ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οργανωμένη πρόληψη και πρόσβαση σε εμβολιασμό

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας για το θέμα της νέας γρίπης είχε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος

Από τη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ με τον υπουργό Υγείας

Eurokinissi

Από τη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ με τον υπουργό Υγείας
Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και κλιμάκιο του υπουργείου που ασχολείται με το θέμα του νέου ιού της γρίπης, είχε χτες στο υπουργείο, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατέθεσε τις ανησυχίες της για τα μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης της νέας γρίπης, καθώς και τα μέτρα αντιμετώπισης τυχόν πανδημίας. Υπογράμμισε την ανάγκη ενός καθολικού δημόσιου - δωρεάν συστήματος για τη Δημόσια Υγεία του πληθυσμού και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αναγκαία προϋπόθεση για να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση.

Ακόμα, επισήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, καθώς και αυξημένων μέτρων προστασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Μέσα από τη συζήτηση, φάνηκε ότι οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά είναι αυτονόητα, τη στιγμή που η έλλειψη γιατρών εργασίας στους τόπους δουλειάς και η καθημερινή πραγματικότητα στα νοσοκομεία, αποδεικνύουν ότι υπάρχει αυξημένη ανάγκη λήψης μέτρων που να προστατεύουν το προσωπικό των νοσοκομείων.

Επιπλέον, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε την ανησυχία της για το κατά πόσον ο εμβολιασμός θα μπορέσει να αγκαλιάσει το σύνολο του πληθυσμού (ανασφάλιστους, μετανάστες, άστεγους κλπ.). Από το υπουργείο Υγείας υπάρχει η διαβεβαίωση ότι ο εμβολιασμός για το νέο ιό θα γίνεται δωρεάν - χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί αν το κόστος θα βαρύνει τα ταμεία - σε μονάδες εμβολιασμού και για όλους, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή αν έχουν άδεια παραμονής στη χώρα. Ωστόσο, αυτό το μέτρο δεν φαίνεται να αφορά και τον εμβολιασμό για την απλή γρίπη ή τον εμβολιασμό για τον πνευμονιόκοκκο, ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - αυτή τη στιγμή στις φαρμακαποθήκες της χώρας δεν υπάρχει ούτε ένα κομμάτι εμβολίου για τον πνευμονιόκοκκο.

Να διασφαλιστεί η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων

Μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εμείς βεβαίως δεν είμαστε κυβέρνηση, η κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη. Ωστόσο αισθανόμαστε και εμείς σοβαρή ευθύνη να συμβάλλουμε στο να διασφαλιστεί, να υπάρχει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων μπορεί να δημιουργήσει μια ενδεχόμενη πανδημία. Και πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και πρόληψη και μακάρι τα σχέδια αυτά να μείνουν στα χαρτιά και να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν.

Κατ' αρχήν θεωρούμε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα και πρέπει να γίνουν πολύ καλύτερα, αν δεν υπήρχε στην Ελλάδα ένα σοβαρό διαχρονικό πρόβλημα, όλο το σύστημα δημόσιας Υγείας να υποφέρει και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να έχει προβλήματα διαχρονικά, αλλά που μόνο ένα τέτοιο σύστημα Υγείας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα και την πανδημία.

Ωστόσο και με τα σημερινά δεδομένα και αφού ακούσαμε βεβαίως τις σκέψεις και το σχέδιο της κυβέρνησης, του υπουργού Υγείας, του Εθνικού Συμβουλίου, θεωρούμε ότι πρέπει να συγκεντρωθεί η προσοχή στο εξής: Να εξασφαλιστεί ότι οργανωμένα - αξιοποιώντας και την ατομική υπευθυνότητα αλλά κυρίως οργανωμένα - όλες οι ευπαθείς ομάδες που ανήκουν σε όλες τις ηλικίες, όπως ξέρετε, να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο και στα φάρμακα στην περίπτωση που υπάρχει προσβολή. Και επομένως πρέπει πολύ οργανωμένα να γίνει αυτό.

Εχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να εξασφαλιστούν οι συνθήκες μέσα στις οποίες μπορούν να ζήσουν με υγεία οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας, γνωρίζοντας ότι λείπουν οι γιατροί εργασίας, οι τεχνικοί ασφαλείας και όπου υπάρχουν κάποιοι είναι στην υπηρεσία της εργοδοσίας και επομένως δε δίνονται οι εγγυήσεις. Και εδώ πρέπει να παρθούν μέτρα. Υπάρχουν οι μετανάστες, οι άστεγοι, οι τουρίστες βεβαίως, οι άνθρωποι οι ανασφάλιστοι και εδώ χρειάζεται να διασφαλιστεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμβάλλει. Πέρα από την ευθύνη βεβαίως του υπουργείου, πρέπει να υπάρχει ένας οργανωμένος μηχανισμός προσέγγισης, ενημέρωσης αυτών των ανθρώπων και πρόβλεψης, πρόληψης και στο τι θα γίνει αν υπάρξουν προβλήματα.

Θεωρούμε ότι δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος πόσες θέσεις θα χρειαστούν στα νοσοκομεία, πόσες θέσεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας, γιατί δεν μπορεί κανείς να προβλέψει την έκταση και την οξύτητα της πανδημίας και επομένως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και για το καλύτερο και για το χειρότερο και συνήθως τα μέτρα χρειάζονται και για το χειρότερο. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Θεωρούμε ότι πρέπει και τα εργατικά σωματεία, οι μαζικές οργανώσεις να συμβάλλουν στην ενημέρωση.

Τέλος, ζητήσαμε από τον υπουργό να υπάρχει μια καθημερινή αν είναι δυνατόν επιστημονική ενημέρωση, πέρα και ανεξάρτητα από τα όποια δελτία ειδήσεων ή και τις πολιτικές κρίσεις που όλοι κάνουμε και έχουμε και υποχρέωση να κάνουμε, ούτως ώστε ο ελληνικός λαός να ξέρει πού βρίσκεται το πρόβλημα επιστημονικά, τι ισχύει από επιστημονικής πλευράς και να μπορούμε αν θέλετε να επικρίνουμε και πολιτικά αν κάτι γίνεται επαρκώς ή όχι. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας καταιγισμός πληροφόρησης όπου ανακατεύεται η επιστήμη με την πολιτική με αυτόν τον τρόπο - παρότι η επιστήμη έχει και πολιτικές πλευρές - αλλά εν πάση περιπτώσει πρέπει να είμαστε σε θέση να ξέρουμε το αντικειμενικό και από εκεί και πέρα εμείς ως Κόμμα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καθήκον μας».

Τακτικές ενημερώσεις από το αρμόδιο συμβούλιο

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ευχαρίστησε τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος «για το υψηλό αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας, που επέδειξε η ίδια και οι συνεργάτες της και κατά τη διάρκεια της συνάντησης αλλά και για το γεγονός, ότι πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει αυτή την ενημερωτική συνάντηση, η οποία θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Θα συνεχιστεί μέχρι να περάσει αυτή η απειλή, η οποία, όπως μας λένε οι επιστήμονες - γιατί αυτούς εμείς ακούμε - απ' ό,τι προβλέπεται θα διαρκέσει αρκετά».

Επισήμανε ακόμα ότι «πήραμε πολύ σοβαρά τις επισημάνσεις, που έκανε (σ.σ. η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ) σε ειδικά θέματα. Ειδικότερα δε, στο κομμάτι που αφορά στην ενημέρωση, το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Επιχειρησιακής Ετοιμότητας, που συγκροτήθηκε την προηγούμενη βδομάδα, σε τακτά χρονικά διαστήματα θα ενημερώνει την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου και θα εκδίδει ανακοινωθέντα σε εκλαϊκευμένη μορφή, που θα γίνονται κατανοητά στον κόσμο και βεβαίως, θα λειτουργούν ως οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται».

Ακόμα, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και υποστήριξε πως «το γεγονός, ότι έχουμε το χαμηλότερο δείκτη, ποσοστιαία και αναλογικά, σε κρούσματα μέχρι τώρα, οφείλεται εν πολλοίς και στο γεγονός, ότι εξ αρχής στήθηκε ένας μηχανισμός ελέγχου αλλά και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, που ενεργοποίησε την ατομική ευθύνη».

Ωστόσο, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ατομική ευθύνη, μειώνεται η πρώτη και κύρια ευθύνη που έχει το κράτος όχι να θεωρεί ότι επειδή έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο τις οδηγίες για την αντιμετώπιση της γρίπης, όλοι οι άνθρωποι είναι αυτόματα ενημερωμένοι, αλλά να παίρνει ουσιαστικά μέτρα ώστε όλοι ανεξαιρέτως να είναι και ενήμεροι, αλλά και να υπάρχει πρόληψη στους τόπους δουλειάς και να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ