Πέμπτη 25 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Νέα δίκη για αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Αθωώθηκαν οι μαθητές

Αθωώθηκαν χτες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας τα 15 μέλη του Μαθητικού Συμβουλίου του 3ου Ενιαίου Λυκείου Λάρισας, της σχολικής περιόδου '98-'99, που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή πρωτοστάτησαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής μεταρρύθμισης. Το κατηγορητήριο σε βάρος των 15 μαθητών που αφορούσε στις μαθητικές κινητοποιήσεις το διάστημα από το Δεκέμβρη του '98 μέχρι το Γενάρη του '99 - «διατάραξη οικιακής ειρήνης» κ.ά. - ήταν σαθρό και κατέρρευσε στην αίθουσα του δικαστηρίου, καθώς ακόμα και οι μάρτυρες κατηγορίας αναγκάστηκαν να πουν χαρακτηριστικά ότι «δεν έκαναν τίποτα τα παιδιά»!

Η αθωωτική απόφαση ήταν ομόφωνη - την αθώωσή τους πρότεινε και η εισαγγελέας Παρασκευή Σάκουλα - και αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της έδρας Ηλ. Αγγελόπουλος είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί κατηγορούνται οι μαθητές.

Βεβαίως και η χτεσινή δίκη εντάσσεται στα πλαίσια της κυβερνητικής επιχείρησης τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος και όλων όσοι αγωνίζονται για την ανατροπή της αντιλαϊκής - αντιδημοκρατικής πολιτικής που εφαρμόζει.

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους, πολλοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων του νομού. Ανάμεσά τους ο Μπ. Μπακούλας, υποψήφιος νομάρχης Λάρισας με τη Νομαρχιακή Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία, ο Αγ. Παπαστεργίου, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας με τη «Δημοτική Συνεργασία», εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» κ.ά.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Μπ. Μπακούλας τονίζει: «Είναι ντροπή να σέρνονται στα δικαστήρια μικρά παιδιά γιατί είχαν το θάρρος να διεκδικήσουν συλλογικά τα δικαιώματά τους και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση που τους αφορούσε. Οι μεθοδεύσεις που έγιναν για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και για ν' απογοητεύσουν τους νέους ξεκινούν από κυβερνητικές κατευθύνσεις και εντολές. Εμείς θέλουμε να πούμε στα νέα παιδιά ότι είμαστε μαζί τους».

Στο «Ρ» μίλησε και ο Αγ. Παπαστεργίου, ο οποίος υπογραμμίζει: «Από τη διαδικασία αποκαλύφθηκε πλήρως ότι η όλη κατηγορία ήταν αποτέλεσμα δίωξης με άνωθεν εντολή, στα πλαίσια της εκστρατείας κάμψης του αγωνιστικού φρονήματος των μαθητών».

Μιλώντας και ο Κ. Ριζούλης, αναπληρωτής γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, επισημαίνει: «Ο αγώνας των μαθητών ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης αφορά όλους τους εργαζόμενους, όλα τα λαϊκά στρώματα. Δεν μπορεί κανείς να σταματήσει με τα δικαστήρια τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους αγρότες και όλους όσοι αγωνίζονται, να διεκδικήσουν το δίκιο τους».

Τις διώξεις των μαθητών καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας της ΚΝΕ, στην οποία επισημαίνει: «Είναι, πραγματικά, ειρωνεία και υποτίμηση της νοημοσύνης του λαού και της νεολαίας όταν η κυβέρνηση με "λυτούς και δεμένους" και επιστρατεύοντας ό,τι "επιχείρημα" μπορεί να βρει, προσπαθεί να πείσει για τη δημοκρατία της, για την πλήρη εφαρμογή των νόμων της».

Κι απευθύνοντας κάλεσμα αγώνα στη νεολαία επισημαίνει: «Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν στο "γύψο". Οι εστίες αντίστασης σ' αυτή την πολιτική που θέλει να τα περικόψει δυναμώνουν. Η προάσπισή τους εξαρτάται απ' όλους μας».

Ανακοίνωση καταδίκης των διώξεων σε βάρος των μαθητών εξέδωσε και η «Δημοκρατική Συσπείρωση» Λάρισας, η οποία απαιτεί να σταματήσει κάθε δίωξη μαθητών και η ποινικοποίηση των αγώνων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατέρρευσε το κατηγορητήριο(2003-03-14 00:00:00.0)
Δικάζονται 77 μαθητές για αγώνες του '99!(2003-03-07 00:00:00.0)
Κάλεσμα ενίσχυσης των αγωνιστικών συνδυασμών(2002-09-13 00:00:00.0)
Διώκονται γιατί αγωνίστηκαν(2002-01-11 00:00:00.0)
Σε δίκη σέρνονται 45 μαθητές(2001-02-14 00:00:00.0)
Συνεχίζουν απτόητοι(1999-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ