ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2024
Σελ. /40
Πολεμική αποστολή για τα συμφέροντα κεφαλαίου - ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Αποφασισμένη να στείλει τη φρεγάτα «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, προασπίζοντας συμφέροντα του κεφαλαίου στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «EUNAVFOR Aspides», εμφανίζεται η κυβέρνηση, υπηρετώντας σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, σε μια ζώνη όπου κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί του ΝΑΤΟ με την Κίνα για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Χαρακτηριστικά, επισκεπτόμενος την Ινδία ο Κυρ. Μητσοτάκης έβαζε ως «κοινό συμφέρον» των δύο μερών «να διασφαλίσουμε ότι οι εμπορικές διαδρομές δεν διαταράσσονται. Το 80% του εμπορίου της Ινδίας προς την Ευρώπη περνά από την Ερυθρά Θάλασσα. Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, έτσι έχουμε ένα γενικότερο ενδιαφέρον να διασφαλίσουμε ότι η ελευθεροπλοΐα δεν τίθεται σε κίνδυνο». «Αυτός είναι ο λόγος», πρόσθεσε, «που η Ελλάδα μετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση "Ασπίδες", όπως την ονομάζουμε, σε συντονισμό με την επιχείρηση "Prosperity Guardian"», υπό την καθοδήγηση αυτή των Αμερικανών.

Συνδύασε, εξάλλου, τις στρατιωτικές αυτές επιχειρήσεις με την υλοποίηση του «Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας - Μέσης Ανατολής - ΕΕ» (IMEC), ο οποίος διαμορφώνεται υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού», ως «εναλλακτικής διαδρομής για τον εφοδιασμό, η οποία θα ενισχύσει περισσότερο το εμπόριο από και προς την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και της Ευρώπης», όπως είπε.


Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την περαιτέρω πρόοδο της κατασκευής του διαδρόμου IMEC», τονίζοντας ότι «πρέπει να έρθουμε σε επαφή και με τα αραβικά κράτη, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να έχουμε μια συνολική αντίληψη για το έργο». Εξάλλου, θύμισε ότι Ελλάδα και Ινδία «διεξήγαμε από κοινού σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις» σε μια «σημαντική αναβάθμιση της στρατιωτικής μας συνεργασίας», αλλά επιπλέον «υπάρχουν πολλά που μπορούμε να ανταλλάξουμε».

Τόνισε, άλλωστε, ότι «η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα προκαλεί φαινόμενα διάχυσης (σ.σ. της κρίσης), όχι μόνο επειδή απαγορεύει το ελεύθερο εμπόριο και συνιστά απειλή για τη θαλάσσια ασφάλεια, αλλά και επειδή επηρεάζει σημαντικά και τις γειτονικές χώρες». Εξ ου και υπογράμμισε ότι χρειάζεται «μια παγκόσμια επιχείρηση για την προστασία της θαλάσσιας ασφάλειας».

Προηγούμενα, και ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μιλώντας στην «Αthens voice» τόνισε σχετικά ότι η Ερυθρά Θάλασσα «είναι ένας πνεύμονας από τον οποίον αναπνέει η ελληνική οικονομία». Πρόσθεσε παραπέμποντας στον ρόλο που θέλει η ντόπια αστική τάξη για τα λιμάνια της: «Εμείς θέλουμε να είμαστε ένας κόμβος, logistics, συγκοινωνιακός. Ο Πειραιάς είναι 30% - 40% κάτω στην κίνησή του. Εάν το Σουέζ δεν λειτουργεί, δεν λειτουργούν τα λιμάνια μας. Ο,τι πλεονεκτήματα έχουμε από τη γεωγραφική μας θέση σε έναν μεγάλο βαθμό ακυρώνονται».

Σημείωσε, ακόμα, ότι «τα βαπόρια που "οργώνουν" τους ωκεανούς, σε μεγάλο βαθμό είναι ελληνόκτητα. Εμείς έχουμε τον μεγαλύτερο στόλο στη θάλασσα και θα τον αφήσουμε απροστάτευτο; Εμείς προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε την ΕΕ να δημιουργήσει αμυντικό βραχίονα και να δημιουργήσει την κουλτούρα αμυντικών επιχειρήσεων. Εμείς λοιπόν που έχουμε κάθε συμφέρον και κάθε λογική και κάνουμε αυτή την προσπάθεια, είμαστε εμείς που δεν θα συμμετέχουμε κιόλας;», βάζοντας τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού σε επιφυλακή προκειμένου να υπερασπιστούν συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της διαμετακόμισης, σε μια ζώνη, μάλιστα, για την οποία ο ίδιος είπε ότι «η Ερυθρά Θάλασσα, ο Ινδικός Ωκεανός έχουν γίνει επικίνδυνες περιοχές πάλι».

Σε αυτό το πλαίσιο, και με βάση τις προτάσεις που έκανε προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση, το επιχειρησιακό στρατηγείο της «EUNAVFOR Aspides» θα είναι το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, ενώ διοικητής της επιχείρησης διορίστηκε ο αρχιπλοίαρχος Β. Γρυπάρης. Θα παίξει ρόλο διοικητή «εν όρμω», ενώ διοικητής επί του πεδίου («εν πλω») θα είναι σε πρώτη φάση Ιταλός. Για την ώρα πλοία στέλνουν οι Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία, ενώ με στελέχη συμμετέχει και η Κύπρος. Η αρχική εντολή της «Aspides» θα είναι 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξής της, με δυνατότητα επανεξέτασης πριν τη λήξη της ισχύος της.


Πατριδογνωμόνιο
Σούπερ υπέρ

Λένε πως τα ζώα, άγρια και κατοικίδια, μυρίζουν τον φόβο μας αλλά και την αγάπη μας. Δεν είναι θέμα επιλογής για τα ζώα. Είναι ένστικτο επιβίωσης. Το άγριο θα σου επιτεθεί. Το του σπιτιού το πιθανότερο είναι να ρθει να σου χαϊδευτεί, το γατί ή το σκυλί, επενεργώντας καθησυχαστικά. Παράξενο, τα ζώα συντροφιάς δεν ευτελίζουν τη λέξη.

Οποιος δεν πάσχει από κοινωνική ανοσμία οσφραίνεται γύρω του και φόβο και αρρώστια, κι αν δεν εθελοτυφλεί, βλέπει και την ασχήμια σ' όλο της το μεγαλείο και προσδιορισμένη με οποιαδήποτε κριτήρια. Στη θάλασσα της υπερβολής και της ευκολίας πρόσβασης σε χύδην πληροφορίες, σ' ένα θερμοκήπιο ταχέως καλλιεργούμενων ψευδαισθήσεων που είναι γόνιμο έδαφος για τα συμφέροντα του καπιταλισμού, η χειραγώγηση των μαζών εμφανίζεται ως πρόταση αγοράς μιας λέξης. Μην παραξενεύεστε. Ενα από τα κλειδιά για να διαλύσουμε και φόβους και ψευδαισθήσεις είναι να ξαναβρούμε το νόημα των λέξεων και να τις εντάξουμε στις δικές μας καλοφτιαγμένες και με κόπο προτάσεις.

Η λέξη είναι το υπέρ. `Η αλλιώς πώς, σούπερ. Σούπερ φουντς, υπέρ ήρωες, μέχρι και σούπερ Κατερίνα, σούπερ μάρκετ, σούπερ λιγκ, σούπερ σταρ, σούπερ μπλου, σούπερ μαν. Αντε να πείσεις μετά ότι το μόνο υπέρ στη ζωή σου είναι η υπερφορολόγηση και η υπέρταση. Και πληρώνεις και για τα δύο. Για να γλιτώσεις. Ε, αυτό το υπέρ ζέχνει. Ερχεται σαν αποσμητικό σε αξιακό βόθρο. Βοηθάει τις πωλήσεις παγκοσμίως και είναι και ελληνική ...πατέντα. Γιατί εδώ που γεννήθηκε η έννοια της αρμονίας, η ποιητική του μέτρου, που χωρίς αυτήν και τη βιωματική της συναίσθηση είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς το γλίστρημα στην ύβρη, τείνουμε να εξαφανίσουμε τον άνθρωπο με τις αδυναμίες, τις δυνατότητες, τα λάθη, τα κατορθώματα, μικρά και μεγάλα, τα πάθη και τα παθήματά του, τα μικρά και συνάμα τεράστια θαύματα και τραύματα της ζωής του καθενός και της καθεμιάς. Με το υπέρ να στροβιλίζεται ως υπερφωτισμένος δοτός στόχος από παραφουσκωμένα εγώ πάνω από τα κεφάλια μας, ο σημερινός άνθρωπος της καπιταλιστικής κοινωνίας συνθλίβεται στην ασχήμια. Συκοφαντείται ως μετριότητα, ευτελίζεται ως αδύναμος, κάτι σαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ακάθαρτους της Ινδίας, κι εκβιάζεται ώστε να τείνει κομματιασμένος προς μία αριστεία που πλέον σημαίνει αρεστός - αρεστή στην εξουσία.

Δεν μπορεί να απαιτείται υπερπροσπάθεια για να χαρείς. Δεν μπορεί ο χρόνος σου να είναι μια αναγκαστική υπερωρία όσο απαιτείται για δουλική εργασία, ίσα για να γεμίσεις το στομάχι σου και να ζεις με τα στοιχειώδη. Κάποια στιγμή πρέπει να επαναστατήσουμε σ' αυτό το υπέρ. Η κρίση μας χρειάζεται ολική επαναφορά. Αλλιώς μεγάλες μάζες θα ζούνε κυνηγώντας κουπόνια υπερεκπτώσεων, και τ' αφεντικά θα γεμίζουν τις τσέπες τους από τα υπερόπλα, που κατασκευάζουν σε όλους τους τομείς.

Δεν υπεραναλύω, ούτε καν υπερβάλλω. Δεν έχασα ευτυχώς την όσφρησή μου. Μυρίζω τον φόβο που έχει ας πούμε ένας λεφτάς όταν τσιμεντώνει την παραλία ως το κύμα, και τρέμει μήπως χίλιοι καθόλου υπερήρωες αποφασίσουμε ότι θέλουμε να πάμε για μπάνιο εκεί. Ασε που μπορούμε να φωνάξουμε ενισχύσεις κι απ' τη θάλασσα και πλακώσουν εκείνα τα ωραία πλάσματα που οι λάτρεις του υπέρ θα τα θεωρούσαν ανάπηρα προς κοστολόγηση κι εμείς γοργόνες που σώζουν τον πνιγμένο ακόμα κι αν δεν είναι ο Μεγαλέξανδρος. Για να εξηγούμαστε. Υπερκέρδη υπάρχουν. Υπερφτώχεια δεν υπάρχει. Αλλωστε τα φτωχά ή τα πλούσια αισθήματα δεν είχαν ποτέ σχέση με την τσέπη. Κι επειδή η μουσική όταν παίζεται στο υπέρ γίνεται θόρυβος, στη ζωγραφική μουτζούρα, στην ποίηση μπουρδολογία και στη φωτιά, πάνω απ' όλα, αντί για θαλπωρή έγκαυμα, ας κρατήσουμε αποστάσεις από τα υπέρ για να ξαναβρούμε και τη δύναμη και το ωραίο που δικαιούται ο άνθρωπος μαζί με τους άλλους ανθρώπους μαζί του.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗΕυρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ