ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Δυσαρέσκεια της Κίνας για τη συνεργασία ΗΠΑ - Ιαπωνίας

Ενώ οι ΗΠΑ προκρίνουν σχήματα όπως η 4μερής με Ινδία - Ιαπωνία - Αυστραλία

Ενα από τα νησάκια για τα οποία διαφιλονικούν Κίνα και Ιαπωνία
Ενα από τα νησάκια για τα οποία διαφιλονικούν Κίνα και Ιαπωνία
Τη δυσαρέσκεια της Κίνας για τη συνεργασία ΗΠΑ - Ιαπωνίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν, με αφορμή τις αντιδράσεις Ουάσιγκτον - Τόκιο για την εμφάνιση της κινεζικής Ακτοφυλακής γύρω από τα ακατοίκητα νησάκια Σενκάκου (στα Ιαπωνικά) / Ντιαογιού (στα Κινεζικά) στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, 7 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με κομβική σημασία στην περιοχή, για τα οποία διαφιλονικούν οι δύο ασιατικές χώρες.

Την περασμένη Κυριακή, πλοία της κινεζικής Ακτοφυλακής εμφανίστηκαν σε χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά, προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία του Τόκιο, που μάλιστα υποστήριξε ότι είναι η 9η φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από την αρχή του 2021. Αντέδρασε επίσης ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, κατηγορώντας την Κίνα ότι παραβιάζει διεθνείς κανόνες αλλά και σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τους συμμάχους τους για «να αντιμετωπίσουν τέτοιες προκλήσεις». Την παρέμβαση Κίρμπι σχολίασε άμεσα το κινεζικό ΥΠΕΞ, που χαρακτήρισε «προϊόν του Ψυχρού Πολέμου» τη συνεργασία ΗΠΑ - Ιαπωνίας και τις μεταπολεμικές συμφωνίες που καθορίζουν την «αμυντική συνεργασία» των δύο χωρών, και οι οποίες «δεν θα έπρεπε να βλάψουν τα συμφέροντα τρίτης χώρας ή να θέσουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και συνεργασία».

Στο μεταξύ, ιεραρχώντας ψηλά την αναβάθμιση των γεωπολιτικών τους συμμαχιών σε Ασία - Ειρηνικό (ώστε να αντιμετωπίσουν την Κίνα), οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιδιώκουν ενίσχυση του συντονισμού τους και με δυνάμεις όπως η Ινδία, η οποία ναι μεν συνεργάζεται με την Κίνα στους BRICS, αλλά έχει σοβαρές - εδαφικές κ.ά. - διαφωνίες μαζί της.

Στο τέλος της περασμένης βδομάδας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν είχε την πρώτη διαδικτυακή του συνάντηση με τους ομολόγους του από το σχήμα Quad (Ιαπωνίας, Ινδίας, Αυστραλίας), Τοσιμίτσου Μοτέγκι, Σ. Τζαϊσανκάρ και Μαρίζ Πέιν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, οι υπουργοί συζήτησαν μεταξύ άλλων θέματα «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, θαλάσσιας ασφάλειας, την επείγουσα ανάγκη να αποκατασταθεί η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στη Μιανμάρ και την προτεραιότητα ενίσχυσης της δημοκρατικής αξιοπιστίας στην ευρύτερη περιοχή». Κατέληξαν δε στην ανάγκη συνεργασίας για «έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της εδαφικής ακεραιότητας», αναφορές που εμμέσως πλην σαφώς επικρίνουν κινήσεις της Κίνας (σε Νότια Κινεζική Θάλασσα, Θιβέτ κ.λπ.). Ενδιαφέρουσα ήταν και η ανακοίνωση του ινδικού ΥΠΕΞ, που παρατήρησε πως οι υπουργοί «αναγνώρισαν ότι οι αλλαγές που προχωρούν στον κόσμο καθιστούν ανάγκη τη στενή συνεργασία τους». Το Νέο Δελχί χαρακτήρισε «παραγωγική» την «ανταλλαγή απόψεων» που έγινε, συμπεριλαμβανομένου του «κοινού οράματος για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό».

ΡΩΣΙΑ
Προσπαθεί να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις της Δύσης

Η επιθετική πολιτική της ΕΕ κατά της Ρωσίας επιβάλλεται από τις ΗΠΑ, λέει το ρωσικό ΥΠΕΞ

ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΕΕ - Ρωσίας στο πλαίσιο ευρύτερων παζαριών και γεωπολιτικών σχεδιασμών, με αφορμή αυτήν τη φορά την υπόθεση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της ΕΕ ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους για τη φυλάκιση του Ναβάλνι και την καταστολή διαδηλώσεων των υποστηρικτών του, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα επιχείρησε για άλλη μια φορά να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις της ΕΕ τόσο στο εσωτερικό της όσο και με τις ΗΠΑ.

«Η ΕΕ, ένα σημαντικό μέρος της Ευρώπης, ταπεινώνεται (...) από κάποιους που επιβάλλουν τα συμφέροντά τους στους άλλους, κάτι που αντιτίθεται στα εθνικά συμφέροντα αυτών των κρατών. Από κάποιους που ακολουθούν μια συγκεκριμένη πολιτική, επιθετική για την ΕΕ, κατά κύριο λόγο από την Ουάσιγκτον», είπε η Ζαχάροβα.

Συμπλήρωσε πως ούτε οι χώρες της ΕΕ ούτε η Ρωσία επωφελούνται από αυτήν την πολιτική, «καθώς η ΕΕ ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος, συνεργάτης μας στους ανθρωπιστικούς δεσμούς και ενεργειακός εταίρος. Επιπλέον, χτίζαμε σχέσεις με το βλέμμα στο μέλλον, σχέσεις ακόμα πιο σημαντικές».

Αλλά και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στις επίμονες προσπάθειες «αντιμετώπισης και αποτροπής» της Ρωσίας, που «δεν έχουν σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό» αλλά στοχεύουν στο «να διαταράξουν και να επιβραδύνουν την ανάπτυξή μας, να προκαλέσουν εσωτερική αστάθεια και να αποδυναμώσουν τη Ρωσία».

Στο μεταξύ, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Διεθνής Αμνηστία» ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί πλέον τον Ναβάλνι «κρατούμενο συνείδησης», λόγω δηλώσεων μίσους που έχει κάνει στο παρελθόν, εξακολουθεί όμως να απαιτεί την απελευθέρωσή του και να χαρακτηρίζει πολιτικές τις διώξεις που του έχουν ασκηθεί. Η απόφαση της «Διεθνούς Αμνηστίας» προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις εκ μέρους συμμάχων του Ναβάλνι, που εκτιμούν ότι η ΜΚΟ συνθηκολόγησε.

«Ενθαρρυντική» η επέκταση της «New START»

Στην παράταση της Συνθήκης για τη Μείωση και τον Περιορισμό των Στρατηγικών Επιθετικών Οπλων («New START») αναφέρθηκε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας πως «εγγυάται προβλεψιμότητα στις σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ».

Ο ίδιος έκανε λόγο για ορισμένες «ενθαρρυντικές στιγμές που προέκυψαν φέτος» (χωρίς να αναφερθεί στη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ), έσπευσε όμως να προσθέσει ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τη Συνθήκη για τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF) και τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» (Open Skies) «υπονομεύει τη διεθνή ασφάλεια».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δηλώνει έτοιμη να συμβάλει στη μεταφορά και τουρκμενικού αερίου

Με το βλέμμα στραμμένο σε όλη την περιοχή του Καυκάσου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει στη μεταφορά φυσικού αερίου και από το Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά από συνάντηση που είχε με τον Τουρκμένο ομόλογό του Ρασίτ Μερεντόφ και την υπογραφή του διμερούς Προγράμματος Συνεργασίας 2021 - 2022.

Υποδεχόμενος τον Μερεντόφ στην Αγκυρα, ο Τσαβούσογλου χαιρέτισε τη συμπλήρωση 30 χρόνων ανεξαρτησίας του Τουρκμενιστάν (αφού, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, και το τουρκικό κεφάλαιο έτριβε τα χέρια του για νέα πεδία κερδοφορίας που άνοιγαν), επιβεβαιώνοντας το τουρκικό ενδιαφέρον για όλη την περιοχή του Καυκάσου, που έχει μεγάλο ορυκτό πλούτο και κρίσιμη γεωστρατηγική σημασία.

Ενδεικτική είναι και η τριμερής συνάντηση που είχαν οι δύο ΥΠΕΞ με τον Αζέρο ομόλογό τους Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την τριμερή, ο Τσαβούσογλου μίλησε για «ιδιαίτερους δεσμούς» των τριών χωρών οι οποίοι μετατράπηκαν σε «περιεκτική, εταιρική κοινωνική σχέση», που άρχισε το 2014 και έχει συμβάλει σημαντικά στην «ευημερία και σταθερότητα όλης της περιοχής». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία της με τις δύο χώρες, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας για την Ασία» που άρχισε το 2019, με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας με ασιατικές χώρες σε διάφορους τομείς.

Στην τριμερή οι τρεις υπουργοί συζήτησαν έναν «οδικό χάρτη» με βάση την προσεχή Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στο Τουρκμενιστάν. Επιπλέον, σύμφωνα με το πρακτορείο «Αναντολού», υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη για την ενίσχυση της εμπορικής και της οικονομικής τους συνεργασίας, για την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και επενδύσεων σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές, η Γεωργία, ο Τουρισμός και το Περιβάλλον.

ΣΥΡΙΑ
Αντιδράσεις για τις κατοχικές δυνάμεις ΗΠΑ και Τουρκίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τα παζάρια με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις στη Συρία για το ξαναμοίρασμα πηγών, οδών και αγορών Ενέργειας δεν έχουν σταματήσει ούτε στο ελάχιστο. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκέιρ Πέντερσεν εντείνει, τελευταία, ξανά τις επαφές με επίκεντρο τις διαβουλεύσεις της «Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής» για την εξεύρεση της λεγόμενης «πολιτικής λύσης» που υποτίθεται θα τερματίσει τον δεκαετή πόλεμο.

Την Τρίτη, συνάντησε στη Δαμασκό τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Φαϊσάλ αλ Μικντάντ, συμφωνώντας (σύμφωνα με πληροφορίες του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA) στην ανάγκη «εξασφάλισης» πως δεν θα αναμειχθούν «τρίτες πλευρές» στις διαβουλεύσεις της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής ούτε θα επιβληθούν έξωθεν «χρονοδιαγράμματα».

Κατά τις πληροφορίες του SANA, o Μεκντάντ τόνισε στον διπλωμάτη του ΟΗΕ που βρίσκεται στη Δαμασκό από το βράδυ της Δευτέρας ότι «μονομερή μέτρα» όπως οι κυρώσεις δυτικών χωρών έναντι της Συρίας δρουν τελικά σε βάρος του συριακού λαού και επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση δεδομένης και της εξέλιξης της πανδημίας. Τόνισε ιδιαίτερα στον Γκέιρ Πέντερσεν την έντονη δυσαρέσκεια της συριακής κυβέρνησης για τη δράση αμερικανικών και τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στη Βορειοανατολική Συρία. Επισήμανε πως ειδικά η υποστήριξη της Αγκυρας σε τρομοκρατικές οργανώσεις «παραβιάζει τη συριακή κυριαρχία, το διεθνές δίκαιο και όλες τις συναφείς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Αναφέρθηκε επίσης και στις «εγκληματικές και καταπιεστικές πρακτικές» των (φιλοαμερικανικών) Κουρδικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) κατά των αμάχων στις επαρχίες Χάσακα, Ράκα και Ντέιρ Εζόρ, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Κάλεσε τον ΟΗΕ να «υψώσει τη φωνή του όπως επιτάσσει η Χάρτα του ΟΗΕ και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» και να πάρει «ξεκάθαρη στάση». Τέλος ζήτησε από τον Γκέιρ Πέντερσεν να διατηρήσει τον ουδέτερο ρόλο του ως απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Ο Πέντερσεν από την πλευρά του χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Φαϊσάλ «εκτενείς, πολύ περιεκτικές και καλές».

Πριν να φτάσει στη Δαμασκό, ο Πέντερσεν είχε σειρά διπλωματικών διαβουλεύσεων σε Μόσχα, Τεχεράνη και Αγκυρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ