ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Μάη 1997
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Για να επιβιώσουν τρώνε και ... σκυλοτροφές!

Με την εγκαθίδρυση του καπιταλισμού, εγκαθιδρύθηκε και η φτώχεια, αφού, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, το 90% των Βουλγάρων ζουν κάτω από το όριο φτώχειας

Η πείνα, η φτώχεια και η εξαθλίωση - που οδήγησε πολλούς Βούλγαρους (κυρίως εργαζόμενους και συνταξιούχους) να ζουν, τρώγοντας ακόμη και ... σκυλοτροφές - είναι τα μεγάλα αγαθά, που έφερε η εγκαθίδρυση του καπιταλισμού στη γειτονική Βουλγαρία. Τη θλιβερή αυτή εικόνα, που βιώνει ο βουλγαρικός λαός στην εποχή της "νέας τάξης πραγμάτων", έστειλαν με ανταποκρίσεις τους τον περασμένο Φλεβάρη σε όλα τα σημεία του κόσμου οι ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων από τη Σόφια. Παραθέτουμε, χωρίς σχόλια, 3 ανταποκρίσεις του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, που έστειλαν στην Αθήνα στο διάστημα από 19 μέχρι και 26 Φλεβάρη, οι ανταποκριτές του ΑΠΕ από τη Σόφια.

Στις 26 Φλεβάρη, ο ανταποκριτής του ΑΠΕ μετέδιδε από τη Σόφια, μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • "Τροφή για σκύλους τρώνε οι φτωχοί", γράφει στο σημερινό πρωτοσέλιδο τίτλο της η εφημερίδα "Τρουντ", αναφερόμενη στην άθλια οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων. Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι συνταξιούχοι αγοράζουν, πλέον, βουλγαρικές κονσέρβες και μπισκότα που προορίζονται για σκύλους, όπως πόδια και κεφάλια από κοτόπουλα, τα οποία πωλούνται ως τροφή για τις γάτες.Οι συγκεκριμένες τροφές έχουν την πλέον προσιτή τιμή για τους συνταξιούχους, τονίζει η εφημερίδα, η οποία και αναφέρει συνταγές μαγειρέματος.
  • Η μέση μηνιαία σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 3 δολάρια, ενώ η τιμή του ψωμιού σε διάφορες περιοχές της χώρας κυμαίνεται από 310 - 1.000 Λέβα. Σύμφωνα με στατιστική έρευνα, το 1/3 των Βουλγάρων δεν αγοράζει πλέον κρέας. Αλλη ανάλυση του Οικονομικού Ινστιτούτου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών αναφέρει ότι το 90% των Βουλγάρων ζουν κάτω από τα ανεκτά όρια διαβίωσης.
  • "Τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών έχουν μετατραπεί σε Μουσεία", γράφουν οι "24 Ωρες" στην έρευνα αγοράς που δημοσιεύουν, ενώ δεν αποκλείουν να "βάλουν σύντομα και εισιτήριο εισόδου". Μετά τον τριπλασιασμό της τιμής των καυσίμων, ακολουθεί από την 1η Μάρτη, σύμφωνα με την εφημερίδα "Νοβινάρ", ο εξαπλασιασμός της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. "Η πείνα είναι κακός σύμβουλος", τονίζει στο σχόλιό της η εφημερίδα "Τρουντ".

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και η δεύτερη ανταπόκριση του ΑΠΕ, που έφτασε στην Αθήνα στις 26 Φλεβάρη (ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι ανταποκρίσεις των διεθνών πρακτορείων την ίδια μέρα), στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφερόταν:

  • "Η δραματική έλλειψη ψωμιού, που παρατηρείται στη Βουλγαρία, πυροδοτεί σοβαρά επεισόδια σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου χωρικοί, σε απόγνωση λόγω του δελτίου στο βασικό αυτό είδος διατροφής, που επέβαλε η κυβέρνηση, πραγματοποιούν εισβολές σε αρτοπωλεία και λεηλασίες".
  • "Η οικονομική κρίση, που μαστίζει τη Βουλγαρία, είναι τόσο δραματική, ώστε, σύμφωνα με τους υπάρχοντες υπολογισμούς, το 90% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 4 δολάρια το μήνα (1.000 δρχ. περίπου). Πολλοί αναγκάζονται να στηθούν στην ουρά από τις 5 τα ξημερώματα, όταν ακόμα τα καταστήματα είναι κλειστά, ενώ δε λείπουν οι λιποθυμίες ηλικιωμένων ατόμων, αλλά και οι φιλονικίες και τα επεισόδια, όταν συχνά τα καρβέλια εξαντλούνται πριν εξαντληθούν οι ουρές των πελατών".
  • "Σε ορισμένες ορεινές περιοχές της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας, οι δήμοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε δωρεάν διανομή ψωμιού σε άπορους, προκειμένου να αποτρέψουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τρουντ", οι συνταξιούχοι αναγκάζονται ολοένα και πιο συχνά να αγοράζουν ζωοτροφές, καθώς ένα καρβέλι στοιχίζει όσο και ένα πακέτο ξηράς τροφής για σκύλους".

Ενδιαφέρον έχει και η τρίτη ανταπόκριση του ΑΠΕ από τη Σόφια, με ημερομηνία 27 Φλεβάρη, που αποκαλύπτει τα βρώμικα παιχνίδια των "μεγάλων της Δύσης" - που στα πλαίσια ξαναμοιράσματος του κόσμου - οδήγησαν το βουλγαρικό λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

"Η Βουλγαρία βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, προειδοποίησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, ζητώντας από τη Σόφια να αρχίσει αμέσως οικονομικές μεταρρυθμίσεις", σημείωνε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ. "Ηρθε η ώρα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης", δήλωσε ο Κίνκελ. "Ως Ευρωπαίοι γείτονές της, πρέπει να βοηθήσουμε τη Βουλγαρία να ξεπεράσει τις δυσκολίες της".

Η υποκρισία των ιμπεριαλιστών μερικές φορές ξεπερνά κάθε όριο. Στην ουσία, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, με τις δηλώσεις για την κατάσταση στη Βουλγαρία, επιχείρησε - παραμονές των εκλογών στη γειτονική χώρα - να εμφανίσει τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την οικονομική κρίση στη Βουλγαρία, σαν ..."σωτήρες" του βουλγαρικού λαού, μεγάλα τμήματα του οποίου ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και πολλοί επιβιώνουν με ζωοτροφές.

Η αλληλεγγύη που υποσχέθηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και επρόκειτο να δοθεί στις αρχές Μάρτη στη Βουλγαρία, με τη μορφή "βοήθειας" ύψους 20 εκατομμυρίων ΕΝΜ που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα δινόταν μόνο εφόσον η νέα κυβέρνηση που θα προέκυπτε από τις εκλογές θα προχωρούσε στην καπιταλιστική ανασυγκρότησης της χώρας. Αυτό ήταν κάτι που ο "σωτήρας" κ. Κίνκελ δεν το έκρυψε, δηλώνοντας με κυνισμό: "Η υπηρεσιακή κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει αμέσως ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις" και εξηγώντας τι εννοεί πρόσθεσε με νόημα: "Η έλλειψη πίστης στην οικονομία της αγοράς και οι προσπάθειες θεραπείας των συμπτωμάτων και μόνο της κρίσης, πρέπει να σταματήσουν".

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Σε... ελεύθερη πτώση το βιοτικό επίπεδο

"Επτά μήνες μετά την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων, το βιοτικό επίπεδο των Γιουγκοσλάβων, αντί να βελτιώνεται, συνεχίζει την πτωτική πορεία του και η ρήξη του κοινωνικού ιστού διευρύνεται", σημείωνε το "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων" στις 3 Μάη, σε ανταπόκρισή του από το Βελιγράδι. Στην ανταπόκριση του ΑΠΕ, παρουσιάζονταν στοιχεία του Οικονομικού Ινστιτούτου του Βελιγραδίου, σύμφωνα με το οποίο "από τα 11 εκατομμύρια κατοίκους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ - Σερβία και Μαυροβούνιο), 650.000 ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας".

Ο ανταποκριτής, απέδιδε - εμμέσως πλην σαφώς - την έξαρση της φτώχειας στη γειτονική Γιουγκοσλαβία στις κυρώσεις που είχε επιβάλει ο ΟΗΕ για περισσότερο από τέσσερα χρόνια στην ΟΔΓ για την εμπλοκή της στον πόλεμο της Βοσνίας. Σημείωνε επίσης, πως "η άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ τον περασμένο Οκτώβρη, αναμενόταν να δώσει νέα πνοή στην οικονομία και να ευνοήσει την πρόσβαση της ΟΔΓ στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς". Αυτό όμως δεν έγινε, λόγω της πολύμηνης κρίσης στη Γιουγκοσλαβία, την οποία ο ανταποκριτής του ΑΠΕ απέδιδε σε δύο λόγους. Πρώτον, στη "νοθεία των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών του περασμένου Νοέμβρη από το καθεστώς". Δεύτερον, από τη "στάση του Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η οποία (σ.σ. στάση) δε θεωρήθηκε συνεργάσιμη από τη Δύση". Αυτοί οι δύο παράγοντες - σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ - "εμπόδισαν τη διαδικασία αυτή και αποθάρρυναν τους ξένους επενδυτές".

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, από την ανταπόκριση προκύπτει ότι οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να επιτείνουν την κρίση στη Γιουγκοσλαβία, επιδεινώνοντας έτσι και το βιοτικό επίπεδο του γιουγκοσλάβικου λαού. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανταπόκριση του ΑΠΕ "το καθεστώς καθυστερεί να αποκαταστήσει ένα διάλογο με την αντιπολίτευση, να επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση της οικονομίας και να διευθετήσει τη διένεξη με τις πρώην γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες, σχετικά με τη διανομή της περιουσίας της παλιάς Ομοσπονδίας, θέματα τα οποία αποτελούν προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ για την εισδοχή της ΟΔΓ στους διεθνείς οργανισμούς".

Οι αξιώσεις που προβάλουν οι "μεγάλοι της Δύσης" - για άνευ όρων υποταγή της Γιουγκοσλαβίας στις αξιώσεις τους - εκφράζονται και από την παρακάτω επισήμανση, που κάνει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ. "Οι αβέβαιες βιοτικές συνθήκες - σημειώνει - αποδεκατίζουν τις μεσαίες τάξεις και χιλιάδες οικογένειες έρχονται να διευρύνουν τις τάξεις των "αποκλεισμένων" που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους. Το καλάθι της νοικοκυράς κόστιζε το Μάρτη 1.504 δηνάρια (250 δολάρια), δηλαδή περισσότερο από δύο μέσους μισθούς. Το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων οδηγεί κάθε μήνα στην ανεργία 5.000 ανθρώπους (...) Χιλιάδες επιχειρήσεις καθυστερούν πολλούς μήνες να καταβάλλουν τους μισθούς και η τελευταία φορά που καταβλήθηκαν οικογενειακά επιδόματα ήταν τον Απρίλη του 1996 (...) Οι Γιουγκοσλάβοι εφοδιάζονται με τα απαραίτητα, κυρίως στη μαύρη αγορά, η οποία επιτρέπει στους καταναλωτές και στους μεταπωλητές να συμπληρώνουν τα προς το ζην και στο καθεστώς να αποφεύγει μια κοινωνική έκρηξη".

Εκτός, όμως, από την εξάπλωση της φτώχειας στη Γιουγκοσλαβία, υπάρχει και η άλλη πλευρά του λόφου. Υπάρχουν εκείνοι - δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο και οι συνεργάτες του στη Γιουγκοσλαβία - που θησαυρίζουν από την κρίση που έχουν προκαλέσει τα "αφεντικά" της Δύσης. Οπως σημείωνε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ,"μέσα σ' αυτή την ατμόσφαιρα κρίσης, οι πρώην κερδοσκόποι του πολέμου επένδυσαν τις περιουσίες τους σε κάθε είδους λαθρεμπόριο ή κερδοσκοπικές επιχειρήσεις ακινήτων, συχνά με τη συνεργία πολιτικών που βρίσκονται στην εξουσία. Στις αρχές Απρίλη, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Βελιγραδίου, τα πολυτελή αυτοκίνητα έγιναν ανάρπαστα. Οι τιμές τους ξεπερνούσαν τα 100.000 δολάρια (...) Ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Βερσάτσε άνοιξε πρόσφατα μια μπουτίκ. "Ποιος τη χρειάζεται;" ρώτησε μια ακροάτρια του ανεξάρτητου ραδιοσταθμού Β92. "Αυτοί που έχουν χρήματα και δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό", της απάντησε η παρουσιάστρια, υπαινισσόμενη πρόσωπα που καταζητούνται από την Ιντερπόλ".

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Για να επιβιώσουν τρώνε και ... σκυλοτροφές!

Με την εγκαθίδρυση του καπιταλισμού, εγκαθιδρύθηκε και η φτώχεια, αφού, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, το 90% των Βουλγάρων ζουν κάτω από το όριο φτώχειας

Η πείνα, η φτώχεια και η εξαθλίωση - που οδήγησε πολλούς Βούλγαρους (κυρίως εργαζόμενους και συνταξιούχους) να ζουν, τρώγοντας ακόμη και ... σκυλοτροφές - είναι τα μεγάλα αγαθά, που έφερε η εγκαθίδρυση του καπιταλισμού στη γειτονική Βουλγαρία. Τη θλιβερή αυτή εικόνα, που βιώνει ο βουλγαρικός λαός στην εποχή της "νέας τάξης πραγμάτων", έστειλαν με ανταποκρίσεις τους τον περασμένο Φλεβάρη σε όλα τα σημεία του κόσμου οι ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων από τη Σόφια. Παραθέτουμε, χωρίς σχόλια, 3 ανταποκρίσεις του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, που έστειλαν στην Αθήνα στο διάστημα από 19 μέχρι και 26 Φλεβάρη, οι ανταποκριτές του ΑΠΕ από τη Σόφια.

Στις 26 Φλεβάρη, ο ανταποκριτής του ΑΠΕ μετέδιδε από τη Σόφια, μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • "Τροφή για σκύλους τρώνε οι φτωχοί", γράφει στο σημερινό πρωτοσέλιδο τίτλο της η εφημερίδα "Τρουντ", αναφερόμενη στην άθλια οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων. Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι συνταξιούχοι αγοράζουν, πλέον, βουλγαρικές κονσέρβες και μπισκότα που προορίζονται για σκύλους, όπως πόδια και κεφάλια από κοτόπουλα, τα οποία πωλούνται ως τροφή για τις γάτες.Οι συγκεκριμένες τροφές έχουν την πλέον προσιτή τιμή για τους συνταξιούχους, τονίζει η εφημερίδα, η οποία και αναφέρει συνταγές μαγειρέματος.
  • Η μέση μηνιαία σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 3 δολάρια, ενώ η τιμή του ψωμιού σε διάφορες περιοχές της χώρας κυμαίνεται από 310 - 1.000 Λέβα. Σύμφωνα με στατιστική έρευνα, το 1/3 των Βουλγάρων δεν αγοράζει πλέον κρέας. Αλλη ανάλυση του Οικονομικού Ινστιτούτου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών αναφέρει ότι το 90% των Βουλγάρων ζουν κάτω από τα ανεκτά όρια διαβίωσης.
  • "Τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών έχουν μετατραπεί σε Μουσεία", γράφουν οι "24 Ωρες" στην έρευνα αγοράς που δημοσιεύουν, ενώ δεν αποκλείουν να "βάλουν σύντομα και εισιτήριο εισόδου". Μετά τον τριπλασιασμό της τιμής των καυσίμων, ακολουθεί από την 1η Μάρτη, σύμφωνα με την εφημερίδα "Νοβινάρ", ο εξαπλασιασμός της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. "Η πείνα είναι κακός σύμβουλος", τονίζει στο σχόλιό της η εφημερίδα "Τρουντ".

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και η δεύτερη ανταπόκριση του ΑΠΕ, που έφτασε στην Αθήνα στις 26 Φλεβάρη (ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι ανταποκρίσεις των διεθνών πρακτορείων την ίδια μέρα), στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφερόταν:

  • "Η δραματική έλλειψη ψωμιού, που παρατηρείται στη Βουλγαρία, πυροδοτεί σοβαρά επεισόδια σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου χωρικοί, σε απόγνωση λόγω του δελτίου στο βασικό αυτό είδος διατροφής, που επέβαλε η κυβέρνηση, πραγματοποιούν εισβολές σε αρτοπωλεία και λεηλασίες".
  • "Η οικονομική κρίση, που μαστίζει τη Βουλγαρία, είναι τόσο δραματική, ώστε, σύμφωνα με τους υπάρχοντες υπολογισμούς, το 90% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 4 δολάρια το μήνα (1.000 δρχ. περίπου). Πολλοί αναγκάζονται να στηθούν στην ουρά από τις 5 τα ξημερώματα, όταν ακόμα τα καταστήματα είναι κλειστά, ενώ δε λείπουν οι λιποθυμίες ηλικιωμένων ατόμων, αλλά και οι φιλονικίες και τα επεισόδια, όταν συχνά τα καρβέλια εξαντλούνται πριν εξαντληθούν οι ουρές των πελατών".
  • "Σε ορισμένες ορεινές περιοχές της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας, οι δήμοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε δωρεάν διανομή ψωμιού σε άπορους, προκειμένου να αποτρέψουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τρουντ", οι συνταξιούχοι αναγκάζονται ολοένα και πιο συχνά να αγοράζουν ζωοτροφές, καθώς ένα καρβέλι στοιχίζει όσο και ένα πακέτο ξηράς τροφής για σκύλους".

Ενδιαφέρον έχει και η τρίτη ανταπόκριση του ΑΠΕ από τη Σόφια, με ημερομηνία 27 Φλεβάρη, που αποκαλύπτει τα βρώμικα παιχνίδια των "μεγάλων της Δύσης" - που στα πλαίσια ξαναμοιράσματος του κόσμου - οδήγησαν το βουλγαρικό λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

"Η Βουλγαρία βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, προειδοποίησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, ζητώντας από τη Σόφια να αρχίσει αμέσως οικονομικές μεταρρυθμίσεις", σημείωνε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ. "Ηρθε η ώρα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης", δήλωσε ο Κίνκελ. "Ως Ευρωπαίοι γείτονές της, πρέπει να βοηθήσουμε τη Βουλγαρία να ξεπεράσει τις δυσκολίες της".

Η υποκρισία των ιμπεριαλιστών μερικές φορές ξεπερνά κάθε όριο. Στην ουσία, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, με τις δηλώσεις για την κατάσταση στη Βουλγαρία, επιχείρησε - παραμονές των εκλογών στη γειτονική χώρα - να εμφανίσει τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την οικονομική κρίση στη Βουλγαρία, σαν ..."σωτήρες" του βουλγαρικού λαού, μεγάλα τμήματα του οποίου ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και πολλοί επιβιώνουν με ζωοτροφές.

Η αλληλεγγύη που υποσχέθηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και επρόκειτο να δοθεί στις αρχές Μάρτη στη Βουλγαρία, με τη μορφή "βοήθειας" ύψους 20 εκατομμυρίων ΕΝΜ που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα δινόταν μόνο εφόσον η νέα κυβέρνηση που θα προέκυπτε από τις εκλογές θα προχωρούσε στην καπιταλιστική ανασυγκρότησης της χώρας. Αυτό ήταν κάτι που ο "σωτήρας" κ. Κίνκελ δεν το έκρυψε, δηλώνοντας με κυνισμό: "Η υπηρεσιακή κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει αμέσως ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις" και εξηγώντας τι εννοεί πρόσθεσε με νόημα: "Η έλλειψη πίστης στην οικονομία της αγοράς και οι προσπάθειες θεραπείας των συμπτωμάτων και μόνο της κρίσης, πρέπει να σταματήσουν".

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Σε... ελεύθερη πτώση το βιοτικό επίπεδο

"Επτά μήνες μετά την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων, το βιοτικό επίπεδο των Γιουγκοσλάβων, αντί να βελτιώνεται, συνεχίζει την πτωτική πορεία του και η ρήξη του κοινωνικού ιστού διευρύνεται", σημείωνε το "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων" στις 3 Μάη, σε ανταπόκρισή του από το Βελιγράδι. Στην ανταπόκριση του ΑΠΕ, παρουσιάζονταν στοιχεία του Οικονομικού Ινστιτούτου του Βελιγραδίου, σύμφωνα με το οποίο "από τα 11 εκατομμύρια κατοίκους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ - Σερβία και Μαυροβούνιο), 650.000 ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας".

Ο ανταποκριτής, απέδιδε - εμμέσως πλην σαφώς - την έξαρση της φτώχειας στη γειτονική Γιουγκοσλαβία στις κυρώσεις που είχε επιβάλει ο ΟΗΕ για περισσότερο από τέσσερα χρόνια στην ΟΔΓ για την εμπλοκή της στον πόλεμο της Βοσνίας. Σημείωνε επίσης, πως "η άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ τον περασμένο Οκτώβρη, αναμενόταν να δώσει νέα πνοή στην οικονομία και να ευνοήσει την πρόσβαση της ΟΔΓ στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς". Αυτό όμως δεν έγινε, λόγω της πολύμηνης κρίσης στη Γιουγκοσλαβία, την οποία ο ανταποκριτής του ΑΠΕ απέδιδε σε δύο λόγους. Πρώτον, στη "νοθεία των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών του περασμένου Νοέμβρη από το καθεστώς". Δεύτερον, από τη "στάση του Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η οποία (σ.σ. στάση) δε θεωρήθηκε συνεργάσιμη από τη Δύση". Αυτοί οι δύο παράγοντες - σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ - "εμπόδισαν τη διαδικασία αυτή και αποθάρρυναν τους ξένους επενδυτές".

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, από την ανταπόκριση προκύπτει ότι οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να επιτείνουν την κρίση στη Γιουγκοσλαβία, επιδεινώνοντας έτσι και το βιοτικό επίπεδο του γιουγκοσλάβικου λαού. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανταπόκριση του ΑΠΕ "το καθεστώς καθυστερεί να αποκαταστήσει ένα διάλογο με την αντιπολίτευση, να επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση της οικονομίας και να διευθετήσει τη διένεξη με τις πρώην γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες, σχετικά με τη διανομή της περιουσίας της παλιάς Ομοσπονδίας, θέματα τα οποία αποτελούν προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ για την εισδοχή της ΟΔΓ στους διεθνείς οργανισμούς".

Οι αξιώσεις που προβάλουν οι "μεγάλοι της Δύσης" - για άνευ όρων υποταγή της Γιουγκοσλαβίας στις αξιώσεις τους - εκφράζονται και από την παρακάτω επισήμανση, που κάνει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ. "Οι αβέβαιες βιοτικές συνθήκες - σημειώνει - αποδεκατίζουν τις μεσαίες τάξεις και χιλιάδες οικογένειες έρχονται να διευρύνουν τις τάξεις των "αποκλεισμένων" που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους. Το καλάθι της νοικοκυράς κόστιζε το Μάρτη 1.504 δηνάρια (250 δολάρια), δηλαδή περισσότερο από δύο μέσους μισθούς. Το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων οδηγεί κάθε μήνα στην ανεργία 5.000 ανθρώπους (...) Χιλιάδες επιχειρήσεις καθυστερούν πολλούς μήνες να καταβάλλουν τους μισθούς και η τελευταία φορά που καταβλήθηκαν οικογενειακά επιδόματα ήταν τον Απρίλη του 1996 (...) Οι Γιουγκοσλάβοι εφοδιάζονται με τα απαραίτητα, κυρίως στη μαύρη αγορά, η οποία επιτρέπει στους καταναλωτές και στους μεταπωλητές να συμπληρώνουν τα προς το ζην και στο καθεστώς να αποφεύγει μια κοινωνική έκρηξη".

Εκτός, όμως, από την εξάπλωση της φτώχειας στη Γιουγκοσλαβία, υπάρχει και η άλλη πλευρά του λόφου. Υπάρχουν εκείνοι - δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο και οι συνεργάτες του στη Γιουγκοσλαβία - που θησαυρίζουν από την κρίση που έχουν προκαλέσει τα "αφεντικά" της Δύσης. Οπως σημείωνε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ,"μέσα σ' αυτή την ατμόσφαιρα κρίσης, οι πρώην κερδοσκόποι του πολέμου επένδυσαν τις περιουσίες τους σε κάθε είδους λαθρεμπόριο ή κερδοσκοπικές επιχειρήσεις ακινήτων, συχνά με τη συνεργία πολιτικών που βρίσκονται στην εξουσία. Στις αρχές Απρίλη, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Βελιγραδίου, τα πολυτελή αυτοκίνητα έγιναν ανάρπαστα. Οι τιμές τους ξεπερνούσαν τα 100.000 δολάρια (...) Ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Βερσάτσε άνοιξε πρόσφατα μια μπουτίκ. "Ποιος τη χρειάζεται;" ρώτησε μια ακροάτρια του ανεξάρτητου ραδιοσταθμού Β92. "Αυτοί που έχουν χρήματα και δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό", της απάντησε η παρουσιάστρια, υπαινισσόμενη πρόσωπα που καταζητούνται από την Ιντερπόλ".

ΙΝΔΙΑ
Η "ελεύθερη αγορά" αυξάνει τις αυτοκτονίες

Για να τσοντάρουν στο ισχνό οικογενειακό τους εισόδημα, στην Ινδία εργάζονται πάνω από 18 εκατομμύρια παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της Ινδίας και πάνω από 55 εκατομμύρια παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία παιδικών οργανώσεων

Ενα από τα επιτεύγματα της Νέας Τάξης Πραγμάτων, είναι ότι με την πολιτική απελευθέρωσης των αγορών ως μηχανισμού αύξησης της "ανταγωνιστικότητας" και με την εγκαθίδρυση σε όλες τις χώρες του κόσμου της "ελεύθερης αγοράς"... απελευθερώθηκαν και οι αυτοκτονίες εκείνων που δεν έχουν τι να φάνε. Για τους κάθε είδους θιασώτες της πολιτικής που ακούει στο όνομα "ελεύθερη αγορά", που τυχόν αμφισβητούν το παραπάνω γεγονός, παραθέτουμε την ακόλουθη είδηση που δημοσιεύτηκε στις 11 Μάη 1997, στην ινδική εφημερίδα "Pioneer", η οποία αναμεταδόθηκε από τα διεθνή πρακτορεία (και το "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων"). Η ινδική εφημερίδα, μας πληροφορούσε πως "το νέο άνοιγμα στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς, η αύξηση του ανταγωνισμού και το άγχος για τις θέσεις εργασίας είναι οι βασικοί παράγοντες αυτοκτονιών στην Ινδία".

Επικαλούμενη στοιχεία από το Εθνικό Γραφείο Καταγραφής Εγκλημάτων, η εφημερίδα "Pioneer" έγραφε μεταξύ άλλων:

  • Ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει αυξηθεί κατά 20.451 στα τελευταία πέντε χρόνια.
  • Ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιστατικών αυτοκτονιών, από 68.744 που ήταν το 1989 ανέβηκε το 1994 σε 89.195.

Σχολιάζοντας την έξαρση των αυτοκτονιών ο Ινδός κοινωνιολόγος Ασίς Ναντί,σημείωνε, με δήλωσή του στην εφημερίδα: "Η Ινδία προσβλήθηκε από την ίδια νόσο που είχε χτυπήσει την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα εξαιτίας της πολιτικής της απελευθέρωσης της αγοράς και του ανοίγματος προς τις ξένες οικονομίες και τις ξένες πολιτισμικές επιρροές".

Κάθε έξι λεπτά σημειώνεται και μια αυτοκτονία στην Ινδία. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην πεποίθηση που αναπτύσσουν τα άτομα ότι κάποιος δε θα μπορέσει να ανακάμψει στην περίπτωση που αποτύχει μια φορά, δηλώνει ο κοινωνικός στοχαστής Γιογκέντρα Σινγκ.

Μόνο στο Νέο Δελχί πέρυσι καταγράφηκαν 300 αυτοκτονίες.

Για την ιστορία, να σημειώσουμε πως η Ινδία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό στον κόσμο παιδιών που εργάζονται. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της Ινδίας, 18 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται αντί να παρακολουθούν τα μαθήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των παιδιών ανεβάζουν το αριθμό των παιδιών που δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες (συχνά σε επικίνδυνες βιομηχανίες, όπως κατασκευής σπίρτων και πυροτεχνημάτων, σε υφαντουργίες και ορυχεία) σε περισσότερα από 55 εκατομμύρια παιδιά.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Η απελευθέρωση των οικονομιών ενίσχυσε τη διαφθορά

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, η πτώση του τείχους του Βερολίνου, οι ιδιωτικοποιήσεις και η "παγκοσμιοποίηση" της οικονομίας, αποδείχτηκαν "λίπασμα" για την "άνθηση" της διαφθοράς

"Η πτώση του τείχους του Βερολίνου και η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας ευνοούν τη διαφθορά σε πλανητική κλίμακα, εκτιμά ο ΟΗΕ σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στη Βιέννη". Ετσι ξεκινούσε η είδηση που μετέδωσε το "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων" στις 7 Μάη - και τα άλλα διεθνή πρακτορεία - με αφορμή σχετική έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στην ίδια ανταπόκριση του ΑΠΕ, σημειωνόταν μεταξύ άλλων ότι:

  • "Τα κύματα ιδιωτικοποιήσεων προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για διαφθορά", ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη, αναφέρεται στο έγγραφο.
  • Η απελευθέρωση του συναλλάγματος σε παγκόσμια κλίμακα διευκολύνει τις παράνομες οικονομικές συναλλαγές και επιτρέπει στην οργανωμένη εγκληματικότητα να ευημερεί, καθώς αυτή η τελευταία "δεν μπορεί να λειτουργήσει παρά μόνο προσφεύγοντας στη διαφθορά".

Οι συντάκτες της έκθεσης του ΟΗΕ, υποστηρίζουν ακόμη πως κανένα πολιτικό σύστημα "δεν είναι απολύτως προστατευμένο από τη διαφθορά". Οπως σημειώνουν: "σκάνδαλα αντίστοιχου μεγέθους σημειώθηκαν τελευταία τόσο σε αναπτυσσόμενες όσο και σε βιομηχανικές χώρες".

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο αυτό, διαφθορά διαπιστώνεται τόσο μεταξύ των ανώτερων δημόσιων λειτουργών και των ηγετών μιας χώρας (δωροδοκίες, παράνομες χρηματοδοτήσεις κομμάτων και πολιτικών οργανώσεων) όσο και μεταξύ των επικεφαλής των επιχειρήσεων, οι οποίοι πραγματοποιούν τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος των πελατών τους.

Διαφθορά υπάρχει επίσης μεταξύ εκείνων που κατέχουν μια ιδιαίτερη γνώση και εξαργυρώνουν ακριβά τις υπηρεσίες τους, για παράδειγμα οι γιατροί ή οι εργαζόμενοι στην αμυντική βιομηχανία.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου (28 Απρίλη - 9 Μάη) της Επιτροπής για την πρόληψη του εγκλήματος και την ποινική δικαιοσύνη, ενός οργανισμού του ΟΗΕ που δημιουργήθηκε το 1992 και στον οποίο συμμετέχουν 40 χώρες. Η γραμματεία του βρίσκεται στη Βιέννη.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ένας υπεύθυνος της Επιτροπής, ο Δημήτριος Βλάσης,δήλωσε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς "πλήττει το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας", αλλά "εξαιτίας ακριβώς της παράνομης φύσης του είναι αδύνατο να υπολογιστεί ποσοτικά".

ΙΝΔΙΑ
Η "ελεύθερη αγορά" αυξάνει τις αυτοκτονίες

Για να τσοντάρουν στο ισχνό οικογενειακό τους εισόδημα, στην Ινδία εργάζονται πάνω από 18 εκατομμύρια παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της Ινδίας και πάνω από 55 εκατομμύρια παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία παιδικών οργανώσεων

Ενα από τα επιτεύγματα της Νέας Τάξης Πραγμάτων, είναι ότι με την πολιτική απελευθέρωσης των αγορών ως μηχανισμού αύξησης της "ανταγωνιστικότητας" και με την εγκαθίδρυση σε όλες τις χώρες του κόσμου της "ελεύθερης αγοράς"... απελευθερώθηκαν και οι αυτοκτονίες εκείνων που δεν έχουν τι να φάνε. Για τους κάθε είδους θιασώτες της πολιτικής που ακούει στο όνομα "ελεύθερη αγορά", που τυχόν αμφισβητούν το παραπάνω γεγονός, παραθέτουμε την ακόλουθη είδηση που δημοσιεύτηκε στις 11 Μάη 1997, στην ινδική εφημερίδα "Pioneer", η οποία αναμεταδόθηκε από τα διεθνή πρακτορεία (και το "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων"). Η ινδική εφημερίδα, μας πληροφορούσε πως "το νέο άνοιγμα στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς, η αύξηση του ανταγωνισμού και το άγχος για τις θέσεις εργασίας είναι οι βασικοί παράγοντες αυτοκτονιών στην Ινδία".

Επικαλούμενη στοιχεία από το Εθνικό Γραφείο Καταγραφής Εγκλημάτων, η εφημερίδα "Pioneer" έγραφε μεταξύ άλλων:

  • Ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει αυξηθεί κατά 20.451 στα τελευταία πέντε χρόνια.
  • Ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιστατικών αυτοκτονιών, από 68.744 που ήταν το 1989 ανέβηκε το 1994 σε 89.195.

Σχολιάζοντας την έξαρση των αυτοκτονιών ο Ινδός κοινωνιολόγος Ασίς Ναντί,σημείωνε, με δήλωσή του στην εφημερίδα: "Η Ινδία προσβλήθηκε από την ίδια νόσο που είχε χτυπήσει την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα εξαιτίας της πολιτικής της απελευθέρωσης της αγοράς και του ανοίγματος προς τις ξένες οικονομίες και τις ξένες πολιτισμικές επιρροές".

Κάθε έξι λεπτά σημειώνεται και μια αυτοκτονία στην Ινδία. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην πεποίθηση που αναπτύσσουν τα άτομα ότι κάποιος δε θα μπορέσει να ανακάμψει στην περίπτωση που αποτύχει μια φορά, δηλώνει ο κοινωνικός στοχαστής Γιογκέντρα Σινγκ.

Μόνο στο Νέο Δελχί πέρυσι καταγράφηκαν 300 αυτοκτονίες.

Για την ιστορία, να σημειώσουμε πως η Ινδία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό στον κόσμο παιδιών που εργάζονται. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της Ινδίας, 18 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται αντί να παρακολουθούν τα μαθήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των παιδιών ανεβάζουν το αριθμό των παιδιών που δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες (συχνά σε επικίνδυνες βιομηχανίες, όπως κατασκευής σπίρτων και πυροτεχνημάτων, σε υφαντουργίες και ορυχεία) σε περισσότερα από 55 εκατομμύρια παιδιά.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Η απελευθέρωση των οικονομιών ενίσχυσε τη διαφθορά

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, η πτώση του τείχους του Βερολίνου, οι ιδιωτικοποιήσεις και η "παγκοσμιοποίηση" της οικονομίας, αποδείχτηκαν "λίπασμα" για την "άνθηση" της διαφθοράς

"Η πτώση του τείχους του Βερολίνου και η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας ευνοούν τη διαφθορά σε πλανητική κλίμακα, εκτιμά ο ΟΗΕ σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στη Βιέννη". Ετσι ξεκινούσε η είδηση που μετέδωσε το "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων" στις 7 Μάη - και τα άλλα διεθνή πρακτορεία - με αφορμή σχετική έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στην ίδια ανταπόκριση του ΑΠΕ, σημειωνόταν μεταξύ άλλων ότι:

  • "Τα κύματα ιδιωτικοποιήσεων προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για διαφθορά", ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη, αναφέρεται στο έγγραφο.
  • Η απελευθέρωση του συναλλάγματος σε παγκόσμια κλίμακα διευκολύνει τις παράνομες οικονομικές συναλλαγές και επιτρέπει στην οργανωμένη εγκληματικότητα να ευημερεί, καθώς αυτή η τελευταία "δεν μπορεί να λειτουργήσει παρά μόνο προσφεύγοντας στη διαφθορά".

Οι συντάκτες της έκθεσης του ΟΗΕ, υποστηρίζουν ακόμη πως κανένα πολιτικό σύστημα "δεν είναι απολύτως προστατευμένο από τη διαφθορά". Οπως σημειώνουν: "σκάνδαλα αντίστοιχου μεγέθους σημειώθηκαν τελευταία τόσο σε αναπτυσσόμενες όσο και σε βιομηχανικές χώρες".

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο αυτό, διαφθορά διαπιστώνεται τόσο μεταξύ των ανώτερων δημόσιων λειτουργών και των ηγετών μιας χώρας (δωροδοκίες, παράνομες χρηματοδοτήσεις κομμάτων και πολιτικών οργανώσεων) όσο και μεταξύ των επικεφαλής των επιχειρήσεων, οι οποίοι πραγματοποιούν τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος των πελατών τους.

Διαφθορά υπάρχει επίσης μεταξύ εκείνων που κατέχουν μια ιδιαίτερη γνώση και εξαργυρώνουν ακριβά τις υπηρεσίες τους, για παράδειγμα οι γιατροί ή οι εργαζόμενοι στην αμυντική βιομηχανία.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου (28 Απρίλη - 9 Μάη) της Επιτροπής για την πρόληψη του εγκλήματος και την ποινική δικαιοσύνη, ενός οργανισμού του ΟΗΕ που δημιουργήθηκε το 1992 και στον οποίο συμμετέχουν 40 χώρες. Η γραμματεία του βρίσκεται στη Βιέννη.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ένας υπεύθυνος της Επιτροπής, ο Δημήτριος Βλάσης,δήλωσε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς "πλήττει το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας", αλλά "εξαιτίας ακριβώς της παράνομης φύσης του είναι αδύνατο να υπολογιστεί ποσοτικά".

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

φ2

Ινδία. Πεσμένη μια νεαρή γυναίκα, έξω από την πόρτα του νοσοκομείου, από επιδημία γαστρεντερίτιδας, περιμένει για ώρες βοήθεια....

Τα κείμενα του αφιερώματος έγραψε ο Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Τα κείμενα του αφιερώματος έγραψε ο Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
(9) Πουλάνε τα χρυσά δόντια για να ζήσουν!

"Οι Ρουμάνοι που ζουν στη Ρεζίτα βρίσκονται σε τόσο δεινή οικονομική κατάσταση που πωλούν τα χρυσά δόντια τους στην Εθνική Τράπεζα για να συμπληρώσουν το μηνιαίο εισόδημά τους, μετέδωσε σήμερα το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων "Ρόμπρες"". Ετσι ξεκινούσε η είδηση που μεταδόθηκε από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων στις 3-4-1997 και στην Ελλάδα τη μετέδωσε το "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων" (ΑΠΕ).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ:

  • "Οι κάτοικοι της Ρεζίτα στη νοτιοδυτική Ρουμανία πώλησαν τον περασμένο μήνα στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας μισό κιλό χρυσών αντικειμένων, κυρίως δόντια, σύμφωνα με την ίδια πηγή".
  • "Η τράπεζα αγοράζει το γραμμάριο χρυσού 14 καρατίων έναντι 53.072 λέι (περίπου 2.200 δραχμές), ενώ όταν πρόκειται για χρυσό εξαιρετικής ποιότητας αγοράζει το γραμμάριο έναντι 91.032 λέι (περίπου 3.250 δραχμές)".
  • "Ο μέσος μηνιαίος μισθός ενός Ρουμάνου υπολογίζεται σε ποσό αντίστοιχο με περίπου 19.000 δραχμές".
  • "Η Ρουμανία αντιμετωπίζει ισχυρή οικονομική κρίση, ενώ ένας στους δυο Ρουμάνους ζουν κάτω από το όριο φτώχειας. Η κρίση αυτή οφείλεται κυρίως στο ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε πρόσφατα ένα αυστηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων".

Είναι γνωστό, ότι και επί των ημερών του υπαρκτού σοσιαλισμού, υπήρχε φτώχεια στην τότε Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ρουμανίας, αλλά ανεξάρτητα από αυτά τα προβλήματα, το σοσιαλιστικό καθεστώς, εξασφαλίζει στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης στο ρουμάνικο λαό. Ομως, τέτοια κατάντια, που να αναγκάζονται οι Ρουμάνοι να βγάζουν τα χρυσά τους δόντια και να τα πουλάνε για να αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, δεν υπήρχε. Και σ' αυτό, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος, να υποστηρίξει το αντίθετο.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

φ2

Ινδία. Πεσμένη μια νεαρή γυναίκα, έξω από την πόρτα του νοσοκομείου, από επιδημία γαστρεντερίτιδας, περιμένει για ώρες βοήθεια....

Τα κείμενα του αφιερώματος έγραψε ο Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Τα κείμενα του αφιερώματος έγραψε ο Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
(9) Πουλάνε τα χρυσά δόντια για να ζήσουν!

"Οι Ρουμάνοι που ζουν στη Ρεζίτα βρίσκονται σε τόσο δεινή οικονομική κατάσταση που πωλούν τα χρυσά δόντια τους στην Εθνική Τράπεζα για να συμπληρώσουν το μηνιαίο εισόδημά τους, μετέδωσε σήμερα το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων "Ρόμπρες"". Ετσι ξεκινούσε η είδηση που μεταδόθηκε από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων στις 3-4-1997 και στην Ελλάδα τη μετέδωσε το "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων" (ΑΠΕ).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ:

  • "Οι κάτοικοι της Ρεζίτα στη νοτιοδυτική Ρουμανία πώλησαν τον περασμένο μήνα στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας μισό κιλό χρυσών αντικειμένων, κυρίως δόντια, σύμφωνα με την ίδια πηγή".
  • "Η τράπεζα αγοράζει το γραμμάριο χρυσού 14 καρατίων έναντι 53.072 λέι (περίπου 2.200 δραχμές), ενώ όταν πρόκειται για χρυσό εξαιρετικής ποιότητας αγοράζει το γραμμάριο έναντι 91.032 λέι (περίπου 3.250 δραχμές)".
  • "Ο μέσος μηνιαίος μισθός ενός Ρουμάνου υπολογίζεται σε ποσό αντίστοιχο με περίπου 19.000 δραχμές".
  • "Η Ρουμανία αντιμετωπίζει ισχυρή οικονομική κρίση, ενώ ένας στους δυο Ρουμάνους ζουν κάτω από το όριο φτώχειας. Η κρίση αυτή οφείλεται κυρίως στο ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε πρόσφατα ένα αυστηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων".

Είναι γνωστό, ότι και επί των ημερών του υπαρκτού σοσιαλισμού, υπήρχε φτώχεια στην τότε Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ρουμανίας, αλλά ανεξάρτητα από αυτά τα προβλήματα, το σοσιαλιστικό καθεστώς, εξασφαλίζει στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης στο ρουμάνικο λαό. Ομως, τέτοια κατάντια, που να αναγκάζονται οι Ρουμάνοι να βγάζουν τα χρυσά τους δόντια και να τα πουλάνε για να αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, δεν υπήρχε. Και σ' αυτό, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος, να υποστηρίξει το αντίθετο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ