ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάη 2001
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τίμησαν τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη

Τιμώντας τη μνήμη του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, η ΕΕΔΥΕ πραγματοποίησε προχτές μνημόσυνο στον τάφο του στο Α` Νεκροταφείο για τη συμπλήρωση 38 χρόνων από τη δολοφονία του στη Θεσσαλονίκη από το παρακράτος, το παλάτι και την τότε κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελος Μαχαίρας μίλησε για την προσωπικότητα και τους αγώνες του Γρηγόρη Λαμπράκη, καθώς και για την αναγκαιότητα της συνέχισης των αγώνων και των οραμάτων του στις σημερινές συνθήκες που η νέα ιμπεριαλιστική τάξη απειλεί την ειρήνη στην περιοχή μας και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στεφάνια κατέθεσαν η ΕΕΔΥΕ, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου, παλιό πρωταθλητή δρόμων αντοχής Σπήλιο Ζαχαρόπουλο, τα παιδιά και ο εγγονός του Γρηγόρη Λαμπράκη. Οι συνοδοιπόροι του στην Α` Μαραθώνια Πορεία Μπάμπης Παπαδόπουλος, Ανδρέας Μαμωνάς και οι κομμουνιστές Αρκάδες της Αθήνας.

Στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν η Βέρα Νικολαΐδου, πρώην Δήμαρχος Νίκαιας, ο Στρατής Κουνιάς, πανεπιστημιακός, αντιπροσωπείες επιτροπών ειρήνης από την Αθήνα και τον Πειραιά.

Τέλος, απονεμήθηκαν αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα σε περίπου 20 αθλητές που πραγματοποίησαν ειρηνοδρομία στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη ξεκινώντας, από το Αγαλμα του στην Παλλήνη και καταλήγοντας στο Α` Νεκροταφείο. Τους ειρηνοδρόμους στην Παλλήνη κατευόδωσε ο δήμαρχος Παλλήνης Σπύρος Κωτσαντάς.

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δίλημμα προς την ΠΓΔΜ

Η Αθήνα θα βοηθήσει το γειτονικό κράτος να ενταχθεί στην ΕΕ όταν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Η Αθήνα θα βοηθήσει τα Σκόπια να ενταχθούν στην ΕΕ όταν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο μόνος «σκόπελος» πριν από την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας με την Ελλάδα, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κρατική τηλεόραση της Κροατίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ έχουν εξομαλυνθεί στον πολιτικό και στον οικονομικό τομέα, με μόνη ακόμα εκκρεμότητα την ονομασία. Θεωρούμε τη βιωσιμότητα του κράτους αυτού πολύ σημαντική για τη σταθερότητα της περιοχής. Ενισχύουμε την ανάπτυξή του και οι ελληνικές επενδύσεις είναι στην πρώτη ή τη δεύτερη θέση των ξένων επενδύσεων στη χώρα αυτή», τόνισε το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό HRT ο Κ. Στεφανόπουλος.

Προσέθεσε, πάντως, πως «παραμένει, βεβαίως, το θέμα του ονόματος, το οποίο δεν αποτελεί κάποια ελληνική παραξενιά ή επίδειξη αδιαλλαξίας. Η αντίρρηση της Ελλάδας στηρίζεται σε ιστορικά και σε πολιτικά επιχειρήματα και δεν είναι ανάγκη αυτή τη στιγμή να τα αναπτύξουμε».

«Η Ελλάδα θα ήταν διατεθειμένη να ενισχύσει και το κράτος αυτό να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά φοβούμαι ότι δεν είναι δυνατό μια οποιαδήποτε συμφωνία να περάσει από την ελληνική Βουλή, εάν συνεχίσει να διατηρεί αυτό το όνομα», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ευχήθηκε να βρεθεί λύση ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές.

Υποσχέθηκε ακόμη τη διευκόλυνση - «με όλες τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας» - στα κράτη που επιθυμούν να γίνουν μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. «Ειδικά για την ΕΕ, η Ελλάδα έχει, από την πρώτη στιγμή, ταχθεί υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ με όλες τις χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη της. Πιστεύω ότι είναι δικαίωμα αυτών των χωρών και η Ευρώπη πρέπει να ολοκληρωθεί, ώστε να εκπληρώσει την ιστορική αποστολή της με τη συμμετοχή όλων των κρατών τα οποία την αποτελούν», τόνισε.

Ο Κ. Στεφανόπουλος ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κροατία με τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ιβιτσα Ράτσαν. Συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Αθήνας- Ζάγκρεμπ, ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό και εμπορικό τομέα, και βαλκανικά ζητήματα.

Νωρίτερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εθιμοτυπικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Κροατίας, επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ και κήρυξε την έναρξη των εργασιών οικονομικού φόρουμ στο οποίο μετέχουν επιχειρηματίες από την Ελλάδα και την Κροατία.

Στο χαιρετισμό του στο φόρουμ, ο Κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε ότι η επιτυχία ή μη μιας επισκέψής του εξαρτάται και από την επιτυχία των επαφών που θα έχουν οι επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Χρόνιο αίτημα του κινήματός μας ο υποχρεωτικός πολιτικός γάμος

Δεν είναι τυχαίο το ότι μπαίνει εμβόλιμα στην πολιτική σκηνή

Στο θέμα του πολιτικού γάμου, που ξαφνικά κατέλαβε το κέντρο της επικαιρότητας, αναφέρεται ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «σήμερα που οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες βρίσκονται αγωνιστικά στους δρόμους, για να αποτρέψουν την πρωτοφανή επίθεση στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά, στα κοινωνικά τους δικαιώματα και στις δημοκρατικές τους ελευθερίες, δεν είναι τυχαίο ότι ο πολιτικός γάμος μπαίνει εμβόλιμα στην πολιτική σκηνή, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είχε μπει και το θρήσκευμα στις αστυνομικές ταυτότητες, όταν ο λαός μας διαδήλωνε ενάντια στους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Οπως ήταν αναμενόμενο, αυτόματα, οι ασφαλιστικές ανατροπές, οι "τρομονόμοι" και οι "κοινωνικοί διάλογοι" έδωσαν τη θέση τους στα τηλεοπτικά τραπέζια και παράθυρα, σε ατέρμονες και ανούσιες συζητήσεις περί "μυστηρίων".

Ο πολιτικός γάμος, ως ο μόνος υποχρεωτικός, αποτέλεσε χρόνιο αίτημα του γυναικείου κινήματος στη χώρα μας, με το σκεπτικό ότι ο γάμος είναι μια έννομη σχέση ανάμεσα στους συζύγους, που δημιουργεί δικαιώματα και υποχρεώσεις, τα οποία καθορίζουν οι νόμοι της πολιτείας.

Το 1982, παρά τις προγραμματικές δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού, παρά την εκφρασμένη γνώμη ειδικών πανεπιστημιακών καθηγητών, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και της Συντονιστικής Επιτροπής των Γυναικείων Οργανώσεων, καθιερώθηκε το ισότιμο του πολιτικού και του θρησκευτικού γάμου.

Σημειώνουμε ότι στην 20ετία που πέρασε έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια από τις αρμόδιες αρχές υποβάθμισης του πολιτικού γάμου και από την Εκκλησία τρομοκράτησης για την αποφυγή του.

Μόλις πριν λίγους μήνες, έγινε η αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία αρνήθηκε και πάλι η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει το διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους, γεγονός που θα έλυνε αυτόματα και την υποχρεωτικότητα του πολιτικού γάμου.

Η ΟΓΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει την αναγκαιότητα του διαχωρισμού Εκκλησίας και κράτους και την καθιέρωση του πολιτικού γάμου ως μόνου υποχρεωτικού και του θρησκευτικού ως προαιρετικού.

Η αλλαγή της θέσης της γυναίκας στην οικονομική, στην κοινωνική και στην πολιτική ζωή του τόπου σφυρηλατεί καθημερινά ένα νέο πρότυπο οικογένειας, της οικογένειας που βασίζεται στην αγάπη, στην αμοιβαία κατανόηση, στο σεβασμό, στην από κοινού αντιμετώπιση των οικογενειακών αναγκών.

Ο πολιτικός γάμος ενισχύει το θεσμό του γάμου, αποτελεί ένα βήμα για την καλυτέρευση της σχέσης των συζύγων και την τοποθέτηση, ευθύς εξ αρχής, του γάμου σε ηθικότερη βάση.

Η συνταγματική επιταγή για την ανεξαρτησία και την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης ενισχύει το αίτημα για το αποκλειστικό δικαίωμα της πολιτείας να ρυθμίζει την έννομη σχέση του γάμου, όπως ακριβώς ρυθμίζει και τη λύση του».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΛΚ
Τον Ιούνη η απόφαση για αναψηλάφηση ή μη της δίκης

Στο τέλος του Ιούνη αναμένεται να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με την αναψηλάφηση ή μη της δίκης για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, μετά από αίτηση της χήρας του δημοσιογράφου Γρηγορίου Στακτόπουλου.

Με απόφαση του αντιπροέδρου και επικεφαλής του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκη ορίστηκε ο αρεοπαγίτης - εισηγητής για την υπόθεση Πολκ.

Η δολοφονία του Αμερικάνου δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, ένα ιδιαίτερα ειδεχθές έγκλημα στις 16 Μάη 1948, είχε συγκλονίσει τότε όχι μόνο την ελληνική, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη.

Πάντως, αν και πέρασαν 53 χρόνια από τη δολοφονία του Τζ. Πολκ, επιβάλλεται να αποκαλυφθούν οι ένοχοι του στυγερού αυτού εγκλήματος και να λάμψει η αλήθεια. Για τη δολοφονία είχε καταδικαστεί τότε αδίκως σε ισόβια κάθειρξη ο δημοσιογράφος Γρ. Στακτόπουλος, ενώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αυτουργοί της δολοφονίας ήταν τα τότε στελέχη του ΚΚΕ Αδάμ Μουζενίδης και Βαγγέλης Βασβανάς. Να σημειωθεί ότι ο Α. Μουζενίδης είχε σκοτωθεί στο όρος Πάικον 15 ημέρες πριν από το έγκλημα, ενώ ο Β. Βασβανάς βρισκόταν εκτός Θεσσαλονίκης, όταν έγινε η δολοφονία του Τζορτζ Πολκ.

Γι' αυτό το έγκλημα το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει ως υπεύθυνους τους Αμερικανούς, τη CIA, την κυβέρνηση Τσαλδάρη και το παρακράτος της. Ωστόσο, καταδίκασαν έναν άσχετο, τον δημοσιογράφο Γρ. Στακτόπουλο, αφού πρώτα «ομολόγησε», μετά από βασανιστήρια.

Το 1996 στις ΗΠΑ ήρθαν στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία (το βιβλίο του Ελιάς Βλαντέν και της Ζακ Μέτζερ), όπου αποκαλύπτεται ότι η δολοφονία του Πολκ έγινε από μυστικές υπηρεσίες των Αμερικανών, που δρούσαν ασύδοτα εκείνη την εποχή στην Ελλάδα και είχαν υπό τις διαταγές τους όχι μόνο το ελληνικό παρακράτος, αλλά και την επίσημη Ελληνική Αστυνομία. Στο ερώτημα, γιατί οι Αμερικανοί επέλεξαν τον Τζ. Πολκ, η απάντηση είναι ότι ο Αμερικανός δημοσιογράφος στις ανταποκρίσεις του από την Αθήνα μιλούσε για σκάνδαλα στη διαχείριση των δολαρίων του «Δόγματος Τρούμαν».

Κατοχύρωσαν τη βουλευτική έδρα

Τη βουλευτική τους έδρα κατοχύρωσαν τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και δύο της ΝΔ, καθώς δημοσιεύτηκαν οι οριστικές αποφάσεις του Εκλογοδικείου. Από το ΠΑΣΟΚ εδραιώνουν το βουλευτικό αξίωμα οι Σ. Βαλυράκης (Χανιά), Σ. Βρέντσος (Ηράκλειο) και Ν. Λεβογιάννης (Κυκλάδες), αφού απορρίφθηκαν οι εναντίον τους ενστάσεις, ενώ από τη ΝΔ παραμένουν στη Βουλή οι Γ. Βουλγαράκης (Α` Αθηνών) και Ν. Αγγελόπουλος (Αιτωλοακαρνανία). Επίσης, για επτά ακόμη ενστάσεις που υποβλήθηκαν στο Εκλογοδικείο, προτάθηκε η απόρριψή τους από τους αρμόδιους εισηγητές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ