ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Στον «αφρό» ξανά οι αντιθέσεις
  • Νέο «ναυάγιο» με την άρση του βουλγαρικού βέτο για την ενταξιακή πορεία Σκοπίων - Τιράνων
  • Η Αλβανία κατηγορεί τη Βουλγαρία ότι κρατά ομήρους «δύο χώρες του ΝΑΤΟ» εν μέσω θερμού πολέμου και με την ΕΕ «θεατή»

Τα χαμόγελα (φωτ. χτες στις Βρυξέλλες) δεν έκρυψαν ούτε τις αντιθέσεις ούτε την απογοήτευση για την καθυστέρηση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης»

Copyright 2022 The Associated

Τα χαμόγελα (φωτ. χτες στις Βρυξέλλες) δεν έκρυψαν ούτε τις αντιθέσεις ούτε την απογοήτευση για την καθυστέρηση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης»
Τις δυσκολίες να «περπατήσει» ο σχεδιασμός της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, στο «ναρκοπέδιο» των σφοδρών αντιπαραθέσεων με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα αλλά και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, επιβεβαίωσε η χτεσινή Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, που έγινε χωρίς - ακόμα μια φορά - να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, όπως περίμεναν πολλοί.

Χαρακτηριστική είναι η τύχη της πρότασης της γαλλικής προεδρίας, που προέβλεπε άρση του βουλγαρικού βέτο, αφού η Βόρεια Μακεδονία αναγνωρίσει στο ίδιο το Σύνταγμά της την ύπαρξη βουλγαρικής μειονότητας σε αυτήν.

Ωστόσο, στη μεν Βουλγαρία, προχτές υπερψηφίστηκε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Πετκόφ, αφού το πρώην σύμμαχό του κόμμα ΙΤΝ αποχώρησε από τον συνασπισμό, κατηγορώντας τον πως ετοιμάζει αρνητικό συμβιβασμό με τα Σκόπια.

Από τη δε πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, χτες, η απόρριψη διατυπώθηκε επίσημα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, που μετά τη Σύνοδο δήλωσε πως η γαλλική πρόταση «σε αυτή τη μορφή δεν γίνεται αποδεκτή τόσο από εμένα όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση και τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς και από τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Πρόσθεσε κατά τ' άλλα ότι «εάν μέχρι το τέλος της γαλλικής προεδρίας υπάρξει κατανόηση για τις θέσεις μας, είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου».

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση που έκανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος το πρωί στη Σύνοδο, αναφέροντας ότι «δεν είμαστε στο σημείο που θα έπρεπε στα Δυτικά Βαλκάνια» και εκφράζοντας «απογοήτευση», επειδή δεν ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Μάλιστα, έσπευσε ακόμα μια φορά να χαρακτηρίσει «μεγάλο πρόβλημα» την αρχή της ομοφωνίας που παραμένει απαραίτητη για τη λήψη αποφάσεων. Να σημειωθεί πάντως ότι ο Μπορέλ χαρακτήρισε «καλά νέα» τη συμφωνία που αρχές της βδομάδας ανακοινώθηκε μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό των δήμων με σερβική κοινότητα του βόρειου Κοσόβου, εξέλιξη που πιθανώς επιταχύνει την επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων, που «πάγωσαν» πριν ένα χρόνο. «Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα της ευρωπαϊκής προοπτικής, αλλά σήμερα δεν είναι μια καλή μέρα», κατέληξε ο Μπορέλ.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε «απογοήτευση» που εδώ και 19 χρόνια έχει σημειωθεί «ελάχιστη» πρόοδος στην ενταξιακή πορεία των Βαλκανίων και επιμένοντας ότι πρέπει «να επανεκκινήσουμε αυτή τη διαδικασία με ακόμα μεγαλύτερη ένταση», ζήτησε πάλι «να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο».

Να σημειωθεί στο μεταξύ ότι τελικά η χτεσινή Σύνοδος με τα Δυτικά Βαλκάνια δεν εξέδωσε καν Κοινό Ανακοινωθέν.

Ακόμα, ενδεικτικές του κλίματος ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα, που εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά της Βουλγαρίας. «Είναι μια νέα μέρα στην Ευρώπη αλλά όχι στη Βουλγαρία! Τι ντροπή για την Ευρώπη αυτή η βουλγαρική υπόθεση! Εν μέσω ενός πολύ θερμού πολέμου στην αυλή της Ευρώπης, μια χώρα του ΝΑΤΟ απάγει δύο άλλες χώρες του ΝΑΤΟ υπό το βλέμμα 26 χωρών της ΕΕ που μένουν ακίνητες σε μια τρομακτική επίδειξη ανικανότητας!», σχολίασε χαρακτηριστικά...

Ολα αυτά ενώ, μόλις προχτές, τα Τίρανα ανακοίνωσαν ότι είχαν διήμερες επαφές τόσο με Σκόπια όσο και με Βελιγράδι, εξετάζοντας ακόμα και το ενδεχόμενο οι τρεις χώρες να μην πάνε στις Βρυξέλλες, ως έκφραση δυσαρέσκειας για τη στασιμότητα στην ευρωπαϊκή τους πορεία. Τελικά, αποφασίστηκε ότι θα πάρουν μέρος, με την επισήμανση μάλιστα ότι θα επιδιώξουν να ακουστεί η άποψή τους για την ιδέα μιας «Νέας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» (ως προθάλαμος για την ΕΕ, με ειδική προνομιακή σχέση αλλά χωρίς δεσμεύσεις για μια σίγουρη ένταξη) αλλά και το σχήμα «Ανοιχτά Βαλκάνια» («Open Balkans»), το οποίο οι τρεις χώρες προχωρούν ήδη διευκολύνοντας μια σειρά επενδυτικές κολιγιές.

Αυξάνονται στρατιωτικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ

Αυξάνονται οι στρατιωτικές δαπάνες προσανατολισμένες όπως είναι για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά, προχτές στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρουσίασε ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής μια σειρά από προγράμματα και υποπρογράμματα του Ελληνικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, συνολικής αξίας περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Περίπου 190 εκατ. ευρώ πάνε για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των εγκαταστάσεων του Ναυστάθμου Κρήτης, ως βασική προϋπόθεση για τη σταδιακή μετεξέλιξή του σε σημείο μόνιμης στάθμευσης τμήματος του στόλου του ΠΝ (λέγεται ότι στον σχεδιασμό είναι να πάνε εκεί οι πυραυλάκατοι), για τον πληρέστερο και ταχύτερο έλεγχο διαύλων στην Ανατ. Μεσόγειο. Σημειωτέον, η «Καθημερινή» βάζει και το στοιχείο ότι οι εργασίες που πραγματοποιούνται εκεί τα τελευταία χρόνια έχουν εμμέσως υποστηριχθεί και από τις ΗΠΑ, μέσω πλεονάζοντος υλικού, αλλά και προϋπολογισμού που περίσσευε κατά καιρούς από την αναβάθμιση των αμερικανικών εγκαταστάσεων στην άλλη πλευρά του κόλπου της Σούδας, στο Μαράθι, στη δική τους βάση στην περιοχή. Αλλη μια ένδειξη ότι τέτοιες κινήσεις είναι ενταγμένες ακριβώς στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Από τη Βουλή πέρασε και η αξίας 160 εκατ. ευρώ εν συνεχεία υποστήριξη των ελικοπτέρων S-70 Aegean Hawk του ΠΝ, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό εργαλείο ανθυποβρυχιακού πολέμου στις φρεγάτες, παρότι καταφθάνουν και τα νέα MH-60R.

Σημαντικές δαπάνες (90 εκατ. ευρώ) προβλέπονται για τον εκσυγχρονισμό των σοβιετικού σχεδιασμού πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου RM-70, οι οποίοι σύμφωνα με το ΓΕΣ έχουν δώσει «μεγάλη ισχύ πυρός στο Ελληνικό Πυροβολικό» και «αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος». Κι όμως η κυβέρνηση, θυμίζουμε, στην πρεμούρα της να υπηρετήσει τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μεταξύ του υλικού που έχει στείλει ήδη στην κυβέρνηση Ζελένσκι ήταν και 2.100 ρουκέτες του συστήματος RM70, μιλώντας μάλιστα περί λίγο - πολύ «αχρείαστων συστημάτων»...

Αλλα 90 εκατ. πάνε για την αναβάθμιση των ρουκετών 122 χιλιοστών. Συνολικά 150 εκατομμύρια αποφασίστηκε να δαπανηθούν και για την προμήθεια 30.000 βλημάτων 120 χιλιοστών για τις ανάγκες των κυρίων αρμάτων μάχης LEO 2 του Ελληνικού Στρατού. Από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή πέρασε ακόμη η προμήθεια νέων πυραύλων Hellfire (AGM-114R) για τα ελικόπτερα Apache με σύστημα κατεύθυνσης laser, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.

Τέλος, σχεδιάζεται τις επόμενες μέρες να περάσουν από την αρμόδια επιτροπή και προγράμματα όπως η αποστολή τριών C-130 για συντήρηση και επαναφορά σε πτητική κατάσταση στο Ισραήλ, αλλά και η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
«Δεν υποτασσόμαστε στα βρώμικα ΝΑΤΟικά σχέδια! Ξεσηκωνόμαστε ενάντια στην εμπλοκή!»

Κινητοποίηση την Πέμπτη 30 Ιούνη ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις καλεί τα εργατικά σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις Επιτροπές Ειρήνης, τους φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νεολαίας, όλο τον λαό στην κινητοποίηση που οργανώνει την Πέμπτη 30 Ιούνη στις 7.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις 29 και 30 Ιούνη στη Μαδρίτη.

Στο κάλεσμά της η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει «τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντισμού, που εδώ και χρόνια προσδένουν τη χώρα μας όλο και πιο στενά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντάς την σε πολεμικό ορμητήριο και ταυτόχρονα τον λαό μας σε στόχο αντιποίνων!». Καταδικάζει «τις επιθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και την κυβερνητική απόφαση να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ομάδα Μάχης του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία!».

Προειδοποιεί ότι «η φετινή Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ γίνεται στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία ανάμεσα στους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη Ρωσία και στο υπαρκτό ενδεχόμενο γενίκευσής του, με βαριές συνέπειες για τους λαούς! Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ικανότητά του να παρεμβαίνει σε όλη την υδρόγειο».

Στο φόντο αυτό, επισημαίνει, «καταρρέει με κρότο το ευρωατλαντικό αφήγημα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων ότι η μεγαλύτερη πρόσδεση της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς αποτελεί δήθεν εγγύηση για την ασφάλεια, την άμυνα, τα κυριαρχικά δικαιώματα!». Οπως τονίζει, «οι ίσες αποστάσεις από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ» και «η λογική "βρείτε τα μεταξύ σας"» αβαντάρουν την τουρκική επιθετικότητα.

Απευθύνει έτσι κάλεσμα παραπέρα δυναμώματος του αγώνα για την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της πολιτικής της εμπλοκής: «Να δυναμώσει αποφασιστικά η πάλη ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, για να κλείσουν και να ξεκουμπιστούν όλες οι ξένες βάσεις! Να μη σταλεί κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός, αξιωματικός και πολεμικό υλικό σε αποστολές εκτός συνόρων!».

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει και η ΟΓΕ σε εργαζόμενες και άνεργες, φοιτήτριες, συνταξιούχους, νέες μητέρες και μετανάστριες.

«Δεν υποτασσόμαστε στα βρώμικα ΝΑΤΟικά σχέδια», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία και τονίζει: «Ξεσηκωνόμαστε ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και καταγγέλλουμε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, που εδώ και χρόνια έχουν μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα μας σε απέραντο ορμητήριο πολέμου του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα τον λαό μας σε στόχο αντιποίνων».

Ημερίδα της ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης που αναπτύσσει ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιούνη, οργανώνει ημερίδα την Τετάρτη 29 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ, Αγ. Ασωμάτων 31, στάση ΗΣΑΠ «Θησείο»).

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει:

Εισήγηση εκ μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, από την Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέα της ΕΕΔΥΕ, καθώς και τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

«Η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους», από τον Νίκο Παπαναστάση, αντισυνταγματάρχη ε.α., βουλευτή του ΚΚΕ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

«Ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και ανταγωνισμοί. Ο ρόλος του Διεθνούς Δικαίου», από τον Αντώνη Αντανασιώτη, δικηγόρο, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

«ΝΑΤΟ: Εξοπλισμοί και αποστολές εκτός συνόρων», από τον Χρήστο Σαλταπήδα, πλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού ε.α.

«Πλευρές της παρέμβασης του ΝΑΤΟ στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα», από τον Μάνο Σαριδάκη, καθηγητή Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Μπέιλορ του Τέξας (ΗΠΑ), κύριο ερευνητή Θεωρητικής Φυσικής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ