Παρασκευή 25 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δίλημμα προς την ΠΓΔΜ

Η Αθήνα θα βοηθήσει το γειτονικό κράτος να ενταχθεί στην ΕΕ όταν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Η Αθήνα θα βοηθήσει τα Σκόπια να ενταχθούν στην ΕΕ όταν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο μόνος «σκόπελος» πριν από την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας με την Ελλάδα, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κρατική τηλεόραση της Κροατίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ έχουν εξομαλυνθεί στον πολιτικό και στον οικονομικό τομέα, με μόνη ακόμα εκκρεμότητα την ονομασία. Θεωρούμε τη βιωσιμότητα του κράτους αυτού πολύ σημαντική για τη σταθερότητα της περιοχής. Ενισχύουμε την ανάπτυξή του και οι ελληνικές επενδύσεις είναι στην πρώτη ή τη δεύτερη θέση των ξένων επενδύσεων στη χώρα αυτή», τόνισε το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό HRT ο Κ. Στεφανόπουλος.

Προσέθεσε, πάντως, πως «παραμένει, βεβαίως, το θέμα του ονόματος, το οποίο δεν αποτελεί κάποια ελληνική παραξενιά ή επίδειξη αδιαλλαξίας. Η αντίρρηση της Ελλάδας στηρίζεται σε ιστορικά και σε πολιτικά επιχειρήματα και δεν είναι ανάγκη αυτή τη στιγμή να τα αναπτύξουμε».

«Η Ελλάδα θα ήταν διατεθειμένη να ενισχύσει και το κράτος αυτό να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά φοβούμαι ότι δεν είναι δυνατό μια οποιαδήποτε συμφωνία να περάσει από την ελληνική Βουλή, εάν συνεχίσει να διατηρεί αυτό το όνομα», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ευχήθηκε να βρεθεί λύση ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές.

Υποσχέθηκε ακόμη τη διευκόλυνση - «με όλες τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας» - στα κράτη που επιθυμούν να γίνουν μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. «Ειδικά για την ΕΕ, η Ελλάδα έχει, από την πρώτη στιγμή, ταχθεί υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ με όλες τις χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη της. Πιστεύω ότι είναι δικαίωμα αυτών των χωρών και η Ευρώπη πρέπει να ολοκληρωθεί, ώστε να εκπληρώσει την ιστορική αποστολή της με τη συμμετοχή όλων των κρατών τα οποία την αποτελούν», τόνισε.

Ο Κ. Στεφανόπουλος ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κροατία με τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ιβιτσα Ράτσαν. Συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Αθήνας- Ζάγκρεμπ, ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό και εμπορικό τομέα, και βαλκανικά ζητήματα.

Νωρίτερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εθιμοτυπικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Κροατίας, επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ και κήρυξε την έναρξη των εργασιών οικονομικού φόρουμ στο οποίο μετέχουν επιχειρηματίες από την Ελλάδα και την Κροατία.

Στο χαιρετισμό του στο φόρουμ, ο Κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε ότι η επιτυχία ή μη μιας επισκέψής του εξαρτάται και από την επιτυχία των επαφών που θα έχουν οι επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ