ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 3 ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Με την προκήρυξη των σωματείων παντού

Με καθημερινές εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς τις γειτονιές και την αγορά, προετοιμάζουν τα ταξικά σωματεία της Αθήνας τη διαδήλωση που οργανώνει το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας για την Τρίτη 3 του Σεπτέμβρη. Με τη σχετική προκήρυξη καλούνται οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα να συμμετάσχουν μαζικά και να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική που πυροδοτεί την ασυδοσία της αγοράς, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στην Αθήνα και αποτελεί ταυτόχρονα απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, να πνίξει την αγανάκτησή τους με φιέστες, να κάνει τους καταναλωτές συνυπεύθυνους σ' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

«Μπροστά στις συνεχείς ανατιμήσεις, που έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, επισημαίνει το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας, η κυβέρνηση προσπαθεί υποκριτικά να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους ότι δήθεν παίρνει μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας. Η αλήθεια είναι ότι η οικονομία της αγοράς και ο δήθεν "υγιής συναγωνισμός" λειτουργούν υπέρ της κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων».

«Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να καταδικάσουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, πολιτική της ακρίβειας, της ανεργίας, και να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Οτι η διέξοδος απ' αυτή την πολιτική είναι η συσπείρωση και η ενίσχυση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του μόνου πόλου που μπορεί να αντισταθεί και να ανατρέψει αυτή την πολιτική», επισημαίνει το Συντονιστικό Σωματείων στο κάλεσμά του για τη συγκέντρωση.

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας να δηλώσουν συμμετοχή στα σωματεία τους και για το μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης στις 7 του Σεπτέμβρη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προκαλεί η κυβέρνηση

Ερώτηση για το κύμα ακρίβειας στην αγορά και την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης

Πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους, που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τους πενιχρούς μισθούς, χαρακτηρίζουν τη στάση της κυβέρνησης οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, Αντ. Σκυλλάκος, Α. Τζέκης, Τ. Τσιόγκας με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης κι Αποκέντρωσης.

Χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη στάση της κυβέρνησης, η οποία από τη μια μεριά καλεί το λαό να κάνει μποϊκοτάζ(!) προκειμένου «ν' αντιμετωπιστεί» το κύμα ακρίβειας που σαρώνει ήδη την αγορά, καθώς και οι επερχόμενες αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες που προαναγγέλλονται για το Σεπτέμβρη, ενώ από την άλλη προεξοφλεί ότι θα συνεχιστεί η «σφικτή» εισοδηματική πολιτική και το 2003.

Συγκεκριμένα, τονίζουν: «Αυτή η απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης εντάσσεται στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της, που εξασφαλίζει νέα κέρδη στο κεφάλαιο και εντείνει τη φτώχεια στο λαό. Η κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο του ανταγωνισμού της "ελεύθερης αγοράς", επειδή υποτίθεται ότι θα επιφέρει και μείωση των τιμών, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Την ίδια ώρα και ενώ ο πληθωρισμός αυξάνεται ακριβώς εξαιτίας της αύξησης των τιμών (οι οποίες, μάλιστα, θ' αυξηθούν κι άλλο εξαιτίας της σχεδιαζόμενης αύξησης του ΦΠΑ, των αυξήσεων στα τέλη κυκλοφορίας κτλ.), το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ.ά. "ανακαλύπτουν" ότι οι μεγάλες(!) αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις προκαλούν πληθωριστικές πιέσεις και συνεπώς η εισοδηματική πολιτική πρέπει να συγκρατηθεί...». Υπογραμμίζουν επίσης οι βουλευτές του Κόμματος ότι «πρόκειται για μια πραγματική πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους, που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τους πενιχρούς μισθούς, ενώ με το μόχθο τους αυξάνουν διαρκώς τον παραγόμενο πλούτο της χώρας, τον οποίο - στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής - καρπώνεται το μεγάλο κεφάλαιο».

Τέλος, ερωτώνται οι υπουργοί «ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να ικανοποιηθούν οι δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων και συνταξιούχων, που ζητούν ουσιαστικό έλεγχο και πάγωμα των τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, να μην υπάρξει καμία αύξηση στις τιμές των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κτλ.), οι αμοιβές να καλύπτουν τις πραγματικές τους ανάγκες, να τους επιστραφεί μέρος έστω των εισοδηματικών απωλειών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια και να μειωθεί - αντί να αυξηθεί - η έμμεση φορολογία».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Χαράζουμε τη δική μας ασυμβίβαστη αγωνιστική διαδρομή

Προκήρυξη - κάλεσμα για τη Γενική Συνέλευση στις 8 Σεπτέμβρη

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής όλων των οικοδόμων στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, που θα γίνει την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη στις 8.30 το πρωί στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ, απευθύνει η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Οι συνδικαλιστές του Συνδικάτου έχουν ήδη ξεκινήσει περιοδείες στα γιαπιά, μοιράζοντας παντού την προκήρυξη της συνέλευσης, καλώντας τους οικοδόμους, μπροστά στις εκλογές, να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο το Συνδικάτο και να ενισχύσουν τη δύναμη της ενότητας και της πάλης. Τους καλούν να συμμετάσχουν μαζικά στη Συνέλευση, για να συζητήσουν την προοπτική που πρέπει να έχει το Συνδικάτο σαν βάση, για να χαράξουν την πορεία τους το επόμενο διάστημα. Μια προοπτική που, όπως τονίζουν, για την εργατική τάξη και τον ελληνικό λαό δεν μπορεί να υπάρξει έξω από την πάλη για την αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού, έξω από την προοπτική να διαφεντεύει ο ίδιος τις τύχες του.

Αναλύοντας η προκήρυξη ακόμα περισσότερο αυτή την προοπτική, σημειώνει, ότι πρέπει να είναι δεμένη με το νήμα των μικρών και μεγάλων αγώνων: Για την υπεράσπιση κατακτήσεων δημοκρατικών, συνδικαλιστικών, κοινωνικών δικαιωμάτων, για ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και την προστασία της ζωής στους χώρους δουλιάς, για την Ασφάλιση, για καλύτερα μεροκάματα, για συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εργατικής οικογένειας, για την Υγεία, την περίθαλψη, τη μόρφωση των παιδιών, την προστασία του βιοτικού επιπέδου, για κατάργηση της ανισότητας σε βάρος των οικονομικών μεταναστών.

Αναφερόμενη στη δράση τα τρία προηγούμενα χρόνια σημειώνει, ότι στο διάστημα αυτό το Συνδικάτο βρέθηκε στην πρωτοπορία του εργατικού κινήματος κόντρα στην πιο σφοδρή αντεργατική, αντιλαϊκή επίθεση τα τελευταία 20 χρόνια. Αντιστάθηκε στην αρπαγή κατακτήσεων που συνδέονται με το 8ωρο και 7ωρο, το κοινωνικό σύστημα Ασφάλισης, στην πιο μαύρη λιτότητα σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, επιδόματα, στην εμπορευματοποίηση Παιδείας, Υγείας, περίθαλψης.

Οπως επισημαίνει στη συνέχεια, στη Συνέλευση πρέπει να ανταλλάξουν την πείρα που αντλήθηκε από τους μεγάλους ταξικούς αγώνες και τις σκληρές επιτυχημένες μάχες στα μεγάλα τεχνικά έργα ενάντια στα ενιαία συμφέροντα κράτους - εργοδοσίας. Αυτή η πείρα μαζί με αυτή που θα γεννηθεί, τονίζει, πρέπει να είναι ο οδηγητής των αυριανών σκληρών αγώνων που θα δοθούν, όχι μόνο ενάντια στις αντιλαϊκές επιχειρήσεις στα εργατικά δικαιώματα, αλλά και για να αντεπιτεθούν για νέα δικαιώματα που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες.

«Είμαστε βέβαιοι, τονίζει, ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ακούσει ανάλογα και με τέτοιο στόχο τα αιτήματά μας. Ακόμη και το αίτημά μας για προστασία της ζωής μας στους χώρους δουλιάς που καθημερινά μάς παραμονεύει ο θάνατος. Δε θέλει να ακούσει, γιατί δε θέλει να θιγεί τρίχα από τα προκλητικά προνόμια που έχουν παραχωρηθεί στην πλουτοκρατία με νόμους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τη δική της αντεργατική πορεία, εμείς χαράζουμε τη δική μας ασυμβίβαστη αγωνιστική διαδρομή».

Καταλήγοντας επισημαίνει: Τα αιτήματά μας, τα γενικότερα αιτήματα της εργατικής τάξης δεν τα εγκαταλείπουμε, η τύχη τους εξαρτάται από την εργατική τάξη, από όλους μας. Και συμπληρώνει: Εξαρτώνται από το εάν κάτω από τη σημαία του ΠΑΜΕ συσπειρώνονται καθημερινά νέες δυνάμεις, αν μέσα στην όξυνση της ταξικής πάλης κτίσουμε ένα πανελλαδικό μπλόκο ενάντια στην πολιτική που τρέφει τα κέρδη για την πλουτοκρατία και τις ζημιές για τους εργαζόμενους και το λαό.

ΛΑΡΙΣΑ
Διαμαρτυρία συνδικαλιστών στην Περιφέρεια

Μαζική ήταν η συμμετοχή συνδικαλιστών στην παράσταση διαμαρτυρίας για την ακρίβεια, που οργάνωσε, χτες, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων της περιοχής, μ'επικεφαλής τον πρόεδρο του ΕΚΛ Τ. Τσιόγκα, συνάντησαν τον Περιφερειάρχη Γ. Καρατζιώτη, στον οποίο ενεχείρισαν υπόμνημα διαμαρτυρίας, όπου καταδικάζεται η πολιτική της κυβέρνησης, που ευθύνεται για τις συνεχείς ανατιμήσεις και το «κύμα» της ακρίβειας. Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι «τον τελευταίο χρόνο η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, με τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, αλλά και σε τιμολόγια υπηρεσιών, στα φάρμακα και όλα τα αναγκαία, είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, η οποία βαδίζει με βάση τις κατευθύνσεις της ΟΝΕ». Παρακάτω καλούνται «οι εργαζόμενοι να μην επαναπαύονται στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για δήθεν ελέγχους στην αγορά, αφού τέτοιες εξαγγελίες έγιναν και στο παρελθόν και κανένα αποτέλεσμα δεν υπήρξε, αντίθετα πρέπει, όχι μόνο ν' απορρίψουν την κυβερνητική πολιτική, αλλά και ν' αγωνιστούν για την ανατροπή της». Στη συνέχεια τονίζεται πως «η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης αγοράς, η οποία λειτουργεί με τους κανόνες του κεφαλαίου» και υπογραμμίζεται ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν στα σωματεία, στα συνδικάτα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, ενάντια στην ακρίβεια, για τη μείωση της έμμεσης φορολογίας, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για δημόσια δωρεάν κοινωνική ασφάλιση, Υγεία και Παιδεία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ