ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Επικίνδυνες αποφάσεις με την υπογραφή της κυβέρνησης

INTIME NEWS

Με κεντρικό θέμα την ευρωατλαντική διεύρυνση προς ανατολάς και τις κυρώσεις κατά της Μόσχας που πληρώνουν με θυσίες οι λαοί συνεδρίασε, χτες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, με την ελληνική κυβέρνηση να βάζει και τη δική της υπογραφή κάτω από αυτές τις αποφάσεις, που ανεβάζουν παραπέρα το θερμόμετρο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έγινε «στρατηγική συζήτηση» όσον αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με τους «εταίρους» της στην Ευρώπη, όπως και για τον τρόπο προώθησης του «πολιτικού διαλόγου και ενίσχυσης της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας της ευρωπαϊκής ηπείρου», με το περιεχόμενο που οι Ευρωατλαντικοί δίνουν σε αυτούς τους όρους στην προσπάθειά τους να κατοχυρώσουν μερίδια αγοράς, φράζοντας δρόμο σε ανταγωνιστές τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αλλωστε, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό και αποφάσισαν τη συνέχιση της «στήριξης» της ΕΕ προς την Ουκρανία, η οποία, επισήμως, περιλαμβάνει «οικονομική, στρατιωτική, πολιτική και ανθρωπιστική στήριξη», με δεδομένη την απόφασή τους - σε στενό συντονισμό με το ΝΑΤΟ - να συνεχίσουν την αποστολή όπλων, ακόμα πιο σύγχρονων και θανατηφόρων.

Εξ ου και οι ηγέτες ζητούν από το Συμβούλιο της ΕΕ «να εργαστεί γρήγορα για την περαιτέρω αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης». Ισχυρίζονται, εξάλλου, ότι η υιοθέτηση του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ εντείνει περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία - αποφεύγοντας τα αιτήματα των σκανδιναβικών χωρών και άλλων ανατολικών χωρών και για 7ο πακέτο μέτρων -, ενώ επισημαίνουν ότι «θα συνεχιστούν οι εργασίες για τις κυρώσεις, μεταξύ άλλων για την ενίσχυση της εφαρμογής τους και την πρόληψη της καταστρατήγησής τους», καλώντας όλες τις χώρες και ιδίως τις υποψήφιες (βλέπε π.χ. Σερβία) να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις της ΕΕ.

Στο ίδιο πλαίσιο, αποφάσισαν τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία. Συζήτηση έγινε και για τη Γεωργία, η οποία ωστόσο έλαβε «μια ευρωπαϊκή προοπτική», με τον αστερίσκο να «τρέξει» πιο γρήγορα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που απαιτούνται.

Εξάλλου, στο ζήτημα της λεγόμενης επισιτιστικής ασφάλειας, κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι, «χρησιμοποιώντας ως όπλο τα τρόφιμα, είναι η μόνη υπεύθυνη για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση». Ταυτόχρονα, οι ηγέτες της ΕΕ δηλώνουν ότι στηρίζουν τις προσπάθειες που γίνονται για εξαγωγή τροφίμων και σιτηρών από την Ουκρανία μέσω διαφορετικών χερσαίων οδών και λιμένων της ΕΕ.

Τα χειρότερα είναι μπροστά για τους λαούς

Αυτές οι αποφάσεις, που προσθέτουν κι άλλη «καύσιμη ύλη» στη φωτιά του πολέμου, της ακρίβειας, της φτώχειας για τον λαό, φέρουν φαρδιά - πλατιά και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης.

Φτάνοντας χτες στη Σύνοδο, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «έχει μια ξεχωριστή σημασία» η χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία, χαρακτηρίζοντάς την «μία πολύ σημαντική πολιτική απόφαση» της ΕΕ και «απάντηση στην απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Είπε ακόμη πως θα ενημερώσει τους ομολόγους του «για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση «καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να επιστρέψει σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», όπως ισχυρίστηκε.

Πρόκειται για «παχιά λόγια», την ώρα που το προσχέδιο Συμπερασμάτων (η συζήτηση για την Τουρκία έγινε αργά χτες το βράδυ στη διάρκεια του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών) εκφράζει απλά «τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας», καλώντας την «να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ» και «να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο», μια επίκληση στην ευρωΝΑΤΟική σταθερότητα και συνοχή στην Ανατ. Μεσόγειο, στον βωμό της οποίας μπαίνουν τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την «ελπίδα» του «η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες, με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα».

Για την ειδική Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ, που γίνεται σήμερα, και γενικά για τη συζήτηση στις Βρυξέλλες αυτό το διήμερο για τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας (συζητούν και τις ειδικές ανά χώρα «συστάσεις», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, κατ' εφαρμογή των μνημονίων διαρκείας που καταδυναστεύουν τα λαϊκά στρώματα), ο πρωθυπουργός προϊδέασε για τα χειρότερα που είναι μπροστά λέγοντας πως «οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού» και «οι δυνατότητες των προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση είναι πεπερασμένες».

Ζητώντας κεντρική παρέμβαση - ζήτημα που προκαλεί αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας -, είπε ότι θα επαναφέρει μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό «το κατεπείγον αίτημα να δρομολογηθούν τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η επιβολή ενός πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου».

Στη συζήτηση που θα γίνει παρουσία της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα τεθούν τα θέματα της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην ΕΕ, του πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών στην Ενέργεια, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή πρόσκλησής του προς τους «27» τόνιζε ότι «η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί μια εις βάθος συζήτηση».

«Βγάζει μάτι» η σύμπλευση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, στο ίδιο μήκος κύματος, προσερχόμενος στη σύνοδο των σοσιαλδημοκρατών της ΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζόταν την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ όπως και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας με τους ...αναγκαίους για άλλοθι αστερίσκους.

Οπως σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, «η συζήτηση στο Συμβούλιο Κορυφής για την παραχώρηση καθεστώτος προς ένταξη χώρας της Ουκρανίας, έχει νόημα μόνο εάν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για την ειρήνη και τη σταθερότητα», λέγοντας πως αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη «μη επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή». Αναφορά που προφανώς πήγαινε μόνο στην Ουκρανία, μιας που ο ίδιος συμφωνεί με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ ως κυβέρνηση πρωτοστάτησε για την επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, όπως π.χ. στην περίπτωση της Β. Μακεδονίας.

Κάλεσε δε την ΕΕ, για να μην είναι από τους «βαριά ηττημένους αυτής της κρίσης», να αναλάβει «πρωτοβουλίες» για γρήγορο τερματισμό του πολέμου, ενώ ενημέρωσε πως θα ζητήσει σήμερα από τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες - αυτούς που από κυβερνητικές θέσεις πρωτοστατούν στο ιμπεριαλιστικό μακελειό - «να αναλάβουν πρωτοβουλίες για διπλωματική λύση με στόχο τον τερματισμό της εισβολής και την ειρήνη».

Απογείωσε δε την κοροϊδία λέγοντας ότι θα ζητήσει «να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, για την δυνατότητα να υπάρξει αναστολή και αναμόρφωση του πλαισίου του Χρηματιστηρίου Ενέργειας», που κατά τ' άλλα θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά και «να διευρυνθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο σε χρονική διάρκεια όσο και σε υλικούς πόρους», με νέα πακέτα δηλαδή στους ομίλους για τις «πράσινες» μπίζνες που πληρώνουν με εκτόξευση της φτώχειας και μνημόνια διαρκείας οι λαοί.

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις - που αποτελούν καθαυτές πλευρά του ιμπεριαλιστικού πολέμου που πληρώνουν οι λαοί και στην εφαρμογή των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ υπερθεμάτισε από την πρώτη στιγμή του πολέμου - ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε πως «έχουν νόημα, μόνο όταν πιέζουν αποτελεσματικά για τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων τη Ρωσία. Οταν οι κυρώσεις πλήττουν περισσότερο αυτούς που τις επιβάλλουν από ό,τι αυτόν που τις υφίσταται, τότε δεν μπορεί να είναι το μόνο μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Ενώ είπε ότι θα ενημερώσει και «για την κλιμάκωση της ρητορικής έντασης από την πλευρά της Τουρκίας και να ζητήσω να υπάρξουν δεσμεύσεις για ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας και όχι μόνο στα λόγια», με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει πίεση για να δρομολογηθούν μια ώρα αρχύτερα οι επικίνδυνες «διευθετήσεις» με την τουρκική αστική τάξη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τη Μαδρίτη αναχωρούν σήμερα οι πρωτοπόροι στην άμιλλα

Για τη Μαδρίτη της Ισπανίας αναχωρούν σήμερα, όπου θα παραμείνουν ως τις 28/6, οι πρωτοπόροι σύντροφοι από κάθε Οργάνωση Περιοχής του Κόμματος, της ΚΝΕ και τις Οργανώσεις Εξωτερικού, που διακρίθηκαν στην άμιλλα της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2021, η οποία ολοκληρώθηκε με υπερκάλυψη του πλάνου κατά 109,34%.

Τα βραβεία στις πρωτοπόρες Κομματικές Οργανώσεις, όπως είχε ανακοινωθεί από την ΚΕ του ΚΚΕ, «έχουν χαρακτήρα ιδεολογικό - πολιτικό, επιμορφωτικό, διαπαιδαγωγητικό. Υπηρετούν την ανάδειξη και συλλογική γνωριμία με μεγάλες στιγμές της Ιστορίας του επαναστατικού εργατικού κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς».

Σε αυτό το πνεύμα οι πρωτοπόροι σύντροφοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν αύριο Σάββατο μια σειρά από σημεία μαχών - γεγονότων του Ισπανικού Εμφυλίου συμμετέχοντας στον ιστορικό περίπατο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φίλων των Διεθνών Ταξιαρχιών.

Την Κυριακή στο νεκροταφείο «Εl cementerio de Fuencaral», όπου είναι θαμμένοι πάνω από 400 μαχητές των Διεθνών Ταξιαρχιών, θα γίνει τοποθέτηση τιμητικής πλάκας για τους Ελληνες μαχητές των Διεθνών Ταξιαρχιών του Λόχου «Ν. Ζαχαριάδης».

Αύριο Σάββατο θα πάρουν μέρος σε κοινή εκδήλωση με το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων της Ισπανίας, όπου θα γίνει και η βράβευση της πρώτης Οργάνωσης Περιοχής του Κόμματος (της Οργάνωσης Εξωτερικού) και της ΚΝΕ στην άμιλλα της Οικονομικής Εξόρμησης.

Την Κυριακή 26 Ιούνη η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα συμμετάσχει στη λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στο ΝΑΤΟ που γίνεται στη Μαδρίτη.

Επίσης, οι σύντροφοι θα ξεναγηθούν στα αξιοθέατα της Μαδρίτης και του Τολέδο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στην επικίνδυνη στρατηγική της ευρωατλαντικής διεύρυνσης και των κυρώσεων

Σε σχόλιό του σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και την πολιτική αντιπαράθεση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Μητσοτάκης και Τσίπρας, ο πρώτος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ κι ο δεύτερος στη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, δηλώνουν τη στήριξή τους στην επικίνδυνη στρατηγική της ευρωατλαντικής διεύρυνσης και των κυρώσεων προς τη Ρωσία, που ρίχνουν κι άλλο "λάδι στη φωτιά" των ανταγωνισμών και του πολέμου, με θύματα τους λαούς.

Αυτήν τη συμφωνία τους στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα προσπαθούν να κρύψουν πίσω από τις ανούσιες "κοκορομαχίες" τους για τις εκλογές, καλώντας ουσιαστικά τον λαό να μείνει με "σταυρωμένα χέρια" μέχρι τις εκλογές, περιμένοντας τον επόμενο "σωτήρα" που θα συνεχίζει τον ίδιο αδιέξοδο δρόμο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ