ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
«Σεκιουριτάδες ανακριτές»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Στα πλαίσια της διαβόητης «μεταρρύθμισης του ΕΣΥ», που προσπάθησε να επιβάλλει ο πρώην υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος - αλήθεια, τι κάνει αυτή η ψυχή; Αφαντος - η φύλαξη και η περιφρούρηση των εισόδων αρκετών νοσοκομείων, ιδίως της επαρχίας, ανατέθηκε σε ιδιωτικές εταιρίες «σεκιούριτι». Εκτοτε η ελεύθερη είσοδος πολιτών σε πολλά νοσοκομεία κατέστη πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Για να περάσει κάποιος την πύλη ενός εφημερεύοντος νοσοκομείου - είτε επειδή ασθενεί ο ίδιος, είτε για να επισκεφτεί συγγενή, ή φίλο του - είναι αναγκασμένος να υποστεί «ανάκριση» από τον αγριεμένο «σεκιουριτά».

- Πού πας; Ποιόν ζητάς; Τι πρόβλημα έχεις; Από τι πάσχει ο ασθενής σου; Αυτά είναι μερικά από τα «ανακριτικά» ερωτήματα που δέχεσαι στην πύλη κι αν δεν απαντήσεις «πειστικά» στην «ανάκριση» δεν πρόκειται να σου επιτραπεί να εισέλθεις στο χώρο του εφημερεύοντος νοσοκομείου!

Και ρωτάμε - τα ερωτήματα και προς τον αρμόδιο εισαγγελέα - εμείς: Ποιος «σεκιουριτάς», ποιος διοικητής νοσοκομείου, ποιος πρόεδρος ΠεΣΥ και ποιος υπουργός Υγείας έχει το δικαίωμα ν' απαγορεύει την πρόσβαση Ελλήνων πολιτών σε εφημερεύοντα νοσοκομεία, εφαρμόζοντας «ανακριτικές» μεθόδους, που δε σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπολογίζουν ούτε το ιατρικό απόρρητο;

«Σκάσε και πλήρωσε»...

Αν θελήσει κάποιος να επισκεφτεί ένα φίλο του που παραθερίζει στο κάμπινγκ «Ολυμπος» στη Λεπτοκαρυά Πιερίας και κάνει το «λάθος» να παραμείνει εκεί πάνω από μια ώρα, τότε θα πρέπει να πληρώσει για την επίσκεψή του δυο ευρώ (το ποσό δίνεται κατ' άτομο)! Γιατί συμβαίνει αυτό το πρωτοφανές; Διότι «έτσι γουστάρει» η ιδιωτική εταιρία, η οποία, από πέρσι, λειτουργεί και εκμεταλλεύεται το κάμπινγκ, αντί κάποιου τιμήματος - δε γνωρίζουμε πόσου, υποψιαζόμαστε ότι θα είναι ευτελές - που πλήρωσε στον ΕΟΤ! Ιδού μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κερδοσκοπική μανία των ιδιωτών, που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων για να τα «κονομήσουν εύκολα και χοντρά». Για το γεγονός ότι στο κάμπινγκ των 800 στρεμμάτων που η εταιρία πήρε από τον ΕΟΤ, δεν έγινε καμία νέα επένδυση για την αξιοποίησή του - οι τουαλέτες βρωμούν, ζεστό νερό δεν υπάρχει πάντα στα ντους και, γενικότερα, ο χώρος μοιάζει εγκαταλειμμένος και απεριποίητος - μάλλον δε θα χρειαστεί να δώσει εξηγήσεις κανείς, ούτε από τον ΕΟΤ, ούτε από την ιδιωτική εταιρία, καθότι πολιτική της κυβέρνησης είναι «αν φύγει κάτι από το δημόσιο, ας το κάνουν ό,τι θέλουν οι ιδιώτες»...

Τρομο-λαγνεία...

Ο Νικ Ρόμπερτσον του CNN, ανταποκριτής του δικτύου κατά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, είναι ο άνθρωπος στον οποίο «παραδόθηκαν από Αφγανό φίλο του που δεν ήθελε να κατονομαστεί» οι κασέτες που το κανάλι παίζει σερί επί αρκετές μέρες πρώτο και «αποκλειστικό» θέμα. Θα το είδατε - αυτό με τα σκυλιά που πεθαίνουν από κάποιο αδιευκρίνιστο δηλητηριώδες αέριο, που φέρεται να παρασκεύαζε η αλ Κάιντα. Και δώσ' του αναλύσεις επί αναλύσεων: ήταν αέριο νεύρων, όπως το σαρίν; Μα τότε δε θα είχε αναθυμιάσεις. Ηταν κάποιο άλλο τοξικό αέριο; Τεκμηριώνουν οι κασέτες την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στη φαρέτρα της αλ Κάιντα; Και πάει λέγοντας. Αλλά τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά... Οπως το αν οι κασέτες είναι αυθεντικές, ή, ακόμα κι αν είναι, γιατί επιλέχτηκε να βγουν τώρα - ο Ρόμπερτσον άφησε να εννοηθεί ότι ο Αφγανός που του τις έδωσε ήταν συνεργάτης των Αμερικανών, ενώ αναλυτής υπονόησε μιλώντας στην εκπομπή Ινσαΐτ ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν την ύπαρξή τους εδώ και πολύ καιρό...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στα συλλαλητήρια!

Η ακρίβεια που φουντώνει και κατατρώει τα πενιχρά λαϊκά εισοδήματα, φουσκώνοντας τα κέρδη των πολυεθνικών, του μεγάλου κεφαλαίου είναι απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται. Οξύνεται παραπέρα το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, που οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στην απόγνωση. Η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της μερικής απασχόλησης επιδεινώνουν, γενικά, τις συνθήκες εργασίας. Κι ακόμα, δεν έχουν φανεί στους εργαζόμενους όλες οι δραματικές επιπτώσεις στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα από την εφαρμογή του γνωστού αντιασφαλιστικού νόμου που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται σε οριακή κατάσταση επιβίωσης, σαν συνέπεια της εφαρμογής της αντιδραστικής ΚΑΠ, που με την ενδιάμεση αναθεώρηση χειροτερεύει ακόμα περισσότερο.

Ολα αυτά μαζί με τα άλλα λαϊκά προβλήματα -Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας κλπ.- κάνουν ήδη εκρηκτική την κατάσταση για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, για όλες τις λαϊκές δυνάμεις. Την πραγματικότητα αυτή δεν μπορεί να αμβλύνει όποια προπαγάνδα για δήθεν φοροελαφρύνσεις, πάταξη της αισχροκέρδειας και άλλα τέτοια κυβερνητικά φούμαρα. Το αντίθετο είναι βέβαιο: Πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις πλάτες των εταίρων του δικομματισμού και της ΕΕ, των ξεπουλημένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, είναι αποφασισμένη να εντείνει την αντεργατική - αντιαγροτική πολιτική της στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης επέλασης των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Μπροστά σ' αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι δεν αρκεί να οργίζονται ή να διαμαρτύρονται απλώς. Αυτή η συνολική αντιλαϊκή πολιτική δεν παίρνει διορθώσεις και οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αγωνιστούν συντονισμένα, μαζικά και μαχητικά, κλιμακώνοντας τους αγώνες τους για την ανατροπή της. Για λύσεις φιλολαϊκές και μέτρα προστασίας του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους.

Ηδη: Η «ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003», το ΠΑΜΕ, με τα ταξικά σωματεία και οργανώσεις, η ΠΑΣΥ με τις αγωνιστικές αγροτικές ομοσπονδίες και συντονιστικές επιτροπές αγώνα, έχουν ορίσει το πανελλαδικό αγωνιστικό ραντεβού στις 7 Σεπτέμβρη έξω από τη ΔΕΘ, σαν απάντηση στις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προηγούμενα, στις 3 Σεπτέμβρη, το Συντονιστικό Σωματείων της Αθήνας διοργανώνει το δικό του συλλαλητήριο, καλώντας όλους τους εργαζόμενους, το λαό της Αθήνας να συμμετάσχουν (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης) για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της ακρίβειας και της ανεργίας. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων -όλων των εργαζομένων!- είναι αναγκαία έτσι ώστε να σταλεί ένα βροντερό μήνυμα «ως εδώ και μη παρέκει»! Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στις 3 και 7 Σεπτέμβρη, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, και η συνέχιση των αγώνων είναι ο μόνος τρόπος η αγανάκτηση να γίνει υλική δύναμη διεκδίκησης λύσεων φιλολαϊκών. Οι ταξικές δυνάμεις, οι κομμουνιστές πρώτοι απ' όλους οφείλουν να κινητοποιηθούν άμεσα και δραστήρια για την επιτυχία των συλλαλητηρίων.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org