ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Νέο φονικό σε σχολείο

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Νέα σφαγή σε σχολείο της Φινλανδίας με 11 νεκρούς μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο σημειώθηκε χτες σε μία χώρα με εκπαιδευτικό σύστημα που προβλήθηκε ενίοτε ως «υποδειγματικό», μεταξύ άλλων, και από την ελληνική κυβέρνηση...

Δράστης ήταν ένας 22χρονος σπουδαστής, μαθητευόμενος μάγειρας, επαγγελματικής σχολής στην κωμόπολη Καουχόκι, ονόματι Μάτι Τζουχάρι Σάαρι. Επί περίπου δύο ώρες πυροβολούσε ό,τι κινούνταν μέσα στις εγκαταστάσεις της σχολής. Σκότωσε 10 συμμαθητές του, έκαψε τα πτώματα ορισμένων εξ αυτών, ώσπου αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι ξεψυχώντας σε παρακείμενο νοσοκομείο. Τη Δευτέρα αστυνομικός τον ανέκρινε με αφορμή βίντεο που είχε ανεβάσει στην ιστοσελίδα του «You Tube», στο οποίο φαινόταν να πυροβολεί και να δηλώνει προς την κάμερα «εσύ είσαι ο επόμενος»...

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Μάτι Βανχάνεν κήρυξε σήμερα τη χώρα σε κατάσταση πένθους, καλώντας το λαό να ενωθεί για να μην επαναληφθούν παρόμοια φονικά.

Ωστόσο, παρόμοιο φονικό με συγκλονιστικές ομοιότητες είχε συμβεί σε άλλη μία ήσυχη κωμόπολη της Φινλανδίας, το Νοέμβρη του 2007. Τότε όπως χτες ο δράστης ήταν εικοσάχρονος, που επίσης είχε ανεβάσει βίντεο με σκοποβολή στο «You Tube» και είχε ανακριθεί από τις αρχές δίχως να του κατασχεθεί το όπλο. Και τότε, όπως σήμερα, ο δράστης σκότωσε τα θύματά του στο σχολείο όπου φοιτούσε έχοντας δηλώσει στο παρελθόν ότι εμπνεόταν από το φονικό εφήβων από συμμαθητή τους στο Κολουμπάιν του Τέξας το 1999. Δείγματα όλα αυτά της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
«Μπόρα» παραιτήσεων υπουργών

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Δονήσεις στο χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ και στο εθνικό νόμισμα της Ν. Αφρικής (ραντ) προκάλεσαν οι χτεσινές παραιτήσεις 13 εκ των 28 υπουργών έπειτα από την αποχώρηση του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Τάμπο Μπέκι. Αφορμή για τους χτεσινούς τριγμούς στο χρηματιστήριο (βουτιά του δείκτη κατά 4 μονάδες και σημαντική μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ραντ έναντι του δολαρίου) ήταν η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μάνουελ Τρέβορ, που θεωρείται αρχιτέκτονας της «σταθερότητας και ανάπτυξης» της νοτιοαφρικανικής οικονομίας.

Ο Τρέβορ έσπευσε να δηλώσει ότι είναι πρόθυμος και έτοιμος να υπηρετήσει το νέο, μεταβατικό, Πρόεδρο της χώρας έπειτα από δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών του ANC (Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο) ότι ο Τρέβορ όσο και άλλοι εκ των παραιτηθέντων υπουργών θα επανέλθουν στα πόστα τους...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «λάθος δρόμο» θεωρεί το 78% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης της εφημερίδας «USA Today», του τηλεοπτικού δικτύου «ABC News» και του πανεπιστημίου Columbia και παράλληλα ότι η οικονομία είναι θέμα υψίστης προτεραιότητας.

ΚΙΤΟ.-- Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο του Εκουαδόρ ανακοίνωσε χτες ότι τα πάντα είναι έτοιμα και ότι όλα τα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαξωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής για την έγκριση του νέου Συντάγματος.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- «Το στέλεχος των FARC, Αϊκάρντο δε Χεσούς Αγουδέλο, γνωστός με το αντάρτικο όνομά του Ελ Παΐσα, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικών βομβαρδισμών στη δυτική επαρχία του Τσοκό» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αμυνας, Χουάν Μανουέλ Σάντος.

ΤΙΦΛΙΔΑ - ΜΟΣΧΑ.-- Απέρριψε χτες η Ρωσία την πληροφορία ότι η Γεωργία κατέρριψε τη Δευτέρα ρωσικό μη επανδρωμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος στην περιοχή νότια της Νότιας Οσετίας, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα το γεωργιανό υπουργείο Εσωτερικών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους ισχυρισμούς της Γεωργίας ως «επικοινωνιακή πρόκληση» που έχει στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.

ΡΩΜΗ.-- Το «πράσινο φως» έδωσε χτες η ιταλική κυβέρνηση για την ανάπτυξη επιπλέον 500 στρατιωτών για τους επόμενους τρεις μήνες, κυρίως στη νότια Ιταλία, «για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις της τάξης» και την υποτιθέμενη καταπολέμηση της εγκληματικότητας, μετά τη δολοφονία επτά ανθρώπων - μεταξύ των οποίων οι έξι ήταν Αφρικανοί - την περασμένη βδομάδα.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Νέα ένταση στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Αϊν αλ Χίλουεχ, στο νότο της χώρας, μετά από έκρηξη βόμβας όπου σκοτώθηκε μέλος της ισλαμιστικής ακραίας οργάνωσης «Κίνημα Ισλαμικού Αγώνα». Τις τελευταίες ημέρες τα επεισόδια είναι συνεχή μεταξύ των διαφόρων παλαιστινιακών οργανώσεων.

ΧΑΓΗ.-- Τη νέα, «εκσυγχρονισμένη» μορφή του κατηγορητηρίου κατά του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς έδωσε χτες ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Στις 11 κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας προστέθηκε άλλη μία, ενώ μειώθηκαν σε 27 από 47 οι τοποθεσίες των εγκλημάτων που υποτίθεται πως διέπραξε ο Κάρατζιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο Μπόμπαν Στάνκοβιτς, ο ένας από τους δύο Σέρβους υπουργούς της κυβέρνησης των Κοσσοβάρων Αλβανών με πρωθυπουργό τον Χασίμ Θάτσι, παραιτήθηκε χτες επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους».

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Επιδημία χολέρας στις βόρειες επαρχίες της Νιγηρίας, Ζαμφάρα, Κατσίνα, Μπάουτσι και Κάνο έχει ξεσπάσει το τελευταίο 15ήμερο με αποτέλεσμα το θάνατο 97 ανθρώπων.

Παραμένουν οι Γάλλοι στο Αφγανιστάν

ΠΑΡΙΣΙ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Μετά τη γαλλική Εθνοσυνέλευση και η γερουσία έδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας το πράσινο φως για τη διατήρηση και ενίσχυση των γαλλικών δυνάμεων κατοχής στο Αφγανιστάν, με 209 ψήφους υπέρ έναντι 119 κατά. Η πρόταση στηρίχτηκε από το κυβερνών κόμμα της Ενωσης για ενα Λαϊκό Κίνημα, ενώ καταψηφίστηκε από σοσιαλιστές, ΚΚ Γαλλίας και τους οικολόγους.

Στο μεταξύ, στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν άφησαν ελεύθερους τους τρεις από τους 140 Αφγανούς εργάτες που απήγαγαν την Κυριακή και οι οποίοι εργάζονταν σε εργοτάξιο στρατιωτικής βάσης, υποστηρίζοντας ότι θα απελευθερώσουν και τους υπόλοιπους.

Τέλος, ο Αφγανός κυβερνήτης του Ρετζιστάν, Αμίρ Μοχάμαντ και ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Ασαντουλάχ, σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση των Ταλιμπάν στην Κανταχάρ, ενώ τη ζωή τους έχασαν και οι σωματοφύλακές τους.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Αχμαντινετζάντ: «Οι αμερικανικοί πόλεμοι φταίνε για την οικονομική κρίση»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι «αμετροεπείς» στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ ανά τον κόσμο ευθύνονται για την παγκόσμια οικονομική κρίση, υποστήριξε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λος Αντζελες Τάιμς», ο Ιρανός Πρόεδρος, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών. Ο Αχμαντινετζάντ υπογράμμισε ότι «η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί το έλλειμμα προϋπολογισμού και τις οικονομικές πιέσεις από τις αγορές και από την αμερικανική κυβέρνηση», καταλήγοντας στην ευχή η νέα αμερικανική ηγεσία να αντιληφθεί το λάθος της και να αλλάξει τακτική.

Πριν φύγει, πάντως, από το Ιράν, ο Αχμαντινετζάντ δρομολόγησε την αντικατάσταση του διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, Ταχμάσμπ Μαζαχαρί, ο οποίος, τον ένα χρόνο που βρίσκεται σ' αυτήν τη θέση, είχε επανειλημμένως διαφωνήσει με τον Πρόεδρο. Η μεγαλύτερη διαφωνία τους σημειώθηκε σχετικά πρόσφατα, όταν ο Αχμαντινετζάντ έδωσε εντολή να «πέσουν» μεγάλα ποσά μετρητών στην αγορά από την τράπεζα, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι ανέβασε τον πληθωρισμό, επισήμως, στο 27,6% το Σεπτέμβρη.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΙΝΑ
Συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Με στόχο την υπογραφή σειράς συμφωνιών για συνεργασία στο στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα, έφτασε χθες στο Πεκίνο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Η Κίνα είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του, που ξεκίνησε από την Κούβα, όπου είχε συνάντηση με τον Φιντέλ Κάστρο και την ηγεσία της Κούβας, ενώ μετά την τριήμερη επίσκεψή του στην Κίνα θα επισκεφτεί, ακόμη, τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Με την άφιξή του στην Κίνα, ο Πρόεδρος Τσάβες έκανε λόγο για την επισημοποίηση της συμφωνίας στον ενεργειακό τομέα, που περιλαμβάνει την από κοινού κατασκευή διυλιστηρίων στην Κίνα και στη Βενεζουέλα. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση για ενίσχυση της συνεργασίας, ώστε από κοινού οι δύο χώρες να προχωρήσουν στη ναυπήγηση κοινού στόλου δεξαμενόπλοιων και για διπλασιασμό, από το 2009, των εξαγωγών αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα προς τη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του πλανήτη. Τον περασμένο Μάη, οι δύο χώρες συμφώνησαν να κατασκευάσουν διυλιστήριο με παραγωγική δυναμικότητα 400.000 βαρελιών τη μέρα στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πρόεδρος Τσάβες θα προχωρήσει στην αγορά 24 μαχητικών αεροσκαφών Κ-8 για την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας της Βενεζουέλας.

ΚΙΝΑ
Εγκλημα εκ προμελέτης

ΠΕΚΙΝΟ - ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Στοιχειοθετείται το παζλ των αποδείξεων ότι το σκάνδαλο του επιμολυσμένου γάλακτος με μελαμίνη, στην Κίνα ήταν έγκλημα εκ προμελέτης. Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, οι έρευνες αποδεικνύουν ότι ο όμιλος Σανλού από τον οποίο ξεκίνησε το ντόμινο των αποκαλύψεων του σκανδάλου, που έστειλε χιλιάδες βρέφη στα νοσοκομεία και σκότωσε τρία, γνώριζε την αλήθεια και την έκρυβε επί σειρά μηνών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία λάμβανε παράπονα για τις παρενέργειες του βρεφικού γάλακτος από το Δεκέμβρη του 2007, ωστόσο δεν προχωρούσε σε κανέναν έλεγχο, μέχρι τον Ιούνη του 2008, οπότε και γνώριζε πλέον την προσθήκη μελαμίνης στο γάλα, ενώ δεν ενημέρωσε τις αρχές, μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Τις εισαγωγές κινεζικών γαλακτοκομικών προϊόντων λόγω επικινδυνότητας, σταμάτησε και η Ινδονησία, ενώ το Βιετνάμ ενέτεινε τους ελέγχους, αποσύροντας παράλληλα όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα αγνώστου προελεύσεως.

Στο μεταξύ, καθηγητής βιοχημείας του κινεζικού πανεπιστημίου στο Χονγκ Κονγκ υποστήριξε ότι η μελαμίνη, που έχει μολύνει το βρεφικό γάλα στην Κίνα, χρησιμοποιείται στη χώρα ως φυτοφάρμακο και είναι πιθανόν να έχει περάσει στην τροφική αλυσίδα εδώ και πολύ καιρό, αναφέροντας ότι το πρόβλημα επεκτείνεται και στα γεωργικά προϊόντα, στις ζωοτροφές και στις τροφές των ιχθυοκαλλιεργειών...

Οι «μπίζνες» προχωράνε... στο Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τη δεύτερη συμφωνία της με ξένη εταιρεία για την εκμετάλλευση των ενεργειακών της πηγών έκλεισε χτες, η ιρακινή ηγεσία. Οπως ανακοινώθηκε, η ιρακινή κρατική εταιρεία πετρελαίου «Southern Gas Company» συμφώνησε με τη βρετανο-ολλανδική «Royal Dutch Shell» για την εκμετάλλευση κοιτάσματος φυσικού αερίου στην περιοχή της Βασόρας. Η ιρακινή εταιρεία θα κατέχει το 51% της κοινοπραξίας και η «Shell» το 49%.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δέσμευση φυσικού αερίου που απελευθερώνεται κατά τη διαδικασία εξόρυξης αργού πετρελαίου καθώς και την αποκατάσταση των υποδομών για το φυσικό αέριο στη Βασόρα. Επίσης, η «Shell» αναμένεται να παράγει ξηρό φυσικό αέριο αλλά και φυσικό αέριο που δε θα είναι παράπλευρο προϊόν της εξόρυξης αργού πετρελαίου.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία ο κατοχικός υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Χουσέιν αλ-Σαχριστάνι, δήλωσε πως πρόκειται για την αρχική συμφωνία, αξίας «μερικών εκατομμυρίων» δολαρίων, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα υπογραφεί η πλήρης συμφωνία ούτε μέχρι πότε θα ισχύσει. Πρόκειται πάντως για τη δεύτερη συμφωνία που υπογράφει η Βαγδάτη με ξένη εταιρεία. Η πρώτη, πριν από μερικές βδομάδες, υπογράφτηκε με κινεζική κρατική εταιρεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ