Eurokinissi |
Από την τελευταία διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, τον Δεκέμβρη του 2019 στη Μαδρίτη, όπου είχαν επαναληφθεί τα ίδια ανέξοδα ευχολόγια |
Πριν από την έναρξη της κεντρικής ομιλίας του Βρετανού πρωθυπουργού στην τηλεδιάσκεψη του ΣΑ του ΟΗΕ προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του γνωστού Βρετανού σκηνοθέτη και παρουσιαστή εκπομπών για το περιβάλλον, Ντέιβιντ Ατένμπορο, για την «ανήκεστη βλάβη» στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή «δίχως επιστροφή». Εκτίμησε ότι η διεθνής σύνοδος για την κλιματική αλλαγή, που είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβρη στη Γλασκόβη, θα είναι ίσως «η τελευταία ευκαιρία να ληφθούν διεθνείς αποφάσεις για πολιτικές στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τεθεί με τη διεθνή Συμφωνία του Παρισιού». Βεβαίως ο συγκεκριμένος συμβιβασμός δεν θίγει την αιτία της καταστροφής του περιβάλλοντος, που είναι η παραγωγή με σκοπό το κέρδος μια χούφτας μονοπωλιακών ομίλων, ενώ είναι υποκρισία οι ίδιοι που καταστρέφουν τον πλανήτη να εμφανίζονται ως σωτήρες του, γιατί θα παζαρέψουν στο «εμπόριο ρύπων». Η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής των ανθρώπων προϋποθέτει την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες σε ένα υγιές περιβάλλον.
Ο Τζόνσον κάλεσε τις χώρες - μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ να κάνουν βήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία - εκτίμησε - είναι ικανή να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα χωρών. Πρόσθεσε πως όλες οι χώρες ανεξαιρέτως αντιμετωπίζουν κινδύνους για την ασφάλειά τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ηγετών και ανώτατων αξιωματούχων η μόνη χώρα που εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο πρέσβη ήταν η Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει να αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή ως μία από τις παραμέτρους διεθνών εξελίξεων και όχι ως την κύρια αιτία πρόκλησης συρράξεων, συγκρούσεων και κρίσεων, όπως έσπευσαν να κάνουν κάποιοι άλλοι ηγέτες. Ο Ρώσος πρέσβης Βασίλι Νεμπένζια ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον είναι ζητήματα που μπορεί να οξύνουν τις συγκρούσεις, αλλά όχι η βασική αιτία πρόκλησής τους. Χαιρέτισε δε με νόημα την επαναφορά των ΗΠΑ στη διεθνή Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Ο Τζον Κέρι, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή, ευχαρίστησε τις ευρωπαϊκές χώρες που κάνουν βήματα στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και ισχυρίστηκε ότι η νέα κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν έχει «ούτε λεπτό για χάσιμο στη δρομολόγηση πολιτικών για μείωση των εκπομπών των ρύπων του θερμοκηπίου». Αποκάλεσε δε την κλιματική αλλαγή «ζήτημα ευθύνης» του ΣΑ του ΟΗΕ, θυμίζοντας ότι και για το Πεντάγωνο θεωρείται «πολυεπίπεδη απειλή».
Ο Κινέζος ομόλογός του Σίε Ζιενχουά τόνισε πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί «πιεστική και σοβαρή απειλή για την επιβίωση, την ασφάλεια και την ανάπτυξη της ανθρωπότητας». Πρόσθεσε ότι η Κίνα έχει εκπληρώσει όλους τους στόχους που είχε θέσει το 2020 για τη μείωση των ρύπων και ότι η χώρα του διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο «καθαρών» οχημάτων νέας τεχνολογίας παγκοσμίως.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι τυχόν αποτυχία θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για την αποτροπή συγκρούσεων και την ειρήνευση. Κάλεσε τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο που θα υποβάλλει έκθεση για την κλιματική αλλαγή στο ΣΑ του ΟΗΕ τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ο δε Γκουτέρες ζήτησε από όλες τις χώρες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και απηύθυνε έκκληση στις ισχυρότερες και μεγαλύτερες χώρες «να ηγηθούν δίνοντας το καλό παράδειγμα», ενώ έκανε έκκληση για την αύξηση των επενδύσεων στην προστασία αναπτυσσόμενων χωρών.
Ο Κενυάτης Πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα τόνισε πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εμφανείς σε αφρικανικές χώρες, φέροντας ως παράδειγμα την ξηρασία που πλήττει τη λίμνη Τσαντ, τη μείωση υδροφόρων οριζόντων στην υποσαχάρια Αφρική και τη μείωση των εκτάσεων της αφρικανικής σαβάνας.
Παράλληλα με τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ, σε μεταξύ τους τηλεδιάσκεψη ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επίτευξη μηδενικής εκπομπής ρύπων μέχρι το 2050. Επίσης, ο Τζον Κέρι και ο Καναδός υπουργός Περιβάλλοντος Τζόναθαν Ουίλκινσον ανακοίνωσαν ότι οι δύο χώρες θα φιλοξενήσουν διάσκεψη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έπειτα από την απόφαση του Μπάιντεν να ανακαλέσει την άδεια κατασκευής του τεράστιου αμερικανοκαναδικού αγωγού πετρελαίου «Keystone XL», που προωθούσε ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Το κυνήγι του κέρδους από εταιρείες βασικών υπηρεσιών όπως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού αποδεικνύεται, όπως φαίνεται καθαρά στην περίπτωση του Τέξας, εφιάλτης για τα λαϊκά νοικοκυριά.
Εως χτες παρέμεναν χωρίς πρόσβαση σε καθαρό τρεχούμενο νερό πάνω από 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά σε μια πολιτεία που είναι από τις πιο πλούσιες από την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου εδώ και 120 χρόνια. Αφορμή έδωσε το πρόσφατο κύμα σφοδρής χιονόπτωσης, πολικών θερμοκρασιών και κακοκαιρίας που ανέδειξαν χρόνια προβλήματα, με πρώτη την αδιαφορία των ιδιωτικών εταιρειών ύδρευσης και ηλεκτρισμού να κάνουν την απαραίτητη συντήρηση των δικτύων, τη μόνωση και τον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων γιατί αυτά θα μείωναν την κερδοφορία. Ετσι, προς αποφυγή της υπερθέρμανσης του συστήματος λόγω της αυξημένης ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια προτίμησαν το γενικευμένο μπλακάουτ.
Οι τρομακτικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν εκατομμύρια νοικοκυριά στο Τέξας, όπου πέθαναν τουλάχιστον 24 άνθρωποι από το δριμύ ψύχος, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στη συγκεκριμένη πολιτεία του αμερικανικού νότου αλλά εντός και εκτός ΗΠΑ. Χτες, τα πυρά από τις αντιδράσεις αυτές έπιασαν και διευθυντικά στελέχη εταιρείας ηλεκτρισμού.
Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Σάλι Τόλμπεργκ, ο αντιπρόεδρος Πίτερ Κράμτον και δύο άλλοι διευθυντές του φορέα Electric Reliability Council of Texas (ERCOT), Τέρι Μπάλτζερ και Ρέιμοντ Χέπερ, εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση.
«Παραιτούμαστε ώστε οι επικεφαλής της πολιτείας να μπορέσουν ελεύθερα να καθορίσουν τη μελλοντική κατεύθυνση», έγραψαν η Σάλι Τόλμπεργκ και ο Πίτερ Κράμτον. Και κατέληξαν: «Η καρδιά μας είναι με όλους τους Τεξανούς που έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς θέρμανση και χωρίς νερό σε θερμοκρασίες παγετού και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις τραγικές συνέπειες αυτής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης».
Το ίδιο διάστημα ο Τζο Μπάιντεν ετοίμαζε νέο Προεδρικό Διάταγμα για την επιθεώρηση όλων των εφοδιαστικών αλυσίδων στη χώρα, σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών. Πληροφορίες του πρακτορείου ΑΡ ανέφεραν πως υπό εξέταση μπαίνουν οι αλυσίδες εφοδιασμού που αφορούν μπαταρίες (ηλεκτροκίνησης και όχι μόνο), φαρμακευτικά προϊόντα, μεταλλεύματα και σπάνιες γαίες που χρησιμοποιούνται από τις βιομηχανίες ηλεκτρονικών, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις βιομηχανίες αεροναυπηγικής, καθώς και υλικά στρατιωτικών εξοπλισμών.
Αφορμή γι' αυτήν την έρευνα - επιθεώρηση δίνει η συνειδητοποίηση της σημαντικής εξάρτησης ενός μέρους του κρατικού μηχανισμού και των μονοπωλίων στις ΗΠΑ από εισαγωγές κρίσιμων προϊόντων και υπηρεσιών από χώρες όπως η Κίνα. Μέρος του προβλήματος αποκαλύφθηκε στις αρχές της πανδημίας, την περσινή άνοιξη, όταν οι ΗΠΑ αλλά και άλλες δυτικές χώρες που στηρίζονταν στις φθηνές εισαγωγές από ασιατικές χώρες συνειδητοποίησαν τις μεγάλες ελλείψεις σε νοσοκομειακούς αναπνευστήρες, αλλά και απαραίτητα αναλώσιμα όπως σύριγγες, υγειονομικές μάσκες και γάντια.
Ρόλο διαμεσολαβητή διεκδικεί η Ινδονησία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδονησίας ανακοίνωσε χτες ότι «αφού εκτιμήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και ελήφθησαν υπόψη οι συμβουλές άλλων χωρών του ASEAN (σ.σ. της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας)», κρίθηκε ότι «δεν είναι η ιδανική στιγμή» για να επισκεφτεί τη Μιανμάρ η Ινδονήσια υπουργός, Ρέτνο Μαρσούντι. Ωστόσο η Τζακάρτα επιβεβαίωσε ότι είναι «αφοσιωμένη στη διατήρηση επικοινωνίας με όλες τις πλευρές στη Μιανμάρ» και το υπουργείο πρόσθεσε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε μια επίσκεψη, αλλά πρέπει να επιλεγεί προσεκτικά η χρονική στιγμή».
Σημειώνουμε ότι πριν μερικές μέρες, η Μαρσούντι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό της Γουάνγκ Γι, ο οποίος υποστήριξε ότι τόσο ο στρατός όσο και τα πολιτικά κόμματα της Μιανμάρ μοιράζονται την ευθύνη για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και ότι περισσότερο από την Κίνα και την ASEAN δεν υπάρχει άλλος που να προσδοκά την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μιανμάρ. Η «αναστάτωση» στη χώρα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα ούτε της Μιανμάρ ούτε της περιφέρειας συνολικά, ανέφερε ο Γουάνγκ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές στη Μιανμάρ θα επιλύσουν τα προβλήματα με βάση τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας.