ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2024
Σελ. /40
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στην πολεμική εμπλοκή, τη Δευτέρα 11 Μάρτη, στο Σύνταγμα

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Μεγάλο συλλαλητήριο διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ τη Δευτέρα 11 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο Σύνταγμα, ενάντια στην αποστολή ελληνικής φρεγάτας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα, στη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και στον πόλεμο. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, της νεολαίας, όλου του λαού της Αττικής μπορεί και θα δώσει ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία με τη στήριξη των άλλων κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της «Νέας Αριστεράς», των ακροδεξιών - εθνικιστικών, στέλνει τα παιδιά του λαού κατευθείαν στο «στόμα του λύκου» για να υπηρετήσει τους ματωμένους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, εν προκειμένω των εφοπλιστών.

Ηδη, οι Κομματικές Οργανώσεις, οι οπαδοί και οι φίλοι του Κόμματος στην Αττική αξιοποιούν κάθε δυνατότητα για να φτάσει παντού το κάλεσμα του συλλαλητηρίου και όσο πιο πλατιά γίνεται στους χώρους δουλειάς, Εκπαίδευσης, Υγείας, στις γειτονιές.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι φρεγάτες και τα άλλα στρατιωτικά μέσα έχουν αποστολή να υπερασπίζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Δεν έχουν καμιά δουλειά σε ξένα εδάφη και ύδατα, σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις όπου Γης και στην προστασία του εφοπλιστικού κεφαλαίου που εκμεταλλεύεται τους ναυτεργάτες και απολαμβάνει δεκάδες φοροαπαλλαγές, ενώ ο λαός στενάζει. Που συγκεντρώνει τεράστια κέρδη κι εν μέσω σύρραξης (π.χ. αυξημένα ναύλα που τα πληρώνουμε στα προϊόντα).

Να μη συρθεί ο λαός πίσω από τα σχέδια της αστικής τάξης!

Με σταθμό το συλλαλητήριο, στο επίκεντρο τίθεται η ανάγκη να μη συρθεί ο λαός πίσω από τις επιδιώξεις της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και να αντιτάξει τον δικό του αγώνα, βάζοντας στο στόχαστρο την εγκληματική πολιτική, εξωτερική και εσωτερική, που αδιάρρηκτα υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες και τις ζωές των πολλών.

Ο λαός μας και θέλει και μπορεί να ζήσει ειρηνικά, έχει δύναμη και μπορεί να τη δείξει στον δρόμο του αγώνα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, στο κεφάλαιο και την εξουσία του, δυναμώνοντας την πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, κρατώντας στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, μαζί και με άλλους αγωνιστές μπαίνουν μπροστά για να αναπτυχθεί η δράση σωματείων και μαζικών φορέων, να εκφραστεί πλατιά η εναντίωση στην εμπλοκή, όπως έγινε και με τη μεγάλη κινητοποίηση της περασμένης Κυριακής στη Σαλαμίνα, η οποία, όχι τυχαία, θάφτηκε από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης. Πιο συγκεκριμένα, να δυναμώσει η διεκδίκηση για:

  • Να ακυρωθεί η απόφαση για την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα και χρησιμοποίηση του στρατηγείου της Λάρισας
  • Να επιστρέψουν όλες οι αποστολές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να σταματήσει η αποστολή στρατιωτικού οπλισμού στην Ουκρανία
  • Κανένας Ελληνας αξιωματικός και στρατιώτης έξω από τα σύνορα
  • Να κλείσουν τώρα οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα
  • Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ
Σημαντική παρέμβαση στις εξελίξεις

Το ΚΚΕ πρωτοστατεί για να δυναμώσουν ενιαία η πάλη και η διεκδίκηση μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα για να προστατευτούν τα λαϊκά νοικοκυριά από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των χιλιάδων αγροτών που παραμένουν στα μπλόκα μετά το συγκλονιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως διεκδικεί η πλειοψηφία των φοιτητών, των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Αυτές τις μέρες και μέχρι την τελευταία στιγμή, τα μέλη και οι οπαδοί του Κόμματος σηκώνουν το βάρος για την οργάνωση και την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 28 Φλεβάρη για αυξήσεις στους μισθούς, ΣΣΕ και συνολικότερα μέτρα για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος και της ζωής, κόντρα στην εργοδοσία, στο κράτος, στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, στις δυνάμεις τους μέσα στο κίνημα που επιχειρούν να καλλιεργήσουν ξανά στάση αναμονής.

Δίνουν όλες τους τις δυνάμεις εκεί που γίνεται η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, στους δρόμους του οργανωμένου αγώνα. Για να ακουστεί ενιαία, δυνατά και καθαρά το σύνθημα: «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Το μεγάλο συλλαλητήριο του ΚΚΕ αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση στις εξελίξεις, δίνει νέο αγωνιστικό στίγμα καλώντας τον λαό σε ετοιμότητα και δράση ώστε να βάλει τη δική του σφραγίδα σε αυτές, διαψεύδοντας όσους λογαριάζουν χωρίς αυτόν και νομίζουν πως παίζουν χωρίς αντίπαλο.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση σχετικά με την επικίνδυνη ευρωενωσιακή αποστολή «Ασπίδες»

Τη συγκρότηση της ευρωενωσιακής αποστολής «Ασπίδες» καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που υπέβαλαν προς τον ύπατο εκπρόσωπο/αντιπρόεδρο της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, οι ευρωβουλευτές του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Σημειώνουν στην Ερώτηση: «Η ΕΕ προχωρά στη συγκρότηση της στρατιωτικής επιχείρησης "Ασπίδες" (EUNAVFOR ASPIDES) στον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα. Διοικητής της επιχείρησης είναι Ελληνας αρχιπλοίαρχος, ενώ το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης "Ασπίδες" θα βρίσκεται στη Λάρισα. Η νέα ευρωενωσιακή αποστολή θα βρίσκεται σε κοινό συντονισμό με την επιχείρηση "EUNAVFOR ATALANTA" και θα συνεργαστεί με την υπό αμερικανοβρετανική διοίκηση αποστολή "Prosperity Guardian".

Η συγκρότηση της επιχείρησης "Ασπίδες" αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κλιμάκωση της επιθετικότητας και στρατιωτικοποίησης της ΕΕ. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και Κίνα - Ρωσία οδηγεί τα επιτελεία της ΕΕ στη συγκρότηση της αποστολής "Ασπίδες", ώστε να προωθήσουν τα οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και ευρύτερα. Η Ερυθρά Θάλασσα και τα Στενά της αποτελούν πεδίο οξυμένων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, λόγω της μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, και διέλευσης μεγάλου αριθμού εμπορικών πλοίων.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις "Prosperity Guardian" και "Ασπίδες" ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά των αντιπαραθέσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, κι ενώ συνεχίζονται η σφαγή των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και ο πόλεμος στην Υεμένη.

Η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, και μάλιστα με αναβαθμισμένες ευθύνες, στις ευρωατλαντικές αποστολές, οι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί και οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, που σημαδεύουν την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, προσδένουν ακόμα περισσότερο τη χώρα στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, ενώ ο λαός πληρώνει όλα αυτά με μεγάλες στερήσεις στο όνομα των συμμαχικών υποχρεώσεων. Θέτουν τον λαό σε άμεσο κίνδυνο με ενδεχόμενα αντίποινα ανταγωνιστών των ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ ήδη τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των πληρωμάτων ελληνόκτητων πλοίων που ταξιδεύουν στην Ερυθρά Θάλασσα».

Με βάση τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του Κόμματος υπέβαλαν το εξής ερώτημα:

«Πώς τοποθετείται ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος της ΕΕ σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση "Ασπίδες" της ΕΕ, που κλιμακώνει τον πόλεμο στην περιοχή, στηρίζοντας το κράτος του Ισραήλ που δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πληρωμάτων τόσο των πολεμικών, όσο και των εμπορικών πλοίων για τα ευρωατλαντικά σχέδια και τα συμφέροντα των εφοπλιστών;».


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΥ
Καμία φρεγάτα στην Ερυθρά! Κανένας στρατιωτικός έξω απ' τα σύνορα!

Με επιστολή του ο στρατιώτης Δημήτρης Ζήσης ενώνει τη φωνή του με τους δεκάδες στρατευμένους όπως και με όλο τον λαό και απαιτεί: «Καμία αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα! Κανένας φαντάρος, ναύτης και στρατιωτικός έξω από τα σύνορα της χώρας!».

Οπως σημειώνει:

«Η αποστολή της φρεγάτας "Υδρα" στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί σίγουρα μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για τον ελληνικό λαό. Η χώρας μας, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων που πίνουν νερό στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, εμπλέκεται ακόμα περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και γίνεται συνένοχη στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Ως στρατιώτης, εκφράζω την κατηγορηματική αντίθεσή μου στην αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεν προσφέρει καμία προστασία στα συμφέροντα της χώρας μας, αλλά αντιθέτως εγκυμονεί κινδύνους, μετατρέποντάς την μάλιστα και σε στόχο αντιποίνων.

Ενώνω τη φωνή μου με τους εκατοντάδες συναδέλφους μου που εκφράζουν ανοιχτά στα στρατόπεδα και εκείνοι την διαφωνία τους. Ενώνω τη φωνή μου με το εργατικό - λαϊκό κίνημα που όλο αυτό το διάστημα κινητοποιείται προκειμένου να αποτρέψει την αποστολή της φρεγάτας!

Οι νέοι στρατευμένοι έχουμε διαλέξει τη σωστή πλευρά και δεν θα μείνουμε σιωπηλοί.

Απαιτούμε:

Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Κανένα πολεμικό πλοίο και προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων εκτός των συνόρων της χώρας.

Να κλείσουν οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα.

Λευτεριά στον ηρωικό παλαιστινιακό λαό!».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ