Κυριακή 25 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής

Με αφορμή μια εκπομπή της ΝΕΤ

Για μια φορά ακόμη η ΝΕΤ δε μας τα είπε καθόλου καλά. Η προσπάθεια ν' αποφύγει να πει την αλήθεια σε εκπομπές ιστορικού περιεχομένου την εκθέτει, όχι μόνο σαν αναξιόπιστη, αλλά και σαν όργανο αντιιστορισμού και παραπληροφόρησης.

Και αυτό δε γίνεται τυχαία. Εκπομπές της ΝΕΤ έχουν ενταχθεί στην οργανωμένη σταυροφορία που εκφράζεται με την έκδοση βιβλίων (Αρης, Πλουμπίδης, "Αρχεία", "Παράνομοι"), με διαλέξεις, συμπόσια, συνεντεύξεις και κύρια με δημοσιεύματα άρθρων και σχολίων που έχουν ΕΝΑ και μοναδικό σκοπό, τη μείωση του κύρους του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα: Στις 9 - 1 - 98 μεταδόθηκε απ' τη ΝΕΤ η εκπομπή με τίτλο "Ελένη Σκούρα, πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής". Ξεκαθαρίζουμε δε απ' την αρχή, ότι κανείς δεν αμφισβητεί το αξίωμα που απόκτησε το 1953 η Ε. Σκούρα, την οποία επέλεξε ο διορισμένος από τον βασιλιά πρωθυπουργός Αλεξ. Παπάγος για να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο της Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Συναγερμού, συνέχεια του οποίου αποτελεί η ΕΡΕ και η σημερινή ΝΔ.

Στην εκπομπή αυτή ακούστηκαν πολλά κουτοπόνηρα. Οτι τάχα τότε άνοιξε μια νέα εποχή για τη γυναίκα, ότι της αναγνωρίστηκε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, ότι η κυβέρνηση του Παπάγου αναγνώρισε το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία και απόδειξη είναι ότι η κ. Σκούρα πήρε 3.000 ψήφους περισσότερους απ' τον Ι. Πασαλίδη, πρόεδρο τότε της ΕΔΑ!!

Φαίνεται ότι η ΝΕΤ δεν αναγνωρίζει την Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας (ΠΕΕΑ) στον καιρό της κατοχής. Την είχαν αναγνωρίσει όμως και διαπραγματεύτηκαν μαζί της, με ίσους όρους στο Κάιρο και μάλιστα για πολύ σοβαρούς εθνικής σημασίας λόγους, τόσο οι Ελληνες, όσο και οι "σύμμαχοί" μας Αγγλοι. Θα πρέπει λοιπόν να μάθουν οι υπεύθυνοι της ΝΕΤ ότι: Οι πρώτες Ελληνίδες "Βουλευτίνες", ήταν 5 γυναίκες που εκλέχτηκαν στις εκλογές που έγιναν στην Ελεύθερη Ελλάδα και στις γερμανοκρατούμενες περιοχές τις δυο Κυριακές 23 - 3 και 30 - 4 - 1944. Στην ψηφοφορία αυτή, που έγινε μυστικά κάτω απ' τη μύτη των κατακτητών, πήραν μέρος 1.800.000 πολίτες, άνδρες και γυναίκες. Εξελέγησαν τότε ανάμεσα στις υποψήφιες, η Μαρία Σβώλου και η Καίτη Νισυρίου - Ζεύγου (ψηφοδέλτιο Αθήνας), η Χρύσα Χατζηβασιλείου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ (Πειραιάς), η Μάχη Μαυροειδή (Καλαμάτα), η Φωτεινή Φιλιππίδη (Λάρισα) και η Ευγενία Μαυροσκότη, δασκάλα (Αιτωλοακαρνανία).

Η ισοτιμία της γυναίκας είχε κατακτηθεί πριν από τον Παπάγο. Απόδειξη είναι ότι σε πολλά χωριά της Ρούμελης και της Ευρυτανίας υπήρχαν γυναίκες στην αυτοδιοίκηση και δικαστίνες. Στο χωριό της Ευρυτανίας, Δερμάτι, εκλέχτηκαν τρεις νέες κοπέλες στην αυτοδιοίκηση. Στο Μικρό και Μεγάλο Χωριό, στη Λάσπη, στους Κορυσχάδες, στα Φουρνά και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Καρπενησιού εκλέχτηκαν γυναίκες. Αλλωστε το Α Ψήφισμα του Εθνικού Συμβουλίου (27 - 5 - 1944) στο άρθρο 5 αναφέρει: "... όλοι μαζί οι Ελληνες, άνδρες και γυναίκες, έχουν ίσα πολιτικά και αστικά δικαιώματα". Είναι χαρακτηριστικό ακόμη, το πιο κάτω απόσπασμα απ' την Αιτιολογική Εκθεση (Πράξη 6) του Γραμματέα Εσωτερικών της ΠΕΕΑ Γ. Σιάντου που υπέβαλε στην Πολιτική Επιτροπή στις 13 - 3 - 1943: ".. Με την πράξη που εισηγούμαστε δίνουμε και στις γυναίκες το δικαίωμα να εκλεγούν μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Καταργούμε έτσι τις αναχρονιστικές αντιλήψεις που επικρατούσαν ως τώρα στην Ελλάδα. Αλλωστε από τον καιρό του πολέμου της Αλβανίας και κατά τρόπο συνεχή καθ' όλη τη διάρκεια της κατοχής, οι γυναίκες της Ελλάδας πήραν κατά τρόπο τόσο ενεργό μέρος στον αγώνα εναντίον του φασισμού, ώστε κέρδισαν μονάχες το δικαίωμα να έχουν γνώμη και να διαχειρίζονται τα κοινά. Επίσης κατεβάζουμε το όριο ηλικίας του εκλογέα στα 18 συμπληρωμένα χρόνια, γιατί οι νέοι όχι μόνο ωρίμασαν πολύ πιο γρήγορα στα σκληρά αυτά χρόνια της πάλης, μα και αγωνίστηκαν στο πλευρό των μεγαλύτερών τους με την ίδια τόλμη και αυταπάρνηση, ώστε να έχουν δικαιωματικά λόγο πάνω στα μέτρα που θα παρθούν για τη διεύθυνση του εθνικού αγώνα... ".

Πρέπει να πω ότι τα κείμενα αυτά αποτελούν κεφάλαια του "Δελτίου πράξεων και Αποφάσεων της ΠΕΕΑ" - που ήταν η "Εφημερίδα της Κυβέρνησης" - και τα πρώτα φύλλα του βγήκαν στη Βίνιανη (Τυπογραφείο Κουφαλάς) με την επιμέλεια των Ν. Ραμαντάνη και Γ. Ζιούτου.

Νιώθω την ανάγκη να τονίσω ιδιαίτερα ότι σύμφωνα με την επιθυμία του κομμουνιστή δημοσιογράφου Γ. Ζιούτου, το πολύτιμο αυτό αρχείο διαφυλάχτηκε και παραδόθηκε στο ΚΚΕ απ' την κόρη του Κατερίνα, συζ. Σ. Μαυροκεφαλίδη και τον άνδρα της, οι οποίοι, αντίθετα με κάτι άλλους, δε θέλησαν να το εκμεταλλευτούν για οικονομικά και πολιτικά οφέλη...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΡΒΟΣ

Καλλιθέα, Αθήνα


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ