχρι του ανεπαρκούς επιπέδου των παροχών του ΕΟΠΥΥ, για όσους ιδιώτες είναι συμβεβλημένοι. Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί, δηλαδή θα επιδράσει αρνητικά σε περισσότερες οικογένειες αν σταματήσουν να υπάρχουν έστω κι αυτοί οι συμβεβλημένοι».

«Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, εκτός από την αντιλαϊκή οικονομική διάστασή τους, ενέχουν αντιεπιστημονικότητα, αναχρονισμό και αυθαιρεσία. Διότι είναι επιβεβαιωμένο επιστημονικά ότι αντενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις προβλημάτων η εναλλαγή θεραπευτών. Η κυβέρνηση δεν προτάσσει το κριτήριο της θεραπείας του παιδιού, αλλά το κριτήριο της μείωσης του κρατικού και ασφαλιστικού "κόστους" με εργαλείο τις συμβάσεις.

Με τα χάλια όμως του κρατικού τομέα, με ή χωρίς συμβάσεις, το συγκεκριμένο πρόβλημα θα ενταθεί. Στις νέες σύγχρονες ανάγκες και τις δυνατότητες που δημιουργεί η πρόοδος της επιστήμης να αντιμετωπιστούν προβλήματα, η κυβέρνηση απαντάει με το συμβιβασμό στο "παλιό", στο ξεπερασμένο και περιορισμένο κι αυτό το πλασάρει ως δήθεν φιλολαϊκή πολιτική», υπογράμμισε ο Χάρης Χουρδάκης εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ.

Πρόγραμμα δράσης

Το επόμενο διάστημα οι παραπάνω φορείς θα προχωρήσουν σε:

  • Εξορμήσεις σε Κέντρα Ειδικής Αγωγής για την ενημέρωση εργαζομένων και γονιών, αλλά και στα ειδικά σχολεία.
  • Την Κυριακή 29 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη ΓΣ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων στις 10.30 το πρωί, στα γραφεία του Συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).
  • Πλατιά σύσκεψη με συνδικάτα, σωματεία και φορείς τη Δευτέρα 30 Γενάρη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του Σωματείου.
  • Επαναφορά της συζήτησης για την κλαδική σύμβαση.
  • Μαζική καμπάνια εγγραφών στο Σωματείο.
  • Κινητοποίηση τις επόμενες μέρες, με βάση και τις εξελίξεις/απαντήσεις της κυβέρνησης.
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την απόλυση χρονίως πάσχοντα από πολυεθνική

Την απαράδεκτη απόλυση εργαζομένου που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, από το πολυεθνικό μονοπώλιο της «Παπαστράτος - Philip Morris International», κατήγγειλε με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα ότι η εταιρεία εμμένει στην απόλυση και επιχείρησε να συγκαλύψει την πραγματική της αιτία, «όπως όμως αποδείχθηκε στις τριμερείς συναντήσεις στην επιθεώρηση και στο υπουργείο Εργασίας, η απόλυση δρομολογήθηκε μετά την ολιγοήμερη νοσηλεία του εργαζομένου στο νοσοκομείο. Αλλωστε, η απόλυση κοινοποιήθηκε ακριβώς την επόμενη μέρα από την είσπραξη της αποζημίωσης που δικαιούνταν ο εργαζόμενος για την νοσηλεία του.

(...) Η εργοδοτική βαρβαρότητα πατάει στο έδαφος της εργασιακής ζούγκλας των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει και εντείνει και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με τους εταίρους της, την ΕΕ και το ΔΝΤ».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει την Επιτροπή «πώς τοποθετείται στα δίκαια αιτήματα του ταξικού εργατικού κινήματος για: Αμεση ανάκληση της συγκεκριμένης απόλυσης. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και ΣΣΕ με ικανοποιητικούς μισθούς, ανάκτηση των απωλειών. Καμία απόλυση αναπήρων και χρονίως πασχόντων και μαζικές προσλήψεις αναπήρων και χρονίως πασχόντων, γονέων και κηδεμόνων ΑμΕΑ με σταθερή και μόνιμη εργασία».

Υπενθυμίζεται ότι για την ανάκληση της απόλυσης έχει γίνει κινητοποίηση τον περασμένο Δεκέμβρη στο εργοστάσιο της «Παπαστράτος» από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Ανακοινώθηκαν οι όροι ένταξης στο πρόγραμμα της φτώχειας

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Η κυβέρνηση ενεργοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, την ώρα που στο όνομα της ολοκλήρωσης της «αξιολόγησης», ετοιμάζει νέα μέτρα που λεηλατούν ακόμα και τα πιο φτωχά νοικοκυριά, με τη μείωση του αφορολόγητου και την παραπέρα περικοπή των συντάξεων για μετά το 2018. Η απόφαση που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα, φέρνει ορισμένες μικρές τροποποιήσεις σε σχέση με το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε σε 30 δήμους το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με την απόφαση, για να γίνει κάποιος δικαιούχος του ΚΕΑ θα πρέπει κατά τους τελευταίους 6 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης το εισόδημά του να μην υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού. Δηλαδή, για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό το 6μηνιαίο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, για νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα προστατευόμενο μέλος, να μην υπερβαίνει τα 1.800 ευρώ κ.λπ. Επιπλέον, πέραν του εισοδήματος τίθενται μια σειρά από πρόσθετες προϋποθέσεις καθώς και περιουσιακά κριτήρια.

ΘΗΒΑ
Κόβουν το ρεύμα μέσα στο καταχείμωνο

Τις διακοπές ρεύματος στις οποίες προχωρά η ΔΕΗ στην περιοχή της Θήβας καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας ν. Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος». Ανάμεσα στα τελευταία «κρούσματα», το Σωματείο αναφέρεται στην περίπτωση ανέργου, με καρδιολογικό πρόβλημα υγείας, πατέρα ενός μωρού ηλικίας ενός έτους. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ο άνεργος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο τη Δευτέρα και μια μέρα μετά το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο σπίτι του.

Το Σωματείο έκανε παρέμβαση στα γραφεία της ΔΕΗ στη Θήβα, διεκδικώντας την επανασύνδεση του ρεύματος, χωρίς την προϋπόθεση του διακανονισμού της οφειλής και της πληρωμής της πρώτης δόσης, αφού αντικειμενικά η οικογένεια δεν μπορεί να πληρώσει. Οι υπάλληλοι υπέδειξαν ως αρμόδιο για να απαντήσει στο αίτημα τον διευθυντή, ο οποίος έχει έδρα στη Χαλκίδα με τον οποίο το σωματείο δεν κατάφερε να επικοινωνήσει, παρά τα δεκάδες τηλεφωνήματα που έκανε.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org