ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Διπλή βομβιστική επίθεση σε στάσεις λεωφορείων στην Ιερουσαλήμ

Copyright 2022 The Associated

Διπλή βομβιστική επίθεση σε στάσεις λεωφορείων στη δυτική Ιερουσαλήμ σημειώθηκε νωρίς χτες το πρωί, προκαλώντας τον θάνατο ενός 16χρονου σπουδαστή εβραϊκής ιερατικής σχολής και τον τραυματισμό άλλων 22, εκ των οποίων τουλάχιστον έξι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε μια περίοδο που ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εντείνει τις δολοφονικές επιδρομές στη Δυτική Οχθη, οι παραπάνω βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αμάχων αναμένεται ότι θα αξιοποιηθούν για παραπέρα κλιμάκωση της αιματηρής καταστολής εναντίον των Παλαιστινίων.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στο Γκιβάτ Σαούλ λίγο μετά τις 7 π.μ., προκαλώντας τον θάνατο του 16χρονου Αρί Στσουπάκ και τον τραυματισμό άλλων 17 ανθρώπων. Στις 7.30 π.μ. σημειώθηκε δεύτερη επίθεση σε στάση λεωφορείου στο Ραμότ, προκαλώντας τον τραυματισμό 5 ανθρώπων.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ισραήλ, Ελι Λεβί, δήλωσε ότι «δεν έχει σημειωθεί μια τέτοια συντονισμένη επίθεση στην Ιερουσαλήμ εδώ και χρόνια». Ο ραδιοφωνικός σταθμός του στρατού μετέδωσε ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν κρυμμένοι σε τσάντες και τουλάχιστον ένας από αυτούς περιείχε καρφιά για να προκαλέσει περισσότερα θύματα.

Πληροφορίες που δημοσιοποίησαν οι ισραηλινές αρχές αναφέρουν ότι και οι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως. Ισραηλινά ΜΜΕ, όπως η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «yvet.co.il» μετέδιδαν εκτιμήσεις ότι οι δράστες των επιθέσεων ήταν μέλη κατά πάσα πιθανότητα μιας μικρής ομάδας ατόμων που δεν είχε άμεσα σχέση με μεγάλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη της διπλής βομβιστικής επίθεσης. Η «Χαμάς» προέβλεψε ότι θα ακολουθήσει «περισσότερη βία», με τον εκπρόσωπό της, Αμπντελ Λατίφ αλ Κανούα, να δηλώνει πως οι επιθέσεις είναι «το τίμημα των εγκλημάτων και των επιθέσεων» του Ισραήλ «εναντίον του λαού μας». Η οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ» ανέφερε αντίστοιχα ότι πρόκειται για «φυσική απάντηση στην κατοχή, στην τρομοκρατία και τις εγκληματικές δραστηριότητες που γίνονται σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού».

Ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Γ. Λαπίντ, ενημέρωσε τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, αρχηγό του Λικούντ, Μπ. Νετανιάχου, για όλες τις εξελίξεις και τα ευρήματα των ερευνών για τις επιθέσεις.

Ο ακροδεξιός βουλευτής Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ του ενισχυμένου κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», το οποίο φιλοδοξεί να αναλάβει υπουργείο στη νέα κυβέρνηση που επιχειρεί να συγκροτήσει ο Νετανιάχου, απαίτησε την επανέναρξη «στοχευμένων δολοφονιών» κατά Παλαιστίνιων στελεχών αντιστασιακών οργανώσεων, καθώς και παρακράτηση των φόρων που συλλέγει το Ισραήλ για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής κατηγορώντας την για «υπόθαλψη τρομοκρατών».

Και άλλος νεκρός Παλαιστίνιος έφηβος

Ο κατοχικός ισραηλινός στρατός έχει πολλαπλασιάσει τις επιχειρήσεις του από την περασμένη χρονιά, έχοντας εξαπολύσει πάνω από 2.000 τρομοκρατικές εφόδους σε χωριά και πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, ειδικά στις πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς.

Οι επιδρομές έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 130 Παλαιστινίων, που θεωρείται ένας από τους πιο βαρείς απολογισμούς των τελευταίων 7 ετών.

Αργά χτες το βράδυ, στην πόλη Ναμπλούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, ένας ακόμα 16χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών, στη διάρκεια συγκρούσεων με ένοπλους Παλαιστίνιους, ενώ οι πρώτοι συνόδευαν Εβραίους έποικους που είχαν μεταβεί σε χώρο θρησκευτικής λατρείας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
«Μπλόκο» σε νέο δημοψήφισμα στη Σκοτία

Το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε χτες το αίτημα της τοπικής κυβέρνησης της Σκοτίας να προχωρήσει μονομερώς στη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς τη συναίνεση της κεντρικής βρετανικής κυβέρνησης.

«Ενα νόμιμο δημοψήφισμα θα είχε σημαντικές πολιτικές συνέπειες σε σχέση με την Ενωση και το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε ο λόρδος Ριντ ανακοινώνοντας την απόφαση του δικαστηρίου.

Η «πρώτη υπουργός» της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, ανέφερε μεν ότι αποδέχεται την απόφαση, προσθέτοντας ωστόσο με ανάρτησή της: «Ενας νόμος που δεν επιτρέπει στη Σκοτία να επιλέξει το μέλλον της χωρίς τη συγκατάθεση του Γουέστμινστερ, εκθέτει ως μύθο κάθε έννοια του Ηνωμένου Βασιλείου ως εθελοντικής συνεργασίας και ενισχύει τα επιχειρήματα για ανεξαρτησία».

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι επόμενες εκλογές στη Σκοτία για το βρετανικό Κοινοβούλιο και την τοπική κυβέρνηση θα είναι ουσιαστικά ένα de facto «δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία της, τονίζοντας πως το κόμμα της (SNP) θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2024 «πλειοψηφική υποστήριξη» στη Σκοτία για την ανεξαρτησία.

Τόσο ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρ. Σούνακ, όσο και ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, τάχθηκαν ξανά χτες ενάντια στο αίτημα για νέο δημοψήφισμα στη Σκοτία.

Το 2014 είχε διεξαχθεί δημοψήφισμα στη Σκοτία με ερώτημα απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ψηφοφόροι απέρριψαν την προοπτική της ανεξαρτησίας κατά 55% έναντι 45%, ωστόσο οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας ζητούν νέο δημοψήφισμα «πατώντας» στην απόφαση για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (στη Σκοτία είχε επικρατήσει η ψήφος υπέρ της παραμονής στην ΕΕ).

ΗΠΑ
Κόντρες ενόψει της νέας σύνθεσης του Κογκρέσου

Εντείνονται οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, ενόψει της νέας σύνθεσης της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία πλειοψηφούν οριακά οι Ρεπουμπλικάνοι μετά το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών της 8ης Νοέμβρη.

Χτες, ο Κέβιν Μακάρθι, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τη θέση του προέδρου του Σώματος τον Γενάρη, κάλεσε τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλ. Μαγιόρκας, να παραιτηθεί, κατηγορώντας τον για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και προειδοποιώντας ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο παραπομπής του σε δίκη όταν οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν την πλειοψηφία.

Ο Μακάρθι πρόσθεσε ότι οι συνάδελφοί του θα πραγματοποιήσουν ακροάσεις για την κατάσταση στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, επιχειρώντας κλιμάκωση των πιέσεων στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ασκούν κριτική για τον αριθμό - ρεκόρ των μεταναστών που έχουν συλληφθεί να διασχίζουν τα σύνορα των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι πιο χαλαρές πολιτικές της κυβέρνησης έχουν ενθαρρύνει την αύξηση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών.

«Στην περίπτωση που ο υπουργός Μαγιόρκας δεν παραιτηθεί οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα διεξαγάγουν έρευνα για την κάθε εντολή του, την κάθε ενέργειά του και την κάθε αποτυχία του, προκειμένου να καθοριστεί ο χρόνος έναρξης μιας έρευνας για τη δικαστική παραπομπή του», ανέφερε ο Μακάρθι, για να εισπράξει στη συνέχεια την απόρριψη της απαίτησής του από την εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάρσα Εσπινόζα, η οποία έκανε λόγο για «εξαιρετική δουλειά».

Την προηγούμενη βδομάδα, ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο προειδοποίησαν ότι θα διενεργήσουν έρευνες σε βάρος του Προέδρου Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ σε σχέση με επιχειρηματικές δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο για τον Τραμπ

Αυτά ενώ το περασμένο 48ωρο το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα του πρώην Προέδρου Ντ. Τραμπ για μη δημοσιοποίηση των φορολογικών του δηλώσεων, ανάβοντας «πράσινο φως» στην εφορία να γνωστοποιήσει φορολογικά δεδομένα σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι το αίτημα της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξυπηρετούσε έναν νόμιμο νομοθετικό σκοπό για την εξέταση των φορολογικών νόμων όπως ισχύουν για έναν εν ενεργεία Πρόεδρο, απορρίπτοντας ως αβάσιμο το επιχείρημα του τέως Προέδρου ότι επιδιώχτηκαν προσχηματικά πολιτικές διώξεις σε βάρος του.

  • Στο μεταξύ, νέο μακελειό σημειώθηκε χτες στις ΗΠΑ, στο Τζέζαπικ της Βιρτζίνια. Ενας ένοπλος άνδρας, που φέρεται πως ήταν διευθυντής σε κατάστημα της μεγάλης αλυσίδας λιανικής «Γουόλμαρτ», άρχισε να πυροβολεί για άγνωστους λόγους κατά υπαλλήλων και πελατών προκαλώντας τον θάνατο 6 ατόμων. Στη συνέχεια, όπως αναφέρθηκε, ο δράστης έχασε και αυτός τη ζωή του από πυροβολισμό. Είναι το δεύτερο περιστατικό μαζικών πυροβολισμών μετά από την ένοπλη επίθεση σε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης στο Κολοράντο το περασμένο Σάββατο, με αποτέλεσμα τον θάνατο 5 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 17.
Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

Πάνω από 50 άτομα τραυματίστηκαν και ένας 47χρονος υπέκυψε στα τραύματά του, μετά τον σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στη βορειοδυτική Τουρκία, λίγο μετά τις 4 π.μ. (τοπική ώρα).

Η δόνηση σημειώθηκε με επίκεντρο την Γκολιάκα, περιοχή της Ντουτζέ, περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης και είχε εστιακό βάθος μόλις 2 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν διάφορα κτίρια, ανάμεσα στα οποία και το δικαστήριο της Ντουτζέ.

Τραυματίες υπάρχουν επίσης στη Ζονγκουλντάκ, στην Προύσα και την Κωνσταντινούπολη. Υπολογίζεται ότι σημειώθηκαν τουλάχιστον 70 μετασεισμοί.

  • Στην Ινδονησία, συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια που άφησε ο ισχυρός σεισμός της περασμένης Δευτέρας, στη δυτική Ιάβα. Χτες τα θύματα είχαν ανέλθει σε 271, ενώ δεκάδες ακόμα άνθρωποι αγνοούνταν. Οι μετασεισμοί και οι ισχυρές βροχοπτώσεις συνέχιζαν να δυσκολεύουν το έργο των διασωστών που αναζητούν επιζώντες σε περίπου δέκα χωριά, όπου έχουν καταστραφεί περισσότερα από 20.000 σπίτια...
ΝΟΤΙΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΚ
Καταγγέλλει την αποφυλάκιση του δολοφόνου του Κρις Χάνι

Την έντονη αντίδραση του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (SACP) προκαλεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας στις 21 Νοέμβρη με την οποία αποφυλακίζεται πρόωρα ο Janusz Jakub Walu, ο οποίος σκότωσε στις 10/4/1993 τον Γενικό Γραμματέα του SACP, Κρις Χάνι.

Σε ανακοίνωση του SACP και του ΓΓ της ΚΕ, Σόλι Μαπάιλα, εκφράζεται η υποστήριξη στους οικείους του δολοφονηθέντος, τονίζοντας ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν απογοητευτική καθώς έριξε αλάτι στις πληγές της εργατικής τάξης.

«Ο Χάνι δολοφονήθηκε επειδή ήταν κομμουνιστής και επειδή ηγήθηκε της πάλης για τη δημοκρατία στη χώρα μας (...) Η οικογένεια Χάνι έχασε για πάντα τον σύζυγο, τον πατέρα, τον θείο», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του SACP.

  • Διαδηλώσεις σημειώθηκαν προχτές σε πόλεις της Νότιας Αφρικής από δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα που διεκδικούν τουλάχιστον 10% αύξηση στους μισθούς, καθώς βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και καιρό οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε συνδικάτα εργαζομένων και την κυβέρνηση.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ