ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επανακατέθεσε την Πρόταση Νόμου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων

Την ώρα που η μοτοπορεία της Τετάρτης περνούσε έξω από την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ επί της Λεωφόρου Ηρακλείου, οι απεργοί διανομείς έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα από τους κομμουνιστές
Την ώρα που η μοτοπορεία της Τετάρτης περνούσε έξω από την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ επί της Λεωφόρου Ηρακλείου, οι απεργοί διανομείς έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα από τους κομμουνιστές
Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις μέσα και έξω από τη Βουλή τον δίκαιο αγώνα των χιλιάδων διανομέων.

Χτες η Κοινοβουλευτική του Ομάδα του Κόμματος επανακατέθεσε στη Βουλή την Πρόταση Νόμου για τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των διανομέων φαγητού και ποτού. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε απορρίψει την πρόταση, ψηφίζοντας το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Το ΚΚΕ έχει κάνει επανειλημμένες παρεμβάσεις στη Βουλή για τους εργαζόμενους στις εταιρείες διανομής έτοιμου φαγητού και ποτού, αναδεικνύοντας τις άθλιες συνθήκες αμοιβής και εργασίας αυτών.

Αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών είναι και ο βαρύς φόρος αίματος που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι στους τομείς αυτούς, ακόμη και με τη ζωή τους στη μάχη για το μεροκάματο.

Σαν να μην έφτανε αυτό, πρόσφατα, η επιχείρηση διαδικτυακής πλατφόρμας e-food επιχείρησε με την απειλή της απόλυσης να μετατρέψει τους εργαζομένους της σε συνεργάτες - αυτοαπασχολούμενους μέσω αμοιβής, ώστε να απαλλαγεί από τις εργοδοτικές της υποχρεώσεις και να αφαιρέσει και τα πιο στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματά τους, σε εφαρμογή του αντεργατικού εκτρώματος της κυβέρνησης της ΝΔ, γνωστού ως "νόμου Χατζηδάκη" (ιδίως του άρθρου 69 ν. 4808/2021)».

Οπως τονίζεται, «οι πιο πάνω αντεργατικές ρυθμίσεις αποτελούν κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως αποδεικνύεται και από την πρόσφατη Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο: "Δίκαιες συνθήκες εργασίας, δικαιώματα και κοινωνική προστασία των εργαζομένων στις πλατφόρμες - Νέες μορφές απασχόλησης που συνδέονται με την ψηφιακή ανάπτυξη". Πρόκειται για Εκθεση που καταψήφισαν μόνο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, ενώ αντίθετα στήριξαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης.

Για να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα προβλήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις έτοιμου φαγητού και ποτού, αλλά και για να αποτραπεί η εφαρμογή του νομοθετικού αντεργατικού εκτρώματος του ν. 4808/2021, γνωστού ως νόμου Χατζηδάκη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανακαταθέτει και επικαιροποιεί την Πρόταση Νόμου που είχε καταθέσει τον Μάιο του 2021 και ζητεί την άμεση συζήτησή της στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και στη συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής».

Τα άρθρα της Πρότασης Νόμου

Τα άρθρα της Πρότασης Νόμου έχουν ως εξής:

«Αρθρο 1

Ολοι όσοι παρέχουν αμειβόμενες υπηρεσίες παράδοσης μέσω εταιρειών που επιτελούν το έργο της διανομής έτοιμου φαγητού και ποτού, συνδέονται με τις εταιρείες αυτές αποκλειστικά με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Αρθρο 2

Απαγορεύεται οποιοσδήποτε άλλος τρόπος (όπως π.χ. Τίτλος Κτήσης) συναλλαγής των διανομέων με τις εταιρείες του άρθρου 1.

Αρθρο 3

Η ασφάλιση στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς των εργαζομένων του άρθρου 1 γίνεται κατ' αποκλειστικότητα από τις εταιρείες για τις οποίες παρέχονται οι υπηρεσίες διανομής, με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας που διέπει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, καθώς τους νόμους και τις συλλογικές συμβάσεις που καθορίζουν τους όρους εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων διανομέων.

Αρθρο 4

Ολοι οι εργαζόμενοι του άρθρου 1 εντάσσονται από της δημοσίευσης του νόμου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Αρθρο 5

Ολοι οι εργαζόμενοι του άρθρου 1 παρέχουν εργασία πέντε ημέρες την εβδομάδα, 7 ώρες την ημέρα με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αρθρο 6

Για όλα τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τη διανομή, η συντήρηση, η ασφάλιση και τα έξοδα μετακίνησης των οχημάτων, καθώς ο εξοπλισμός προστασίας και η ένδυση των διανομέων, παρέχονται αποκλειστικά και με δαπάνες της επιχείρησης που επιτελεί το έργο της διανομής.

Αρθρο 7

Απαγορεύεται η διανομή με δίκυκλο όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Τέτοιες συνθήκες ορίζονται οι εξωτερικές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 38οC, ή που είναι μικρότερες των 3οC και επικρατεί παγετός.

Επίσης απαγορεύεται η διανομή σε ώρες μεγάλης βροχόπτωσης και χιονιού.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η αμοιβή και η ασφάλιση των διανομέων βαραίνει την επιχείρηση που επιτελεί το έργο της διανομής.

Αρθρο 8

Κάθε επιχείρηση που επιτελεί το έργο της διανομής και δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου τιμωρείται με πρόστιμα που ξεκινούν από 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση και μπορεί να φτάσουν μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ.

Σε επιχείρηση που κατ' επανάληψη παραβαίνει τη νομοθεσία δύναται να επιβληθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες προσωρινή ή και μόνιμη απαγόρευση λειτουργίας.

Αρθρο 9

Καταργείται το άρθρο 69 του ν. 4808/2021, καθώς και κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται στις ρυθμίσεις της παρούσας Πρότασης Νόμου.

Αρθρο 10

Οι ρυθμίσεις της παρούσας Πρότασης Νόμου καταλαμβάνουν και όλες τις υφιστάμενες σχέσεις εργασίας του προσωπικού που αναφέρεται στο άρθρο 1 αυτής».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ - ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει εκδικητικές απολύσεις στη «Γενική Ταχυδρομική»

Τις εκδικητικές απολύσεις τριών εργαζομένων στο κατάστημα της «Γενικής Ταχυδρομικής» στα Γλυκά Νερά καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) και απαιτεί την άμεση ανάκλησή τους.

Μόλις μια μέρα πριν την απόλυσή τους, σημειώνει το ΣΕΤΤΑ, τους ανακοινώθηκε «ότι το κατάστημα κλείνει και μόνο οι τρεις συνάδελφοι δεν θα μεταφερθούν στη μητρική εταιρεία, γιατί είναι πλήρης σε προσωπικό. Και οι τρεις έχουν πάνω από 15 χρόνια προϋπηρεσία, έχουν ενεργή συνδικαλιστική δράση και όλο αυτό το διάστημα δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας! Ο ένας από αυτούς είναι μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΤΑ και οι άλλοι δύο από τα πιο δραστήρια μέλη του σωματείου μας».

Αυτές οι απολύσεις είναι «μια ακόμη απόδειξη ότι η εργοδοσία της "Γενικής Ταχυδρομικής" έχει εντείνει την επίθεσή της απέναντι στους εργαζόμενους που διεκδικούν! Θέλουν τους εργαζόμενους να μην αντιδρούν, να είναι αποκομμένοι από τα σωματεία τους, ξεμοναχιασμένοι, να δουλεύουν χωρίς δικαιώματα. (...) Λίγους μήνες πριν, μέχρι και ξυλοκοπήθηκε εργαζόμενος στο συγκεκριμένο κατάστημα, και ερχόμαστε σήμερα ο ίδιος εργαζόμενος να απολύεται».

Το ΣΕΤΤΑ καλεί τους εργαζόμενους της εταιρείας να αντιδράσουν και «τα σωματεία του κλάδου να δηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους μαζί με το κλαδικό σωματείο. Είναι η ώρα να απαντήσουμε με κινητοποιήσεις στον κλάδο. Αν αφήσουμε τη "Γενική Ταχυδρομική", μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες Ταχυμεταφορών, να ακολουθεί τέτοιες τακτικές, αν δεν αντιδράσουμε τώρα οργανώνοντας την πάλη μας μαζί με το συνδικάτο μας, τότε θα ανοίξει ο δρόμος και για τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου.

Οι εξελίξεις στη "Γενική Ταχυδρομική", όπως και οι εξελίξεις στην "e-food", αφορούν όλους τους εργαζόμενους και πρέπει να μας βρουν ενωμένους, είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, πατάνε πάνω στους αντεργατικούς νόμους και στα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν, πατάνε πάνω στον νέο νόμο - έκτρωμα της ΝΔ (...)

Απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθούν πίσω οι απολύσεις των συναδέλφων μας και να απορροφηθούν στη μητρική με αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους! Συμφέρον όλων των εργαζομένων σήμερα είναι να δουλεύουμε όλοι με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, γι' αυτό και διεκδικούμε άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ενοικίασης σε αορίστου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Απαιτούμε: Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας από το κατάστημα Γλυκών Νερών. Ολοι οι εργαζόμενοι να προσληφθούν στη μητρική εταιρεία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας στο κατάστημα φραντσάιζ ως προϋπηρεσίας στη μητρική. Καμία βλαπτική μεταβολή σε μισθούς και δικαιώματα. Ανάκληση όλων των απολύσεων του τελευταίου δίχρονου».

Χτες το απόγευμα, συνδικαλιστές από το ΣΕΤΤΑ, τα Σωματεία Εργαζομένων «Γενικής Ταχυδρομικής», «Speedex» και «DHL Express» και το ΣΕΤΤΕΑ, μαζί με τον Αλέκο Περράκη, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, έκαναν παρέμβαση στην εργοδοσία. Απαίτησαν την επιστροφή στην εργασία των τριών απολυμένων και προειδοποίησαν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Απολύσεις συμβασιούχων και εντατικοποίηση για όσους παραμένουν

Αντιμέτωποι με την απόλυση και την ανεργία βρίσκονται συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης, ενώ οι συνάδελφοι που παραμένουν στα πόστα τους δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης.

Οπως αναφέρει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, από τις αρχές Σεπτέμβρη «οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, προχώρησαν σε απολύσεις των εργαζομένων που είχαν προσλάβει με το απαράδεκτο καθεστώς των μηνιαίων συμβάσεων, λόγω της υποτιθέμενης "μειωμένης κίνησης"».

Με την τακτική αυτή, η εργοδοσία στέλνει στην ανεργία εργαζόμενους «οι οποίοι συμπλήρωσαν μόλις 2 μήνες στη δουλειά», με αποτέλεσμα «να μην πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας». Την ίδια στιγμή, η τουριστική κίνηση παραμένει αυξημένη και η εντατικοποίηση «σπάει κόκαλα».

Ετσι, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι δουλεύουν με υπερωρίες, «σπαστά» ωράρια και «κομμένα ρεπό», ενώ οι εταιρείες «διευθετούν» τα ωράρια, έτσι ώστε να «γλιτώνουν» την πληρωμή των υπερωριών.

Η Ενωση καταγγέλλει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις στις εταιρείες του αεροδρομίου και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Ανάμεσα σε άλλα διεκδικεί: Χορήγηση των δύο ρεπό τη βδομάδα. Επαναπρόσληψη των απολυμένων και παράταση όλων των συμβάσεων τουλάχιστον έως τέλος Οκτώβρη. Πληρωμή όλων των υπερωριών, νυχτερινών και όλων των επιδομάτων. Καμία «διευθέτηση» στα ωράρια, καμία αλλαγή βαρδιών. Επίδομα ανεργίας για όλους, 600 ευρώ χωρίς προϋποθέσεις με τη λήξη της σύμβασης κ.ά.

Απεργία στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος»

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Παρασκευή 24/9 οι εργαζόμενοι στη «Νηματουργία Βαρβαρέσος ΑΕ» στη Νάουσα, απαιτώντας να μπει τέρμα στο αίσχος της απλήρωτης εργασίας που ξεπερνά πλέον τους τέσσερις μήνες και παράλληλα την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, κατάργηση του διαχωρισμού παλιών και νέων εργαζομένων, κ.ά. Η Ομοσπονδία των Εργαζομένων του κλάδου (ΟΕΚΙΔΕ), με ανακοίνωσή της, εκφράζει τη στήριξή της στην απεργιακή απόφαση των εργαζομένων. Συμπαράσταση στους απεργούς συναδέλφους δηλώνουν επίσης τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Λάρισας, Αγρινίου, Σιάτιστας και Καστοριάς. Με κοινό κείμενό τους, καλούν τους εργαζόμενους της «Βαρβαρέσος» να μην υποκύψουν στον εργασιακό μεσαίωνα που η εργοδοσία θέλει να τους επιβάλει.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ