ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΤΑΑ
Βορά στα χρέη του ΕΟΠΥΥ

Κατά 53,3% μειώθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία απ' το «κούρεμα» των αποθεματικών και τον τζόγο στο Χρηματιστήριο

Με τα υπολείμματα της λεηλατημένης περιουσίας του κλάδου υγείας (του πρώην ΤΣΑΥ) και του ΕΤΑΑ επιχειρεί η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να καλύψει ένα μέρος των τεράστιων ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ.

Η ένταξη και του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ εντάσσεται στα σχέδια υποβάθμισης της περίθαλψης όλων των ασφαλισμένων μέσω μιας ενιαιοποίησης που δεν υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, αλλά στηρίζει την πλήρη παράδοση της περίθαλψης στους νόμους και στους ανταγωνισμούς της αγοράς.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου απ' τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), η συνολική περιουσία του πρώην ΤΣΑΥ -στοιχεία της 31.7.2012- είναι 456,9 εκατ. ευρώ, όταν πριν την εφαρμογή του PSI (δηλαδή του «κουρέματος») ήταν περισσότερα από 980 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρθηκε, ότι τα αποθεματικά του ΤΣΑΥ στην Τράπεζα της Ελλάδας, στην Eurobank και την Attika έπεσαν μετά το «κούρεμα» σε 230 εκατ. ευρώ και αποτελούν το 30% του αρχικού λογαριασμού. Εκτός απ' το «κούρεμα», τεράστιες απώλειες στα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου προκάλεσε και η αγορά μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου. Μόνο η αξία των ακινήτων του ταμείου αυξήθηκε σε αντικειμενικές αξίες (από 13,5 εκατ. ευρώ σε 39,9 εκατ. ευρώ).

Στο πρώην ΤΣΑΥ ασφαλίζονται για παροχές υγείας και επικουρική σύνταξη οι γιατροί, οι οδοντίατροι, οι φαρμακοποιοί και οι κτηνίατροι.

Σήμερα οι ασφαλισμένοι είναι 100.900 και οι συνταξιούχοι είναι 21.900. Μάλιστα όσοι ασφαλίστηκαν μετά την 31.12.1992 και θα συνταξιοδοτηθούν παίρνουν συντάξεις 490 ευρώ. Οι ασφαλισμένοι συνολικά στο ΕΤΑΑ αντιδρούν στην ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ.

Το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, κατά τον ΠΙΣ, μπορεί να ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Αποκλειστικά δημόσια υγεία

«Ο αγώνας πρέπει να δοθεί με προμετωπίδα τα σωματεία όπου οργανώνονται οι μισθωτοί μηχανικοί, γιατροί , δικηγόροι, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, απ' τις Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων, απ' τις ριζοσπαστικές ταξικές δυνάμεις» τονίζεται σε ανακοίνωση των Επιτροπών Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί στους παραπάνω χώρους, οι οποίες μεταξύ των άλλων, προτάσσουν για διεκδίκηση:

  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που διαλύουν τα δικαιώματά μας μαζί με τους 3518/06 (αφορά το ΤΣΜΕΔΕ των μηχανικών), 3655/08 (αφορά το ΕΤΑΑ) και των πρόσφατων ρυθμίσεων (νόμος Λοβέρδου, μεσοπρόθεσμο).
  • Αμεση, δραστική μείωση των εισφορών με ταυτόχρονη αύξηση των εργοδοτικών. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία - πρόνοια. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο.
  • Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας στην κοινωνική ασφάλιση».
ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Θα εμπλέκονται και με την περίθαλψη των κρατουμένων

Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και η πρόληψη μεταδοτικών λοιμωδών ασθενειών μέσα από σταθερή παρακολούθηση, πρόληψη και θεραπεία των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας προκύπτει σαν ανάγκη και ζητούμενο από τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα με αφορμή «μνημόνιο συνεργασίας» που υπογράφτηκε ανάμεσα στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής (σ.σ. Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας και ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή») και το υπουργείο Δικαιοσύνης για παροχή υπηρεσιών και θεραπευτικού υλικού στους κρατούμενους της χώρας.

Η κατάσταση σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και την υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων είναι δραματικές. Οι κρατούμενοι πλησιάζουν τις 13.000, ενώ το σωφρονιστικό σύστημα αντέχει 9.300. Χαρακτηριστικά, στα κελιά των φυλακών Κορυδαλλού ενώ έχουν κατασκευαστεί για να μένει ένα άτομο, σήμερα μένουν 4-5 κρατούμενοι. Στα κελιά υπάρχουν δύο διπλά κρεβάτια και αρκετές φορές στο ενδιάμεσο κενό στοιβάζεται άλλος ένας, στο δάπεδο. Η τουαλέτα κάθε κελιού δεν έχει πόρτα και καλύπτεται με ένα σεντόνι. Στα περισσότερα σωφρονιστικά καταστήματα δεν υπάρχουν μόνιμοι γιατροί και όπου υπάρχουν ιατρεία (π.χ. στον Κορυδαλλό) είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένα, με τεράστιες ελλείψεις επιστημονικού προσωπικού και φαρμακευτικού υλικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «τα νοσήματα που παρουσιάζουν υψηλό επιπολασμό (σ.σ. μετρά συχνότητα κρουσμάτων) στις φυλακές και έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, λόγω του μεγάλου κοινωνικού συγχρωτισμού σε άσχημες υγειονομικές συνθήκες, είναι η φυματίωση, η ηπατίτιδα Α, η ηπατίτιδα B και η ηπατίτιδα C, η HIV λοίμωξη, η ψώρα, η φθειρίαση (δηλαδή οι ψείρες), η ελονοσία και ασφαλώς τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με ραγδαία αύξηση κυρίως της σύφιλης, της βλεννόρροιας και των κονδυλωμάτων».

Διασύνδεση με το ΕΣΥ

Αντί να ενισχυθούν από το κράτος οι υγειονομικές δομές των φυλακών με γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και με το απαραίτητο φαρμακευτικό και αναλώσιμο υλικό και να εμβολιάζονται όλοι - όπως και οι εργαζόμενοι των φυλακών - παραδίδεται αυτή η κρίσιμη μέριμνα στη φιλανθρωπία και τον εθελοντισμό από τη μια. Παρέμβαση που εμφανίζεται μάλιστα ως θετική, ακριβώς επειδή πραγματοποιείται στο φόντο της εγκατάλειψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Καραγκούνης, με το νομοσχέδιο περί ναρκωτικών, που θα κατατεθεί άμεσα, τα σωφρονιστικά καταστήματα συνδέονται με τα νοσοκομεία και τους γιατρούς του ΕΣΥ. Μόνο που ήδη οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία είναι τεράστιες. Εδώ αναδεικνύεται ακόμα μια φορά το πρόβλημα από την ανυπαρξία δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Τέτοιες συνεργασίες σηματοδοτούν την προσπάθεια να θεσμοθετηθούν τέτοιες υποτυπώδεις υπηρεσίες Υγείας με τη συμβολή και φιλανθρωπικών οργανώσεων για όσους δεν μπορούν να συμμετέχουν ανταποδοτικά στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα Υγείας. Θέλουν να θεσμοθετηθεί και να μονιμοποιηθεί το «ελάχιστο», το αποσπασματικό και στοιχειώδες σαν δωρεάν παροχή. Διαφορετικά στους ανασφάλιστους και τους πιο φτωχούς θα έδιναν βιβλιάριο απορίας, θα σφραγίζονταν τα βιβλιάρια των ανέργων κλπ.

Η κάρτα Υγείας για τον κάθε κρατούμενο που υποσχέθηκε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης (συνδέοντάς την με τον εμβολιασμό των κρατουμένων κλπ.) δε θα διασφαλίζει την επάρκεια και τη σταθερότητα του προσωπικού και των υλικών που απαιτούνται για την προστασία της υγείας των κρατουμένων, αφού η εμπλοκή ΜΚΟ συνεπάγεται - τουλάχιστον - περιστασιακές και ανεπαρκείς υπηρεσίες.

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Τα αποτελέσματα του συνεδρίου

Βγήκαν τα αποτελέσματα από τις εκλογές στη ΓΕΝΟΠ για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ. Αυτή τη φορά, όπως ήταν αναμενόμενο, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ κατέβασαν από δύο ψηφοδέλτια η κάθε παράταξη. Ακόμα, ο ΣΥΡΙΖΑ που τα προηγούμενα χρόνια στήριζε τη ΣΑΔ σε αυτές τις εκλογές στήριξε την παράταξη «Αγωνιστική Ενότητα» στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις από το ΣΥΡΙΖΑ και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Συγκεκριμένα, για το ΔΣ η «Αγωνιστική Συνεργασία» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) πήρε 29 ψήφους και τρεις έδρες (από 27 ψήφους και τρεις έδρες το 2010). Η μία ΠΑΣΚΕ πήρε 79 ψήφους και εννέα έδρες και η άλλη ΠΑΣΚΕ πήρε 30 ψήφους και τρεις έδρες (από 131 ψήφους και 14 έδρες το 2010). Η μία ΔΑΚΕ πήρε 64 ψήφους και οκτώ έδρες και η άλλη ΔΑΚΕ πήρε 45 ψήφους και πέντε έδρες (από 115 ψήφους και 12 έδρες το 2010). Η ΣΑΔ πήρε 17 ψήφους και δύο έδρες (από 21 ψήφους και δύο έδρες). Η «Αγωνιστική Ενότητα» πήρε 10 ψήφους και μία έδρα (στο προηγούμενο συνέδριο δεν υπήρχε αυτό το ψηφοδέλτιο).

Για τη ΓΣΕΕ η «Αγωνιστική Συνεργασία» έβγαλε δύο αντιπροσώπους (όσους είχε), η μία ΠΑΣΚΕ πέντε αντιπροσώπους και η άλλη κανέναν (από οκτώ που είχε). Η μία ΔΑΚΕ τέσσερις αντιπροσώπους και η άλλη δύο (από επτά που είχαν συνολικά). Η ΣΑΔ έναν αντιπρόσωπο (είχε έναν) και η «Αγωνιστική Ενότητα» κανέναν αντιπρόσωπο.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Διεκδικήσεις που ενισχύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα

Θέσεις που δε στηρίζουν τις λαϊκές ανάγκες για δωρεάν Υγεία για όλους διατύπωσε ακόμα μια φορά η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την ένταξη του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που παρουσίασε η ηγεσία του ΠΙΣ ενισχύει τα επιχειρηματικά χαρακτηριστικά στις υπηρεσίες υγείας και προοιωνίζεται νέα αδιέξοδα στους γιατρούς αλλά και νέα βάρη για τα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης.

Ανάμεσα στα αιτήματα που προβάλλει είναι: «Ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με αξιοποίηση όλων των δομών, δημοσίων και ιδιωτικών, με χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών». Δηλαδή συνέχεια της ίδιας πολιτικής που δημιούργησε τραγικά αδιέξοδα για τους ασθενείς αλλά και για τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς. Στην ίδια λογική προτείνει την «ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων για να ανταποκρίνονται στη σύγχρονη πραγματικότητα» τη «δυνατότητα σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ όλων των εργαστηρίων με πλαφόν οροφής στις κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις» και «ελεύθερη επιλογή ιατρών και κατά πράξη αμοιβή όχι λιγότερη των 20 ευρώ για όλους τους γιατρούς».

Κατά τα άλλα ο ΠΙΣ τάχτηκε κατά της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας και υπέρ της συνταγογράφησης με την εμπορική συσκευασία του φαρμάκου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ