ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καιροσκόποι σε όλα τα επίπεδα

Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων τα παρακμιακά φαινόμενα στελεχών που διαγκωνίζονται μεταξύ τους, που άλλα λένε κι άλλα πράττουν, ομάδων και τάσεων να παίζουν «παιχνίδια» με όχι και τόσο ευγενή κίνητρα. Για τα αμιγώς αστικά κόμματα, μοιάζει στο επίπεδο της συγκρότησης και της λειτουργίας τους να αντανακλάται σε όλο της το μεγαλείο η πολιτική την οποία ασπάζονται. Μια πολιτική που υπακούει σε ένα «θεό», αυτόν του κέρδους, του ανταγωνισμού, του «ο θάνατός σου η ζωή μου». Αλλά και η πολιτική διαχείρισης αυτού του συστήματος, που πρεσβεύουν οι δυνάμεις του οπορτουνισμού.

Στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ υπό τη σκιά της ομπρέλας που ακούει στο όνομα «ενότητα στη διαφορετικότητα» ανθίζουν τα πιο αγκαθωτά «λουλούδια». Αναφερόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ, που η αμετροέπεια της ηγεσίας του έφτανε μέχρι να τον χαρακτηρίζει νέο ΕΑΜ και νέα ΕΔΑ. Να διατυπώνει αλαζονικούς καγχασμούς πως είναι η μία και μοναδική αντιπολίτευση. Και μέσα σ' όλα τα παραπάνω, να επιχειρεί και αποκαλυπτικούς παραλληλισμούς με το μεταπολιτευτικό ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου, δείχνοντας καθαρά τη σοσιαλδημοκρατική πολιτική που τελικά αυτό το σχήμα εκφράζει και θέλει να εφαρμόσει. Μια πολιτική διαχείρισης του συστήματος.

Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η ηγεσία μπορεί να ομνύει στη συλλογικότητα, όμως οι πράξεις, ασφαλές πάντα μέτρο των λόγων, άλλα δείχνουν. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, έδωσε μάχη να πειστούν παλαιότεροι βουλευτές να μην είναι υποψήφιοι ώστε να διευκολύνουν την εκλογή στελεχών προερχόμενων απ' τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια δεν καρποφόρησε. Κατόπιν αυτού ο Αλ. Αλαβάνος γνωστοποιεί την απόφασή του - έπειτα από ένα όργιο φημών και σεναρίων πως δε θα είναι υποψήφιος - να θέσει υποψηφιότητα στην αβέβαιη - ως προς την εκλογή του - περιφέρεια του Ηρακλείου της Κρήτης. Επιλογή συνοδευόμενη μετά πολλών επαίνων και τυμπανοκρουσιών απ' τον αστικό Τύπο.

Λίγο καιρό αργότερα πληροφορίες έφεραν τον ίδιο άνθρωπο να ερίζει με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, για το ποιος θα υπογράψει το ευρωψηφοδέλτιο στον Αρειο Πάγο. Αλλά και για το ποιος απ' τους δύο θα είναι ο επικεφαλής του σχήματος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις κάποιοι έλεγαν ότι δεν μπορεί ο Αλ. Αλαβάνος, που εθελούσια «εξορίστηκε» στην άγονη εκλογική περιφέρεια της Κρήτης, να κόπτεται για μια υπογραφή. Και κάποιοι άλλοι έλεγαν το ίδιο για τον Αλ. Τσίπρα, υπενθυμίζοντας ότι ήταν αυτός που τήρησε την υπόσχεσή του, παρέμεινε δημοτικός σύμβουλος και δε μεταπήδησε στη Βουλή, όπως θα μπορούσε ως αρχηγός κόμματος. Χειροκροτήστε δηλαδή τον Αλ. Αλαβάνο για μια αναγκαστική επιλογή και τον Αλ. Τσίπρα για μια αυτονόητη στάση...

Ηταν πάλι ο Αλ. Αλαβάνος που επαινέθηκε σαν παράδειγμα προς μίμηση όταν στο «απόγειο» της «πολιτικής του σταδιοδρομίας» αποφάσισε να «κάνει τόπο στα νιάτα», στον Αλ. Τσίπρα. Ελάχιστοι και ελάχιστα ασχολήθηκαν τότε με το γεγονός ότι η παράδοση - παραλαβή δαχτυλιδιών δε συνάδει ακριβώς με το ήθος της «αριστεράς» στην οποία όλοι μ' ένα στόμα αυτοτοποθετούνται. Ολοι είχαν να λένε για το πόσο γενναία και παραδειγματική ήταν η στάση του Αλ. Αλαβάνου.

Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις όμως ο ίδιος άνθρωπος έφτασε να δηλώνει πως δεν έχει ακριβώς αποφασίσει αν μετάνιωσε που έδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής στον Αλ. Τσίπρα. Οι σχέσεις τους μπήκαν στην κατάψυξη και τα ένθεν κακείθεν καρφώματα δίνουν και παίρνουν ως και σήμερα. Συμφωνούν και οι δύο πλευρές πως η «δυαρχία» στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λάβει τέλος. Αλλά η κάθε μια διεκδικεί τη ...«μοναρχία» για τον εαυτό της. Η ηγεσία του ΣΥΝ θυμίζει στους συμμάχους της του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι συμφωνημένο απ' την ίδρυσή του πως ο πρόεδρος του ΣΥΝ τίθεται αυτομάτως επικεφαλής του σχήματος σε εκλογικές αναμετρήσεις. Οι σύμμαχοι του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ τον διαψεύδουν και φτάνει ο Αλ. Αλαβάνος απ' το βήμα της πανελλαδικής σύσκεψης να δηλώνει πως δε διεκδικεί την αρχηγία σε ένα χώρο που διαθέτει έναν Γλέζο, έναν Μπανιά, έναν Θεωνά... Κάποιοι αντελήφθησαν την αναφορά του σαν έμμεση υπόδειξη στον Αλ. Τσίπρα να μη διεκδικήσει την αρχηγία ενός χώρου που διαθέτει έναν ...Αλαβάνο. Ισως όμως να ήταν κακοπροαίρετοι και κακεντρεχείς.

Και μέσα σε όλα αυτά και μια παραίτηση που δεν έγινε ποτέ. Αυτή που υπέβαλε ο Αλ. Αλαβάνος σε απευθείας σύνδεση με τα δελτία ειδήσεων των 8. Την οποία ανακάλεσε αφού κάποιοι τον έπεισαν ότι μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες του για το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών χωρίς να παραιτηθεί. Και μέσα σε όλα αυτά, μεγάλη φασαρία για το αν θα εφαρμοστεί καταστατική διάταξη που προβλέπει θητείες σε δημόσια αξιώματα, που δε θα εφαρμοστεί γιατί αν εφαρμοζόταν πολλοί απ' τη σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να αποχαιρετήσουν τη Βουλή. Αλλά και ακόμα μεγαλύτερη φασαρία για το ποιος θα είναι ευρωβουλευτής και γιατί τελικά δεν είναι ευρωβουλευτής ο «καλύτερος»...

Είναι προφανές ότι όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν ως άνθρωποι όπως λέγεται και γράφεται. Ο πολιτικός καιροσκοπισμός δεν μπορεί παρά να εκφράζεται και σ' αυτό το επίπεδο. Η χρεοκοπημένη πολιτική τους δεν μπορεί παρά να «γεννά» κρίσεις, αντιφάσεις, παλινωδίες και τέτοιου είδους, υπογραμμίζοντας πάντα με τον πιο εμφατικό τρόπο την αναξιοπιστία και την αφερεγγυότητά τους.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η υπηκοότητα το βασικό θέμα συζήτησης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εξακολουθεί η διάσταση απόψεων μεταξύ των θέσεων των δύο ηγετών, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά θέτει ξεκάθαρα ζήτημα αποχώρησης των εποίκων, κάτι που εκφράστηκε και κατά τη χτεσινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν. Στην επίσημη ατζέντα τέθηκαν τα ζητήματα της υπηκοότητας, του ασύλου, της μετανάστευσης και των αλλοδαπών.

Στην καθιερωμένη κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκαν οι «τελευταίες εξελίξεις», με τον Δ. Χριστόφια να σημειώνει ότι «συζητήσαμε μέσα σε ένα δημιουργικό πνεύμα πρέπει να πω, βεβαίως με θέσεις πάνω σε διάφορα ζητήματα που ακόμα έχουν διάσταση». Εν συνεχεία οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε μία «αρχική δήλωση πάνω στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και μετά είχαν μια προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος». Χτες έγινε και η πρώτη τοποθέτηση πάνω σε βασικές αρχές που διέπουν το θέμα που σχετίζεται και με τον εποικισμό, σε ό,τι αφορά στο διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό δίκαιο, τις διακηρύξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τον Δ. Χριστόφια να υπογραμμίζει ότι «οι θέσεις μας είναι θέσεις αρχών».

ΕΕΔΥΕ
Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην Ακρόπολη

Την Πέμπτη 6 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., για τα 64 χρόνια από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη
Φιλειρηνική - αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, την Πέμπτη 6 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με αφορμή τη συμπλήρωση 64 χρόνων από το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς το 1945. Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης είναι: «64 χρόνια μετά. Ποτέ πια Χιροσίμα. Οχι στα πυρηνικά και τους εξοπλισμούς. Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά από την Ελλάδα». Θα ακολουθήσει πορεία προς την πλατεία Συντάγματος. Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά στην κινητοποίηση «για να τιμήσουμε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος. Να καταδικάσουμε τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας. Να καταγγείλουμε τον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας του Αντιφασιστικού Αγώνα και της Νίκης των Λαών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ