ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Στρατιωτική επιχείρηση νεοταξικού τύπου

Στο όνομα της ασφάλειας η Ελλάδα μπαίνει σε «κατάσταση πολιορκίας» υπό αμερικανοΝΑΤΟική κηδεμονία

Σε μια στρατιωτική επιχείρηση νεοταξικού τύπου, εξελίσσονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, με όσες συνέπειες συνεπάγεται κάτι τέτοιο, τόσο σε επίπεδο εθνικής ανεξαρτησίας, όσο και σε επίπεδο ατομικών ελευθεριών και δημοκρατιών δικαιωμάτων των πολιτών. Στο όνομα της αποτροπής κάθε είδους «τρομοκρατικού κινδύνου», των λεγομένων «ασύμμετρων απειλών», οι οποίες ξεκινάνε από τις κλασικές επιθέσεις αυτοκτονίας με εκρηκτικά και φθάνουν μέχρι και τις επιθέσεις με χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα, η Αθήνα και ολόκληρη η Ελλάδα προετοιμάζονται να τεθούν σε «κατάσταση πολιορκίας».

Οπως εξελίσσονται τα πράγματα, στην Ελλάδα το 2004 πρόκειται να λάβει χώρα η μεγαλύτερη ΝΑΤΟική επιχείρηση που πραγματοποιείται από κηρύξεως του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου των Αμερικανών, καθώς θα ενεργοποιηθούν σε ΝΑΤΟικό επίπεδο όλα τα μέσα και οπλικά συστήματα που προορίζονται για αυτό το σκοπό. Πρόκειται για συστήματα συλλογής πληροφοριών (εναέρια ραντάρ, συστήματα παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών, πράκτορες κλπ.), μαχητικά αεροσκάφη και αντιαεροπορικά συστήματα για τον έλεγχο του εναέριου χώρου, θαλάσσια μέσα (κάθε είδους πολεμικών πλοίων) και χιλιάδες πράκτορες που θα απαρτίζουν έναν πολυεθνικό στρατό κατά τα σύγχρονα αμερικανονατοϊκά πρότυπα.

Στο σημείο αυτό έρχεται η ελληνική κυβέρνηση, όπου προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργούνται στον ελληνικό λαό από και τη μετατροπή της χώρας σε ένα πεδίο πολεμικών επιχειρήσεων, διαβεβαιώνει ότι δε θα αναλάβουν την ασφάλεια των Αγώνων ΝΑΤΟικές δυνάμεις αλλά απλώς θα... βοηθήσουν. Το θέμα τέθηκε χτες στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου ο όποιος επιβεβαίωσε διαψεύδοντας.

«Το διαψεύδω, είπε, δεν υπάρχει θέμα συμμετοχής ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχει όμως θέμα συνεργασίας των ελληνικών δυνάμεων που είναι υπεύθυνες για την προστασία των Ολυμπιακών Αγώνων με ξένες υπηρεσίες, ξένες δυνάμεις, και νατοϊκές και από τρίτες χώρες, έτσι ώστε να έχουμε μία ροή πληροφόρησης και ένα σύστημα προστασίας που να είναι σε θέση να μας προστατεύσει από οποιαδήποτε ενδεχόμενη απειλή. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι η διεθνής τρομοκρατία είναι απρόβλεπτη. Καμία χώρα δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση θεωρητικά. Κατά συνέπεια, είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε υπόψη όλα τα ενδεχόμενα και να προετοιμαζόμαστε για τα πάντα».

Δεν μπορούμε μόνοι μας...

Ωστόσο, ο Γ. Παπαντωνίου σημείωσε: «Δεν είμαστε σε θέση μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Θα χρειαστούμε συνδρομές από υπηρεσίες άλλων χωρών και στο πλαίσιο αυτό εντοπίζουμε αποθέματα τεχνογνωσίας, στελεχών, εξοπλιστικών μέσων, τα οποία σε οποιαδήποτε περίπτωση θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε. Αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε υπεύθυνοι και μόνοι μας θα είμαστε εδώ στην Ελλάδα για να προστατεύσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά ασφαλώς συνεργασίες θα είναι πάντοτε δυνατές». Πάντως, όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες από το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, το θέμα δεν εντοπίζεται στο εάν ΝΑΤΟικά στρατεύματα θα... αποβιβαστούν στην Αθήνα, αλλά στο ποιος θα ελέγχει και θα συντονίζει αυτή την τεράστια επιχείρηση, όπως και στο ποιος διαθέτει όλα αυτά τα εξειδικευμένα μέσα συλλογής πληροφοριών και τα οπλικά συστήματα. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι σαφής. Ο έλεγχος θα είναι στους Αμερικάνους με ΝΑΤΟική στολή. Εξάλλου η Ελλάδα μέλος του ΝΑΤΟ είναι...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Πρωτόπαππας, αφού παρέπεμψε σε σχετικές δηλώσεις του υπουργού Δημοσίας Τάξης Γ. Φλωρίδη, δήλωσε ότι «έχουμε επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με τη συνδρομή υπηρεσιών από άλλες έξι χώρες, την οποία έχουμε ζητήσει και μας έχει δοθεί». Ωστόσο, φάνηκε διστακτικός για να δώσει ολοκληρωμένη απάντηση. «Από εκεί και πέρα, συμπλήρωσε, δε γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο, αυτή τη στιγμή, δηλαδή σε ποια μορφή θα είναι οι όποιες συνεργασίες». Στη συνέχεια της ενημέρωσης ο υπουργός Τύπου είπε: «Θα ενημερωθώ και θα επανέλθω. Επαναλαμβάνω ότι έχουμε στενή συνεργασία με έξι χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και οι ΗΠΑ. Δεν έχουμε κρύψει ότι συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ούτε ότι είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Αν υπάρχει κάποιο τεχνικό θέμα στο οποίο θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν, γιατί όχι. Αλλά, αυτή τη στιγμή, δε γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο, όσον αφορά τα τεχνικά θέματα. Πολιτικά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Φλωρίδης, υποστήριξε ότι «την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων την έχουν οι ελληνικές αρχές και όχι ξένοι μυστικοί πράκτορες», ενώ σε ερώτηση αν θα επιτραπεί στις εθνικές ομάδες ορισμένων χωρών να μεταφέρουν μαζί τους δικούς τους ανθρώπους για την ασφάλειά τους, απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά, λέγοντας ότι «αν επιτρεπόταν να γίνει κάτι τέτοιο, θα γινόταν σφαγή». Βέβαια το όλο θέμα δεν εντοπίζεται εδώ αλλά στα στρατιωτικά μέσα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ενεργός ανάμειξη και της Ευρωαστυνομίας

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ.Πατάκη, όπου επισημαίνει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες εξελίσσονται σε πρόσχημα για την ενίσχυση των μέτρων καταστολής

Το ερώτημα εάν «Οι ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας είναι πρόσχημα για να τεθούν σε εφαρμογή σχέδια καταστολής και περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών» αποτέλεσε αντικείμενο προφορικής Ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ειδική Επιτροπή των αρχηγών των αστυνομικών υπηρεσιών των κρατών - μελών της ΕΕ, που συνεδρίασε στη Ρώμη, αποφάσισε την ενεργό ανάμειξη και συμμετοχή αστυνομικών αρχών και δικτύων από ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες σε θέματα ασφαλείας της Ολυμπιάδας του 2004. Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνεται, προωθείται η καθιέρωση ενός «πανευρωπαϊκού δικτύου ασφαλείας». Επίσης, στην Ερώτηση αναφέρεται ότι «για την αποτελεσματικότητα αυτής της "επιχείρησης" κρίνεται απαραίτητη η παράκαμψη όλων των νομοθετικών προβλέψεων στις σχέσεις με τρίτες χώρες και εξετάζεται η ταχεία πρόσβαση μυστικών υπηρεσιών τρίτων χωρών στις βάσεις δεδομένων της Ευροπόλ κατ' εφαρμογή και της πρόσφατης τρομοσυμφωνίας με τις ΗΠΑ».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ερωτά αν «αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες, ποιοι φορείς, όργανα κλπ., ζήτησαν τα μέτρα αυτά και αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα αποτελέσουν το πρόσχημα, για να τεθούν σε εφαρμογή τα σχέδια παρακολούθησης των πολιτών, καταστολής και περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών, που έχουν αποφασιστεί μέχρι σήμερα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαντώντας «υπενθυμίζει» πως ο αγώνας της ΕΕ κατά της τρομοκρατίας δίνεται με ...ιδιαίτερη έμφαση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπογραμμίζει δε, ότι τα κράτη - μέλη θα συγκροτήσουν πολυεθνική ομάδα με τη συμμετοχή της Ευροπόλ, ενώ για την προετοιμασία των εργασιών της θα συνέλθουν στην Αθήνα εμπειρογνώμονες από τα κράτη - μέλη, αλλά και εμπειρογνώμονες από τρίτες χώρες. Επίσης, αναφέρει ότι προχωρά η σύνταξη ειδικού εγχειριδίου για την ασφάλεια, το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της άμεσης αστυνομικής συνεργασίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμάζουν νέο σχέδιο Τουρκία - Τουρκοκύπριοι

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία και ο Ραούφ Ντενκτάς, εδώ και αρκετές βδομάδες, αν όχι και μήνες, ετοιμάζουν έγγραφο το οποίο θα καταθέσουν στον Κόφι Αναν ως δικές τους ιδέες για λύση του Κυπριακού. Ο Γ. Ιακώβου σχολίαζε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία ετοιμάζει σχέδιο που θα παρουσιάσει μετά τις ψευδοεκλογές και με το οποίο θα επιχειρεί, μέσω χωριστών δημοψηφισμάτων, να εξασφαλίσει λύση στη βάση δυο κρατών. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει επίσημη πληροφόρηση για το θέμα, αλλά, κάποιες πληροφορίες από διάφορες πηγές.

Εκείνο το οποίο φαίνεται να συμβαίνει, πρόσθεσε, είναι ότι το τουρκικό σχέδιο βασίζεται στη δημιουργία δύο ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο. Ο Γ. Ιακώβου απαντούσε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ύστερα από συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, που επισκέπτεται τη Λευκωσία.

Ετοιμη για νέες συνομιλίες η ελληνοκυπριακή πλευρά

Αμέσως μετά τις εκλογές στα Κατεχόμενα και ανεξαρτήτως αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος θα ζητήσει την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, στη βάση του «σχεδίου Ανάν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας δημοσίευμα ότι η Τουρκία και ο Ντενκτάς ετοιμάζουν σχέδιο για λύση στη βάση δύο κρατών. Ολα αυτά, είπε ο Κ. Χρυσοστομίδης, είναι μεθοδεύσεις του Ραούφ Ντενκτάς που ανάγονται από δεκαετίας και τις οποίες η κυβέρνηση δεν αποδέχεται.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος έρχεται σήμερα στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη. Θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, τον υφυπουργό στον πρόεδρο, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και το διευθυντή του διπλωματικού γραφείου Γιώργο Τζιωνή. Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης ανακοίνωσε επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τις 2 έως τις 10 Δεκέμβρη θα βρίσκεται στη Νιγηρία για τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας. Αμέσως μετά θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 12 και 13 Δεκέμβρη.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org