ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Γενάρη 1998
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Οι λαοί μας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν"

Επίσκεψη στον Τσεσμέ

Τις εντυπώσεις που είχε ταξιδεύοντας στα παράλια της Μικράς Ασίας, αναζητώντας τις "χαμένες πατρίδες" των γονιών του, μας μεταφέρει σε γράμμα του ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΗΣ,μηχανικός από την Τερψιθέα Γλυφάδας. "Ξεκινήσαμε μια εκδρομή για τη Χίο. Επειδή ο πατέρας μου είχε γεννηθεί στον ΤΣΕΣΜΕ, πήρα μαζί μου και το διαβατήριό μου, με σκοπό να τον επισκεφθώ. Με ένα καραβάκι, σαν αυτά που κάνουν τη διαδρομή Πειραιά - Σαλαμίνα, έφθασα "απέναντι". Στη διάρκεια του ταξιδιού καθόταν μαζί μου ένας κύριος, που από τις κουβέντες του κατάλαβα ότι ήταν Τούρκος. Για το κουβεντολόι του ταξιδιού, τον ρώτησα αν μιλάει αγγλικά. "Γιατί αγγλικά - μου απαντά - τα ελληνικά δε μας κάνουν"; Και έτσι πιάσαμε κουβέντα. Του είπα ότι πάω να επισκεφτώ το χωριό του πατέρα μου και θα 'θελα να βρω μερικά στοιχεία. "Μην περιμένεις να βρεις τίποτα - μου λέει - γιατί τα Αρχεία της Νομαρχίας κάηκαν το 1961".

Στον Τσεσμέ επικοινώνησα με τον Τούρκο συνταξιδιώτη μου. Ηταν υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του δήμου και ονομαζόταν Φαϊλάτ. Με κάλεσε σ' ένα Συμπόσιο, το οποίο γινόταν για την Ιστορία της πόλης του Τσεσμέ και προσφέρθηκε να μου κάνει τον μεταφραστή, μια που εγώ δεν ήξερα καθόλου τούρκικα.

Στο Συμπόσιο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ακούω τη λέξη "Obatzik". Ρωτώ τον φίλο μου, τι πάει να πει και μου λέει ότι είναι η ονομασία ενός χωριού 3-4 χιλ. από δω. "Μα αυτό είναι το χωριό του πατέρα μου" του φωνάζω. "Περίμενε" μου λέει και σε λίγο φεύγει για να ξαναγυρίσει με το τζιπ του και την πρόταση να με πάει στο Οβατζίκ, το χωριό του πατέρα μου. Πράγματι ξεκινήσαμε και σε λίγο φθάσαμε εκεί. Δυστυχώς όμως, δε βρήκαμε εκείνη την ώρα κανέναν ηλικιωμένο για να μας δώσει κάποια πληροφορία για τα... παλιά και κινήσαμε να φύγουμε. Στην έξοδο του χωριού, ο Φαϊλάτ σταματάει το τζιπ, κατεβαίνει και παίρνει μια χούφτα χώμα και μου το δίνει. "Πάρ' το - μου λέει - να το βάλεις στον τάφο του πατέρα σου". Η ευγενική αυτή χειρονομία του, μου 'κοψε την ανάσα, καθώς και όλη του η συγκινητική συμπεριφορά και ο αυθορμητισμός του προς εμένα, έναν άνθρωπο που έβλεπε για πρώτη φορά, κι ας ήμουν και "Γιουνάν" (Ελληνας).

- Καρντάση μου, Φαϊλάτ, σε φιλώ. Οι λαοί μας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, ας όψονται αυτοί που δημιουργούν τις εντάσεις. Ελπίζω και εύχομαι να σε δω στην Αθήνα, για ένα ντούζικο".

Η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής

Με αφορμή μια εκπομπή της ΝΕΤ

Για μια φορά ακόμη η ΝΕΤ δε μας τα είπε καθόλου καλά. Η προσπάθεια ν' αποφύγει να πει την αλήθεια σε εκπομπές ιστορικού περιεχομένου την εκθέτει, όχι μόνο σαν αναξιόπιστη, αλλά και σαν όργανο αντιιστορισμού και παραπληροφόρησης.

Και αυτό δε γίνεται τυχαία. Εκπομπές της ΝΕΤ έχουν ενταχθεί στην οργανωμένη σταυροφορία που εκφράζεται με την έκδοση βιβλίων (Αρης, Πλουμπίδης, "Αρχεία", "Παράνομοι"), με διαλέξεις, συμπόσια, συνεντεύξεις και κύρια με δημοσιεύματα άρθρων και σχολίων που έχουν ΕΝΑ και μοναδικό σκοπό, τη μείωση του κύρους του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα: Στις 9 - 1 - 98 μεταδόθηκε απ' τη ΝΕΤ η εκπομπή με τίτλο "Ελένη Σκούρα, πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής". Ξεκαθαρίζουμε δε απ' την αρχή, ότι κανείς δεν αμφισβητεί το αξίωμα που απόκτησε το 1953 η Ε. Σκούρα, την οποία επέλεξε ο διορισμένος από τον βασιλιά πρωθυπουργός Αλεξ. Παπάγος για να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο της Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Συναγερμού, συνέχεια του οποίου αποτελεί η ΕΡΕ και η σημερινή ΝΔ.

Στην εκπομπή αυτή ακούστηκαν πολλά κουτοπόνηρα. Οτι τάχα τότε άνοιξε μια νέα εποχή για τη γυναίκα, ότι της αναγνωρίστηκε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, ότι η κυβέρνηση του Παπάγου αναγνώρισε το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία και απόδειξη είναι ότι η κ. Σκούρα πήρε 3.000 ψήφους περισσότερους απ' τον Ι. Πασαλίδη, πρόεδρο τότε της ΕΔΑ!!

Φαίνεται ότι η ΝΕΤ δεν αναγνωρίζει την Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας (ΠΕΕΑ) στον καιρό της κατοχής. Την είχαν αναγνωρίσει όμως και διαπραγματεύτηκαν μαζί της, με ίσους όρους στο Κάιρο και μάλιστα για πολύ σοβαρούς εθνικής σημασίας λόγους, τόσο οι Ελληνες, όσο και οι "σύμμαχοί" μας Αγγλοι. Θα πρέπει λοιπόν να μάθουν οι υπεύθυνοι της ΝΕΤ ότι: Οι πρώτες Ελληνίδες "Βουλευτίνες", ήταν 5 γυναίκες που εκλέχτηκαν στις εκλογές που έγιναν στην Ελεύθερη Ελλάδα και στις γερμανοκρατούμενες περιοχές τις δυο Κυριακές 23 - 3 και 30 - 4 - 1944. Στην ψηφοφορία αυτή, που έγινε μυστικά κάτω απ' τη μύτη των κατακτητών, πήραν μέρος 1.800.000 πολίτες, άνδρες και γυναίκες. Εξελέγησαν τότε ανάμεσα στις υποψήφιες, η Μαρία Σβώλου και η Καίτη Νισυρίου - Ζεύγου (ψηφοδέλτιο Αθήνας), η Χρύσα Χατζηβασιλείου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ (Πειραιάς), η Μάχη Μαυροειδή (Καλαμάτα), η Φωτεινή Φιλιππίδη (Λάρισα) και η Ευγενία Μαυροσκότη, δασκάλα (Αιτωλοακαρνανία).

Η ισοτιμία της γυναίκας είχε κατακτηθεί πριν από τον Παπάγο. Απόδειξη είναι ότι σε πολλά χωριά της Ρούμελης και της Ευρυτανίας υπήρχαν γυναίκες στην αυτοδιοίκηση και δικαστίνες. Στο χωριό της Ευρυτανίας, Δερμάτι, εκλέχτηκαν τρεις νέες κοπέλες στην αυτοδιοίκηση. Στο Μικρό και Μεγάλο Χωριό, στη Λάσπη, στους Κορυσχάδες, στα Φουρνά και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Καρπενησιού εκλέχτηκαν γυναίκες. Αλλωστε το Α Ψήφισμα του Εθνικού Συμβουλίου (27 - 5 - 1944) στο άρθρο 5 αναφέρει: "... όλοι μαζί οι Ελληνες, άνδρες και γυναίκες, έχουν ίσα πολιτικά και αστικά δικαιώματα". Είναι χαρακτηριστικό ακόμη, το πιο κάτω απόσπασμα απ' την Αιτιολογική Εκθεση (Πράξη 6) του Γραμματέα Εσωτερικών της ΠΕΕΑ Γ. Σιάντου που υπέβαλε στην Πολιτική Επιτροπή στις 13 - 3 - 1943: ".. Με την πράξη που εισηγούμαστε δίνουμε και στις γυναίκες το δικαίωμα να εκλεγούν μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Καταργούμε έτσι τις αναχρονιστικές αντιλήψεις που επικρατούσαν ως τώρα στην Ελλάδα. Αλλωστε από τον καιρό του πολέμου της Αλβανίας και κατά τρόπο συνεχή καθ' όλη τη διάρκεια της κατοχής, οι γυναίκες της Ελλάδας πήραν κατά τρόπο τόσο ενεργό μέρος στον αγώνα εναντίον του φασισμού, ώστε κέρδισαν μονάχες το δικαίωμα να έχουν γνώμη και να διαχειρίζονται τα κοινά. Επίσης κατεβάζουμε το όριο ηλικίας του εκλογέα στα 18 συμπληρωμένα χρόνια, γιατί οι νέοι όχι μόνο ωρίμασαν πολύ πιο γρήγορα στα σκληρά αυτά χρόνια της πάλης, μα και αγωνίστηκαν στο πλευρό των μεγαλύτερών τους με την ίδια τόλμη και αυταπάρνηση, ώστε να έχουν δικαιωματικά λόγο πάνω στα μέτρα που θα παρθούν για τη διεύθυνση του εθνικού αγώνα... ".

Πρέπει να πω ότι τα κείμενα αυτά αποτελούν κεφάλαια του "Δελτίου πράξεων και Αποφάσεων της ΠΕΕΑ" - που ήταν η "Εφημερίδα της Κυβέρνησης" - και τα πρώτα φύλλα του βγήκαν στη Βίνιανη (Τυπογραφείο Κουφαλάς) με την επιμέλεια των Ν. Ραμαντάνη και Γ. Ζιούτου.

Νιώθω την ανάγκη να τονίσω ιδιαίτερα ότι σύμφωνα με την επιθυμία του κομμουνιστή δημοσιογράφου Γ. Ζιούτου, το πολύτιμο αυτό αρχείο διαφυλάχτηκε και παραδόθηκε στο ΚΚΕ απ' την κόρη του Κατερίνα, συζ. Σ. Μαυροκεφαλίδη και τον άνδρα της, οι οποίοι, αντίθετα με κάτι άλλους, δε θέλησαν να το εκμεταλλευτούν για οικονομικά και πολιτικά οφέλη...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΡΒΟΣ

Καλλιθέα, Αθήνα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Οι οικοδόμοι "μετράνε" αγώνες και κατακτήσεις

Μπροστά σε νέα εκρηκτικά προβλήματα, ο κλάδος. Η ανεργία, η επίθεση στο νέο τρόπο ασφάλισης, η "πρωτιά" στα εργατικά ατυχήματα, η "μαύρη εργασία" αλλοδαπών, συνθέτουν το "φόντο" του 17ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας

Στις 30 - 31 Γενάρη και 1η Φλεβάρη, πραγματοποιείται, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το 17ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.Οι εργασίες αυτού του συνεδρίου, οι αποφάσεις που θα παρθούν, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και γιατί η Ομοσπονδία Οικοδόμων αποτελεί τη μεγαλύτερη Ομοσπονδία της χώρας με την πιο πλούσια αγωνιστική πείρα, αλλά και γιατί πραγματοποιείται σε μια περίοδο, όπου, τόσο τα γενικότερα προβλήματα των εργαζομένων, όσο και τα ειδικότερα των οικοδόμων, βρίσκονται σε φάση όξυνσης.

Η γενικευμένη, σαρωτική επίθεση, που ξετυλίγεται από κεφάλαιο, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, ενάντια σε όλα τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, χτυπά ανελέητα και τον κλάδο των εργαζομένων στις κατασκευές. Η ανεργία, αν και σημείωσε προσωρινά ύφεση - κυρίως εξαιτίας της πτώσης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, του μερικού "ξεπαγώματος" των στεγαστικών προγραμμάτων του ΟΕΚ και των μεγάλων έργων - εξακολουθεί να είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας, το επόμενο διάστημα αναμένεται να οξυνθεί δραματικά,εξαιτίας της φορομπηχτικής, αντιστεγαστικής και αντιαναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης και ήδη με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας εμφανίζεται νέα σταδιακή μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Τα κοινωνικοασφαλιστικά προβλήματα διαιωνίζονται, ενώ στο στόχαστρο της κυβέρνησης είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης,μέσω του "κοινωνικού διαλόγου" - απάτης για τα ασφαλιστικά, που βρίσκεται σε εξέλιξη. "Εμπόδιο" αποτελεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των ενσήμων στις οικοδομές, ενάντια στον οποίο επιτίθενται μεγαλοεργολάβοι και κατασκευαστές, επιδιώκοντας πάση θυσία την κατάργησή του. Αυτό το στόχο υπηρετούν το "λοκ άουτ" που επιχείρησαν οι κατασκευαστές και "έσπασε" κάτω απ' την αποφασιστικότητα των οικοδόμων, αλλά και ο τελευταίος "κουρνιαχτός", ενάντια, τάχα, στα πρόστιμα που επιβάλλει το ΙΚΑ σε οικοπεδούχους. Οι επιδιώξεις των κατασκευαστών βρίσκουν "ευήκοον ους" στην κυβέρνηση, που πρόσφατα με το άρθρο 26 του νόμου 2520 (για νέους αγρότες) μειώνει κατά 50% τα ένσημα σε οικοδομές στις αγροτικές περιοχές και ο οποίος παραμένει προς το παρόν ανενεργός μετά τη δυναμική αντίδραση του κλάδου.

Αμεσα συνδεδεμένο είναι και το πρόβλημα της ανασφάλιστης, "μαύρης εργασίας", αλλοδαπών, αλλά και Ελλήνων, που εμφανίζεται με την πιο οξυμένη του μορφή στην οικοδομή. Η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα κατά της "μαύρης εργασίας", τροφοδοτεί την αυθαιρεσία των κατασκευαστών, ενώ τα τελευταία Προεδρικά Διατάγματα καταγραφής των αλλοδαπών εργατών, βρίσκονται μακριά απ' τις απαιτήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για πλήρη νομιμοποίηση και ίση μεταχείριση.

Η θλιβερή "πρωτιά" σε εργατικά ατυχήματα και ιδιαίτερα στα θανατηφόρα που κατέχει ο κλάδος, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα πάλης. Ο φόρος αίματος αποτελεί απόρροια της ασυδοσίας των εργοδοτών, αλλά και της αδιαφορίας της κυβέρνησης, που όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα, αλλά έχει οδηγήσει σε διάλυση και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, τα ΚΕΠΕΚ.

Τα παραπάνω προβλήματα κυριάρχησαν στους πλούσιους αγώνες που έδωσε όλος ο κλάδος στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν απ' το προηγούμενο συνέδριο. Σε αυτή την περίοδο, η Ομοσπονδία πραγματοποίησε μια τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση, μια 48ωρη και εικοσιμία 24ωρες απεργίες.Αγώνες, που είχαν το χαρακτήρα της διεκδίκησης, αλλά και της αντίστασης και υπεράσπισης των κατακτήσεων του κλάδου. Αγώνες, που μέτρησαν θετικά αποτελέσματα,όπως η συγχώνευση του επικουρικού Ταμείου των οικοδόμων στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, με την αύξηση των επικουρικών συντάξεων. Η μη αφαίρεση του χειμερινού βοηθήματος απ' αυτούς που έλαβαν τακτική επιδότηση, η σταδιακή μείωση των προϋποθέσεων για την τακτική επιδότηση ανεργίας κ.ά.

Παράλληλα, ο κλάδος ανέπτυξε αγώνες σε συντονισμό με άλλους εργαζόμενους ενάντια στις αντεργατικές επιλογές κεφαλαίου, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενάντια στον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης. Πήρε πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, όπως τα ναρκωτικά κλπ.

Το κύριο ζήτημα που μπαίνει είναι το συνέδριο να αποτελέσει σταθμό στην αγωνιστική πορεία του κλάδου, να αναδειχτούν τα προβλήματα του κλάδου και να ενισχυθούν παραπέρα τα αγωνιστικά ταξικά χαρακτηριστικά της Ομοσπονδίας.

Σταθμός στην αγωνιστική πορεία

Μιλά στο "Ρ" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Α. Ζαζόπουλος και τονίζει ότι το μήνυμα αυτού του συνεδρίου πρέπει να είναι: "Ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις, τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας. Παλεύουμε για το χτίσιμο του λαϊκού μετώπου"

Για τη σημασία που αποκτούν οι εργασίες του 17ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, η περίοδος στην οποία πραγματοποιείται και για το πού θα πρέπει να κινηθούν οι αποφάσεις του, συζητήσαμε με τον Α. Ζαζόπουλο,πρόεδρο της απερχόμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας και στέλεχος του Πανοικοδομικού Ενωτικού Δημοκρατικού Συνδυασμού.

"Το συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, μιας Ομοσπονδίας με βαθιά ταξικό προσανατολισμό, παίρνει ξεχωριστά χαρακτηριστικά", θα επισημάνει ο Α. Ζαζόπουλος και θα συμπληρώσει: "Τα συνέδρια της Ομοσπονδίας, από το 10ο και μετά αποτελούν υπόδειγμα γνησιότητας, διαφάνειας, σωστής οργάνωσης. Τέτοιο συνέδριο απαιτεί η εργατική τάξη, τέτοια χαρακτηριστικά θα έχει και το φετινό, 17ο, συνέδριο".

Θα επισημάνει, επίσης, ότι "οι αγώνες του κλάδου βάζουν δεκαετίες τώρα τη σφραγίδα τους στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης της χώρας, στην πάλη για τη διατήρηση και διεύρυνση αυτών των κατακτήσεων και το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα γενικότερο ενδιαφέρον και άλλων εργαζομένων για το συνέδριό μας".

Ο συνδικαλιστής "στέκεται" στην ιδιαίτερη σημασία αυτού του συνεδρίου, σημειώνοντας πως "αυτό προκύπτει απ' το ότι σήμερα οι αρνητικοί συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα κάνουν πιο επιθετικούς τους καπιταλιστές και τους πολιτικούς τους εκφραστές, όπως φαίνεται σε όλο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων. Σήμερα οι πλειοψηφίες στα κεντρικά συνδικαλιστικά όργανα όχι μόνο προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκρύψουν την ταξική ουσία των αντιδραστικών μέτρων, παροπλίζουν τμήματα του συνδικαλιστικού κινήματος, καλλιεργώντας στους εργαζομένους ρεφορμιστικές αντιλήψεις περί "κοινωνικών εταίρων", αλλά και συμπράττουν στη "σφαγή" των εργαζομένων, οδηγώντας με κυβέρνηση και εργοδοσία το όχημα του "κοινωνικού διαλόγου" - "δολοφόνου" της εργατικής τάξης".

Αναφορικά με τα ζητήματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο, θα σημειώσει ότι "αντικείμενο της συζήτησης θα είναι τα κλαδικά και γενικότερα προβλήματα της εργατικής τάξης, η αντεργατική εισοδηματική και οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο ρόλος του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, η ταξική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την ειρήνη και τη φιλία των λαών".

Ο Α. Ζαζόπουλος εκφράζει την πεποίθησή του ότι "το συνέδριο θα είναι ένας ακόμη σταθμός στην αγωνιστική πορεία του κλάδου για την επίλυση των προβλημάτων, για την παραπέρα ενίσχυση των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα και την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών, για να δυναμώσουν οι εστίες της λαϊκής αντεπίθεσης στα σχέδια του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών και οι αποφάσεις του θα αποτελούν οδηγό δράσης για την Ομοσπονδία και τα σωματεία - μέλη της για τα επόμενα χρόνια. Οι αποφάσεις θα είναι τέτοιες που θα ανοίγουν μικρούς και μεγάλους διαδρόμους για το ξημέρωμα ενός καλύτερου αύριο".

Επισημαίνει τις "δυσκολίες" που δημιουργούν οι σημερινοί πολιτικοί συσχετισμοί και τονίζει ότι "απαιτείται οι οικοδόμοι μέσα απ' τους αγώνες μας, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, να πρωτοστατήσουμε για ουσιαστικές αλλαγές και κοινωνικές ανακατατάξεις, για τη συγκρότηση ενός πανίσχυρου λαϊκού μετώπου, με την αγροτιά, με τα μεσαία καταπιεσμένα στρώματα, που μέσα από ρήξεις και συγκρούσεις κόντρα στην υποταγή και το συμβιβασμό, θα ανατρέπει τις επιλογές της ντόπιας ολιγαρχίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των πολυεθνικών, θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις αποδέσμευσης της χώρας απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση, για ριζικές αλλαγές, που θα ανοίγουν το δρόμο για το ξεθεμελίωμα του απάνθρωπου σημερινού κοινωνικού συστήματος. Ο δρόμος αυτός είναι βασανιστικός, επίμονος, όμως είναι μονόδρομος και αποφασιστικά θα τον διαβούμε".

Για τον Α. Ζαζόπουλο το μήνυμα που θα πρέπει να δώσουν οι αποφάσεις του συνεδρίου είναι: "Δεν κάνουμε βήμα πίσω από διεκδικήσεις, κατακτήσεις και δικαιώματά μας, πρωτοστατούμε στο χτίσιμο του λαϊκού μετώπου.Αυτό θα είναι το μήνυμα του 17ου Συνεδρίου, συνεδρίου αντάξιου της ιστορίας του κλάδου, εκεί θα στηριχτούν όλες οι αποφάσεις του, για την υπεράσπιση κατακτήσεων, για το ξημέρωμα ενός καλύτερου αύριο, απαλλαγμένου απ' το άγχος της ανεργίας, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

"Κατά πάντων και πασών... "

Από Αναγνώστη μας πήραμε το παρακάτω σημείωμα:

"Με εντυπωσιακό τρόπο επέλεξε να στείλει τις ευχές του - παραμονή Χριστουγέννων - από την "TV Τζούνιορς" παρακινούμενος - απάνθρωπα - απ' το δημοσιογράφο Μπάμπη Γεωργούλα (και μάλιστα σε εκπομπή με τίτλο "Ολα στο φως") ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος. Ο εκ του ασφαλούς λόγω βουλευτικής ασυλίας... υπουργός του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα της... Δικαιοσύνης, επιδόθηκε, κατά τη συνήθειά του, σε ένα χυδαίο υβρεολόγιο κατά πάντων και πασών. Αυτή τη φορά την "ευεργετική" του είχε ο Ν. Κωνσταντόπουλος που, οι... επιεικέστεροι χαρακτηρισμοί σε βάρος του ήταν "ελεεινός", "τρισάθλιος", "κάκιστος", πολιτικά "πανάθλιος", "αναιδέστατος" κ. ά. χειρότερα. Εκτός των άλλων τον βρήκε ακατάλληλο γι' αρχηγό και στη θέση του ...ανακήρυττε τον Α. Αλαβάνο! Στο "Ριζοσπάστη" ανακάλυψε "μορμολύκεια". Στο ΚΚΕ δε βρίσκει... προσωπικότητες. Αυτές υπήρχαν παλιά και "το υψήλωναν με την αίγλη τους". Δε βρίσκει ότι "η.. Παπαρήγα με τον Κολοζώφ θα κάνουν το... μέτωπο". Ο Τσοβόλας έχασε τη βάση του που κατέρρευσε, διαλύθηκε, χάθηκε. "Να πάνε για... βρούβες" οι "Μανωλοδασκαλάκηδες και η Ανουσάκη". Για το ΠΑΣΟΚ δε χρειάστηκαν χαρακτηρισμοί και επίθετα αφού "πάει απ' το καλό στο καλύτερο". Κάνοντας πλάκα μαζί του, με την απανθρωπιά που βιώνουμε με ανάλογη μεταχείριση ατόμων που τους έχει.. σαλέψει σε κάθε πόλη και χωριό, ο Μ. Γ. ζήτησε επίμονα απ' τον Β. Γ., να.. απευθύνει χαιρετισμό στην... Αριστερά, στο ΠΑΣΟΚ και στη Δεξιά! Το υβρεολόγιο φούντωσε και πάλι. Μέσα στ' άλλα χαιρέτισε την αγροτιά, που... στέλνει στη φυλακή!

Στην ίδια εκπομπή προέκυψε ένα ακόμα ταλέντο του Β. Γ., αυτό του μεγάλου παραμυθά! Χάνοντας - για πολλοστή φορά - την αίσθηση του γελοίου, βρέθηκε να... συμβουλεύει τον... Αρη, όταν "μετά τη Βάρκιζα!!! "τον συνάντησε" στα "βουνά" πηγαίνοντας με το.. "τάγμα του" σε... πορεία! Εκεί λοιπόν "στα όρθια" που "τους σταμάτησε ο Αρης, για να πάρει πληροφορίες απ' την Αθήνα!!! ", ο Γιαννόπουλος εξέφρασε τη "δυσφορία του για όσα γίνανε εκεί και την προφητεία του ότι - με καμία νέα συμφωνία - θα τα κάνουμε χειρότερα" (είχε ξεχάσει όσα έλεγε, πριν ένα λεπτό, ότι η - δήθεν - συνάντηση έγινε... μετά τη Βάρκιζα!!! ).

Υβρεολόγιο, καπηλεία, ψέμα, αυτογελοιοποίηση, αμετρωπία, "εικόνα του είναι η κυβέρνηση και του μοιάζει", αφού τον καμαρώνει ως... υπουργό Δικαιοσύνης!!!".

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

ΠΑΣΟΚ και ΝΑΤΟ

ΗΛΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ,Πεύκη Αττικής. Ορισμένα στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έτσι για να "ρίξουν στάχτη στα μάτια" των οπαδών τους, μιλούν και για το... ΝΑΤΟ. Αυτό βέβαια είναι καθαρή υποκρισία.

Οταν το 1974, μετά το πέσιμο της χούντας, ήρθε ο Κ. Καραμανλής είπε: "Εξω από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ". Είναι αλήθεια πως βγήκαμε; Αλλά και το καλοστημένο σύνθημα, στις εκλογές, "Καραμανλής ή τανκς" ήταν παραπλανητικό.

Αλλά επειδή τίποτα δεν πήγαινε καλά, το ΠΑΣΟΚ άρχισε να μιλά για "Αλλαγή", θέλοντας να "απαλλάξει" τη χώρα από την επάρατη Δεξιά και να συμφωνεί με το σύνθημα της Αριστεράς "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο". Ομως όταν το 1981 κέρδισε τις εκλογές και έγινε κυβέρνηση, άρχισε να τα ξεχνά όλα αυτά. Εκανε και την "αγορά του αιώνα", λόγω του από "βορρά κινδύνου" και του Συμφώνου της Βαρσοβίας και διατήρησε τις αμερικάνικες βάσεις στο Ακτιο.

Σήμερα ο κίνδυνος έρχεται από την Τουρκία και ας είμαστε στο ίδιο στρατιωτικό σύμφωνο, γι' αυτό χρειάζεται να αγοράσουμε σύγχρονο οπλισμό να τους αντιμετωπίσουμε, όταν τα πράγματα ζοριστούν με καμιά βραχονησίδα. Οπότε τότε θα μπει διαμεσολαβητής η Αμερική και θα γίνει ο... σωτήρας μας!!!

Το ΝΑΤΟ είναι γνωστό ότι είναι εργαλείο του ιμπεριαλισμού. Γι' αυτό και το στρατό μας τον χρησιμοποιεί για την καταστολή κινημάτων σε όλο τον κόσμο.

Μια διόρθωση

Ο σ. Στρατής Καστρινός, παλαίμαχος δημοσιογράφος και συνταξιούχος δικηγόρος, διαμαρτύρεται και με το δίκιο του, γιατί τον "διορθώσαμε". Εναν νομικό όρο την ψιλή κυριότητα την κάναμε υψηλή κυριότητα!

Ζητάμε συγγνώμη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ