ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Οργιο καταστολής για τις ανάγκες της κερδοφορίας της εργοδοσίας

Για δεύτερη φορά μέσα στον Δεκέμβρη η εργοδοσία της «Energean» με τις πλάτες της κυβέρνησης επιστράτευσε τα ΜΑΤ, προκειμένου να τσακίσει τον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων και να προωθήσει το σχέδιο «αναδιάρθρωσης», δηλαδή των «εθελούσιων» απολύσεων και εργολαβοποίησης που αποτελεί προϋπόθεση για τη «νέα εποχή επενδύσεων» στα «Πετρέλαια Καβάλας».

Μετά από παραγγελία της εργοδοσίας, στήθηκε από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας μια τεράστια επιχείρηση της Αστυνομίας σε βάρος των εργαζομένων που αγωνίζονται για τη δουλειά και το μεροκάματό τους, ενώ το πρωί της Τρίτης, με ένα όργιο καταστολής από την επέμβαση των ΜΑΤ, έγιναν 10 συλλήψεις εργαζομένων. Η αστυνομική δύναμη παρέμεινε μάλιστα στον χώρο, ενεργώντας επικίνδυνα μέσα στις ευαίσθητες εγκαταστάσεις των Πετρελαίων, ενώ η εικόνα περίπου 150 εργαζομένων να καταφεύγουν σε έναν από τους πύργους του εργοστασίου και να μένουν εκεί εγκλωβισμένοι από τα ΜΑΤ, ήταν ενδεικτική του σκηνικού πολέμου που έστησε η κυβέρνηση για λογαριασμό της επιχείρησης.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στο σημείο έσπευσε και εισαγγελέας για την πιο εύκολη και άμεση ποινικοποίηση της πάλης των εργαζομένων, ενώ αργά το βράδυ 10 από αυτούς, μαζί με τα 7 μέλη του ΔΣ του Σωματείου, οδηγήθηκαν σαν κοινοί εγκληματίες στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Το πρωί της Τετάρτης μεταφέρθηκαν με κλούβα της αστυνομίας στα Δικαστήρια, για να αφεθούν τελικά το μεσημέρι ελεύθεροι, με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών να κινεί προκαταρκτική εξέταση.

Η αλληλεγγύη όπλο των εργαζομένων στον αγώνα τους

Αμεση ήταν η κινητοποίηση εργατικών σωματείων και άλλων φορέων της Καβάλας, που κάλεσαν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης και καταδίκης της επίθεσης στον αγώνα των εργαζομένων και απαιτώντας να μπει τέλος στις αντεργατικές μεθοδεύσεις στην εταιρεία, έμειναν στο πλευρό τους μέχρι αργά το βράδυ, ακόμα και όταν μεταφέρονταν στην Αστυνομική Διεύθυνση.

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και το πρωί της Τετάρτης στα δικαστήρια, με το κύμα αλληλεγγύης να φουσκώνει σε όλη τη χώρα από δεκάδες σωματεία. Μάλιστα, στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Ενέργειας πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, απαιτώντας να πάψει η προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα των εργαζομένων στην Καβάλα και να αφεθούν όλοι ελεύθεροι.

Καταστολή: Η άλλη όψη μιας «εμβληματικής επένδυσης»

Αν επιβεβαίωσε κάτι η αστυνομική επιχείρηση και η επίθεση στους εργαζόμενους, είναι ότι η άλλη όψη των «εμβληματικών επενδύσεων» και της τεράστιας κερδοφορίας δεν είναι άλλη από τα ακόμα μεγαλύτερα βάσανα για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε κατάσταση πολιορκίας από τα ΜΑΤ μέσα στην επιχείρηση, η διοίκηση της «Energean» έκανε λόγο για «μια νέα εποχή επενδύσεων και ανάπτυξης» που θα αναδείξει τον Πρίνο σε πρότυπο βιομηχανικό συγκρότημα για την Ανατολική Μεσόγειο «προς όφελος της εταιρείας και των εργαζομένων της...».

Μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβρη, κι ενώ ήταν σε εξέλιξη το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» της εταιρείας με τις απολύσεις, αυτή βραβεύτηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά «για την Καλύτερη Ενεργειακή Στρατηγική στην Ευρώπη», με ένα από τα κριτήρια να είναι ότι η εταιρεία «έχει ως προτεραιότητα την ευημερία των εργαζομένων της και προάγει την υιοθέτηση υγιεινών συνθηκών και τρόπου ζωής»!

Η συγκεκριμένη εταιρεία άλλωστε μόλις τον περασμένο Απρίλη είχε «στηριχθεί» αποφασιστικά από την ΕΕ και το κράτος, με επιδότηση συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ, με πρόσχημα τις ζημιές από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Κι ενώ το κρατικό χρήμα έρεε, η εργοδοσία ανακοίνωνε ότι οι επιχειρηματικοί της σχεδιασμοί στηρίζονται σε ένα σχέδιο μείωσης του προσωπικού, παράλληλα με μεγάλες επενδύσεις, όπως για την αποθήκευση CO2, την παραγωγή μπλε υδρογόνου, τη συμμετοχή στη β' φάση του διαγωνισμού για την υπόγεια αποθήκη αερίου της Ν. Καβάλας κ.λπ.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσω απολύσεων, εργολαβοποίησης και τσακίσματος δικαιωμάτων, από τον περασμένο Αύγουστο προωθείται σχεδιασμός για να μειωθούν σε 170 οι περίπου 250 εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα, γίνεται φανερό ότι η εργοδοσία παλεύει για να «απαλλαγεί» από την οργάνωση των εργαζομένων, τις συμβάσεις με δικαιώματα, ώστε να μπει με τα ...μπούνια στη «νέα εποχή» των επενδύσεών της.

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ. Την Τρίτη μετέβη εκεί ο Ν. Παπαναστάσης, βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος πραγματοποίησε επίσης και τηλεφωνικές παρεμβάσεις στον Λευτέρη Οικονόμου, υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, καταγγέλλοντας έντονα το όργιο αυταρχισμού και απαιτώντας να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις. Στη συγκέντρωση συμπαράστασης στα δικαστήρια, την Τετάρτη, συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και ο βουλευτής του Κόμματος, Λ. Στολτίδης.

Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατήγγειλε την επιχείρηση άγριας καταστολής εναντίον του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων, που «ενορχηστρώθηκε από την εργοδοσία της "Energean" και εκτελέστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ». Θυμίζει άλλωστε την τοποθέτηση του αρμόδιου επιτρόπου της Κομισιόν στην αντίστοιχη Ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα για τις μαζικές απολύσεις που δρομολόγησε η εταιρεία, αφού πρόσφατα δανειοδοτήθηκε/επιδοτήθηκε με έγκριση της ΕΕ από την κυβέρνηση με 100 εκατομμύρια ευρώ. Τότε ο ίδιος ο επίτροπος «έκανε πλάτες» στις απολύσεις, επιβραβεύοντας μάλιστα την εργοδοσία με παχυλές ευρωενωσιακές χρηματοδοτήσεις.

«Η καπιταλιστική ανάπτυξη που ευαγγελίζονται κεφάλαιο, κυβέρνηση και ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης που στηρίζουν αναφανδόν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και όλα τα αστικά κόμματα, σημαίνει δισεκατομμύρια, προνόμια και κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, και για τους εργάτες συνθήκες γαλέρας, φτώχεια και ανεργία», καταλήγει η ανακοίνωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ