ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Ακρατη κυβερνητική υποκρισία

«Εθνική Επιτροπή»... διαλόγου για την αντιμετώπιση του «φαινομένου». Υπαίτιοι της κακοδαιμονίας οι μικρές επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, λέει η κυβέρνηση

Στη σύσταση «Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ καλώντας για «διάλογο» τους λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους. Είναι απόλυτα φανερό ότι μια τέτοια συζήτηση και μάλιστα κάτω από τους όρους που βάζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει την ουσία της εφαρμοζόμενης φορολογικής πολιτικής, της πολιτικής εκείνης που στέκεται απλόχερη σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου με τις επίσημα θεσμοθετημένες φοροελαφρύνσεις και διευκολύνσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας - Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό εγχείρημα και δίνοντας το στίγμα της διαφημιστικής εκστρατείας που θα κλιμακωθεί στο επόμενο διάστημα, υποστήριξε πως «κάθε φορά που ένας πολίτης δε ζητάει απόδειξη, κάτι θα λείψει», προσθέτοντας πως «δε θα γίνει μια σχολική αίθουσα, δε θα αγοραστεί ένας αξονικός τομογράφος, κάποιο επίδομα προς κάποιον που έχει ανάγκη δε θα μπορέσει να αυξηθεί»... Είναι απόλυτα φανερή η παγίδα που επιχειρούν να στήσουν: Ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούν και από πάνω τα λαϊκά στρώματα, ότι τάχα είναι συνυπεύθυνα στην πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Και δεν είναι μόνο οι απλόχερες φοροελαφρύνσεις στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και αυτή του ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται σε κάθε είδους μέτρα στήριξης των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Για παράδειγμα, από τις χαριστικές ρυθμίσεις στα λεγόμενα αφορολόγητα αποθεματικά, οι τράπεζες και άλλοι τσεπώνουν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, χώρια τις άλλες διευκολύνσεις. Είναι απόλυτα φανερό η όποια μικροαπόδειξη για αγορά εμπορεύματος ή κάποιας υπηρεσίας δεν μπορεί να συγκριθεί, ούτε και να συγκαλύψει την επίσημη ασυλία στους ισχυρούς. Η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να τσουβαλιάσει τους μεγαλοβιομήχανους του ΣΕΒ και τους τραπεζίτες μαζί με τα λαϊκά στρώματα στο όνομα της συνυπευθυνότητας και του «κοινωνικού εταιρισμού».

Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να στρέψει αλλού τη συζήτηση: Ο υπουργός Οικονομίας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στα εισοδήματα του 2004 είπε πως «σχεδόν ένας στους δυο επιτηδευματίες δηλώνει καθαρά κέρδη λιγότερα από το μέσο εισόδημα του μισθωτού, και ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ένας στους τέσσερις επιτηδευματίες δηλώνει καθαρά κέρδη λιγότερα από τις απολαβές του μέσου συνταξιούχου». Συμπλήρωσε δε ότι «το 60% περίπου του συνόλου των κατηγοριών επιτηδευματιών δεν αποφέρει καθαρά κέρδη μεγαλύτερα από ένα μέσο μισθό. Ενώ το ίδιο ισχύει και για το 25% των επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε σχέση με μια μέση σύνταξη». Το μόνο που δεν είπε ο υπουργός, επειδή προφανώς έχει διαφορετικές στοχεύσεις, είναι ότι αυτά ακριβώς τα στοιχεία δεν είναι καινούρια και εμφανίζονται στις φορολογικές δηλώσεις τουλάχιστον από τη δεκαετία του '70. Η κυβέρνηση και η διαφημιστική καμπάνια επιχειρεί να ενοχοποιήσει τους επαγγελματίες, κυρίως τους αυτοαπασχολούμενους, και ταυτόχρονα να αποενοχοποιήσει τις ισχυρές επιχειρήσεις και την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Ο υπουργός Οικονομίας εγκαινιάζοντας το αναβαθμισμένο πληροφορικό σύστημα της Εφορίας (TAXIS) είπε πως στο επόμενο διάστημα θα υπάρχουν δυνατότητες «συνδυαστικών διασταυρώσεων» ανάμεσα σε διαφορετικά στοιχεία (Ε3, εκκαθαριστικές ΦΠΑ, καταστάσεις πελατών - προμηθευτών) προσθέτοντας πως στο εξής οι δυνατότητες αποκάλυψης της φοροδιαφυγής είναι πολύ μεγάλες.

Ταυτόχρονα και εκτός από το φόβητρο του TAXIS επισύρουν και την πιθανότητα «αυστηροποίησης» των ποινών, με τον υπουργό να δηλώνει: «είναι ζήτημα που θα εξετάσουμε με τους κοινωνικούς εταίρους».

ΔΗΚΕΒΕ
Αγωνιστικό κάλεσμα για το Ασφαλιστικό

Τη Δευτέρα η πρώτη αγωνιστική κινητοποίηση της ΟΒΣΑ. Πανελλαδική σύσκεψη Ομοσπονδιών, Σωματείων και συνδικαλιστών την Κυριακή

Αγωνιστική πρόσκληση απευθύνει η ΔΗΚΕΒΕ στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «την Κυριακή 28/1/2007 στην πανελλαδική σύσκεψη ομοσπονδιών, σωματείων και συνδικαλιστών θα συντονίσουν τα βήματα τους στην προοπτική των άμεσων αγώνων για το Ασφαλιστικό με βάση ένα αντιμονοπωλιακό πλαίσιο δράσης». Τους καλεί, παράλληλα, τη Δευτέρα 29 του Γενάρη στην πρώτη αγωνιστική απάντηση από την ΟΒΣΑ, στη συγκέντρωση στο θέατρο ΔΙΑΝΑ στις 6 το απόγευμα.

«Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί κάθε τίμιο συνδικαλιστή κάθε αυτοαπασχολούμενο και μικρό ΕΒΕ να συνδράμει σε αυτές τις πρωτοβουλίες», τονίζεται στην ανακοίνωση με την οποία ασκείται σκληρή κριτική στις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ: «Σε έναν χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων για το ασφαλιστικό έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ. Για το όψιμο ενδιαφέρον της ΓΣΕΒΕΕ για το σφαγιασμό των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ που προχωρά η κυβέρνηση με το ΠΔ 258/2005, πρέπει να σημειώσουμε τα εξής:

Το ΠΔ 258/2005 δημοσιεύτηκε πριν ένα χρόνο και η ΓΣΕΒΕΕ το "ανακάλυψε" πριν τέσσερις μήνες. Δεν το γνώριζε; Η ΕΣΕΕ τη διαψεύδει και ισχυρίζεται ότι το γνώριζε πριν δημοσιευτεί. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ΠΔ συζητήθηκε σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του ΔΣ του ΟΑΕΕ στο οποίο συμμετέχουν στελέχη της πλειοψηφίας. Αλλωστε, το κείμενο είναι καταχωρημένο στο αρχείο της ΓΣΕΒΕΕ με αριθμό πρωτοκόλλου 1228 από το 2002.

Το κείμενο του ΠΔ το συνέταξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν από έξι χρόνια και η ΝΔ το προώθησε για υπογραφή. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλη της διοίκησης ήταν τότε και είναι και σήμερα σημαίνοντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η σημερινή τους αντιπολίτευση δεν ταιριάζει με την προηγούμενη συναινετική τους στάση».

Και συνεχίζει η παράταξη: «Γιατί η ΓΣΕΒΕΕ δεν προχώρησε σε κινητοποιήσεις μέχρι τώρα; Γιατί έχει επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση για τη "βελτίωση" ενός ΠΔ που μόνο βελτίωση δεν παίρνει; Η κυβέρνηση δε συμμερίζεται τις συναινετικές ανησυχίες της ΓΣΕΒΕΕ και προχωράει ακάθεκτη στην υλοποίησή του από τις αρχές του χρόνου. Γιατί δήλωσε "παρών" στον "κοινωνικό διάλογο" πριν αποχωρήσει υποκριτικά; Τι άλλο έχει μείνει για "διαβούλευση" μετά από αυτές τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που είναι εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μονοπωλίων και εφαρμόζονται από τις αστικές κυβερνήσεις ανεξάρτητα χρώματος;».

«Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ δεν υπάρχουν ερωτήματα», προσθέτει η ΔΗΚΕΒΕ. «Οι αγωνιστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να πειθαρχήσουν στη συμβιβαστική πολιτική της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε, στις σημερινές συνθήκες, έγκλημα κατά των συμφερόντων των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ».

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Συζήτηση για την παραπέρα «απελευθέρωση»

Η βελτίωση του πλαισίου εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου από τους ενεργειακούς κολοσσούς της ΕΕ απασχόλησε τους επικεφαλής των κυριότερων εταιρειών του κλάδου, που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες χτες με τη συμμετοχή του επιτρόπου Ενέργειας Α. Πίλμπαγκς, υπό την αιγίδα του προέδρου της κομισιόν Μ. Μπαρόζο. Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, που ετοιμάζεται εντατικά για το χρηματιστήριο, Ασ. Παπαγεωργίου.

Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι: Η ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης μετά και τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις. Ο καλύτερος συντονισμός των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα θέματα του φυσικού αερίου. Οι εναλλακτικοί τρόποι περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου και η εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού (... προς όφελος των καταναλωτών, λέει η ανακοίνωση).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ