ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
Ρεαλιστική επιβεβαίωση και ανησυχία

Γρηγοριάδης Κώστας

Μέχρι τώρα οι κυβερνώντες είχαν σκαρφιστεί και επικαλούνταν του κόσμου τα προσχήματα για να δικαιολογήσουν την αντιλαϊκή πολιτική και τις «θυσίες» όπως αποκαλούσαν τα σφοδρά μέτρα σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος και των δικαιωμάτων. Ετσι, τα «χρυσά κουτάλια» δεν ήρθαν ποτέ για το λαό, απεναντίας ήρθαν για να μείνουν οι «θυσίες» χάριν της ελεύθερης αγοράς του 1992, της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, του Συμφώνου Σταθερότητας και πάει λέγοντας. Χτες, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτης, επινόησε έναν ακόμη λόγο για τον οποίο ο λαός πρέπει να συνεχίσει αδιαμαρτύρητα να υφίσταται «θυσίες». Οπως δήλωσε στο Ρ/Σ «Φλας», οι Ελληνες «πρέπει να έχουμε μια φρόνηση, γιατί όλα δείχνουν ότι υπάρχει μια διεθνής ρευστότητα, μια καχεξία στις οικονομίες. Γκρίζα σύννεφα σωρεύονται στο διεθνή ορίζοντα, με την επαπειλούμενη επίθεση προς το Ιράκ» και κατά συνέπεια πρέπει να είμαστε ρεαλιστές! Μετά και από αυτές τις δηλώσεις - ομολογίες, νομίζουμε πως οι υποψίες μας επαληθεύονται ότι ο ελληνικός λαός στο σύνολό του θα πληρώσει ακριβά και ποικιλοτρόπως τις βόμβες που ετοιμάζονται να εκτοξεύσουν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ. Ενας ακόμη λόγος για συσπείρωση όλων στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και στο φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό, στη δράση τους και στους αγώνες που θα αναπτύξουν το επόμενο διάστημα.

Αναλύσεις νηπιαγωγείου

Αν απορούσατε πού οφείλουν την ύπαρξή τους σύγχρονοι εφιάλτες όπως οι καιρικές συνθήκες, αλλά και η μετανάστευση, η προσφυγιά, η φτώχεια, ήρθε η ώρα να σας λύσουμε την απορία. Οχι εμείς δηλαδή, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ευθαρσώς δήλωσε χτες, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» πως όλα τα κακά της μοίρας των κολασμένων αυτής της Γης οφείλονται σε «μια ανάπτυξη της γης, που όμως έχει γίνει σε πολλές περιοχές με καταστροφικό τρόπο ή με τρόπο που δημιουργεί μεγάλες ανισότητες ή καταστρέφει το περιβάλλον»! Και συν τοις άλλοις η φτώχεια, η πείνα και όλα τα υπόλοιπα με τη σειρά τους «δημιουργούν και μεγάλες συγκρούσεις πολέμου, θέματα σταθερότητας»!

Τρικυμία εν κρανίω; Δημαγωγία του χειρίστου είδους; Οπως και να 'χει ο κ. Παπανδρέου υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού στον οποίο και απευθύνει αναλύσεις επιπέδου... νηπιαγωγείου.

Ο ακατονόμαστος

Μέχρι την έναρξη του καταστροφικού για το πολύπαθο Αφγανιστάν πολέμου, ο Τζορτζ Μπους τζούνιορ βομβάρδιζε το κοινό καθημερινά με το όνομα του «εκπροσώπου του κακού Νο 1». Δεδηλωμένος στόχος του πολέμου ήταν να βρεθεί ο Οσάμα μπιν Λάντεν «ζωντανός ή νεκρός». Στη διάρκεια του πολέμου το όνομά του συνδεόταν με «πληροφορίες»: είναι εκεί, όχι, είναι αλλού, μπα, είναι ασθενής, μα πώς, αφού είναι νεκρός, όχι, ζει στο Πακιστάν. Πλέον το όνομά του δεν αναφέρεται. Ενας δημοσιογράφος κάγχασε γράφοντας ότι από εκπρόσωπος του κακού Νο 1 ο Οσάμα μπιν Λάντεν έγινε ο... Ακατονόμαστος Νο 1.

Ο Μάικ Σέρι, καθηγητής ιστορίας του πανεπιστημίου Νορθίστερν (Σικάγο) προσφέρει στο «Ρόιτερ» μια πιθανή εξήγηση: «Κάθε φορά που το όνομα μπιν Λάντεν αναφέρεται (σ.σ.: από τους Αμερικανούς και τους λοιπούς αξιωματούχους της "Συμμαχίας"), αυτό αποτελεί μια υπενθύμιση ότι δεν ξέρουν τίποτα, της αποτυχίας τους να επιτύχουν τους δεδηλωμένους τους πολεμικούς στόχους, μια υπενθύμιση ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει χάσει κάθε κατεύθυνση και αποτελεσματικότητα». Οσο για τον «εκπρόσωπο του κακού Νο 1» αυτές τις μέρες στις ομιλίες των Αμερικανών αξιωματούχων, αυτός είναι - θα το μαντέψατε - ο Σαντάμ Χουσεΐν...

Διαρροές...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΤΕΛΕΧΗ του ΠΑΣΟΚ σχολιάζουν τις δηλώσεις Μίλερ για το θέμα της 17 Νοέμβρη μια μικρή επισήμανση: Ο Αμερικανός πρέσβης δεν «υπονοεί» πως την όλη ιστορία δεν τη χειρίζεται η ελληνική αστυνομία αλλά οι Αμερικανοί «συνεργάτες», το δηλώνει με σαφήνεια!

Αν δε θέλουν να το δουν, αυτό είναι θέμα που μάλλον έχει να κάνει με τις αντιληπτικές τους δυνατότητες, που σε τέτοια θέματα είναι ως γνωστόν περιορισμένες.

Οσο για τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, αν θέλει να πει κάτι για τη συμπεριφορά του Αμερικανού πρέσβη, υπηρεσίες Τύπου έχει το υπουργείο του ας βγάλει μια ανακοίνωση και ας εκφράσει τη γνώμη του. Οι «διαρροές» περί δυσφορίας δεν πείθουν.

Αλλωστε, η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου χτες περί αναγνώρισης της προσφοράς της αμερικανικής κυβέρνησης υποδηλώνει ακριβώς αυτά που λέει κι ο Μίλερ για να μην πούμε ότι τα υπογραμμίζει.

Οπως και να έχει το πράγμα πάντως, το ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, που πλήττουν τις δημοκρατικές ελευθερίες στην Ελλάδα αυτό το ξέραμε και πριν ξεσπάσει όλη αυτή η ιστορία.

Η συμπεριφορά του Αμερικανού πρέσβη, λοιπόν, μάταια περιμένουν να αλλάξει, αφού δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες που την υπαγορεύουν, αντιθέτως μάλιστα βαθαίνουν.

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΟΝΟ 35% η αύξηση των απλήρωτων συναλλαγματικών και των ακάλυπτων επιταγών μέσα στον Ιούλη! Οπως καταλαβαίνετε, η αγορά δουλεύει «ρολόι» και ο ελεύθερος ανταγωνισμός ανθεί.

Τώρα πώς γίνεται η ίδια αγορά να είναι αυτή που πριν από μερικές βδομάδες μείωσε την ανεργία όπως μας έλεγαν τα αρμόδια υπουργεία, αυτό το «θαύμα» μόνο οι «εκσυγχρονιστικοί εγκέφαλοι» που μας κυβερνούν μπορούν να το απαντήσουν.

Ξέραμε ότι η ελληνική οικονομία δεν πολυκαθορίζεται από τους νόμους του κράτους, τελευταία φαίνεται ότι δεν καθορίζεται ούτε από τη λογική.

Διάσκεψη για τη Γη...

Αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα τέτοιων διεθνών διασκέψεων, ένας βιαστικός ίσως χαρακτηρισμός να ήταν «μια τρύπα στο νερό...» Ομως, δεν είναι έτσι. Η Διάσκεψη για τη Γη, που αρχίζει στο Γιοχάνεσμπουργκ τη Δευτέρα, όπως και οι άλλες που έχουν προηγηθεί, ναι μεν πρακτικά δεν κάνουν ούτε ένα βήμα, για να καλυτερέψουν στο ελάχιστο τη ζωή των λαών στον πλανήτη, αλλά τελικά κάνουν πάρα πολλά, για να προωθηθούν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών χωρών. Κάνουν πάρα πολλά, για να διατηρήσουν και να διαιωνίσουν την ασυδοσία των πολυεθνικών, που λυμαίνονται τις φτωχότερες χώρες.

Οπως η σουπιά αφήνει το μελάνι για να κρυφτεί, έτσι και τα όργανα του ιμπεριαλισμού (επίσημα και ανεπίσημα), πάντα πριν από μια τέτοια διάσκεψη αμολάνε, ή αφήνουν ελεύθερα να διαρρεύσουν, τις πραγματικές στατιστικές, για τη φτώχεια, τα πεινασμένα παιδιά, το περιβάλλον, τους υδάτινους πόρους κ.ά. Χρειάζονται αυτό το καμουφλάζ, για να μπορούν, από την πίσω πόρτα, να χώνονται με όλο και πιο πολύπλοκους τρόπους -τάχατες για να αντιμετωπίσουν τον υποσιτισμό, ή για να προστατεύσουν το περιβάλλον- στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των φτωχών λαών του πλανήτη.

Ετσι, για παράδειγμα, σχεδόν την ίδια ώρα, που η FAO (Οργανισμός Υγείας και Τροφίμων του ΟΗΕ) ανακοίνωνε πως ούτε το 2030 δε θα έχουν κατορθώσει να μειώσουν έστω στο μισό τον υποσιτισμό στον πλανήτη, ο Πρόεδρος Μπους έβγαινε με βαρύγδουπη δεκάρικη ανακοίνωση για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Ανάλογα είχε δηλώσει και ο πατέρας Μπους το 1992 πριν το Ρίο και εκτός του ότι έβαλε τρικλοποδιές στην προώθηση οποιασδήποτε προοδευτικής συμφωνίας, ταυτόχρονα φρόντισε να δέσει σφιχτά το χαλκά των πολυεθνικών ΕΞΟΝ - ΜΟΜΠΙΛ, ΣΕΛ κ.ά. πάνω στους λαούς της Ινδονησίας, της Νιγηρίας κλπ.

Μ' αυτή τη δοκιμασμένη συνταγή και η τωρινή εκτελεστική εξουσία των ΗΠΑ στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών της τάχατες με προτάσεις για την ...ανάπτυξη, δηλαδή, με προτάσεις προστασίας και επέκτασης των αμερικανικών πολυεθνικών συμφερόντων. Μάλιστα, χωρίς προσχήματα έχει ανακοινωθεί πως ο κος Πάουελ θα κάτσει δυο μέρες στη Διάσκεψη και μετά θα αποχωρήσει για περιοδεία στις αφρικανικές χώρες...

Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα με το σημερινό διεθνή συσχετισμό δύναμης. Οτιδήποτε άλλο, στις παρούσες συνθήκες, θα σήμαινε πρακτικά πως ο ιμπεριαλισμός ...τρελάθηκε και αρνείται τον εαυτό του. Τέτοιο πράγμα, όμως, δεν μπορεί να συμβεί, γιατί ο ιμπεριαλισμός, έτσι και αλλιώς, έχει την αυτοτελή «φυσική» λογική, να κυνηγάει πάντα το κέρδος, όπως το πεινασμένο ζώο το θήραμά του. Αρα, πέρα από τα ευχολόγια και τις υποκριτικές «ευαισθησίες», που συνήθως ανοίγουν δρόμους για μεγαλύτερη εκμετάλλευση των λαών, ο μόνος δρόμος είναι ο διαρκής, επίμονος, συντονισμένος αγώνας, όχι «και με τον ιμπεριαλισμό», αλλά μόνο ενάντιά του, ώστε να αλλάξουν οι διεθνείς συσχετισμοί σε βάρος του εκμεταλλευτικού συστήματος και να ξεμπερδεύουμε οριστικά μαζί του.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ