ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Γενάρη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ9

Πέρασαν 40 μέρες από το θάνατο του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΣΟΥΔΗ.Γεννήθηκε στο Διγαλέτο της Κεφαλονιάς. Εζησε και δούλεψε στην Πάτρα ως αρτεργάτης, δεμένος πάντα με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Πήρε μέρος στην ΕΑΜική Αντίσταση και εισέπραξε όλες τις ταλαιπωρίες και διώξεις. Ενταγμένος στο ΚΚΕ, δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται μέσα από τις γραμμές του.

Πέθανε στις 5 Δεκέμβρη 1997.

Στη μνήμη του η κόρη του Πόπη πρόσφερε 25.000 δρχ. στη ΝΕ Αχαϊας για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

  • Επίσης στη μνήμη του Κυριάκου Τσούδη πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη" η Βικτώρια Αξιώτη 10.000 δρχ. και οι Κώστας και Λαμπρινή Πάσχου επίσης 10.000 δρχ..

* * *

Στη μνήμη του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ,του αγαπημένου συντρόφου, συμπατριώτη και φίλου, προσφέρω 25.000 δρχ. στη ΝΕ Αχαϊας για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Πόπη Τσούδη

* * *

"Καλό ταξίδι" Σύντροφε, Ανθρωπε, Συγγραφέα ΓΙΩΡΓΟ ΣΙΔΕΡΗ.

Αντί για λίγα λουλούδια στον τάφο σου, προσφέρω 10.000 δρχ. στο 80χρονο Κόμμα μας, μέσω της ΝΕ Πέλλας και εύχομαι περίσσια δύναμη στην πολύτιμη σύντροφό σου Μαρία και τα παιδιά σου.

Αλέκος Ουγγρίνος, Καλύβια Πέλλας

* * *

λ9

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΛΕΠΛΗ,από τη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας, η γυναίκα του Μαρία πρόσφερε 5.000 δρχ., μέσω ΚΟ Μαγνησίας για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΦΑΧΑΝΤΙΔΗ,πρωτοπόρου κομμουνιστή από τους Ανάργυρους Φλώρινας, τον οποίο η βασιλομεταξική δικτατορία τον έστειλε εξορία το 1936 στον Αϊ Στράτη και οι Γερμανοχιτλερικοί τον εκτέλεσαν το 1943 στο στρατόπεδο "Παύλου Μελά" στη Θεσσαλονίκη. Στη μνήμη της θείας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΑΧΑΝΤΙΔΗ - γυναίκας του, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και στη μνήμη του γιου τους ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ που πέθανε το Δεκέμβρη του 1997 και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρω προς τιμήν των 80χρονων του ΚΚΕ 100 γερμανικά μάρκα, μέσω ΚΟΒ Φραγκφούρτης.

Γιώργος Αναστασιάδης, αντιστασιακός

* * *

λ18

Στις 24 Γενάρη έκλεισαν 20 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης μάνας μας ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ,από τη Νότια Πέλλας, μέλους του ΚΚΕ και αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης.

Στις 2 Μάρτη συμπληρώνονται 14 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή η λατρευτή μας μάνα ΚΟΝΔΥΛΩ ΓΙΩΣΗ από το Βράχο Καστοριάς.

Στη μνήμη τους και για τα 80χρονα του ΚΚΕ προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Πάνω Πόλης Θεσσαλονίκης, 20.000 δρχ.

Χρυσόστομος και Πηνελόπη Γιώση

* * *

Στη μνήμη του καπετάν ΛΕΜΟΝΙΑ,από τις Καρίνες Ρεθύμνου, που δολοφονήθηκε από ΜΑΥδες τρομοκράτες το 1945, καθώς και στη μνήμη των αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων που αγωνίστηκαν από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή πραγματική κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη, ο Μανόλης Δριδάκης προσφέρει, μέσω Αχτίδας Υγείας, 30.000 δρχ. προς τιμή των 80χρονων του ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στις 12 Γενάρη έκλεισαν 15 χρόνια από το χαμό του παιδιού μας ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Λ. ΤΣΙΡΗ,σε τροχαίο δυστύχημα στην Κρήτη.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Οι γονείς, ο αδερφός, η νύφη

* * *

λ9

Στη μνήμη των γονιών μου ΠΑΝΑΓΗ και ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΟΥ από τη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας, της αδερφής μου ΘΕΑΝΩΣ (φωτογραφία), μαχήτριας του ΔΣΕ, της οποίας η τύχη αγνοείται, καθώς και στη μνήμη της άλλης αδερφής μου ΓΙΑΣΕΜΗΣ,που συμπληρώνονται 5 χρόνια από το θάνατό της, προσφέρω 5.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Χιλιαδούς Βόλου, 5.000 δρχ. στη ΝΕ Μαγνησίας και 3.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η οικογένειά μας συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και η επιβράβευση ήταν ο κατατρεγμός, οι εξορίες, φυλακές και στρατοδικεία. Η αδερφή μου Θεανώ και εγώ καταταχτήκαμε στο ΔΣΕ στον Ορθρυ στο τάγμα του Γιάννη Μπάρδα (Φωτεινού). Στις επιχειρήσεις του 1948 εγώ τραυματίστηκα και έχασα τα ίχνη της αδερφής μου. Αργότερα έμαθα ότι πήρε μέρος, ως αντιπρόσωπος, στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ, που έγινε στην Ελεύθερη Ελλάδα στις 3 Μάρτη 1949.

Παρακαλώ, αν κάποιος έχει περισσότερα στοιχεία για την τύχη της αδελφής μου, να επικοινωνήσει μαζί μου στη διεύθυνση Γαλλίας 55, Βόλος, τηλ. 32159. Καλουδίτσα Πανάγου - Αντωνίου

* * *

λ9

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΥΛΟΣ ΤΕΚΤΟΝΙΔΗΣ,μέλος του ΚΚΕ από το 1934, που πέθανε στις 25 Οκτώβρη 1997, γεννήθηκε το 1908 στο Καρς της Ρωσίας. Το 1922 ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο χωριό Νέος Καύκασος Φλώρινας. Το 1939 πιάστηκε και φυλακίστηκε. ΕΛΑΣίτης από το 1943, μετά την Απελευθέρωση κατέφυγε στις ανατολικές χώρες και από το 1950 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου συναντήθηκε με τη γυναίκα του Ελπίδα.

Στα χρόνια του εμφύλιου έπιασαν τον πατέρα του Εμμανουήλ,στον εξόρισαν στο Μακρονήσι, όπου και πέθανε. Στην Τασκένδη ο Π. Τεκτονίδης δούλεψε στις οικοδομές, διακρίθηκε και του απονεμήθηκαν Μετάλλια.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1966. Ζούσε στην Πολίχνη, και εξακολούθησε να δουλεύει στις οικοδομές.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Ελπίδα και η οικογένειά του προσφέρουν, για τα 80χρονα του ΚΚΕ, 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ "Παύλου Μελά".

* * *

λ27

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΠΑΝΤΕΛΗ και ΕΛΕΝΗΣ ΝΙΚΑΚΗ,και του εγγονού τους ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ,τα παιδιά τους Ανδρομάχη, Θωμάς, Χρήστος και Βασιλική και οι γονείς του Νίκου Κώστας και Ανδρομάχη και ο αδελφός του Μάριος, προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Υγειονομικών, 20.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

λ9

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΡΙΤΖΑΣ.Ενας χρόνος που δεν απάλυνε τον πόνο μας από τον ξαφνικό χαμό του. Ο Δ. Γκριτζάς γεννήθηκε το 1934 στην Κάτω Μερόπη Πωγωνίου Ιωαννίνων. Ορφανός, από τα 14 χρόνια του ξενιτεύτηκε και ρίχτηκε στη βιοπάλη. Η κατοχή τον βρήκε στην Αθήνα, αλλά γύρισε στο χωριό του. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και υπηρέτησε στην Εθνική Πολιτοφυλακή.

Μετά την Απελευθέρωση εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και από αρτεργάτης, έγινε αρτοποιός. Για την εργατικότητα και την καλοσύνη του, είχε αποσπάσει την εκτίμηση της ηπειρώτικης παροικίας και των αρτοποιών της Θεσσαλονίκης. Στη μνήμη του και για τα 80χρονα του ΚΚΕ πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη", μέσω της ΚΟΒ Πάνω Πόλης, η γυναίκα του Μαριάνθη και τα παιδιά του 5.000 δρχ. και ο εξάδελφός του Γρηγόρης Ζώης άλλες 5.000 δρχ.

* * *

λ9

Στις 6 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΙΑΤΡΑ,μέλους του ΚΚΕ από το 1936. Μετά τη Βάρκιζα πιάστηκε και εξορίστηκε στην Ικαρία. Δραπέτευσε και κατέφυγε στα τμήματα του ΔΣΕ της Σάμου. Εκεί αρρώστησε, οι συναγωνιστές του αναγκάστηκαν να τον αφήσουν προσωρινά σε μια καλύβα. Αιχμαλωτίστηκε από απόσπασμα του στρατού. Πέρασε από Εκτακτο Στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε θάνατο. Αργότερα η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια. Εμεινε στις φυλακές και τις εξορίες 17 χρόνια.

Αν και είχε κλονιστεί σοβαρά η υγεία του, αγωνιζόταν ως το τέλος της ζωής του, πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Τιμώντας τη μνήμη του και για τα 80χρονα του ΚΚΕ προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Πολύγυρου Χαλκιδικής, 20.000 δρχ.

Η αδελφή του Αλίκη Τσιάτρα

* * *

λ9

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΧΑΡΙΣΗΣ ΔΡΟΣΟΣ πιάστηκε από τους Ιταλούς, κλείστηκε στις φυλακές Γρεβενών και εκτελέστηκε μαζί με άλλους συγκρατουμένους του σε αντίποινα για τη μάχη που έγινε ανάμεσα σε τμήμα του ΕΛΑΣ και Ιταλούς στη θέση Ξυρολίκη Γρεβενών στις 11 Φλεβάρη 1943.

Στη μνήμη του ο αδελφός του Δημήτριος Δρόσος, από το χωριό Αγιος Γεώργιος Γρεβενών, πρόσφερε στη ΝΕ Γρεβενών 5.000 δρχ.

* * *

λ9

Στη μνήμη της ΣΤΕΛΛΑΣ Θεόδ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ,6 μήνες από το θάνατό της,

του ΙΩΑΝΝΗ Νικ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ,που εκτελέστηκε στα Γιάννενα με απόφαση Εκτακτου Στρατοδικείου, του ΘΕΟΔΩΡΟΥ (Λάκη) ΓΑΛΙΦΑ από τον Πύργο, του αμετανόητου και αδιαπραγμάτευτου κομμουνιστή, ο σύζυγος της Στέλλας Παναγοπούλου, Θεόδωρος Παναγόπουλος,, προσφέρει μέσω της ΚΟΒ Νέας Σμύρνης 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Νέας Σμύρνης της ΠΕΑΕΑ, 5.000 δρχ. στην Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης, 5.000 δρχ. στη Δημοτική Πρωτοβουλία - Δημοτική παράταξη της Αριστεράς και 5.000 δρχ. στην ΚΝΕ.

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγωνιστή ΣΤΑΜΑΤΗ ΧΡΥΣΑΦΗ ο γιος του Βασίλης Χρυσάφης πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Ταξιάρχη, 20.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

λ9

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του αγαπημένου μας ΚΩΣΤΑ ΚΥΛΑΝΗ και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, προσφέρουμε στη μνήμη του, μέσω ΚΟ Ελευσίνας, 50.000 δρχ.

Η σύζυγος Χριστίνα

Η κόρη Μαρία

* * *

λ36

Η οικογένεια Αντώνη Καλαμπόγια προσφέρει 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, για τα 80 χρόνια αγώνων και θυσιών, μπροστάρη και καθοδηγητή του λαού. Η προσφορά γίνεται στη μνήμη των αγωνιστών ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ,ΛΥΣΣΑΝΔΡΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ,ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ και ΑΝΔΡΕΑ ΦΡΑΓΚΟΥ,οι οποίοι παρέμειναν ως το τέλος της ζωής τους συνεπείς αγωνιστές.

* * *

λ18

Η Αθηνά Ζαλεπού, από το Μιλιωπό Ικαρίας, προσφέρει 15.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ στη μνήμη του αδελφού της ΚΩΣΤΑ ΖΑΛΕΠΟΥ,ο οποίος πέθανε πρόωρα στην Αμερική, με ανεκπλήρωτη την επιθυμία της επιστροφής στην πατρίδα, της θείας της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΕΜΕΛΛΑ - της μάνας του αντάρτη στη διάρκεια του εμφύλιου.

* * *

λ9

Με τη συμπλήρωση 7 χρόνων από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ Φιλιοπούλου - ΠΑΓΩΝΗ,η οποία για τη δράση της βασανίστηκε και φυλακίστηκε, αλλά παρέμεινε πιστή στα ιδανικά της, ο σύζυγός της Νίκος Παγώνης πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Φανουρίου", 30.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

λ9

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ,μέλος του ΚΚΕ από το χωριό Οχυρό Δράμας, η γυναίκα του Αλίκη προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου, 30.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

λ9

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΔΡΑΝΗΣ (Λαμπράκης) γεννήθηκε το 1927 στο Μεσοχώρι Ελασσόνας, ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ. Κυνηγήθηκε από τους κατακτητές και την ντόπια αντίδραση. Δυο φορές έκαψαν το σπίτι του. Με το τέλος του εμφύλιου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία. Πέθανε στις 13 Γενάρη 1993.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Σταυρούλα, τα παιδιά του Γιώργος και Μαίρη Σδράνη, Θόδωρος και Ντίνα Τζιόλα, τα εγγόνια του Δημήτρης, Σταυρούλα, Αρης και Δήμητρα προσφέρουν 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ,μέλους του ΚΚΕ, ο σύντροφοί του από την ΚΟΒ Γόννων Λάρισας προσφέρουν 5.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ,προέδρου του Παραρτήματος Πτολεμαϊδας της ΠΕΑΕΑ και μέλους του ΚΚΕ, και του ΝΙΚΟΥ ΤΣΕΚΟΥ,μαχητή του ΔΣΕ στον εμφύλιο, ο Γιώργος Τοπαλιανίδης πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Ταξιάρχη Κορυδαλλού για τα 80χρονα του ΚΚΕ, 5.000 δρχ..

* * *

λ18

Στις 2 Γενάρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας στα 44 χρόνια του, ο πολυαγαπημένος μας και αξέχαστος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΙΤΣΑΡΗΣ,γιατρός - παθολόγος.

Ανείπωτος ο πόνος μας. Αν και πέρασαν δύο χρόνια, δεν μπορούμε ακόμη να συνέλθουμε από τον πρόωρο χαμό του.

Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ πολυαγαπημένε μας Κώστα.

Η σύζυγός του Ρούλα Πιτσαρή

Ο πατέρας του Βασίλης Πιτσαρής

* Επίσης δε θα ξεχάσουμε ποτέ την πολυαγαπημένη μας ΘΕΟΠΟΥΛΑ ΠΙΤΣΑΡΗ,μητέρα του Κώστα, η οποία δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον πόνο από το χαμό του μονάκριβου γιου της και έπειτα από 4 μήνες άφησε και αυτή την τελευταία της πνοή.

Στη μνήμη των αγαπημένων μας Κώστα και Θεοπούλας Πιτσαρή προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Τρικάλων, 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Συνοικισμού για τα 80χρονα του ΚΚΕ, 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΕΠΠ.

Ο σύζυγος της Θεοπούλας και πατέρας του Κώστα Βασίλης Πιτσαλής

Η σύζυγος του Κώστα Ρούλα Πιτσαρή

* * *

Στη μνήμη του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του, η Αντωνία Παπαδοπούλου και οι Αποστόλης και Καίτη Παμφίλη προσφέρουν για τα 80χρονα του ΚΚΕ 100.000 δρχ. * * *

λ9

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΛΕΩΝΙΔΑ ΜΥΛΑ (μπαρμπα -Λούη,μέλους του ΚΚΕ, προέδρου επί 16 χρόνια στην Κοινότητα Καπαριά Ανδρου, οι σύντροφοί του από την Ανδρο προσφέρουν 50.000 δρχ. στη ΝΕ Κυκλάδων για τα 80χρονα του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ