ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ - ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ
Να καταργηθεί το άθλιο καθεστώς απασχόλησης με «μπλοκάκι»

Ανακοίνωση - κάλεσμα με αφορμή τη διευκρινιστική εγκύκλιο εφαρμογής του νόμου 4387/16

Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Πρόκληση για τους μισθωτούς με «μπλοκάκι» χαρακτηρίζουν οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών και Τεχνικών την περιβόητη διευκρινιστική εγκύκλιο που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, σε εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/16. Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι προχωράει σε αυτή τη ρύθμιση με στόχο να κάνει ασύμφορο το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ως μορφή εξαρτημένης εργασίας, καθώς δήθεν "υποχρεώνει" τους εργοδότες να συνεισφέρουν κατά τα 2/3 στην ασφαλιστική εισφορά του εργαζόμενου. Στην πράξη κάνει το ακριβώς αντίθετο: Πετάει το "μπαλάκι" στους μισθωτούς προκειμένου να αποδείξουν ότι "δεν είναι ελέφαντες".

Ζητάει από το μισθωτό να αναγράψει στο μηνιαίο ΔΠΥ, που εκδίδει για να πληρωθεί, ότι υπάγεται στη ρύθμιση για τα "μπλοκάκια". Ομως, εάν ο εργοδότης αρνηθεί να αναγνωρίσει την εξαρτημένη εργασία και να υποβάλει ΑΠΔ, δηλαδή να αποδεχτεί την υποχρέωση πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, τότε ο ίδιος ο εργαζόμενος υποχρεώνεται να αποδείξει ότι είναι μισθωτός (!!!). Συγκεκριμένα, καλείται να υποβάλει στον ΕΦΚΑ υπεύθυνη δήλωση ότι τηρεί τις προϋποθέσεις του μισθωτού, δηλώνοντας ταυτόχρονα το ΑΦΜ του εργοδότη του και προσκομίζοντας τυχόν άλλα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την εξαρτημένη εργασία.

Μέχρι την επίλυση της "διαφοράς" από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ο ασφαλισμένος υποχρεώνεται στην καταβολή του συνόλου των εισφορών ως αυτοαπασχολούμενος (38% επί του μισθού του) και περιμένει την εκκαθάριση (!!!), προκειμένου να επιστραφούν οι εισφορές.

(...) Η κυβέρνηση παραδίδει τους εργαζόμενους με "μπλοκάκι" ως "πρόβατα επί σφαγή" στους εργοδότες. Οποιος γνωρίζει την κατάσταση στη "γαλέρα" των κατασκευαστικών ομίλων, των υπόλοιπων μελετητικών εταιρειών και εταιρειών παροχής τεχνικών υπηρεσιών, όπου εργάζονται μισθωτοί τεχνικοί με ΔΠΥ, εύκολα φαντάζεται την εργοδοτική τρομοκρατία που ασκείται τις τελευταίες μέρες.

Η εργοδοσία επιδιώκει είτε να μην τολμήσει ποτέ ο εργαζόμενος να δηλώσει ότι είναι μισθωτός, είτε να επιβάλει "de facto" μειώσεις μισθών στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί από αυτό που η ίδια θεωρεί "κόστος" ασφάλισης του εργαζόμενου.

Η κατάπτυστη εγκύκλιος νομιμοποιεί οριστικά το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) ως μορφή εξαρτημένης σχέσης εργασίας, αντί να απαγορεύσει πλήρως την εργασία με το "μπλοκάκι" και να υποχρεώσει ταυτόχρονα τους εργοδότες να προχωρήσουν σε προσλήψεις των εργαζομένων με "μπλοκάκι" με πλήρη διασφάλιση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Η επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα δεν θα περάσει!

Μπροστά στις νέες θυσίες των δικαιωμάτων μας που απαιτεί η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων, δικός μας δρόμος είναι η οργάνωση της πάλης στο Ασφαλιστικό για αποκλειστικά κρατική καθολική Κοινωνική Ασφάλιση στη βάση των σύγχρονων αναγκών μας, για την επαναφορά και την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς για την αναπλήρωση των απωλειών μας.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε, να αντεπιτεθούμε!

Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών - Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, χωρίς καμία μείωση των αποδοχών.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και της πρόσφατης εγκυκλίου.

Αμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Αυτόματη αναγνώριση της εξαρτημένης σχέσης με βάση αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς υποχρέωση του εργαζόμενου να τη δηλώσει, και καταβολή των εισφορών απ' τον εργοδότη. Αμεσα, σε περίπτωση "διαφοράς" μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου με ΔΠΥ, να υποχρεούται ο εργοδότης στην καταβολή των εισφορών του.

Μείωση των ωρών εργασίας (35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο)».

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ «ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V»
Στην ίδρυση σωματείου προχώρησαν οι εργαζόμενοι

Στη δημιουργία εργοταξιακού Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στην κατασκευή της μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V, προχώρησαν οι εργαζόμενοι, με τη στήριξη του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Η ανάγκη ίδρυσης του εργοταξιακού Σωματείου αναδείχθηκε από τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο έργο (χαμηλά μεροκάματα, ανασφάλιστη εργασία, ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, εργοδοτική τρομοκρατία, απλήρωτες υπερωρίες, εξοντωτικά ωράρια, παράνομα Σαββατοκύριακα, κομμένα ένσημα κ.λπ.), αλλά και για την υπεράσπιση του δικαιώματός τους στη δουλειά.

Η Προσωρινή Διοίκηση, με ανακοίνωσή της, αναφέρεται στη μεγάλη ηθική και υλική βοήθεια που είχε από τη διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης, από την Ομοσπονδία Οικοδόμων και από άλλα ταξικά σωματεία. Καλεί όλους τους εργατοτεχνίτες οικοδόμους και υπαλλήλους του εργοταξίου να συμπορευτούν με το Σωματείο και να υπογράψουν την αίτηση εγγραφής για την ενίσχυσή του. Ολοι μαζί να παλέψουν για τη δικαίωση των αιτημάτων τους.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης χαιρετίζει την ίδρυση εργοταξιακού Σωματείου, σημειώνοντας ότι «η στάση των εργατών θα πρέπει να είναι αταλάντευτη και μακριά από τα εργοδοτικά συμφέροντα, προς το συμφέρον όλων των εργατών/τριών μέσα στο εργοτάξιο αλλά και ευρύτερα». Δηλώνει επίσης ότι μαζί με την Ομοσπονδία Οικοδόμων, θα δώσουν όλες τις δυνάμεις ώστε το εργοταξιακό Σωματείο να πετύχει τους στόχους του, «κόντρα στα τσιράκια των εργοδοτών, στους καλοθελητές διασπαστές που μπορεί να εμφανιστούν, σε όλους αυτούς που σήμερα τους μαυρίζουν τη ζωή και δεν είναι παρά άλλοι από αυτούς που καρπώνονται τον ιδρώτα τους, τον πλούτο που παράγουν».

Συγκέντρωση ενάντια στη δίωξη συνδικαλίστριας

Σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια του Βόλου, όπου θα εκδικάζεται η αγωγή της συνδικαλίστριας Χρυσούλας Τασολάμπρου, με την οποία ζητάει την άμεση επαναπρόσληψή της από την εταιρεία ΒΕΜΕΚΕΠ, οργανώνει αύριο Παρασκευή 27/1, στις 10 π.μ., το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας». Για την ίδια μέρα, το Εργατικό Κέντρο Βόλου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει, ομόφωνα, 4ωρη παμβολιώτικη στάση εργασίας (10.00 - 14.00).

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, η «καταχρηστική και εκδικητική απόλυση» στις 31/3/2016 της συνδικαλίστριας, που είναι ταμίας της Διοίκησής του, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Βόλου κι αντιπρόσωπος του Επιχειρησιακού Σωματείου της ΒΕΜΕΚΕΠ στο Εργατικό Κέντρο και την Ομοσπονδία, έχει καταδικαστεί από σωματεία, φορείς και συνδικαλιστές, μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας και παρεμβάσεις στο ΣΕΠΕ Μαγνησίας.

Ο

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ: Προειδοποιητικές στάσεις εργασίας, ενάντια στις καθυστερήσεις των πληρωμών και τις απολύσεις, έχει προκηρύξει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Η πρώτη στάση εργασίας θα γίνει την Παρασκευή 27/1 (9.00 - 13.00) και η δεύτερη το Σάββατο 28/1 (μεσάνυχτα έως 4 π.μ.). Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς (10 π.μ. στο προαύλιο της «Ευρώπης» την Παρασκευή και 1 π.μ. στην «Ιριδα» το Σάββατο).

ΔΕΗ: Την απόφαση μείωσης του προσωπικού κατά 200 άτομα πήρε προχτές το ΔΣ της ΔΕΗ. Η απόφαση προβλέπει ότι η μείωση θα γίνει μέσω προγράμματος «οικειοθελούς» αποχώρησης με την παροχή χρηματικού μπόνους, ωστόσο για όσους δεν δεχτούν να φύγουν, η ΔΕΗ θα τους καταγγείλει τη σύμβαση, δηλαδή θα τους απολύσει. Η μείωση αφορά σε εργαζόμενους που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΔΕΗ αναμένεται να προωθήσει ανάλογα προγράμματα και τα επόμενα έτη, με στόχο, όπως κατήγγειλε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», Η. Μαστρολέων, να μειώσει το προσωπικό και αντικαταστήσει παλιότερους εργαζόμενους με νεότερους και φθηνότερους.

ΑΓΡΙΝΙΟ: Την Κυριακή 29/1 θα πραγματοποιηθεί το 32ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου. Σήμερα, Πέμπτη, το Εργατικό Κέντρο θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

«VODAFONE»: Σε Γενική Συνέλευση προχωρούν οι εργαζόμενοι στην «360 Connect», σήμερα Πέμπτη, στις 4 μ.μ., στο κτίριο των Πετραλώνων (Πειραιώς και Εχελιδών), με θέμα τη συγκρότηση ενός επιχειρησιακού σωματείου για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο «Vodafone». Το Σωματείο Εργαζομένων στην «360 Connect» απηύθυνε το προηγούμενο διάστημα σχετικό ανοιχτό κάλεσμα στο ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων (ΠΑΣΕ) «Vodafone» και όλους τους εργαζόμενους του ομίλου.

ΣΕΤΗΠ: Σε σύσκεψη καλεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) την Κυριακή 29/1, στις 11 π.μ., στο ΕΚΑ (3ης Σεπτέμβρη και Μάρνη), τους εργαζόμενους που πρόσφατα έγιναν μέλη του.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Σε κινητοποιήσεις κατεβαίνουν την επόμενη βδομάδα επιχειρησιακά σωματεία στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, ενάντια στις απολύσεις, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την εντατικοποίηση της εργασίας κ.ά. Στη «Nokia» θα γίνει στάση εργασίας την Τρίτη 31 Γενάρη. Στη «Cyta Hellas» στάση εργασίας την Τετάρτη 1 Φλεβάρη και στη «Wind» απεργία την Πέμπτη 2 Φλεβάρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ