Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ρεαλιστική επιβεβαίωση και ανησυχία

Γρηγοριάδης Κώστας

Μέχρι τώρα οι κυβερνώντες είχαν σκαρφιστεί και επικαλούνταν του κόσμου τα προσχήματα για να δικαιολογήσουν την αντιλαϊκή πολιτική και τις «θυσίες» όπως αποκαλούσαν τα σφοδρά μέτρα σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος και των δικαιωμάτων. Ετσι, τα «χρυσά κουτάλια» δεν ήρθαν ποτέ για το λαό, απεναντίας ήρθαν για να μείνουν οι «θυσίες» χάριν της ελεύθερης αγοράς του 1992, της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, του Συμφώνου Σταθερότητας και πάει λέγοντας. Χτες, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτης, επινόησε έναν ακόμη λόγο για τον οποίο ο λαός πρέπει να συνεχίσει αδιαμαρτύρητα να υφίσταται «θυσίες». Οπως δήλωσε στο Ρ/Σ «Φλας», οι Ελληνες «πρέπει να έχουμε μια φρόνηση, γιατί όλα δείχνουν ότι υπάρχει μια διεθνής ρευστότητα, μια καχεξία στις οικονομίες. Γκρίζα σύννεφα σωρεύονται στο διεθνή ορίζοντα, με την επαπειλούμενη επίθεση προς το Ιράκ» και κατά συνέπεια πρέπει να είμαστε ρεαλιστές! Μετά και από αυτές τις δηλώσεις - ομολογίες, νομίζουμε πως οι υποψίες μας επαληθεύονται ότι ο ελληνικός λαός στο σύνολό του θα πληρώσει ακριβά και ποικιλοτρόπως τις βόμβες που ετοιμάζονται να εκτοξεύσουν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ. Ενας ακόμη λόγος για συσπείρωση όλων στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και στο φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό, στη δράση τους και στους αγώνες που θα αναπτύξουν το επόμενο διάστημα.

Αναλύσεις νηπιαγωγείου

Αν απορούσατε πού οφείλουν την ύπαρξή τους σύγχρονοι εφιάλτες όπως οι καιρικές συνθήκες, αλλά και η μετανάστευση, η προσφυγιά, η φτώχεια, ήρθε η ώρα να σας λύσουμε την απορία. Οχι εμείς δηλαδή, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ευθαρσώς δήλωσε χτες, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» πως όλα τα κακά της μοίρας των κολασμένων αυτής της Γης οφείλονται σε «μια ανάπτυξη της γης, που όμως έχει γίνει σε πολλές περιοχές με καταστροφικό τρόπο ή με τρόπο που δημιουργεί μεγάλες ανισότητες ή καταστρέφει το περιβάλλον»! Και συν τοις άλλοις η φτώχεια, η πείνα και όλα τα υπόλοιπα με τη σειρά τους «δημιουργούν και μεγάλες συγκρούσεις πολέμου, θέματα σταθερότητας»!

Τρικυμία εν κρανίω; Δημαγωγία του χειρίστου είδους; Οπως και να 'χει ο κ. Παπανδρέου υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού στον οποίο και απευθύνει αναλύσεις επιπέδου... νηπιαγωγείου.

Ο ακατονόμαστος

Μέχρι την έναρξη του καταστροφικού για το πολύπαθο Αφγανιστάν πολέμου, ο Τζορτζ Μπους τζούνιορ βομβάρδιζε το κοινό καθημερινά με το όνομα του «εκπροσώπου του κακού Νο 1». Δεδηλωμένος στόχος του πολέμου ήταν να βρεθεί ο Οσάμα μπιν Λάντεν «ζωντανός ή νεκρός». Στη διάρκεια του πολέμου το όνομά του συνδεόταν με «πληροφορίες»: είναι εκεί, όχι, είναι αλλού, μπα, είναι ασθενής, μα πώς, αφού είναι νεκρός, όχι, ζει στο Πακιστάν. Πλέον το όνομά του δεν αναφέρεται. Ενας δημοσιογράφος κάγχασε γράφοντας ότι από εκπρόσωπος του κακού Νο 1 ο Οσάμα μπιν Λάντεν έγινε ο... Ακατονόμαστος Νο 1.

Ο Μάικ Σέρι, καθηγητής ιστορίας του πανεπιστημίου Νορθίστερν (Σικάγο) προσφέρει στο «Ρόιτερ» μια πιθανή εξήγηση: «Κάθε φορά που το όνομα μπιν Λάντεν αναφέρεται (σ.σ.: από τους Αμερικανούς και τους λοιπούς αξιωματούχους της "Συμμαχίας"), αυτό αποτελεί μια υπενθύμιση ότι δεν ξέρουν τίποτα, της αποτυχίας τους να επιτύχουν τους δεδηλωμένους τους πολεμικούς στόχους, μια υπενθύμιση ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει χάσει κάθε κατεύθυνση και αποτελεσματικότητα». Οσο για τον «εκπρόσωπο του κακού Νο 1» αυτές τις μέρες στις ομιλίες των Αμερικανών αξιωματούχων, αυτός είναι - θα το μαντέψατε - ο Σαντάμ Χουσεΐν...

Διάσκεψη για τη Γη...

Αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα τέτοιων διεθνών διασκέψεων, ένας βιαστικός ίσως χαρακτηρισμός να ήταν «μια τρύπα στο νερό...» Ομως, δεν είναι έτσι. Η Διάσκεψη για τη Γη, που αρχίζει στο Γιοχάνεσμπουργκ τη Δευτέρα, όπως και οι άλλες που έχουν προηγηθεί, ναι μεν πρακτικά δεν κάνουν ούτε ένα βήμα, για να καλυτερέψουν στο ελάχιστο τη ζωή των λαών στον πλανήτη, αλλά τελικά κάνουν πάρα πολλά, για να προωθηθούν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών χωρών. Κάνουν πάρα πολλά, για να διατηρήσουν και να διαιωνίσουν την ασυδοσία των πολυεθνικών, που λυμαίνονται τις φτωχότερες χώρες.

Οπως η σουπιά αφήνει το μελάνι για να κρυφτεί, έτσι και τα όργανα του ιμπεριαλισμού (επίσημα και ανεπίσημα), πάντα πριν από μια τέτοια διάσκεψη αμολάνε, ή αφήνουν ελεύθερα να διαρρεύσουν, τις πραγματικές στατιστικές, για τη φτώχεια, τα πεινασμένα παιδιά, το περιβάλλον, τους υδάτινους πόρους κ.ά. Χρειάζονται αυτό το καμουφλάζ, για να μπορούν, από την πίσω πόρτα, να χώνονται με όλο και πιο πολύπλοκους τρόπους -τάχατες για να αντιμετωπίσουν τον υποσιτισμό, ή για να προστατεύσουν το περιβάλλον- στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των φτωχών λαών του πλανήτη.

Ετσι, για παράδειγμα, σχεδόν την ίδια ώρα, που η FAO (Οργανισμός Υγείας και Τροφίμων του ΟΗΕ) ανακοίνωνε πως ούτε το 2030 δε θα έχουν κατορθώσει να μειώσουν έστω στο μισό τον υποσιτισμό στον πλανήτη, ο Πρόεδρος Μπους έβγαινε με βαρύγδουπη δεκάρικη ανακοίνωση για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Ανάλογα είχε δηλώσει και ο πατέρας Μπους το 1992 πριν το Ρίο και εκτός του ότι έβαλε τρικλοποδιές στην προώθηση οποιασδήποτε προοδευτικής συμφωνίας, ταυτόχρονα φρόντισε να δέσει σφιχτά το χαλκά των πολυεθνικών ΕΞΟΝ - ΜΟΜΠΙΛ, ΣΕΛ κ.ά. πάνω στους λαούς της Ινδονησίας, της Νιγηρίας κλπ.

Μ' αυτή τη δοκιμασμένη συνταγή και η τωρινή εκτελεστική εξουσία των ΗΠΑ στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών της τάχατες με προτάσεις για την ...ανάπτυξη, δηλαδή, με προτάσεις προστασίας και επέκτασης των αμερικανικών πολυεθνικών συμφερόντων. Μάλιστα, χωρίς προσχήματα έχει ανακοινωθεί πως ο κος Πάουελ θα κάτσει δυο μέρες στη Διάσκεψη και μετά θα αποχωρήσει για περιοδεία στις αφρικανικές χώρες...

Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα με το σημερινό διεθνή συσχετισμό δύναμης. Οτιδήποτε άλλο, στις παρούσες συνθήκες, θα σήμαινε πρακτικά πως ο ιμπεριαλισμός ...τρελάθηκε και αρνείται τον εαυτό του. Τέτοιο πράγμα, όμως, δεν μπορεί να συμβεί, γιατί ο ιμπεριαλισμός, έτσι και αλλιώς, έχει την αυτοτελή «φυσική» λογική, να κυνηγάει πάντα το κέρδος, όπως το πεινασμένο ζώο το θήραμά του. Αρα, πέρα από τα ευχολόγια και τις υποκριτικές «ευαισθησίες», που συνήθως ανοίγουν δρόμους για μεγαλύτερη εκμετάλλευση των λαών, ο μόνος δρόμος είναι ο διαρκής, επίμονος, συντονισμένος αγώνας, όχι «και με τον ιμπεριαλισμό», αλλά μόνο ενάντιά του, ώστε να αλλάξουν οι διεθνείς συσχετισμοί σε βάρος του εκμεταλλευτικού συστήματος και να ξεμπερδεύουμε οριστικά μαζί του.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Διαρροές...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΤΕΛΕΧΗ του ΠΑΣΟΚ σχολιάζουν τις δηλώσεις Μίλερ για το θέμα της 17 Νοέμβρη μια μικρή επισήμανση: Ο Αμερικανός πρέσβης δεν «υπονοεί» πως την όλη ιστορία δεν τη χειρίζεται η ελληνική αστυνομία αλλά οι Αμερικανοί «συνεργάτες», το δηλώνει με σαφήνεια!

Αν δε θέλουν να το δουν, αυτό είναι θέμα που μάλλον έχει να κάνει με τις αντιληπτικές τους δυνατότητες, που σε τέτοια θέματα είναι ως γνωστόν περιορισμένες.

Οσο για τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, αν θέλει να πει κάτι για τη συμπεριφορά του Αμερικανού πρέσβη, υπηρεσίες Τύπου έχει το υπουργείο του ας βγάλει μια ανακοίνωση και ας εκφράσει τη γνώμη του. Οι «διαρροές» περί δυσφορίας δεν πείθουν.

Αλλωστε, η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου χτες περί αναγνώρισης της προσφοράς της αμερικανικής κυβέρνησης υποδηλώνει ακριβώς αυτά που λέει κι ο Μίλερ για να μην πούμε ότι τα υπογραμμίζει.

Οπως και να έχει το πράγμα πάντως, το ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, που πλήττουν τις δημοκρατικές ελευθερίες στην Ελλάδα αυτό το ξέραμε και πριν ξεσπάσει όλη αυτή η ιστορία.

Η συμπεριφορά του Αμερικανού πρέσβη, λοιπόν, μάταια περιμένουν να αλλάξει, αφού δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες που την υπαγορεύουν, αντιθέτως μάλιστα βαθαίνουν.


Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΟΝΟ 35% η αύξηση των απλήρωτων συναλλαγματικών και των ακάλυπτων επιταγών μέσα στον Ιούλη! Οπως καταλαβαίνετε, η αγορά δουλεύει «ρολόι» και ο ελεύθερος ανταγωνισμός ανθεί.

Τώρα πώς γίνεται η ίδια αγορά να είναι αυτή που πριν από μερικές βδομάδες μείωσε την ανεργία όπως μας έλεγαν τα αρμόδια υπουργεία, αυτό το «θαύμα» μόνο οι «εκσυγχρονιστικοί εγκέφαλοι» που μας κυβερνούν μπορούν να το απαντήσουν.

Ξέραμε ότι η ελληνική οικονομία δεν πολυκαθορίζεται από τους νόμους του κράτους, τελευταία φαίνεται ότι δεν καθορίζεται ούτε από τη λογική.

«Σεκιουριτάδες ανακριτές»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Στα πλαίσια της διαβόητης «μεταρρύθμισης του ΕΣΥ», που προσπάθησε να επιβάλλει ο πρώην υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος - αλήθεια, τι κάνει αυτή η ψυχή; Αφαντος - η φύλαξη και η περιφρούρηση των εισόδων αρκετών νοσοκομείων, ιδίως της επαρχίας, ανατέθηκε σε ιδιωτικές εταιρίες «σεκιούριτι». Εκτοτε η ελεύθερη είσοδος πολιτών σε πολλά νοσοκομεία κατέστη πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Για να περάσει κάποιος την πύλη ενός εφημερεύοντος νοσοκομείου - είτε επειδή ασθενεί ο ίδιος, είτε για να επισκεφτεί συγγενή, ή φίλο του - είναι αναγκασμένος να υποστεί «ανάκριση» από τον αγριεμένο «σεκιουριτά».

- Πού πας; Ποιόν ζητάς; Τι πρόβλημα έχεις; Από τι πάσχει ο ασθενής σου; Αυτά είναι μερικά από τα «ανακριτικά» ερωτήματα που δέχεσαι στην πύλη κι αν δεν απαντήσεις «πειστικά» στην «ανάκριση» δεν πρόκειται να σου επιτραπεί να εισέλθεις στο χώρο του εφημερεύοντος νοσοκομείου!

Και ρωτάμε - τα ερωτήματα και προς τον αρμόδιο εισαγγελέα - εμείς: Ποιος «σεκιουριτάς», ποιος διοικητής νοσοκομείου, ποιος πρόεδρος ΠεΣΥ και ποιος υπουργός Υγείας έχει το δικαίωμα ν' απαγορεύει την πρόσβαση Ελλήνων πολιτών σε εφημερεύοντα νοσοκομεία, εφαρμόζοντας «ανακριτικές» μεθόδους, που δε σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπολογίζουν ούτε το ιατρικό απόρρητο;

«Σκάσε και πλήρωσε»...

Αν θελήσει κάποιος να επισκεφτεί ένα φίλο του που παραθερίζει στο κάμπινγκ «Ολυμπος» στη Λεπτοκαρυά Πιερίας και κάνει το «λάθος» να παραμείνει εκεί πάνω από μια ώρα, τότε θα πρέπει να πληρώσει για την επίσκεψή του δυο ευρώ (το ποσό δίνεται κατ' άτομο)! Γιατί συμβαίνει αυτό το πρωτοφανές; Διότι «έτσι γουστάρει» η ιδιωτική εταιρία, η οποία, από πέρσι, λειτουργεί και εκμεταλλεύεται το κάμπινγκ, αντί κάποιου τιμήματος - δε γνωρίζουμε πόσου, υποψιαζόμαστε ότι θα είναι ευτελές - που πλήρωσε στον ΕΟΤ! Ιδού μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κερδοσκοπική μανία των ιδιωτών, που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων για να τα «κονομήσουν εύκολα και χοντρά». Για το γεγονός ότι στο κάμπινγκ των 800 στρεμμάτων που η εταιρία πήρε από τον ΕΟΤ, δεν έγινε καμία νέα επένδυση για την αξιοποίησή του - οι τουαλέτες βρωμούν, ζεστό νερό δεν υπάρχει πάντα στα ντους και, γενικότερα, ο χώρος μοιάζει εγκαταλειμμένος και απεριποίητος - μάλλον δε θα χρειαστεί να δώσει εξηγήσεις κανείς, ούτε από τον ΕΟΤ, ούτε από την ιδιωτική εταιρία, καθότι πολιτική της κυβέρνησης είναι «αν φύγει κάτι από το δημόσιο, ας το κάνουν ό,τι θέλουν οι ιδιώτες»...

Τρομο-λαγνεία...

Ο Νικ Ρόμπερτσον του CNN, ανταποκριτής του δικτύου κατά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, είναι ο άνθρωπος στον οποίο «παραδόθηκαν από Αφγανό φίλο του που δεν ήθελε να κατονομαστεί» οι κασέτες που το κανάλι παίζει σερί επί αρκετές μέρες πρώτο και «αποκλειστικό» θέμα. Θα το είδατε - αυτό με τα σκυλιά που πεθαίνουν από κάποιο αδιευκρίνιστο δηλητηριώδες αέριο, που φέρεται να παρασκεύαζε η αλ Κάιντα. Και δώσ' του αναλύσεις επί αναλύσεων: ήταν αέριο νεύρων, όπως το σαρίν; Μα τότε δε θα είχε αναθυμιάσεις. Ηταν κάποιο άλλο τοξικό αέριο; Τεκμηριώνουν οι κασέτες την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στη φαρέτρα της αλ Κάιντα; Και πάει λέγοντας. Αλλά τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά... Οπως το αν οι κασέτες είναι αυθεντικές, ή, ακόμα κι αν είναι, γιατί επιλέχτηκε να βγουν τώρα - ο Ρόμπερτσον άφησε να εννοηθεί ότι ο Αφγανός που του τις έδωσε ήταν συνεργάτης των Αμερικανών, ενώ αναλυτής υπονόησε μιλώντας στην εκπομπή Ινσαΐτ ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν την ύπαρξή τους εδώ και πολύ καιρό...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στα συλλαλητήρια!

Η ακρίβεια που φουντώνει και κατατρώει τα πενιχρά λαϊκά εισοδήματα, φουσκώνοντας τα κέρδη των πολυεθνικών, του μεγάλου κεφαλαίου είναι απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται. Οξύνεται παραπέρα το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, που οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στην απόγνωση. Η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της μερικής απασχόλησης επιδεινώνουν, γενικά, τις συνθήκες εργασίας. Κι ακόμα, δεν έχουν φανεί στους εργαζόμενους όλες οι δραματικές επιπτώσεις στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα από την εφαρμογή του γνωστού αντιασφαλιστικού νόμου που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται σε οριακή κατάσταση επιβίωσης, σαν συνέπεια της εφαρμογής της αντιδραστικής ΚΑΠ, που με την ενδιάμεση αναθεώρηση χειροτερεύει ακόμα περισσότερο.

Ολα αυτά μαζί με τα άλλα λαϊκά προβλήματα -Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας κλπ.- κάνουν ήδη εκρηκτική την κατάσταση για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, για όλες τις λαϊκές δυνάμεις. Την πραγματικότητα αυτή δεν μπορεί να αμβλύνει όποια προπαγάνδα για δήθεν φοροελαφρύνσεις, πάταξη της αισχροκέρδειας και άλλα τέτοια κυβερνητικά φούμαρα. Το αντίθετο είναι βέβαιο: Πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις πλάτες των εταίρων του δικομματισμού και της ΕΕ, των ξεπουλημένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, είναι αποφασισμένη να εντείνει την αντεργατική - αντιαγροτική πολιτική της στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης επέλασης των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Μπροστά σ' αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι δεν αρκεί να οργίζονται ή να διαμαρτύρονται απλώς. Αυτή η συνολική αντιλαϊκή πολιτική δεν παίρνει διορθώσεις και οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αγωνιστούν συντονισμένα, μαζικά και μαχητικά, κλιμακώνοντας τους αγώνες τους για την ανατροπή της. Για λύσεις φιλολαϊκές και μέτρα προστασίας του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους.

Ηδη: Η «ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003», το ΠΑΜΕ, με τα ταξικά σωματεία και οργανώσεις, η ΠΑΣΥ με τις αγωνιστικές αγροτικές ομοσπονδίες και συντονιστικές επιτροπές αγώνα, έχουν ορίσει το πανελλαδικό αγωνιστικό ραντεβού στις 7 Σεπτέμβρη έξω από τη ΔΕΘ, σαν απάντηση στις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προηγούμενα, στις 3 Σεπτέμβρη, το Συντονιστικό Σωματείων της Αθήνας διοργανώνει το δικό του συλλαλητήριο, καλώντας όλους τους εργαζόμενους, το λαό της Αθήνας να συμμετάσχουν (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης) για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της ακρίβειας και της ανεργίας. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων -όλων των εργαζομένων!- είναι αναγκαία έτσι ώστε να σταλεί ένα βροντερό μήνυμα «ως εδώ και μη παρέκει»! Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στις 3 και 7 Σεπτέμβρη, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, και η συνέχιση των αγώνων είναι ο μόνος τρόπος η αγανάκτηση να γίνει υλική δύναμη διεκδίκησης λύσεων φιλολαϊκών. Οι ταξικές δυνάμεις, οι κομμουνιστές πρώτοι απ' όλους οφείλουν να κινητοποιηθούν άμεσα και δραστήρια για την επιτυχία των συλλαλητηρίων.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org