ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Αγώνες, μάχες, ηρωικές στιγμές του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος στη Δυτική Αθήνα»

Ο Δ. Κουτσούμπας στην έκθεση αρχειακού υλικού
Ο Δ. Κουτσούμπας στην έκθεση αρχειακού υλικού
Με μια μεγάλη εκδήλωση χτες στο Αιγάλεω, στο κλειστό γυμναστήριο «Σ. Βενέτης», κορυφώθηκε η πολύμηνη προσπάθεια της ΠΟ Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ που οδήγησε στην έκδοση του Λευκώματος με τίτλο «Αγώνες, μάχες, ηρωικές στιγμές του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος στη Δυτική Αθήνα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς και οι κομμουνιστές δήμαρχοι Χαϊδαρίου και Πετρούπολης, Μιχάλης Σελέκος και Βαγγέλης Σίμος αντίστοιχα.

Πρόκειται για άλλη μία πρωτοβουλία ενταγμένη στον 5χρονο πολύμορφο εορτασμό των 100χρονων του ΚΚΕ. Το περιεχόμενο του λευκώματος παρακολουθεί όλη την πορεία ζωής και δράσης του Κόμματος στις εργατικές - λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας. Η έκδοσή του στηρίχθηκε στην ακούραστη δουλειά δεκάδων μελών του ΚΚΕ, σε ερευνητική προσπάθεια, αλλά και στην προσφορά στοιχείων και ντοκουμέντων από παλαίμαχους αγωνιστές και απογόνους τους. Οι 145 σελίδες του είναι γεμάτες από γνωστές και άγνωστες στιγμές της δράσης του Κόμματος, που ξεδιπλώνονται μέσα από πλήθος φωτογραφιών, προκηρύξεων, αποσπασμάτων από τον «Ριζοσπάστη» και πλήθος άλλων πηγών.

Στη χτεσινή εκδήλωση ξεχώρισε η έκθεση πρωτότυπου αρχειακού υλικού και ντοκουμέντων, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά δημόσια. Αλληλογραφία εξόριστων κομμουνιστών, φωτογραφίες από τη δράση του ΕΛΑΣ της Αθήνας, όπως κατά την οπισθοχώρησή του το Δεκέμβρη του '44 στα Δερβενοχώρια και στη Χασιά, καθώς και διαταγές του ΕΛΑΣ, ήταν μερικά από τα εκθέματα που προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον των συγκεντρωμένων.

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι φιλοδοξία της Οργάνωσης είναι το λεύκωμα να φτάσει πλατιά σε εργατικούς, λαϊκούς ανθρώπους που ενδιαφέρονται να μάθουν τι λέει το ΚΚΕ, αλλά και την ιστορία της περιοχής της Δυτικής Αθήνας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αυτή η έκδοση δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή της προσπάθειας, καθώς πρέπει να συνεχιστεί η ιστορική ανάδειξη των ηρωικών στιγμών και ολόκληρων περιόδων που έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από το μουσικό συγκρότημα των ΤΟ Περιστερίου και Ν/Δ Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με αντάρτικα και εργατικά - λαϊκά τραγούδια, η οποία ολοκληρώθηκε με τη «Διεθνή» και τις υψωμένες γροθιές των συγκεντρωμένων.

  • Στο αυριανό φύλλο του «Ριζοσπάστη» θα δημοσιευτεί εκτενές ρεπορτάζ από τη χτεσινή εκδήλωση στο Αιγάλεω.
Επαγρύπνηση και πάλη ενάντια στην εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Επιτυχημένη εκδήλωση της Γραμματείας Λάρισας της ΕΕΔΥΕ

«Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, οι αποφάσεις και οι συνέπειες για τους λαούς της περιοχής, η εμπλοκή της χώρας μας. Αιγαίο, ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό»: Αυτός ήταν ο τίτλος της επιτυχημένης εκδήλωσης που οργάνωσε η Γραμματεία Λάρισας της ΕΕΔΥΕ, την Τρίτη 22/11, με τη συμμετοχή πλήθους Λαρισαίων.

Την εκδήλωση άνοιξε η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Γραμματείας, επισημαίνοντας την ανάγκη ο ελληνικός λαός να επαγρυπνεί και ν' αγωνίζεται κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, υπογράμμισε ότι «η τεράστια συγκέντρωση και μετακίνηση ετοιμοπόλεμων στρατιωτικών δυνάμεων προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, η λειτουργία της λεγόμενης "Πυραυλικής Ασπίδας" σε Ρουμανία και Πολωνία, η παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, στη Βαλτική, στο Βόρειο Ατλαντικό, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, αλλά και σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Δυτικά Βαλκάνια, στον Καύκασο, στη Βόρεια Αφρική, αποτελούν μια διάταξη στρατιωτικών δυνάμεων, απολύτως έτοιμων για ανάληψη πολεμικών επιχειρήσεων».

«Σ' αυτό το φόντο», πρόσθεσε, «η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αναβαθμίσει τη "γεωστρατηγική αξία" της χώρας, παρέχοντας τη Σούδα και άλλες στρατιωτικές βάσεις και υποδομές για την υλοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Επιπλέον, η επιχείρηση της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στο Αιγαίο, που η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τάχα για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, στην πραγματικότητα ήρθε να "τοποθετήσει" τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ απέναντι στα ρωσικά πολεμικά που κινούνται από Μαύρη Θάλασσα μέχρι Ανατολική Μεσόγειο, στον πλου τους προς Συρία».

Ο ομιλητής επισήμανε ότι αυτά συμβαίνουν στο Αιγαίο, τη στιγμή μάλιστα που αμφισβητούνται μια σειρά από κυριαρχικά δικαιώματα όπως η ΑΟΖ, ο εναέριος χώρος κ.ο.κ. Αναφερόμενος, επίσης, στο Κυπριακό, το χαρακτήρισε «μοχλό προώθησης» διαφόρων γεωπολιτικών και επιχειρηματικών σχεδιασμών, που τίποτε καλό δεν προμηνύουν για το λαό του μαρτυρικού νησιού.

Τέλος, ο Ν. Παπαναστάσης αναφέρθηκε στη δράση της ΕΕΔΥΕ, που δυναμικά αποκαλύπτει τις επικίνδυνες για τους λαούς αποφάσεις, με την υπογραφή και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εφαρμόζει την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Οπως είπε, η ΕΕΔΥΕ έχει ανοικτή και διαρκή πρόσκληση στους εργαζόμενους και τη νεολαία, για επαγρύπνηση, συσπείρωση και πάλη ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά πολεμικά σχέδια και για την έξοδο της χώρας από τη ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 6.30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», η ΚΟ ΟΤΕ της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών Αττικής διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «"Ριζοσπάστης": Μέσα από φωτιά και σίδερο για τα δίκια της εργατικής τάξης». Θα μιλήσει ο Τάσος Γαλανόπουλος, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟΒ Αγρινίου οργανώνει περιοδεία στη συνοικία Αγ. Γεωργίου, με επικεφαλής τον Γιώργο Καραΐσκο, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., η ΚΟΒ Αμφιλοχίας οργανώνει περιοδεία στα εμπορικά καταστήματα της πόλης, με επικεφαλής την Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αιτ/νίας του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή

-- Εκδήλωση των ΚΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και των Περιφερειακών Οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ της ΚΝΕ, με θέμα: «Με το ΚΚΕ μπροστά βγαίνουμε στην αντεπίθεση για τις σύγχρονες ανάγκες μας», στο ΠΑΠΕΙ, στις 12 μ., στο πορτοκαλί αμφιθέατρο, με ομιλήτρια την Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

-- Στις 12 μ., η ΚΟΒ Υγείας Αγρινίου οργανώνει περιοδεία στο Νοσοκομείο, με επικεφαλής τον Βασίλη Θεοδωρόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., η ΚΟΒ ΕΒΕ Αγρινίου οργανώνει περιοδεία στα εμπορικά καταστήματα της πόλης, με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Λαμπροκωστοπούλου, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αιτ/νίας του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 26/11

-- Στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ, στο «Κύμα 2» στον Αγιο Κωνσταντίνο, θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα του Κυριάκου Μαυρίκη.

-- Στις 6.30 μ.μ. στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, στην Αθήνα (Τροίας 36, Βικτώρια), θα γίνει εκδήλωση παρουσίασης της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ, με ομιλητή τον Χρήστο Μπάθα, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 6.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Σεπολίων (Λαμπόβου 4), θα γίνει εκδήλωση παρουσίασης της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ, με ομιλήτρια την Βίκυ Κιτάνη, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Αττικής.

Συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Αλιβέρι

Αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στο Αλιβέρι, θα πραγματοποιηθεί πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Γοργοπόταμο στις 3 Δεκέμβρη

Το Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2016, στις 11.30 π.μ., στο Γοργοπόταμο, θα τιμήσουν τη φετινή επέτειο η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Καλούνται τα Παραρτήματα της Αττικής, αλλά και όλης της χώρας να οργανώσουν, με πούλμαν και άλλα μέσα, τη μετακίνηση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, των φίλων και απογόνων, για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Για τους 118 εκτελεσμένους αντιστασιακούς ΕΑΜίτες - κομμουνιστές

Οι Οργανώσεις Λακωνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και συγγενείς των θυμάτων διοργανώνουν το Σάββατο 26 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στον τόπο της θυσίας στο Μονοδένδρι Λακωνίας, εκδήλωση τιμής για τους 118 πατριώτες, αντιστασιακούς ΕΑΜίτες - κομμουνιστές, που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 26-11-1943.

Στη συνέχεια, στην Κοκκινόλουτσα θα τιμήσουν τους 45 ήρωες που επίσης εκτελέστηκαν την ίδια περίοδο από τους κατακτητές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ