ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο από την ΟΓΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας οργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, αύριο Παρασκευή 25 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ., με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία σημειώνει:

«Η σαπίλα και η δυσωδία που φέρνουν στην επιφάνεια οι απανωτές αποκαλύψεις περιστατικών βίας σε βάρος γυναικών και παιδιών δεν αποτελούν "μεμονωμένη και ακραία" συμπεριφορά! Αποτελούν την πιο ακραία και αποκρουστική μορφή βίας. Ομως είναι ένα από τα πολλά πρόσωπά της, που βιώνουμε εμείς οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου, καθώς είμαστε αντιμέτωπες με: Την ανεργία, τη φτώχεια, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την προσφυγιά. Τα ωράρια - λάστιχο, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τη δουλειά με ημερομηνία λήξης και χωρίς δικαιώματα, την έλλειψη προστασίας της υγείας και της μητρότητας. Τις ευθύνες και τις ανάγκες των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ που φορτώνονται στις δικές μας πλάτες, αφού λογίζονται ως "κόστος" για το κράτος. Την ανυπαρξία των αναγκαίων δομών και προγραμμάτων πρόληψης και προστασίας παιδιών και γυναικών. Τους χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών για να ικανοποιηθούν οι αδηφάγοι τραπεζίτες και τα funds.

Πάνω σε αυτό το έδαφος γεννιούνται και αναπαράγονται οι αποκρουστικές ιδέες, αξίες και συμπεριφορές που υποτιμούν την προσωπικότητα και απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή, που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα και το παιδί ως "ιδιοκτησία".

Στην αρένα της εκμεταλλευτικής κοινωνίας το γυναικείο σώμα και η σεξουαλικότητα μετατρέπεται σε εμπόρευμα προς αγοραπωλησία, νομιμοποιώντας την εκπόρνευση των νέων γυναικών με νέες μορφές! Σε αυτόν τον βούρκο "ξεφυτρώνουν" οι δράστες - τέρατα, θεριεύει η ενδοοικογενειακή βία, τα κυκλώματα trafficking και μαστροπείας με θύματα κυρίως γυναίκες και παιδιά, "ξεπηδούν" νέες μορφές βίας, όπως η λεγόμενη εκδικητική πορνογραφία και η διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση και καταδίωξη. Φωτίζουμε τη ρίζα τους που βρίσκεται στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Αυτή γεννά και τρέφει την γυναικεία ανισοτιμία και τη βία που αντιμετωπίζουμε οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής μας.

Δεν συμβιβαζόμαστε η προστασία των κακοποιημένων γυναικών και παιδιών να βρίσκεται στα χέρια επιχειρηματιών, ΜΚΟ, εκκλησιαστικών δομών και διαφόρων "φιλάνθρωπων". Δεν ανεχόμαστε να πουλάνε στα τηλε-παράθυρα τον ανθρώπινο πόνο και να κρύβουν τις πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές αιτίες πίσω από τα φρικιαστικά εγκλήματα».

«Ασπίδα προστασίας για εμάς και τα παιδιά μας είναι η συλλογική, οργανωμένη πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας στην εργασία, στην προστασία της μητρότητας και των παιδιών, στον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο. Είναι η πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, υλοποιώντας την πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ που τσακίζει τη ζωή μας και αναπαράγει τη βία σε κάθε πλευρά της καθημερινότητάς μας. Στον δρόμο του συλλογικού αγώνα βρίσκουμε το κουράγιο, τη δύναμη, την αντοχή να αλλάξουμε τη ζωή μας μαχόμενες», υπογραμμίζει η ΟΓΕ.

Εκδηλώσεις Συλλόγων και Ομάδων

-- Η Ομάδα Γυναικών Μελισσίων - Πεντέλης οργανώνει συζήτηση την Κυριακή 4 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων (17ης Νοέμβρη 10, πλατεία Αγίου Γεωργίου).

-- Η Ομάδα Λοκρών καλεί σε εκδήλωση σήμερα, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου (κτίριο κοινότητας, πλατεία Τραγάνας).

-- Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Σερρών (μέλος της ΟΓΕ) και ο Φοιτητικός Σύλλογος Σχολής Μηχανικών (ΣΜΗ) του ΔΙΠΑΕ Σερρών οργανώνουν εκδήλωση, αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο τοπογραφίας στο ΔΙΠΑΕ.

-- Εκδήλωση με θέμα «Η πολύμορφη βία κατά των γυναικών στους χώρους εργασίας» διοργανώνουν την Τετάρτη 30/11, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, τα Σωματεία Επισιτισμού - Τουρισμού, Λογιστών, Εμποροϋπαλλήλων και οι Σύλλογοι Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) δήμου Θεσσαλονίκης, Πανδημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών (Α' Διαμέρισμα), ο Σύλλογος Γυναικών Τούμπας (Δ' Διαμέρισμα), ο Σύλλογος Γυναικών Ε' Διαμερίσματος και η Ομάδα Γυναικών Ανω Πόλης (Γ' Διαμέρισμα).

-- Η Ομάδα Γυναικών ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ «Ειρήνη Γκίνη» καλεί σε εκδήλωση αύριο Παρασκευή 25 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα τυπογραφείου στο ισόγειο της ΝΟΠΕ στο ΑΠΘ. Θα μιλήσει η Γεωργία Τριανταφύλλου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Στο εκμεταλλευτικό σύστημα η βία είναι πια σχεδόν θεσμοθετημένη

Τη σφραγίδα που αφήνει το εκμεταλλευτικό σύστημα στα δικαιώματα και τη ζωή των γυναικών ανέδειξε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα την 25η Νοέμβρη, Διεθνή Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Παίρνοντας τον λόγο, η Λ. Κανέλλη εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ «σε όλες τις γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί μέσα στην οικογένεια, μέσα σε μια συντροφική σχέση, σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε έναν χώρο σπουδών, σε έναν χώρο άθλησης, σε έναν χώρο διασκέδασης», διαπιστώνοντας ότι οι γυναίκες αυτές είναι πολλές και τα σχετικά περιστατικά καταγράφονται αυξημένα.

«Αν δεν ανοίξουμε τη βεντάλια, καθώς η βία έχει πολλαπλές μορφές, δεν θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε ότι τα πράγματα χειροτερεύουν στον 21ο αιώνα», σχολίασε. «Σε ένα εκμεταλλευτικό σύστημα, η βία είναι πια σχεδόν θεσμοθετημένη», είπε και απαρίθμησε μια σειρά από εκφάνσεις της βίας αυτής: Από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την προσφυγιά, μέχρι τη φτώχεια και το άδειο καλάθι, από την έλλειψη παιδικής προστασίας και την απουσία στήριξης των νέων ζευγαριών μέχρι τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι πιο αδύναμοι. Στο έδαφος αυτό, είναι «περίπου απίθανο», όπως διαπίστωσε, να περιμένει κανείς πως θα βελτιωθεί η θέση της γυναίκας. «Πισωγυρίζουμε», επισήμανε και ξεχώρισε ως μια από τις πιο χτυπητές εκφράσεις του πισωγυρίσματος αυτού την εμπορική εκμετάλλευση του γυναικείου και του παιδικού σώματος στο διαδίκτυο και τα κυκλώματα που δρουν και μέσω αυτού.

Αναφερόμενη στα περιστατικά βίας και κακοποίησης, υπογράμμισε ότι σήμερα χρειάζεται να παρθούν πολύ σοβαρά μέτρα για την πρόληψη και την ολόπλευρη στήριξη των γυναικών. Εθεσε στο επίκεντρο την ανάγκη για «δομές κρατικές, απλωμένες σε όλη τη χώρα», στελεχωμένες με το απαραίτητο προσωπικό, «από φύλακες στην πόρτα μέχρι τον κατάλληλο επιστήμονα για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα των κακοποιημένων γυναικών, να εξαλείψει τον φόβο τους, να μαλακώσει το τραύμα τους, να τους ανοίξει προοπτικές». Οσο για την πιλοτική εφαρμογή του «panic button», που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, επισήμανε ότι το συγκεκριμένο μέτρο περιορίζεται μόνο στα δύο αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που το πρόβλημα απλώνεται σε όλη τη χώρα, «από το μικρότερο χωριό μέχρι τη μεγαλύτερη πόλη». Στην κατεύθυνση αυτή, ζήτησε τη διεύρυνσή του «με τέτοιον τρόπο ώστε να μην αφορά τις λιγότερες» αλλά όλες τις γυναίκες που το χρειάζονται.

Στηλιτεύοντας τα αντιδραστικά στερεότυπα και αντιλήψεις που αντιμετωπίζουν την επιβολή και τη βία ως στοιχεία που πρέπει να διακρίνουν τον άντρα, ανέδειξε πως αυτός ο τρόπος σκέψης και στάσης δεν είναι μονόδρομος. Αντέταξε τις αξίες της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, που δημιουργούνται μέσα στον αγώνα, τα αντισώματα απέναντι στην εκμετάλλευση που καλλιεργούνται μέσα στην πάλη. «Αμα αποκτήσει κάποιος αντισώματα απέναντι στην εκμετάλλευση τότε νομίζω ότι θα πλησιάσει πολύ τις θέσεις του ΚΚΕ», κατέληξε.

«ΚΙΒΩΤΟΣ» ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ
Συνεχίζονται οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τα όσα ανατριχιαστικά συνέβαιναν μέσα στις δομές της «Κιβωτού» του τρόμου. Πρώην εργαζόμενος στη δομή κατέθεσε την Τρίτη στην Εισαγγελία Ανηλίκων σχετικά με τις καταγγελίες για κακοποιήσεις φιλοξενούμενων παιδιών. Οι εισαγγελείς Ανηλίκων ερευνούν την ενδεχόμενη διάπραξη των αδικημάτων της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια, που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, και του πλημμελήματος της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων, ενώ ξεκίνησε έρευνα και για τα οικονομικά της επίμαχης ΜΚΟ.

Τη δημοσιότητα βλέπουν καταγγελίες όπως αυτή πρώην τροφίμου, 20 ετών σήμερα, η οποία αναφέρει ότι όταν ήταν 17 ετών και φιλοξενούνταν σε μία από τις δομές της «Κιβωτού» έμεινε έγκυος και αποφάσισε να κάνει άμβλωση. «Μου έλεγαν πως αν ρίξω το παιδί, μόλις γίνω 18 θα με διώξουν. Και αυτό έκαναν... Το πάλεψα μόνη μου», αποκαλύπτει.

Παράλληλα, καταγγελίες για σωματική και λεκτική κακοποίηση τροφίμων των δομών έρχονται και από εργαζόμενους. Μάλιστα, πρώην εργαζόμενη στη δομή της Ηπείρου το 2015, πριν καταφύγει στις αστυνομικές αρχές και τον δήμο Ιωαννίνων, επιχείρησε να έρθει σε επικοινωνία με τον πατέρα Αντώνιο, χωρίς εκείνος να ανταποκριθεί. Τότε η γυναίκα προφασίστηκε ότι είναι δωρήτρια και έτσι κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία μαζί του. Οταν του μετέφερε όσα φριχτά βίωσε στη δομή της Πωγωνιανής, εκείνος την κατηγόρησε ότι ψεύδεται. Η αστυνομία είχε κάνει έρευνα μετά την καταγγελία, πήραν καταθέσεις τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τα παιδιά, όταν όμως η υπόθεση έφτασε στην Εισαγγελία «πάγωσε».

Γεννά λοιπόν ερωτήματα το γεγονός πως παρότι υπήρχαν αυτές οι καταγγελίες από το 2015 και υπήρξαν και νέες τα επόμενα χρόνια, η «Κιβωτός» συνέχισε να λαμβάνει χρηματοδοτήσεις από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, καθώς και μια σειρά από δωρεές, ενώ η υπερπροβολή από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συνεχιζόταν κανονικά, και μάλιστα η δομή και τα στελέχη της χαρακτηρίζονταν πρότυπα για την κοινωνία...

Προθεσμία για να απολογηθεί ο 27χρονος

Προθεσμία για να απολογηθεί αύριο έλαβε από τον ανακριτή ο 27χρονος που φέρεται ως μέλος οργάνωσης η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις στα γραφεία της «Real», σε τρεις τράπεζες, στα γραφεία της ΝΔ στην Πεύκη και σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών τού άσκησε δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, έκρηξη κατ' εξακολούθηση και από κοινού από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο, εμπρησμό από πρόθεση με κίνδυνο για πρόσωπα και πράγματα κατ' εξακολούθηση και από κοινού, και σε βαθμό πλημμελήματος και κακουργήματος κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας μεγάλης αξίας, παράνομη κατοχή όπλων και άρνηση υποβολής σε δακτυλοσκόπηση.

Εξάλλου, χτες αρκετοί ήταν οι συγκεντρωμένοι από το πρωί μέχρι το βράδυ στα δικαστήρια της Ευελπίδων για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους 78 συλληφθέντες από το προχτεσινό όργιο καταστολής, κατά τη διάρκεια δύο επιχειρήσεων της αστυνομίας στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από τους κρατούμενους ήταν χτυπημένοι, ενώ σε άγρια καταστολή επιδίδονταν το απόγευμα οι αστυνομικές δυνάμεις, με χρήση χημικών. Μαζί με τους συλληφθέντες ήταν και ένας δικηγόρος, που χτυπήθηκε στο κεφάλι και μεταφέρθηκε από ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στις 25 Νοέμβρη, η ΚΝΕ ξεδιπλώνει πολύμορφη δραστηριότητα με περιοδείες, συσκέψεις και εκδηλώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, σε πανεπιστήμια, σχολεία, χώρους δουλειάς, στέκια νεολαίας και γειτονιές.

  • Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες μέρες η ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ προγραμματίζει εκδηλώσεις:

-- Στη Φυσικομαθηματική Σχολή, αύριο Παρασκευή, στη 1 μ.μ. στο Αμφιθέατρο 21 του τμήματος Μαθηματικών. Θα μιλήσει η Μαρία Θεοφίλη, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την ισοτιμία των γυναικών.

-- Στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Κυριακή 27 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., ισόγειο Α' ΦΕΠΑ. Θα μιλήσει η Βικτωρία Κούτση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια.

-- Στις Σχολές Υγείας, την Τρίτη 29 Νοέμβρη, στις 3 μ.μ., στο αμφιθέατρο Παθ. Αν. της Ιατρικής Σχολής. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Επίσης, οι ΤΟ Ιωαννίνων της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στην κεντρική αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ