ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Κλιμακώνεται ο αγωνιστικός βηματισμός με τα απεργιακά ραντεβού

Η διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στο επίκεντρο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Απεργούν σήμερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Αττική και οι εργαζόμενοι της «e-food»

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στην «e-food»
Από την πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στην «e-food»
Την απαίτησή τους για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το αίτημα για αυξήσεις στους μισθούς που αποκτά επείγουσα σημασία στις συνθήκες της ακρίβειας, τον αγώνα τους ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης στα δικαιώματά τους δυναμώνουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μια σειρά από κλάδους και χώρους δουλειάς. Ομοσπονδίες και σωματεία, μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους που συσπειρώνονται στις γραμμές τους, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα πως οι εργατικές διεκδικήσεις δεν κάνουν ...διακοπές και διεκδικούν από κυβέρνηση και εργοδοσία Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα προστασίας από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει το εισόδημα.

Σε πετυχημένη κλαδική απεργία προχώρησαν χτες η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα στο Φάρμακο, διαδηλώνοντας έξω από τα γραφεία του εργοδοτικού συνδέσμου την απαίτηση για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης (βλ. σελ 15). Σήμερα, απεργούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής, με αιχμή το αίτημα για υπογραφή τοπικής κλαδικής Σύμβασης και οι εργαζόμενοι στην «e-food» ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας για τη μετατροπή διανομέων σε «συνεργάτες». Οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται αύριο Σάββατο στα «Praktiker», όπου οι εργαζόμενοι παλεύουν για να μπει «φρένο» στο κύμα απολύσεων που έχει εξαπολύσει η εταιρεία τους τελευταίους μήνες. Την επόμενη βδομάδα, τη σκυτάλη παίρνει η απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά, που έχουν προκηρύξει η Ομοσπονδία και τα σωματεία της δύναμής της. Στο μεταξύ, σε μια σειρά χώρους δουλειάς, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε συνελεύσεις, συζητούν και αποφασίζουν την οργάνωση κινητοποιήσεων για να διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς.

Απεργούν σήμερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Αττική και οι εργαζόμενοι στην «e-food»

Στον Τουρισμό, σε απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής, με απόφαση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και επιχειρησιακών σωματείων, διεκδικώντας την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Η απεργιακή προσυγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 π.μ. μπροστά στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (στην Πανεπιστημίου), όπου οι εργαζόμενοι έχουν ήδη οργανώσει το προηγούμενο διάστημα κινητοποιήσεις για αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή Σύμβασης και πραγματοποίηση προσλήψεων για να μπει τέρμα στην εντατικοποίηση.

Στα ξενοδοχεία η Συλλογική Σύμβαση που βρίσκεται σε ισχύ διατηρεί τους μισθούς καθηλωμένους σε πολύ χαμηλά επίπεδα, έχει κάνει «λάστιχο» το ωράριο και τα ρεπό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες επιβάλλουν ακόμα χειρότερους όρους δουλειάς. «Παρά την τεράστια κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, οι μισθοί στα ξενοδοχεία είναι στα επίπεδα του 2007», υπογραμμίζει το Συνδικάτο και προσθέτει ότι στις σημερινές συνθήκες της εκρηκτικής ακρίβειας «οι μισθοί μας έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους αξίας». Στο φόντο της καλοκαιρινής σεζόν και των αυξημένων αφίξεων τουριστών, οι ξενοδόχοι επιβάλλουν συνθήκες εντατικοποίησης, που οδηγούν τους εργαζόμενους σε εξάντληση. «Δεν σκοπεύουμε να ζήσουμε σαν δούλοι για να δεκαπλασιάζουν τα κέρδη τους οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες. Επιλέγουμε τον δρόμο του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης, παλεύοντας για δουλειά με δικαιώματα», είναι το κάλεσμα που απευθύνει το Συνδικάτο.

Σε απεργία προχωρά, επίσης σήμερα, το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει συγκέντρωση στις 3 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως και θα ακολουθήσει μοτοπορεία στο υπουργείο Εργασίας. Με την απόφαση για απεργιακή κλιμάκωση οι εργαζόμενοι απαντούν στην επίθεση της εργοδοσίας, που επιδιώκει να αναγκάσει τους 4ωρους εργαζόμενους σε «ελεύθερους επαγγελματίες». Τα χέρια της εργοδοσίας έχει λύσει ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη, που προβλέπει τη δυνατότητα οι ψηφιακές πλατφόρμες να απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις «παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών», ψαλιδίζοντας εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το Σωματείο διεκδικεί: Να ανακαλέσει η εταιρεία την απόφαση για κατάργηση του δικαιώματος των διανομέων να ορίζουν το πρόγραμμά τους. Να επανέλθουν οι προσλήψεις μισθωτών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να δοθεί η δυνατότητα σε όσους 4ωρους το επιθυμούν να τροποποιήσουν τη Σύμβασή τους σε πλήρους απασχόλησης. Δίκαιη αποζημίωση καυσίμων, με βάση τα πραγματικά χιλιόμετρα, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αξιολόγηση.

Στην Πάτρα, την απεργιακή μάχη οργανώνει το Συνδικάτο Διανομέων Ντελιβεράδων Αχαΐας. Χτες πρωί και απόγευμα, κλιμάκια του Συνδικάτου πραγματοποίησαν περιοδείες στα στέκια των διανομέων της εταιρείας και συζήτησαν μαζί τους, καλώντας τους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία, στη συγκέντρωση του Συνδικάτου στις 3 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο, αλλά και στη μοτοπορεία που θα ακολουθήσει στην πόλη. Αντίστοιχα, στα Χανιά το Συνδικάτο Εργαζομένων «e-food» οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 12 μ. στην πλατεία Αγοράς και μοτοπορεία.

Απεργιακή προετοιμασία και στα Τρόφιμα - Ποτά

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, μαζί με συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, έχει προκηρύξει απεργία για την Πέμπτη 30 Ιούνη. Στον συγκεκριμένο κλάδο οι εργαζόμενοι εδώ και 13 χρόνια δουλεύουν χωρίς κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μιας και οι βιομήχανοι αρνούνται να την υπογράψουν. Οπως ενημερώνει η Ομοσπονδία, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται, οι εργοδότες προσπαθούν να προκαλέσουν νέο αδιέξοδο, επικαλούμενοι τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, την αύξηση στο κόστος της παραγωγής, των μεταφορών, της Ενέργειας. «Οι βιομήχανοι από χρόνο σε χρόνο αυξάνουν σε δυσθεώρητα ύψη την κερδοφορία τους, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, που αγωνιούμε καθημερινά για ένα κομμάτι ψωμί, μη μας κόψουν το ρεύμα, μη μας ξεσπιτώσουν», τονίζει η Ομοσπονδία.

Τα σωματεία προχωρούν σε συνελεύσεις για να αποφασίσουν και να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στην κλαδική απεργία. Τις επόμενες μέρες συνελεύσεις θα πραγματοποιήσουν: Το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Το Σωματείο Εργαζομένων στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», «ΣΚΑΛΕΖΑ», «ΜΑΖΑΡΑΚΙ» την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 11.30 π.μ., στο δημαρχείο της Νέας Αρτάκης.

Την προσπάθεια υπονόμευσης του αγώνα για Συλλογική Σύμβαση και αυξήσεις στους μισθούς από την εργοδοσία αλλά και ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του, που βάλθηκαν να ζητούν από εργαζόμενους να δηλώσουν αν θα πάρουν μέρος στην κλαδική απεργία, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «Elbisco». «Εχουν ενοχληθεί από την ηχηρή απόφαση, που έγινε με μυστική ψηφοφορία στην τελευταία συνέλευση, για συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας», τονίζει το Σωματείο. «Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία στις 30 Ιούνη. Στέλνουμε ισχυρό μήνυμα στην εργοδοσία ότι δεν κάνουμε πίσω από τον δίκαιο αγώνα μας. Παλεύουμε μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία στον όμιλο Φιλίππου, τα σωματεία στον κλάδο και την Ομοσπονδία μας για την υπογραφή κλαδικής και επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

«Praktiker»: Με απεργία αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο μπαράζ απολύσεων

Απεργία έχει προκηρύξει για αύριο Σάββατο το Σωματείο Εργαζομένων στα «Praktiker», αντιδρώντας στο μπαράζ απολύσεων που έχει ξεκινήσει η εργοδοσία εδώ και μήνες στα καταστήματα όλης της χώρας και διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης. «Καθημερινά ακούμε και για νέα απόλυση συναδέλφου. Αρκετά! Δεν πάει άλλο!», σημειώνει το Σωματείο, απαιτώντας να επιστρέψουν οι απολυμένοι στη δουλειά. Οσον αφορά τις επικλήσεις της εργοδοσίας στην υποτιθέμενη «μειωμένη απόδοση» των απολυμένων, το Σωματείο καταγγέλλει ότι στόχος της εταιρείας είναι να «ξεμπερδεύει» με το λιγότερο κόστος, απολύοντας με προειδοποίηση τους παλιότερους εργαζόμενους, με τα κατοχυρωμένα δικαιώματα. Στον αντίποδα αυτής της επίθεσης απαιτεί να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση, με αύξηση 7% σε όλους τους εργαζόμενους, καθώς και να ακυρωθεί η κατάργηση του ρεπό το Σάββατο.

Την απεργία των εργαζομένων στηρίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και καλεί κάθε εργαζόμενο στο Εμπόριο να βρεθεί αύριο Σάββατο έξω από τα καταστήματα της «Praktiker» στο πλευρό τους.

Στάσεις εργασίας ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στην «Colgate»

Την κλιμάκωση της πάλης τους για ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές τους αποφάσισαν την Τετάρτη σε νέα Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Colgate - Palmolive». Στην πιο μαζική συνέλευση των τελευταίων χρόνων αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δίωρες στάσεις εργασίας τη Δευτέρα 27 Ιούνη, στην έναρξη κάθε βάρδιας, αν η εργοδοσία δεν καλέσει μέχρι την Παρασκευή σε συνάντηση για τα αιτήματά τους. Διεκδικούν: Αύξηση 7% μεσοσταθμικά για όλους, χωρίς σύνδεση με κριτήρια «αποδοτικότητας» που θέτει η εταιρεία. Να σταματήσουν οι αυταρχικές συμπεριφορές των στελεχών της επιχείρησης, που συνδέονται με την εντατικοποίηση της εργασίας και την προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων. Να συγκροτηθεί άμεσα Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας.

Ανάγκη η επαναδιαπραγμάτευση της επιχειρησιακής Σύμβασης

Την ανάγκη για επαναδιαπραγμάτευση της επιχειρησιακής Σύμβασης, που το Σωματείο υπέγραψε πίσω από την πλάτη των εργαζομένων, αναδεικνύει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» Εργατοϋπαλλήλων στην επιχείρηση «Σκλαβενίτης». Μπροστά στη μεγάλη ακρίβεια, αλλά και στα ψίχουλα - κοροϊδία που περιλαμβάνει η ισχύουσα Σύμβαση, καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν σε κάθε κατάστημα, αποθήκη και γραφείο της επιχείρησης, να παλέψουν για τους μισθούς και τα δικαιώματά τους.


ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Στους δρόμους απαιτούν αυξήσεις στις συντάξεις τους

Συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 11 π.μ. και πορεία στο Μαξίμου

Στην Αθήνα και έξω από το Μαξίμου θα ακουστούν σήμερα Παρασκευή η φωνή και τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων, οι οποίοι καταφτάνουν απ' άκρη σ' άκρη της χώρας στην πανελλαδική κινητοποίηση που πραγματοποιούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία στο πρωθυπουργικό μέγαρο, όπου έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Οι συνταξιούχοι διαδηλώνουν ενάντια στις περικοπές και την ακρίβεια που τους κατατρώει το εισόδημα, διεκδικούν αυξήσεις στις συντάξεις τους, επιστροφή της 13ης και της 14ης σύνταξης, απορρίπτουν τα ψίχουλα της κοροϊδίας.

Ειδικότερα, απαιτούν:

-- Να δοθούν τώρα που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, και όχι το 2023, αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε όλο το ποσό των καταβαλλόμενων συντάξεων, μαζί με το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς.

-- Κατώτατη σύνταξη στα 650 ευρώ, άμεση έκδοση συντάξεων, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ.

-- Να αποδοθούν τώρα οι παρακρατημένες συνδρομές στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

-- Να γίνουν προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών στα νοσοκομεία, να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει. Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.

-- Να καταργηθούν η αντεργατική - αντιλαϊκή - αντιασφαλιστική νομοθεσία και η φοροληστεία. Αμεσα μέτρα προστασίας από την ακρίβεια.

Στην κινητοποίηση των συνταξιούχων καλεί και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), που έχει ορίσει τη συνάντηση των απόστρατων στην Κοραή και Σταδίου. Στο κάλεσμά της, πέρα από τα συνταξιοδοτικά αιτήματα που διατυπώνει, η ΚΕΘΑ απαιτεί «να απεμπλακεί η χώρα μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, καταδικάζοντας την επικίνδυνη για τον λαό συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανισμούς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ