ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE
Τα έφερε... τούμπα ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ κάνοντας ανατροπή ήταν ο νικητής κόντρα στην ΑΕΚ στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς

MotionTeam

Ο ΠΑΟΚ κάνοντας ανατροπή ήταν ο νικητής κόντρα στην ΑΕΚ στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς
Κάνοντας σπουδαία ανατροπή ο ΠΑΟΚ, αν και βρέθηκε να χάνει από την ΑΕΚ με 1-0, επικράτησε τελικά χτες στην Τούμπα με 2-1 της Ενωσης στο κυριότερο παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής στη Super League, το κυρίως μέρος της οποίας έγινε χτες. Ετσι, ο Δικέφαλος του Βορρά πήρε ένα πολύτιμο τρίποντο, που τον ανεβάζει στα ψηλά σκαλοπάτια της βαθμολογίας και ουσιαστικά καλύπτει το χαμένο έδαφος των πρώτων αγωνιστικών. Οι «ασπρόμαυροι» σε γενικές γραμμές ήταν καλύτεροι των αντιπάλων τους, πιο απειλητικοί επιθετικά, όπου με κορυφαίο τον Ροντρίγκεζ, αλλά και τον Μακ, συνεχώς εμβόλιζαν την αντίπαλη άμυνα απ' τις πτέρυγες. Οι γηπεδούχοι, μάλιστα, εκτός των δύο γκολ που πέτυχαν στο β' μέρος, με τον Ροντρίγκεζ στο 64' και το εύστοχο πέναλτι (ανατροπή του Τζιόλη) του Αθανασιάδη στο 84', έχασαν και αρκετές ευκαιρίες (19 σουτ, τα 11 προς την εστία), κυρίως στο πρώτο μέρος.

Αντίθετα, η ΑΕΚ στο πρώτο ντέρμπι επιπέδου πρώτης κατηγορίας δεν εμφανίστηκε έτοιμη για τις απαιτήσεις του αγώνα και εμφάνισε σοβαρά αμυντικά προβλήματα. Επιθετικά, αν και κατάφερε να αιφνιδιάσει τους γηπεδούχους στην έναρξη της επανάληψης με το γκολ του Αραβίδη (47'), ουσιαστικά το σχέδιο των αντεπιθέσεων δεν απέδωσε τα αναμενόμενα (8 σουτ, 4 προς την εστία). Οι καλύτερες ευκαιρίες για την Ενωση χάθηκαν στο τελευταίο πεντάλεπτο όταν ανέβασε την πίεση, με κορυφαία αυτή του Μάνταλου στις καθυστερήσεις. Στην ΑΕΚ πάντως φωνάζουν για πέναλτι στον Σιμόες στο 78'.

Στις νίκες και τα χαμόγελα επέστρεψε ο Παναθηναϊκός καθώς έχοντας πολύ καλή απόδοση στο πρώτο εικοσάλεπτο δεν δυσκολεύτηκε να επικρατήσει του Λεβαδειακού στο «Απ. Νικολαΐδης» με 3-0. Τόσο το αποτέλεσμα όσο και η απόδοση των «πράσινων» στο πρώτο μέρος κυρίως, όταν και διαμορφώθηκε το τελικό σκορ, ήταν ικανά να μετριάσουν το βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί στο «τριφύλλι» το τελευταίο διάστημα. Τα γκολ για τους νικητές πέτυχαν ο Νάνο μόλις στο 5', ο Καρέλης στο 14' και ο Ατζακούν στο 19'.

Σπουδαίας σημασίας νίκη πέτυχε και ο ΠΑΣ στα Γιάννενα με 1-0 επί του Ατρομήτου διατηρώντας την πολύ καλή παράδοση που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια στην έδρα του απέναντι στους Περιστεριώτες. Το γκολ της νίκης πέτυχε ο Τσουκαλάς στο 29' ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν δύο δοκάρια στο πρώτο μέρος με τους Ούμπιντες και Φυντανίδη στο 4' και στο 28', αντίστοιχα.

Στην Τρίπολη ο Αστέρας ξεκινώντας πιο φουριόζος σε σχέση με τον Πανιώνιο νίκησε τους «κυανέρυθρους» με 2-1 παίρνοντας βαθμολογική ανάσα. Ουσιαστικά, τα περισσότερα κρίθηκαν στο πρώτο 15λεπτο περίπου όταν οι γηπεδούχοι κατάφεραν να προηγηθούν με γκολ των Γιάννου (10') και Δημούτσου (13') ενώ οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στο 27' χάρη σε αυτογκόλ του Γκοϊάν. Οι Νεοσμυρνιώτες αναλώθηκαν σε πολλά λάθη και μέτριο ποδόσφαιρο με αποτέλεσμα ο ρυθμός του αγώνα να πέσει μέχρι το φινάλε.

Στην Κομοτηνή ο Πανθρακικός με τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο να κάνει πρεμιέρα στον πάγκο της ομάδας δεν μπόρεσε να κάμψει την αντίσταση της Καλλονής και κόλλησε στο 0-0.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 12, Παναθηναϊκός 9, ΠΑΟΚ 7, ΑΕΚ 7, Παναιτωλικός 7, ΠΑΣ Γιάννινα 7, Αστέρας Τρίπολης 7, Ατρόμητος 6, Πανιώνιος 6, Βέροια 5, Ξάνθη 5, Ηρακλής 4, Λεβαδειακός 3, Καλλονή 2, Πλατανιάς 1, Πανθρακικός 1.

  • ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ευχάριστα ήταν τα νέα για τον Ντα Κόστα που αποχώρησε το απόγευμα της Τρίτης τραυματίας από το παιχνίδι του Ολυμπιακού στην Ξάνθη. Η επίσημη ανακοίνωση κάνει λόγο για «πλήγμα στον μηνίσκο και ελαφρύ τραυματισμό στο γαστροκνήμιο», κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ο παίκτης γλιτώνει το χειρουργείο.
ΜΠΑΣΚΕΤ
Ενωσε παρελθόν και παρόν ο ΠΑΟ

Σε μια ειδική βραδιά, χτες, στο κατάμεστο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός παρουσίασε στους οπαδούς του την ομάδα για τη νέα σεζόν, αλλά παράλληλα τίμησε και τους παίκτες που βάσει σχετικής ψηφοφορίας αναδείχθηκαν ως η καλύτερη πεντάδα του συλλόγου μέχρι σήμερα. Διαμαντίδης, Βράνκοβιτς, Μποντιρόγκα, Αλβέρτης, Φώτσης βρέθηκαν χτες στο παρκέ όλοι μαζί. Παράλληλα, για πρώτη φορά, οι φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να δουν τη νέα ομάδα της σεζόν σε δράση καθώς υπήρξε και φιλικό παιχνίδι με την Παρτιζάν Βελιγραδίου. Το ρόστερ συμπληρώθηκε χτες με την άφιξη της σερβικής... παρέας αφού ο τεχνικός της ομάδας, Σάσα Τζόρτζεβιτς, και οι δυο ψηλοί Μίροσλαβ Ραντούλιτσα και Ογκνιέν Κούζμιτς ήρθαν τελευταίοι λόγω Ευρωμπάσκετ. Στην ομάδα έχει ήδη ενσωματωθεί και ο Νικ Καλάθης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Χωρίς τον τραυματία Οθέλο Χάντερ, ο οποίος υπέστη μερική ρήξη ορθού κοιλιακού, ο Ολυμπιακός αναχωρεί για την Κροατία, όπου και θα δώσει φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας ενόψει της νέας σεζόν. Πρώτος αντίπαλος των «ερυθρολεύκων» σήμερα είναι η Ζαντάρ, ενώ αύριο θα ακολουθήσει η αναμέτρηση με την Μπάγερν Μονάχου (την Κυριακή η ελληνική ομάδα αναμένεται να κοντραριστεί με μια εκ των Φενέρμπαχτσε, Νταρουσάφακα και Ερυθρού Αστέρα). Στην ομάδα έχουν ενσωματωθεί και οι διεθνείς της παίκτες, όπως οι Βασίλης Σπανούλης, Γιώργος Πρίντεζης, Ματ Λοτζέσκι, Βαγγέλης Μάντζαρης, Ντάνιελ Χάκετ και Νίκολα Μιλουτίνοφ.

ΚΥΠΕΛΛΟ: Σε αγώνες για την α' φάση του θεσμού που έγιναν χτες σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Μαχητές Δόξας Πευκών - Λιβαδειά 91-90, Εθνικός - Ηρακλής 81-82, Κύμη - Προμηθέας 62-64, Φίλιππος Βέροιας - Ψυχικό 68-79, Δόξα Λευκάδας - Δούκας 70-74, Πευκοχώρι - Περιστέρι 56-84, Φάρος - Παγκράτι 79-57, Πανερυθραϊκός - ΟΦΗ 20-0 (ά.α.). Οι νικητές των παιχνιδιών προκρίθηκαν στη β' φάση, η 1η αγωνιστική της οποίας διεξάγεται αύριο Παρασκευή.

EUROBASKET 2015
Δημοσίευμα θεωρεί ντοπέ τον Γκασόλ

Σάλο έχει προκαλέσει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», σύμφωνα με το οποίο ο παίκτης της εθνικής Ισπανίας Πάου Γκασόλ ήταν ντοπέ κατά τη διάρκεια των αγώνων του φετινού Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας. Ο δημοσιογράφος που υπογράφει το ρεπορτάζ, προκειμένου να υποστηρίξει τα όσα αναφέρει, δε στηρίζεται μόνο στην εκπληκτική απόδοση του 35χρονου παίκτη των Σικάγο Μπουλς, άλλα και στη συνεργασία του Γκασόλ με συγκεκριμένο γιατρό, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για σκάνδαλο ντοπαρίσματος στην ποδηλασία, που «ξέσπασε» μετά το Tour de France του 1998. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, μάλιστα, η «Le Monde» επανήλθε, κάνοντας μια αναδίπλωση, καθώς υποστήριξε πως οποιοσδήποτε παίκτης θα μπορούσε να έχει ντοπαριστεί στη διάρκεια της διοργάνωσης, αφού οι έλεγχοι που γίνονταν ήταν λίγοι. Λάδι στη φωτιά, πάντως, για το θέμα έριξε και ένα... περίεργο περιστατικό με πρωταγωνιστή τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Γαλλίας, Βενσάν Κολέ. Ο τελευταίος φέρεται να έγραψε σε προσωπικό λογαριασμό στο «Facebook» ότι οι «Ισπανοί ντομπάρονται σαν γουρούνια», προκαλώντας αρκετές αντιδράσεις. Απ' την πλευρά του, ο Κολέ πάντως αρνήθηκε ότι έγραψε κάτι τέτοιο και ότι κάποιος «χάκαρε» το λογαριασμό του.

ΣΕΡΒΙΑ: Δηλώσεις κατά των διαιτητών και τον τρόπο που αντιμετώπισαν την ομάδα του έκανε ο τεχνικός της Σερβίας, Σάσα Τζόρτζεβιτς, απ' τα πυρά του οποίου δεν ξέφυγε ούτε η FIBA. «Δεν τους αρέσει να μας βλέπουν να παίζουμε για το χρυσό. Δεν ταιριάζει σε αυτό που θέλουν. Η FIBA δεν παίρνει τίποτα από εμάς, χρήματα ή μάρκετινγκ. Η ομοσπονδία μας έχει μπάτζετ περί τα δύο εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που δεν της επιτρέπει να κάνει πολλά πράγματα σε διεθνές επίπεδο. Κάποια πράγματα, όμως, "έβγαζαν μάτι" και γι' αυτό πρέπει να αντιδράσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σέρβος τεχνικός.

FOOTBALL LEAGUE
Δικαίωση για Ζάκυνθο

Κανονικά θα μετέχει στο φετινό πρωτάθλημα της Football League που είναι προγραμματισμένο ν' αρχίσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η Ζάκυνθος, μετά τη δικαίωσή της χτες από το διαιτητικό δικαστήριο, στην έφεση που είχε καταθέσει κατά της ΕΠΟ. Η τελευταία είχε αρνηθεί να εκδώσει δελτία στους 25 ποδοσφαιριστές του συλλόγου, επειδή τα δικαιολογητικά είχαν κατατεθεί εκπρόθεσμα (κατά μία ημέρα). Η Ζάκυνθος προσέφυγε στο διαιτητικό δικαστήριο το οποίο πλέον χτες την δικαίωσε στην έφεση.

Πάντως, η εκκρεμότητα που υπήρχε με τη Ζάκυνθο δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα για το νέο πρωτάθλημα της β' κατηγορίας που ετοιμάζεται ν' αρχίσει. Αντίθετα, στο παρά ένα της έναρξης, αρκετά είναι τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, όπως το γεγονός ότι αρκετές ομάδες δεν έχουν εξασφαλίσει πιστοποιητικό συμμετοχής, ενώ για κάποιες άλλες η οικονομική κατάσταση καθιστά ρευστό το μέλλον τους, άσχετα εάν ξεκινήσουν το πρωτάθλημα.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Η νίκη της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ με 30-28 στο ντέρμπι της πρεμιέρας ήταν το αποτέλεσμα που ξεχώρισε στην 1η αγωνιστική της Πρεμιέρ Α1 ανδρών. Συναρπαστική εξέλιξη είχαν όμως και τα υπόλοιπα παιχνίδια, με τα ΙΕΚ Ξυνή να επικρατούν με διαφορά ενός γκολ του Πανελληνίου, 26-25, τον Αερωπό Εδεσσας να παίρνει πολύτιμη ισοπαλία 19-19 στο Λουτράκι από τον Ποσειδώνα, ενώ ο Διομήδης Αργους πέρασε νικηφόρα από την έδρα του Δούκα, τον οποίο νίκησε με 21-19.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ