ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
Δεν αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα οι ελληνοτουρκικές διαφορές

Επιστολή του Βέλγου πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας

«Ξένο πρόβλημα προς την ευρωπαϊκή άμυνα» χαρακτηρίζει τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο θέμα του ευρωστρατού ο πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχοφστάτ, σε μία αιφνιδιαστική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας.

Με την επιστολή του προς τους Ζακ Σιράκ και Τόνι Μπλερ, ο Βέλγος πρωθυπουργός ζητά να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς όμως να αποσαφηνίζει με ποιες διαδικασίες θα μπορούσε να καταστεί αυτό εφικτό.

Παράλληλα, ο Φερχοφστάτ παρουσιάζει τις θέσεις της βελγικής κυβέρνησης στο θέμα ευρωστρατού και προτείνει, μεταξύ άλλων, την ταχεία προώθηση του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής άμυνας και την υιοθέτηση από την ΕΕ μιας ρήτρας αμοιβαίας στρατιωτικής βοήθειας των κρατών - μελών της, στην περίπτωση που ένα εξ αυτών δεχτεί εξωτερική επίθεση.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τη γαλλική και τη βρετανική πλευρά τις καλεί να ανανεώσουν το πνεύμα της συμφωνίας του Σεν Μαλό και να προωθήσουν αποφασιστικά τη συμφωνηθείσα (από τις δύο χώρες το 1998) δημιουργία της στρατιωτικής κοινοτικής δύναμης των 60.000 ατόμων.

Ο Γκι Βερχοφστάτ εκτιμά ότι η ανάληψη από την ΕΕ της διοίκησης της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης που εδρεύει στην ΠΓΔΜ - και η οποία σήμερα διοικείται από το ΝΑΤΟ - αποτελεί υψίστης σημασίας ζήτημα για την προοπτική της ευρωπαϊκής άμυνας.

Εν κατακλείδι, στην επιστολή ο Βέλγος πρωθυπουργός προτείνει:

-- Τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατηγείου για την υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ και τη συνεργασία των κρατών - μελών της σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας.

-- Τη συνταγματική θεμελίωση ορισμένων μηχανισμών αλληλεγγύης των χωρών - μελών της ΕΕ και ειδικότερα την παροχή «αμοιβαίων εγγυήσεων ασφαλείας σε περιπτώσεις επιθέσεων που απαιτούν συλλογική απάντηση, όπως για παράδειγμα οι τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας».

Εισηγείται, δηλαδή, τη θέσπιση αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής στην ΕΕ, με όρους ανάλογους με αυτούς που ισχύουν στο ΝΑΤΟ και που κατά το παρελθόν ίσχυαν και στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση.

Η σύσκεψη στου Μαξίμου

Τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Θεόδωρος Σωτηρόπουλος και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Θέμελης.

Ο υπουργός Αμυνας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση συνόψισε ως εξής τη συζήτηση:

«Θέσαμε, λοιπόν, όλη τη δέσμη των θεμάτων που θα προωθηθούν από την Ελληνική Προεδρία. Τα θέματα αυτά συνδέονται:

  • Πρώτον, με τη ρύθμιση των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ σύμφωνα με τα κείμενα της Σεβίλλης.
  • Το δεύτερο είναι η εξασφάλιση προϋποθέσεων λειτουργίας του ευρωστρατού το 2002 με τη συμπλήρωση των ελλειμμάτων που υπάρχουν σε εξοπλισμούς και μέσα.
  • Το τρίτο μεγάλο θέμα είναι η διαμόρφωση όρων κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα των εξοπλισμών, με συντονισμό των αμυντικών βιομηχανιών της Ευρώπης. Στα θέματα αυτά, βεβαίως, υπάρχει και ένα πολύ ισχυρό συμφέρον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που θέλει και αυτή να συμμετάσχει στις κοινές προσπάθειες με άλλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες».

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι για το θέμα του ευρωστρατού «δεν έχουμε καμιά ιδιαίτερη εξέλιξη. Βεβαίως, υπάρχει και μια προεκλογική ατμόσφαιρα στην Τουρκία. Εμείς, όμως, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να επιλυθεί το θέμα, έχοντας βεβαίως υπ' όψιν τις σημαντικές παραμέτρους που συζητήθηκαν στη Σεβίλλη για το θέμα αυτό».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Λεύτερη Νέα» και «ΕΑΜ - Νέων»

Λίγο πριν την ίδρυση της ΕΠΟΝ, υπήρξε ένα μεσοδιάστημα... διάκρισης των φύλων, ως μεταβατικό στάδιο για οριστικότερα οργανωτικά και πολιτικά σχήματα, αλλά και για λόγους δεοντολογίας.

Ετσι, στην περιοχή του Κέντρου και της Περιφέρειας Αθήνας και Πειραιά δημιουργήθηκε, σε πρώιμο στάδιο, το ΕΑΜ - Νέων για τα αγόρια και η «Λεύτερη Νέα» για τα κορίτσια, που πολύ γρήγορα κατέκτησαν την αγωνιστική και κοινωνική ισοτιμία τους.

Για τους «παλιούς» να θυμίσουμε, ότι το πρώτο σύνθημα, με την υπογραφή ΕΑΜ - Νέων, γράφτηκε στην πόρτα - ρολό της ιστορικής Ευαγγελικής Σχολής της Νέας Σμύρνης, που βρισκόταν στην αρχή της σημερινής πλατείας. Και μάλιστα, δεν ολοκληρώθηκε το σύνθημα, γιατί τελείωσε η αυτοσχέδια μπογιά!

Για την αρχική διάκριση, πριν την ΕΠΟΝ, «Λεύτερη Νέα - ΕΑΜ Νέων», αναφερθήκαμε και σε λόγους δεοντολογίας. Τα χρόνια εκείνα, δηλαδή, υπήρχαν καχύποπτοι άνθρωποι, με υποκριτικό πουριτανισμό και ακόμη αντιδραστικοί και συνεργοί των κατακτητών, που παραμόνευαν ν' αποδώσουν στους αγωνιστές νέους ένα καμουφλαρισμένο δήθεν «νυφοπάζαρο» ερωτικής ελευθεριότητας, με πρόσχημα τους αγώνες.

Ενα χτυπητό παράδειγμα: Οταν η Ηλέκτρα μας δολοφονήθηκε στο άντρο της Ειδικής Ασφάλειας, στην οδό Ελπίδας, με τα αγριότερα βασανιστήρια, το ΚΚΕ, το ΕΑΜ οργάνωσαν μεγάλη διαδήλωση με συνθήματα: «Κάτω οι συνεργάτες - προδότες των κατακτητών - κάτω ο Παρθενίου» (σ.σ.: που ήταν ένας από τους αρχιβασανιστές). Το δεύτερο, λοιπόν, αυτό σκέλος του συνθήματος, δηλαδή «Κάτω ο Παρθενίου», αποδόθηκε από τα καθάρματα του δωσιλογισμού, στο ότι οι νέοι φώναζαν... κάτω η παρθενία(!).

Μιαροί άνθρωποι των καταγωγίων, χαφιέδες του δωσιλογισμού, βασανιστές, προσπαθούσαν, εκτός από τη φυσική εξόντωση του λαού μας, να τον συκοφαντήσουν, να ρουφιανέψουν. Αλλά αυτός ο λαός, έμεινε όρθιος, απροσκύνητος, υπερήφανος και συνεχίζει.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΛΑΡΙΣΑ
Παράρτημα Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου

Πρωτοβουλία ανασυγκρότησης του Παραρτήματος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου πάρθηκε στη Λάρισα από εκπροσώπους φορέων. Η εκλογή της προσωρινής διοίκησης θα γίνει σε σύσκεψη που συγκαλεί σήμερα, στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την ανασύσταση του Παραρτήματος.

Απαραίτητη διόρθωση

Τον Μανόλη Καψή αφορούσε το χτεσινό, πρωτοσέλιδο σχόλιο - όπως όλοι κατάλαβαν, αφού αυτός παρουσιάζει τις ειδήσεις στο ΣΤΑΡ - και όχι τον Π. Καψή, όπως εκ παραδρομής γράφτηκε.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Δραστηριότητες του ΚΚΕ

-- Η ΚΟ Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί το Σάββατο 27 του Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στο Ξυλόκαστρο, στο Κέντρο Νεότητας, όπου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης θα αναπτύξει τις εκτιμήσεις του Κόμματος για τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και την πρότασή του για τη διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση.

-- H NE Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση που διοργανώνει, με θέμα «Οι γυναίκες - βασικός παράγοντας για φιλολαϊκές εξελίξεις», την Τετάρτη 31 του Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου «ΕΦΥΡΑ». Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατατέθηκε νομοσχέδιο για την πορνεία και την πορνογραφία

Νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της πορνογραφίας ανηλίκων» κατατέθηκε χτες στη Βουλή από το υπουργείου Δικαιοσύνης και μεταξύ άλλων προβλέπει την αύξηση ποινών και προστίμων για τα παραπάνω αδικήματα.

Με τις διατάξεις του νόμου τροποποιούνται ή συμπληρώνονται άρθρα του ισχύοντος ποινικού κώδικα, για θέματα που αφορούν την πορνεία, την εμπορία ανθρώπων και κυρίως την παιδική πορνεία και πορνογραφία, καθώς και γενικότερα τα λεγόμενα «εγκλήματα κατά τη γενετήσιας ελευθερίας». Ειδικότερα, για τα αδικήματα της ασέλγειας, αποπλάνησης και βιασμού παιδιών προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης. Για το αδίκημα της πορνογραφίας η ποινή κάθειρξης ορίζεται από 1 χρόνο έως 10 χρόνια και τα πρόστιμα από 10.000 μέχρι 50.000 ευρώ, ενώ τα ίδια ισχύουν και για το αδίκημα της μαστροπείας. Τέλος, χαρακτηρίζονται ως «διευκόλυνση ακολασίας» και ορίζονται ως αδικήματα η δημοσίευση αγγελιών, εικόνων, μετάδοση ηλεκτρονικών μηνυμάτων και η χρήση αριθμών τηλεφωνικών συνδέσεων που αφορούν σε ασέλγεια με ανηλίκους.

Καταστρέφουν το περιβάλλον και με το νόμο!

Ισχύ νόμου επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατέθεσε στις 14 Ιουνίου και προβλέπει αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, προκειμένου να εκτελεστεί το ολυμπιακό έργο της Μαραθώνιας Διαδρομής. Με νομοσχέδιο που κατέθεσαν τα υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ - και σύμφωνα με τον κανονισμό θα συζητηθεί στην Ολομέλεια και όχι στα Θερινά Τμήματα της Βουλής - προβλέπει την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οπως ορίζεται στο νομοθέτημα, προκειμένου να εκτελεστεί το έργο προβλέπεται «η κατάληψη, εκχέρσωση ή κάλυψη δασών και δασικών εκτάσεων», ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μαζικών και οικολογικών οργανώσεων θα καταστραφούν περίπου 10 χιλιάδες δέντρα, προκαλώντας ανεπανόρθωτη οικολογική ζημιά στην περιοχή. Επιχειρώντας να «χρυσωθεί το χάπι», τα συναρμόδια υπουργεία αναφέρουν στην εισηγητική έκθεση ότι υπήρξε ανασχεδιασμός του προγράμματος «που πρυτάνευσε η φιλικότερη προς το περιβάλλον διαμόρφωσή του», μιλώντας για «μείωση κατά χίλια περίπου των υπό κοπή δέντρων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ