ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Ασπίδα προστασίας με αλληλεγγύη και στήριξη στους εργαζόμενους

Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες και οι εορταστικές εκδηλώσεις, με σύνθημα «Κανένας μόνος του!»

Παιδική γιορτή από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής
Παιδική γιορτή από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής
«Κανένας μόνος του!» Το σύνθημα αυτό κάνουν πράξη αυτές τις μέρες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα, οργανώνοντας έναν πλούτο από πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Συλλογή τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και παιχνιδιών, παιδικές γιορτές και εκδηλώσεις, πρακτικά μέτρα για να μη μείνει καμιά λαϊκή οικογένεια στο σκοτάδι, είναι μερικές από τις δράσεις που αναπτύσσονται από σωματεία σε κλάδους και χώρους δουλειάς, όπως και από μαζικούς φορείς σε συνοικίες.

Μια σημαντική διάσταση στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, που βοηθάει έμπρακτα να μείνουν όρθιοι, να μη λυγίσουν από το κύμα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, να παλέψουν από καλύτερες θέσεις για τα σύγχρονα δικαιώματά τους. Στο επίκεντρο της στήριξης είναι ειδικά όσοι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά και εισόδημα αλλά και οι εκατοντάδες οικογένειες που επλήγησαν το προηγούμενο διάστημα από φυσικές καταστροφές και πρέπει να σταθούν στα πόδια τους, να ενισχύσουν την πάλη για πλήρεις αποζημιώσεις, ουσιαστικά μέτρα στήριξης κ.λπ. Ενα μεγάλο κομμάτι της αλληλεγγύης αφορά και τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής συλλέγει τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ παίρνει πρωτοβουλίες για να μη μείνει κανένα λαϊκό νοικοκυριό στο σκοτάδι λόγω διακοπών ρεύματος μετά τις υπέρογκες ανατιμήσεις.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Στη Θεσσαλονίκη, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) συγκέντρωσε δωροεπιταγές από σούπερ μάρκετ, που δόθηκαν σε απλήρωτους εργαζόμενους, σε ανέργους και στις οικογένειές τους, για να μπορέσουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα, να ηρεμήσουν αυτές τις μέρες και να ξαναμπούν στον αγώνα, τη νέα χρονιά, με νέες δυνάμεις. Αντίστοιχα, το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων συγκέντρωσε υλική βοήθεια (τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης) στα γραφεία του στη Θεσσαλονίκη, κυρίως μέσα από κινητοποίηση των συναδέλφων τους στους χώρους δουλειάς.

Τρόφιμα, παιχνίδια και άλλα αναγκαία είδη συγκεντρώνει αυτές τις μέρες το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (καθημερινά στην έδρα του 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ.), με σύνθημα «Αλληλεγγύη, όπλο των εργαζομένων - Κανένας μόνος του απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας». Παράλληλα, από κοινού με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Πάτρας και με τη συμβολή καραγκιοζοπαιχτών της πόλης οργάνωσαν δωρεάν παραστάσεις Καραγκιόζη, που συνεχίζονται μέχρι τις 24/12.

Συμβάλλοντας από τη δική του πλευρά, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας οργάνωσε φέτος για πρώτη χρονιά το δικό του Στέκι Αλληλεγγύης στην πλατεία Γεωργίου, ενώ για τρίτη χρονιά φέτος, από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας θα πραγματοποιήσουν γιορτή για παιδιά την Τετάρτη 29 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στην έδρα του ΕΚ Πάτρας.

Από την οργάνωση της αλληλεγγύης στην Πάτρα
Από την οργάνωση της αλληλεγγύης στην Πάτρα
Εκδήλωση για τα παιδιά οργανώνει το Σωματείο Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας την Τετάρτη 29 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Θα περιλαμβάνει κουκλοθέατρο και Καραγκιόζη.

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Οταν σβήνουν τα φώτα, λάμπει η αλληλεγγύη!

Συγκινητική ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες των Επιτροπών Αγώνα, που δίνουν χαρά σε μικρούς και μεγαλύτερους τις μέρες αυτές των γιορτών

{1} Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, με τις μπάλες - ευχές
{1} Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, με τις μπάλες - ευχές
Η συνεχιζόμενη λαϊκή αλληλεγγύη δίνει δύναμη και αντοχή στον αγώνα του λαού της Βόρειας Εύβοιας. Ειδικά αυτή την περίοδο των γιορτών, «σκοπός μας είναι μαζί με την οργάνωση του αγώνα και της διεκδίκησης, να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη, να στηρίξουμε τα παιδιά μας με όλους τους τρόπους. Να μείνουμε στον τόπο μας και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Με το κεφάλι μας ψηλά και τα παιδιά μας χαμογελαστά!», όπως αναφέρει σε μήνυμά της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα πυρόπληκτων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μέσα στις γιορτές είναι μια όαση ξεγνοιασιάς για τα παιδιά στα πυρόπληκτα χωριά, αλλά και μια ανάσα πολιτισμού, που ψυχαγωγεί, σκορπάει χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ηδη είναι πολλά τα σωματεία που στέλνουν είδη πρώτης ανάγκης, Αγροτικοί Σύλλογοι που στέλνουν ζωοτροφές, Σύλλογοι Γονέων που στέλνουν δώρα στα παιδιά. Ξεχωρίζουν τα δώρα από παιδιά για παιδιά, όπως το χριστουγεννιάτικο δέντρο που έστειλαν μαθητές από το Ληλάντιο, που κάθε μπάλα είναι και μια ευχή για τους φίλους τους στη Βόρεια Εύβοια.

Σταθερή προσφορά από τον δήμο Πατρέων

Συνολικά 90 παιδιά στα 10 παιδικά τμήματα που λειτουργούν στο Εικαστικό Εργαστήρι του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων, με μεγάλη χαρά συμμετείχαν από τις αρχές Οκτώβρη στο πρόγραμμα κατασκευής δώρων για τα παιδιά της Βόρειας Εύβοιας. Εφτιαξαν κεραμικές κατασκευές, χριστουγεννιάτικα στολίδια και, το πιο συγκινητικό, ζωγραφιές και χριστουγεννιάτικες κάρτες. Με αυτόν τον τρόπο κάθε παιδί που παραλαμβάνει την όμορφη τσαντούλα - δώρο, βρίσκει μέσα ένα μοναδικό μήνυμα από το παιδί που το δημιούργησε.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, εξάλλου, παρά το τσουχτερό κρύο, «ανέβηκε» σε Βασιλικά, Ιστιαία και Μαντούδι η θεατρική παράσταση «Τα Κίτρινα Γάντια» του Αλέκου Σακελλάριου, από τη θεατρική ομάδα «ΗΘΟΣ ΠΟΙΕΙ», με την στήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού, που ήρθε φορτωμένος με δώρα... Στο τέλος των παραστάσεων, τα δώρα δόθηκαν στις Επιτροπές Αγώνα που τα μοιράζουν σε σχολεία, όπως το νηπιαγωγείο στην Κήρινθο. Ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση μικρών και μεγάλων γι' αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία δύσκολα περιγράφονται.

Ενα ολόκληρο δωμάτιο με δώρα, ευχές και κάρτες για τα παιδιά
Ενα ολόκληρο δωμάτιο με δώρα, ευχές και κάρτες για τα παιδιά
«Με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε την πρόσκληση να έρθουμε εδώ, εννοείται αφιλοκερδώς, να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και να προσφέρουμε χαμόγελο στον κόσμο. Αυτή είναι μεγάλη χαρά για μας και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη σε αυτές τις συνθήκες, σε αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα και παλεύουν για να μείνουν στον τόπο τους», σημείωσε ο Χρήστος Σαλαμούρας, μέλος της θεατρικής ομάδας του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λεύκας Ιτεών στην Πάτρα.

Γνήσια λαϊκή στήριξη στον αγώνα της επιβίωσης

Ο δήμος Πατρέων στήριξε από την πρώτη στιγμή με είδη πρώτης ανάγκης, παραστάσεις Καραγκιόζη, θεατρικές παραστάσεις και δώρα τα παιδιά και τις οικογένειές τους στα πυρόπληκτα χωριά, όταν οι δήμοι στις περιοχές που κάηκαν δεν παίρνουν καμιά τέτοια πρωτοβουλία!

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα πυρόπληκτων και τα Κέντρα Αλληλεγγύης, που λειτουργούν σε Στροφυλιά και Ιστιαία, βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της αλληλεγγύης, την ώρα που οι δήμοι της περιοχής κρατάνε κλειδωμένα είδη πρώτης ανάγκης στις αποθήκες και τα γήπεδα.

Αυτή η πλατιά λαϊκή αλληλεγγύη, που έχει στο επίκεντρο τον αγωνιζόμενο λαό της Βόρειας Εύβοιας, τον αγώνα του για την κάλυψη των αναγκών του, δεν αντιμετωπίζει την προσφορά ως φιλανθρωπία ή ως υποκατάσταση της κρατικής ευθύνης, αλλά ως μια αναγκαία και μαχητική μορφή στήριξης του λαού της Βόρειας Εύβοιας, συνδυασμένα με την οργάνωση της πάλης. Εκφράζει έτσι στην καθημερινή δράση το «ένας για όλους και όλοι για έναν».

{2} Ευχετήριες κάρτες και ζωγραφιές για τα παιδιά στα πυρόπληκτα χωριά, με πολλή αγάπη από φίλους τους στην Πάτρα
{2} Ευχετήριες κάρτες και ζωγραφιές για τα παιδιά στα πυρόπληκτα χωριά, με πολλή αγάπη από φίλους τους στην Πάτρα
Στον αντίποδα, οι δήμοι της Βόρειας Εύβοιας έχουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις εταιρείες, την «εταιρική κοινωνική ευθύνη», προβάλλοντας και στηρίζοντας χορηγούς, τις φιλανθρωπίες που υποκαθιστούν την κρατική ευθύνη. Είναι άλλωστε οι ίδιοι που πρωταγωνιστούν στο σχέδιο «ανασυγκρότησης» της Βόρειας Εύβοιας, που κόβει από τις ανάγκες του λαού και ράβει για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

{4} Η θεατρική παράσταση καθήλωσε μικρούς και μεγάλους
{4} Η θεατρική παράσταση καθήλωσε μικρούς και μεγάλους
{3}
{3}
«Τα πάντα θα ανθίσουν... »

«Αγαπητή/έ μου φίλη/φίλε, με αυτήν την κάρτα θέλω να σου δείξω πως μετά από αυτήν την τρομερή καταστροφή τα πάντα θα ανθίσουν. Τα πάρκα θα γεμίσουν από πρασινάδα και χαρούμενες φωνές. Τα δάση θα γεμίσουν από ολάνθιστα και μυρωδάτα λουλούδια, καθώς και πουλιά που θα κελαηδούν. Επίσης τα δέντρα θα γεμίσουν ζουμερά φρούτα. Γιατί η δουλειά της φύσης είναι να ανθίζει, να ανθίζει και ξανά από την αρχή.

Η φίλη σου Αριάδνη από το Εικαστικό Εργαστήρι του δήμου Πατρέων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Αδιάλλακτη η κυβέρνηση και για το έκτακτο επίδομα

Σε αγωνιστική εγρήγορση βρίσκονται οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, απέναντι στην άρνηση της κυβέρνησης να δώσει απαντήσεις στην αγωνία τους για το αύριο, αλλά και να χορηγήσει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που διεκδικούν τα Σωματεία ενόψει των γιορτών.

Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν τα Σωματεία το απόγευμα της Τετάρτης με την γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης επέμεινε στον αποπροσανατολισμό και στην προσπάθεια συσκότισης των αιτίων των προβλημάτων των εργαζομένων, βάζοντας μπροστά π.χ. το χρέος της επιχείρησης στη ΔΕΗ κ.ά., προκειμένου να κρυφτεί η στρατηγική της ιδιωτικοποίησης που αφήνει το προσωπικό «επί ξύλου κρεμάμενο».

Ταυτόχρονα, για μια ακόμα φορά, επιστράτευσε εκβιαστικά διλήμματα, πιέζοντας τους εργαζόμενους να συναινέσουν σε απολύσεις, ενώ σταθερά η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής γύρω από την «επόμενη μέρα», για να βάλει στον πάγο την αγωνιστική διεκδίκηση.

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας η συζήτηση ανακυκλώθηκε ξανά στον νόμο της εκκαθάρισης και στους όρους απόλυσης των εργαζομένων, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει ζήτημα μετακινήσεων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στον δημόσιο τομέα καθώς και ότι δεν υπάρχει διασφάλιση θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων, με τον «επενδυτή» που θα προκύψει από τους διαγωνισμούς να προσλαμβάνει όσους θέλει και με όποιους όρους θέλει.

Επίσης, η κυβέρνηση αρνείται να χορηγήσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση προκειμένου να «ανασάνουν» οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ τις μέρες των γιορτών, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έδωσε αρνητική απάντηση. Τα Σωματεία ωστόσο θα συνεχίσουν να διεκδικούν την έκτακτη ενίσχυση, σχεδιάζοντας μάλιστα να προχωρήσουν και σε κινητοποιήσεις.

«Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ έχουμε αντέξει δύο χρόνια τώρα και είμαστε ενωμένοι και συσπειρωμένοι στα Σωματεία μας και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων και του μόχθου μας», ανέφερε στον «Ριζοσπάστη» μετά τη συνάντηση ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Ειδικά για το έκτακτο επίδομα, που αρνείται να εγκρίνει το υπουργείο Οικονομικών, πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε μέσο για να αντιληφθεί η κυβέρνηση την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και να δώσει στους εργαζόμενους την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο ύψος ενός μισθού που διεκδικούμε προκειμένου να κάνουμε γιορτές. Διαφορετικά θα απαντήσουμε με κινητοποιήσεις. Οπως με συνέχιση του αγώνα θα απαντήσουμε και στους σχεδιασμούς της να μας πετάξει έξω από την εργασία μας».

Συνεχίζονται και τον Γενάρη οι πρωτοβουλίες

«Τέτοιες εκδηλώσεις δεν συμβαίνουν συχνά στον τόπο μας, η πολιτιστική δραστηριότητα είναι μηδενική, και απ' αυτήν την άποψη οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν σημαντική προσφορά στη δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουμε, αποτελούν μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την ψυχαγωγία του λαού μας, για να δοθεί συνέχεια στην αλληλεγγύη που έχει εκφραστεί στον αγώνα μας από την πρώτη στιγμή», τόνισε η Μαρία - Λήδα Μοσχούτα, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας.

Σημείωσε επίσης ότι στην περιοχή υπάρχει έλλειψη υποδομών για πολιτιστικές δραστηριότητες, γεγονός που δυσκόλεψε ιδιαίτερα το να βρεθούν κατάλληλες αίθουσες για αυτές τις εκδηλώσεις, ενώ αρκετές από τις υπάρχουσες είναι τελείως παραμελημένες και σε άσχημη κατάσταση. Και πρόσθεσε:

«Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, και ειδικά αυτήν την προσπάθεια για την πολιτιστική ψυχαγωγία του λαού μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα όλες αυτές τις θεατρικές ομάδες και τον δήμο Πατρέων για την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα μας, για την ιδιαίτερα συγκινητική προσφορά τους».

Η Συντονιστική Επιτροπή συνεχίζει στις γιορτές με πλούσιο πρόγραμμα:

  • Την Κυριακή 2/1, στις 16.30 στην αίθουσα Πολιτισμού του Λυκείου Ιστιαίας, μαζί με την Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Ιστιαίας και γύρω χωριών διοργανώνουν μια όμορφη εκδήλωση για τα παιδιά! Το πρόγραμμα περιλαμβάνει face painting, ζωγραφική, χαρτοτεχνία, συνομιλία με παιδιά από τις ελληνικές κοινότητες Δρέσδης και Βερολίνου, που ετοίμασαν ξεχωριστά δώρα για τα παιδιά, και αφήγηση παραμυθιού από τη Θεατρική Ομάδα Ιστιαίας.
  • Στις 8 και 9/1 θα ανέβει η παράσταση «Ενας ήρωας με παντούφλες» από τη Θεατρική Ομάδα «Εκτός Σχεδίου», σε Λίμνη και Κήρινθο.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ