ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Εδώ και τώρα να υπογραφεί ΣΣΕ με αυξήσεις το μήνυμα της χτεσινής απεργίας

Εκλεισαν εργοστάσια και αποθήκες από τη μαζική συμμετοχή, παρά την εργοδοτική τρομοκρατία. Δυναμώνει η πίεση από την Ομοσπονδία και τα συνδικάτα του κλάδου

Από την απεργία σε εργοστάσιο της ΦΑΜΑΡ
Από την απεργία σε εργοστάσιο της ΦΑΜΑΡ
Την πρώτη τους κλαδική απεργιακή κινητοποίηση μετά από 20 χρόνια οργάνωσαν χτες οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Φαρμάκου, με απόφαση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους.

Η Ομοσπονδία και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής έδωσαν από το πρωί τη μάχη για την επιτυχία της κινητοποίησης στους χώρους δουλειάς, ενώ μια σειρά από εργοστάσια και φαρμακαποθήκες είτε έκλεισαν είτε τα ποσοστά συμμετοχής ήταν πολύ μεγάλα, όπως σε «Johnson», «Boehringer», «Elpen», ΦΑΜΑΡ Ανθούσας και Αυλώνας, «Lavipharm», ΠΡΟΦΑΡΜ, ΠΕΙΦΑΣΥΝ κ.α.

Στο κενό έπεσαν μάλιστα από την πρώτη στιγμή οι απειλές και οι εκβιασμοί της εργοδοσίας προκειμένου να κάμψουν την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που καταγράφηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια, τη ΦΑΜΑΡ, όπου από το πρωί χτες η εργοδοσία ήταν στο πόδι, καλώντας μέχρι και την αστυνομία για να πιέσει τους εργαζόμενους να μπουν για δουλειά. Τα στελέχη της εργοδοσίας, προϊστάμενοι και άλλοι παρατρεχάμενοι, βολόδερναν στην πύλη του εργοστασίου, προσπαθώντας μάταια να τρομοκρατήσουν τους απεργούς και να μπουν για δουλειά, να στοχοποιήσουν το Συνδικάτο που βρέθηκε στον χώρο για να οργανώσει τη μάχη. Ομως, και αυτοί οι εκβιασμοί έπεσαν στο κενό, η απεργία είχε σχεδόν καθολική συμμετοχή. Το κλαδικό Συνδικάτο μάλιστα σημειώνει ότι αυτή η προσπάθεια της εργοδοσίας απέτυχε, παρά το γεγονός ότι αξιοποίησε ως «"λαγό" το επιχειρησιακό σωματείο, που ελέγχεται από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, η διοίκηση του οποίου προχώρησε σε απεργοσπασία». Μάλιστα, οι συγκεκριμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις, σαν δούρειος ίππος, διέδιδαν τις προηγούμενες μέρες ότι η απεργία της Ομοσπονδίας είναι παράνομη!

Στα γραφεία του ΣΦΕΕ συγκεντρώθηκαν οι απεργοί
Στα γραφεία του ΣΦΕΕ συγκεντρώθηκαν οι απεργοί
Ομως, «τα σχέδιά τους δεν πέρασαν! Η απεργία μας ήδη καταγράφει σημαντικά ποσοστά συμμετοχής σε μεγάλους χώρους του κλάδου. Από τα ξημερώματα το Συνδικάτο μας συνεχίζει τις παρεμβάσεις και τις δράσεις του για τη σημερινή απεργία σε όλους τους χώρους. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από το δίκαιο αίτημά μας να υπογραφεί εδώ και τώρα Συλλογική Σύμβαση που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Την εργοδοτική - κυβερνητική τρομοκρατία απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων κατήγγειλε και το ΠΑΜΕ, αναφέροντας: «Αυτή είναι η δημοκρατία τους. Αστυνομία, εκφοβισμοί και τρομοκρατία, με την κυβέρνηση σε ρόλο μπράβου των εργοδοτών. Η πολιτική τους μας οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Μας τρομοκρατούν για να μη σηκώσουμε κεφάλι! Δεν θα περάσει η τρομοκρατία! Ο απεργιακός ξεσηκωμός να κλιμακωθεί! Τίποτα δεν θα μας χαριστεί, εμείς με τον αγώνα μας θα το επιβάλουμε! Τώρα αυξήσεις στους μισθούς! Κάτω τα χέρια από τους αγώνες των εργατών!».

Απεργιακή συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΦΕΕ

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στα γραφεία του εργοδοτικού συνδέσμου (ΣΦΕΕ) στο Χαλάνδρι με τη συμμετοχή σωματείων και από την επαρχία. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας και των σωματείων με τον διευθύνοντα σύμβουλο και τη νομική σύμβουλο του ΣΦΕΕ, έλειπε ωστόσο η διαπραγματευτική ομάδα των εργοδοτών για τη ΣΣΕ.


Από τη συνάντηση έγινε ολοφάνερη η ενόχληση των εργοδοτών για την απεργία του κλάδου και για την καλή συμμετοχή που κατέγραψε σε εργοστάσια και φαρμακαποθήκες. Και αυτήν τη φορά οι εκπρόσωποι των εργοδοτών εμφανίστηκαν «ανέτοιμοι» καθώς ούτε τώρα παρουσίασαν την πρότασή τους για τη ΣΣΕ. Οπως σχολίασε μετά το πέρας της συνάντησης στους απεργούς η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόκειται για μια τακτική που σκοπό έχει να απαξιώσει τα συνδικάτα νομίζοντας (οι εργοδότες) ότι θα καλλιεργήσουν την αναποτελεσματικότητα και έτσι θα ξεπεράσουν «τη σημερινή απεργία».

Τελικά ο ΣΦΕΕ είπε ότι θα φέρει την πρότασή του μέχρι τις 15 Ιούλη. Η Γ. Ταβουλάρη κάλεσε τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, τους απεργούς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση από σήμερα κιόλας να ενημερώσουν τους υπόλοιπους εργαζόμενους για το τι έγινε στην απεργία, τη στάση των εργοδοτών για να μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα. Τόνισε ακόμα πως θα πρέπει να συζητήσουν για τη συνέχεια και την κλιμάκωση του αγώνα, παίρνοντας δύναμη από τις νίκες άλλων κλάδων, όπως στους οικοδόμους, στην COSCO κ.α. Μόνο με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι θα έχουν αποτελέσματα. «Ξέρουμε», σημείωσε, «ότι τα συμφέροντά μας δεν συμβιβάζονται, βρίσκονται σε σύγκρουση. Και το αποτέλεσμα της σύγκρουσης θα εξαρτηθεί από το μέγεθός της», δείχνοντας την ανάγκη περαιτέρω μαζικοποίησης των σωματείων, του αγώνα.

Ολοκληρώνοντας την απεργιακή συγκέντρωση στην είσοδο του κτιρίου του ΣΦΕΕ γράφτηκε το σύνθημα «Τα κέρδη σας οι ζωές μας. Τώρα ΣΣΕ»!

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στα Γιάννενα από το Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Ηπείρου, στο Εργατικό Κέντρο, με τη συμμετοχή απεργών από τις φαρμακαποθήκες της πόλης, ανάμεσα στους οποίους πολλοί νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι που απήργησαν για πρώτη φορά.

Γεμίζουν οι τσέπες των εργοδοτών

Στον κλάδο έχει να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση από το 2010, οι όροι δουλειάς και αμοιβής επιδεινώνονται. Την ίδια στιγμή, τα κέρδη στον κλάδο του Φαρμάκου - Καλλυντικού κινούνται σε σταθερή πορεία ανάκαμψης. Η εγχώρια αγορά των φαρμακευτικών εταιρειών ακολούθησε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας αύξηση 4,3% το 2020 σε σχέση με το 2019. Οι εξαγωγές φαρμάκων άγγιξαν τα 3 δισ. το 2020, αυξημένες κατά 48,3% σε σχέση με το 2019, ενώ αντιστοιχούν στο 9,4% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών. Χαρακτηριστικές για την ευρωστία αλλά και τις προοπτικές του κλάδου είναι οι δηλώσεις των εργοδοτών ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ήδη υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, σε βάθος τετραετίας. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που η Ομοσπονδία έχει καταγράψει σε πρόσφατη ανακοίνωση, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειρήσεων διογκώνονται, για τους εργαζόμενους αυξάνεται το άγχος για τους υπέρογκους λογαριασμούς, για το νοίκι του σπιτιού, για το κόστος των ειδών πρώτης ανάγκης.

Η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα της διεκδικούν την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλους τους μισθούς, 950 ευρώ κατώτατο μισθό, 8ωρη - 5ήμερη εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή. Επίσης, την επαναφορά τριετιών με επιδόματα από 5% έως 9%. Επιδόματα πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ, γνώσης ξένης γλώσσας, χρήσης Η/Υ - φορητού υπολογιστή και βοηθού φαρμακείου. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5%. Εφάπαξ επίδομα θέρμανσης 1.000 ευρώ και 700 ευρώ για κάθε παιδί έως 6 ετών.


«Οι επιτυχίες σας είναι ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι»

Παρέμβαση σε εκδήλωση των φαρμακοβιομηχάνων σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας. Στο πλευρό των εργαζομένων και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Στο πλαίσιο της χτεσινής απεργίας η Ομοσπονδία, το Συνδικάτο Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο «Royal Olympic», όπου η εργοδοσία του κλάδου, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), έδιναν συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στον κλάδο. Στην κινητοποίηση έδωσε το «παρών» και αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στην αρχή της συνέντευξης πήρε τον λόγο αντιπροσωπεία των απεργών με την Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας, η οποία απευθυνόμενη στα στελέχη του ΣΦΕΕ, του ΙΟΒΕ και των επιχειρήσεων ανέφερε: «Ξέρουμε ότι σήμερα θα πείτε για τις επιτυχίες σας και τις απαιτήσεις από τις κυβερνήσεις. Ομως ο κλάδος έχει σήμερα απεργία, γιατί εδώ και 13 χρόνια οι εργαζόμενοι δεν έχουμε ΣΣΕ, με δική σας αποκλειστικά ευθύνη. Ο,τι παρουσιάζετε ως επιτυχίες σας είναι ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι. Πείτε μας για τη ΣΣΕ, για τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Πείτε γιατί από τον Απρίλη που έγινε και η μοναδική μεταξύ μας συνάντηση, και παρά τις δεσμεύσεις σας, δεν έχετε παρουσιάσει μέχρι σήμερα τη θέση για τη ΣΣΕ».

Οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο είχαν στο πλευρό τους και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του «Royal Olympic». «Το μοναδικό μας όπλο είναι η αλληλεγγύη! Με τα ταξικά μας σωματεία και με το ΠΑΜΕ. Κουράγιο!» ήταν το μήνυμα που μετέφεραν εκπρόσωποι του επιχειρησιακού σωματείου του ξενοδοχείου, που άλλωστε κι αυτοί σήμερα κατεβαίνουν σε απεργία, με απόφαση του κλαδικού τους Συνδικάτου στην Αττική.

Η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων έφερε σε αμηχανία και εκνευρισμό τα καλοβαλμένα μεγαλοστελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών τους, που δεν είχαν τι να πουν ακούγοντας την πρόεδρο της Ομοσπονδίας να μεταφέρει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, ενώ ο αρχικός ομιλητής τους ξεροκατάπιε αρκετές φορές μέχρι να ξαναβρεί την ψυχραιμία του και να αρχίσει να μιλάει...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ