ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΝΙΑΙΑ ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ
Υπερδιπλασιάστηκε η μαθητική διαρροή
  • Στατιστικά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα χτες η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, που δείχνουν την επιδείνωση των δεικτών, σε σύγκριση με την πριν από τη «μεταρρύθμιση» περίοδο
  • Το 16% σε Λύκεια και ΤΕΕ δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους
  • Στα ΤΕΕ το 25,65% δε φτάνουν στο Β` Κύκλο

Εικόνα «λιγότερης Παιδείας» δίνουν τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), από τα οποία επιβεβαιώνονται τα τραγικά και επικίνδυνα αποτελέσματα της «μεταρρύθμισης», με πρώτο το γεγονός χιλιάδες παιδιά να βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης πολύ πριν τα 18 τους χρόνια. Τα στοιχεία αυτά είναι ακόμα πιο τραγικά, αν συνυπολογιστεί η μεγάλη μαθητική διαρροή των παιδιών, που από το Γυμνάσιο δε φτάνουν καν στο διπλό δίκτυο Λύκειο και ΤΕΕ που έφερε η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ, οι μαθητές των Λυκείων μειώθηκαν κατά 16.5% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Από τους μαθητές που ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια το Λύκειο, 6.672 δεν το τέλειωσαν φέτος (ποσοστό 8.04%) και υπήρξε και μέρος που έφυγε από το Λύκειο και πήγε στα ΤΕΕ. Οπως φαίνεται όμως, ούτε η φοίτηση των ΤΕΕ δεν ολοκληρώνεται από το 25.65% των μαθητών, οι οποίοι δε φτάνουν στο Β` κύκλο. Τελικά, από τους 145.156 μαθητές που πριν τρία χρόνια ήταν στην Α` τάξη Λυκείου ή ΤΕΕ, οι 23.094 μαθητές δεν έφτασαν ποτέ μέχρι το απολυτήριο ούτε του Ενιαίου Λυκείου ούτε του ΤΕΕ και έφυγαν εντελώς εκτός εκπαίδευσης (15.91%). Το παραπάνω νούμερο αυξάνει ακόμα περισσότερο, όταν συνυπολογιστεί σ' αυτό και ο αριθμός των μαθητών που μετά το Γυμνάσιο δεν εγγράφηκαν καν στην πρώτη τάξη Λυκείου ή ΤΕΕ και έφυγαν ακόμα πιο νωρίς από το σχολείο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το ποσοστό των μαθητών που δεν ολοκλήρωναν τις σπουδές σε όλους τους τύπους Λυκείου πριν την εφαρμογή της «μεταρρύθμισης», δεν ξεπερνούσε το 7%.

Η εξέλιξη του μαθητικού δυναμικού δημόσιας γενικής και τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, τα τελευταία 4 χρόνια, δείχνει ότι στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκε στροφή στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, κάτι που ήταν άλλωστε και ο στόχος της «μεταρρύθμισης». Το ποσοστό μαθητών που πήγαιναν Λύκειο, από 74.5% τη σχολική χρονιά 1998-'99, έπεσε στο 62.8% φέτος, ενώ από 25.5% οι μαθητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης ανέβηκαν στο 37.2%, σημειώνοντας μια σταθερά αυξητική τάση. Η «επιλογή» του ΤΕΕ έναντι του Ενιαίου Λυκείου έχει πρώτα απ' όλα ταξικά χαρακτηριστικά και η στροφή στα ΤΕΕ είναι μεγαλύτερη στις φτωχές, ορεινές απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Ετσι, π.χ., στο Κιλκίς το 49.6% πηγαίνει σε ΤΕΕ, στις Κυκλάδες το 47.7%, στους Νομούς Πέλλας και Γρεβενών με 47.6%, ενώ μικρότερα είναι τα ποσοστά σε Θεσσαλονίκη με 38.5%, Αθήνα με 31.7% και Αν. Αττική με 29.7%. Σε ό,τι δε αφορά στην πολυδιαφημισμένη πρόσβαση των αποφοίτων των ΤΕΕ στα ΤΕΙ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από τους 45.195 μαθητές του Β` κύκλου των ΤΕΕ, συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 29.300 και έγραψαν πάνω από τη βάση 10.445. Από αυτούς, 6.149 θα εισαχθούν πιθανά στα ΤΕΙ.

Σύμφωνα με την επεξεργασία που έκανε η ΟΛΜΕ στα αποτελέσματα των πρόσφατων πανελλαδικών εξετάσεων, σε 21 νομούς της χώρας φέτος απορρίφθηκε το 12.46% των μαθητών Β` Λυκείου, έναντι 7.72% πέρσι. Αντίστοιχα, στη Γ` Λυκείου απορρίπτεται το 4.8% έναντι 2.1% πέρσι. Η αποτυχία στις εξετάσεις των δημόσιων ημερήσιων Λυκείων στη Β` Λυκείου πριν την εφαρμογή της «μεταρρύθμισης» (1997-'98) ήταν 1.57%, ενώ στη Γ` Λυκείου 1.21%. Η μελέτη των αποτελεσμάτων ανά περιοχή δείχνει για μια ακόμα φορά ότι παραμένουν και εντείνονται σε βαθμό τραγικό οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι περιοχές Λαύριο, Μαραθώνας, Σπάτα, Μαγούλα, Ελευσίνα και άλλες περιοχές της Αττικής, όπου τα ποσοστά αποτυχίας της Β` Λυκείου κυμαίνονται από 20-34%, ενώ σε 23 ορεινά και απομακρυσμένα Λύκεια το ποσοστό αποτυχίας είναι 31.6%, υπερδιπλάσιο, δηλαδή, του πανελλαδικού μέσου όρου. Οι εκπρόσωποι των καθηγητών υπογράμμισαν ότι τα παραπάνω ποσοστά αποτυχίας, στην πραγματικότητα, δεν αναφέρονται σε βαθμούς Λυκείου, αλλά σε αποτελέσματα «διαγωνισμών» και οφείλονται στο σύστημα πρόσβασης που συνδέει ακόμα πιο στενά το Λύκειο με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επανέλαβαν ότι αυτό αλλοιώνει το μορφωτικό στοιχείο και συρρικνώνει τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου και του εκπαιδευτικού.

ΛΑΡΙΣΑ
Νέα δίκη για αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Αθωώθηκαν οι μαθητές

Αθωώθηκαν χτες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας τα 15 μέλη του Μαθητικού Συμβουλίου του 3ου Ενιαίου Λυκείου Λάρισας, της σχολικής περιόδου '98-'99, που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή πρωτοστάτησαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής μεταρρύθμισης. Το κατηγορητήριο σε βάρος των 15 μαθητών που αφορούσε στις μαθητικές κινητοποιήσεις το διάστημα από το Δεκέμβρη του '98 μέχρι το Γενάρη του '99 - «διατάραξη οικιακής ειρήνης» κ.ά. - ήταν σαθρό και κατέρρευσε στην αίθουσα του δικαστηρίου, καθώς ακόμα και οι μάρτυρες κατηγορίας αναγκάστηκαν να πουν χαρακτηριστικά ότι «δεν έκαναν τίποτα τα παιδιά»!

Η αθωωτική απόφαση ήταν ομόφωνη - την αθώωσή τους πρότεινε και η εισαγγελέας Παρασκευή Σάκουλα - και αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της έδρας Ηλ. Αγγελόπουλος είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί κατηγορούνται οι μαθητές.

Βεβαίως και η χτεσινή δίκη εντάσσεται στα πλαίσια της κυβερνητικής επιχείρησης τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος και όλων όσοι αγωνίζονται για την ανατροπή της αντιλαϊκής - αντιδημοκρατικής πολιτικής που εφαρμόζει.

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους, πολλοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων του νομού. Ανάμεσά τους ο Μπ. Μπακούλας, υποψήφιος νομάρχης Λάρισας με τη Νομαρχιακή Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία, ο Αγ. Παπαστεργίου, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας με τη «Δημοτική Συνεργασία», εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» κ.ά.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Μπ. Μπακούλας τονίζει: «Είναι ντροπή να σέρνονται στα δικαστήρια μικρά παιδιά γιατί είχαν το θάρρος να διεκδικήσουν συλλογικά τα δικαιώματά τους και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση που τους αφορούσε. Οι μεθοδεύσεις που έγιναν για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και για ν' απογοητεύσουν τους νέους ξεκινούν από κυβερνητικές κατευθύνσεις και εντολές. Εμείς θέλουμε να πούμε στα νέα παιδιά ότι είμαστε μαζί τους».

Στο «Ρ» μίλησε και ο Αγ. Παπαστεργίου, ο οποίος υπογραμμίζει: «Από τη διαδικασία αποκαλύφθηκε πλήρως ότι η όλη κατηγορία ήταν αποτέλεσμα δίωξης με άνωθεν εντολή, στα πλαίσια της εκστρατείας κάμψης του αγωνιστικού φρονήματος των μαθητών».

Μιλώντας και ο Κ. Ριζούλης, αναπληρωτής γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, επισημαίνει: «Ο αγώνας των μαθητών ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης αφορά όλους τους εργαζόμενους, όλα τα λαϊκά στρώματα. Δεν μπορεί κανείς να σταματήσει με τα δικαστήρια τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους αγρότες και όλους όσοι αγωνίζονται, να διεκδικήσουν το δίκιο τους».

Τις διώξεις των μαθητών καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας της ΚΝΕ, στην οποία επισημαίνει: «Είναι, πραγματικά, ειρωνεία και υποτίμηση της νοημοσύνης του λαού και της νεολαίας όταν η κυβέρνηση με "λυτούς και δεμένους" και επιστρατεύοντας ό,τι "επιχείρημα" μπορεί να βρει, προσπαθεί να πείσει για τη δημοκρατία της, για την πλήρη εφαρμογή των νόμων της».

Κι απευθύνοντας κάλεσμα αγώνα στη νεολαία επισημαίνει: «Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν στο "γύψο". Οι εστίες αντίστασης σ' αυτή την πολιτική που θέλει να τα περικόψει δυναμώνουν. Η προάσπισή τους εξαρτάται απ' όλους μας».

Ανακοίνωση καταδίκης των διώξεων σε βάρος των μαθητών εξέδωσε και η «Δημοκρατική Συσπείρωση» Λάρισας, η οποία απαιτεί να σταματήσει κάθε δίωξη μαθητών και η ποινικοποίηση των αγώνων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ - ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ
Συνάντηση για το συνταξιοδοτικό

Συνάντηση με την τριμελή αντιπροσωπεία που έχει ορίσει η Σύνοδος των Πρυτάνεων για να συνδιαλέγεται με το υπουργείο Παιδείας στο θέμα της προωθούμενης ρύθμισης για το συνταξιοδοτικό των πανεπιστημιακών, είχε χτες ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου. Από την πλευρά των πρυτάνεων στην τριμελή επιτροπή συμμετέχουν: ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας, Γ. Μπαμπινιώτης, ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μ. Παπαδόπουλος και ο πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θ. Ξανθόπουλος.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Παιδείας, έγινε μια ανταλλαγή απόψεων για τα συνταξιοδοτικά και μισθολογικά αιτήματα των πανεπιστημιακών. Ο υπουργός επανέλαβε ότι το Σεπτέμβρη θα υπάρξει η ρύθμιση για το συνταξιοδοτικό και το επίδομα στις εκπαιδευτικές άδειες, ενώ για το μισθολογικό η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συζητήσει πριν το 2003 για ρυθμίσεις που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται το 2004.

Ωστόσο, οι πανεπιστημιακοί επιμένουν στα μισθολογικά τους αιτήματα (που για πρώτη φορά έθεσαν πριν από δυο χρόνια περίπου) και έχουν διακηρύξει ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις το Σεπτέμβρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ