Το μη χείρον βέλτιστο για τον χτεσινό Ολυμπιακό που κόντρα στη Λίβερπουλ στο ΟΑΚΑ για τον Β` γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ αναδείχτηκε ισόπαλος 2-2. Με αυτή την ισοπαλία οι ελπίδες των πρωταθλητών για πρόκριση ενόψει και της ρεβάνς στο «Ανφιλντ Ρόου» έχουν ψαλιδιστεί, όμως θεωρητικά ακόμα οι «ερυθρόλευκοι» παραμένουν στο παιχνίδι. Ετσι όμως όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμα χειρότερα, αφού η Λίβερπουλ κατάφερε να προηγηθεί δυο φορές. Ομως χάρη στον Αλέκο Αλεξανδρή που πέτυχε και τα δυο γκολ, ο Ολυμπιακός κατάφερε έστω και την ύστατη ώρα να αποφύγει την ήττα. Σε γενικές γραμμές η απόδοση της ελληνικής ομάδας κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδο, ενώ για άλλη μια φορά δεν έλειψαν και τα παιδαριώδη (όπως τα χαρακτήρισε και ο Αλεξανδρής) λάθη ιδιαίτερα στην άμυνα. Ελειψε το πάθος για τη νίκη απέναντι σε μια ομάδα που κυριολεκτικά στήριζε πολλά στο βαρύ όνομά της. Αντίθετα, αγωνιστικά φάνηκε από την αρχή του αγώνα ότι ο στόχος του Ζεράρ Ουγιέ και των παικτών του ήταν η ισοπαλία. Η μέτρια απόδοση των Πειραιωτών οδήγησε σε έντονες αποδοκιμασίες από πλευράς κόσμου προς το πρόσωπο του προπονητή Γιάννη Ματζουράκη και ίσως τις επόμενες μέρες να υπάρξουν εξελίξεις. Οι Αγγλοι προηγήθηκαν με σουτ του Μπάρμπι στο 38ο λεπτό εκμεταλλευόμενοι κυρίως την απροθυμία του Ολυμπιακού να περάσει μπροστά. Μετά από ένα μέτριο ημίχρονο, όπου το παιχνίδι γινόταν κυρίως στο χώρο του κέντρου, η επανάληψη έφερε τους γηπεδούχους να ανακτούν μια πρωτοβουλία κινήσεων. Αυτή καρποφόρησε στο 62` όταν ο Αλεξανδρής εκμεταλλευόμενος άριστη σέντρα του Τζόρτζεβιτς με καταπληκτικό πλάγιο «ψαλίδι» ισοφάρισε το σκορ. Η χαρά όμως της ελληνικής ομάδας δεν κράτησε πολύ, αφού δυο λεπτά αργότερα ο Τζέραρντ με κεφαλιά έδωσε ξανά το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους. Εκεί ο ρυθμός των πρωταθλητών Ελλάδας έπεσε με αποτέλεσμα η Λίβερπουλ να πάρει τα... ηνία του αγώνα. Η υπεροχή της όμως δεν καρποφόρησε αλλά αντίθετα είχε τρία δοκάρια με τους Μπάρμπι, Στόντον και Σμίτσερ. Ηταν τελικά αυτή που το δέχτηκε, με τον Αλεξανδρή να... χτυπάει ακόμα μια φορά. Ο Ολλανδός διαιτητής Τέμιντ έδειξε έδειξε κίτρινη κάρτα στους: Τραορέ, Μέρφι, Μπάμπελ,
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Ανατολάκης, Κόντης, Αμανατίδης, Μαυρογενίδης (58ο Γιαννακόπουλος), Πατσατζόγλου, Πουρσανίδης (46ο Λουτσιάνο), Τζόρτζεβιτς, Ζέτεμπεργκ (71ο Γεωργάτος), Αλεξανδρής, Τζιοβάνι
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Φέστερβελντ, Μπάμπελ, Χέσκι, Οουεν (60ό Σμίτσερ), Χίπια, Μέρφι (+90 Μακ Αλιστερ), Χάμαν, Τζέραρντ, Μπάρμπι, Κάραχερ, Τραορέ (46ο Στόουντον).
Sportidea |
Κορυφαία ήταν η απόδοση του Βασίλη Τσάρτα |
Ξεπερνώντας τις ελπίδες ακόμα και του πιο αισιόδοξου οπαδού της, η ΑΕΚ υπερσκέλισε τα προβλήματα και τον κακό εαυτό της. Μπήκε αποφασισμένη και όχι μόνο ήθελε, αλλά μπορούσε! Μόλις στο 5' μάλιστα με τον Λάκη, αποκτά την πρωτοπορία. Η «αεράμυνα» την προδίδει εις διπλούν (24', 42' Κίρστεν), αλλά παρ' όλα αυτά δεν το βάζει κάτω. Με το «καλημέρα» στην επανάληψη (46') ο Νάβας ισοφαρίζει, αλλά πριν... κοπάσουν οι πανηγυρισμοί (48') ο Κόβατς ξαναδίνει την πρωτοπορία στους γηπεδούχους. Και πάλι αγωνίζεται ως μεγάλη ομάδα. Δεν κλείνεται, δε χάνει την ψυχραιμία της. Στο 55' με πέναλτι του Τσάρτα ισοφαρίζει και στο 79' πάλι με τον Νάβας «παίρνει κεφάλι». Και ενώ οι περισσότεροι δίνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν και η μεγαλειώδης νίκη δείχνει κοντά, μια... ανάσα πριν τη λήξη τα μετόπισθεν ξανακάνουν το «θαύμα» τους. Ο Ραμέλοφ ισοφαρίζει και οι «κιτρινόμαυροι» σε ρυθμούς «DT» πηγαινοέρχονται από το ζενίθ στο ναδίρ.
Οι κυπελλούχοι Ελλάδας με προεξέχοντες τους Τσάρτα, Νικολαΐδη, Νάβας έπαιξαν ψυχωμένα, έξυπνα, πειθαρχημένα. Διέθεταν φαντασία, δυνάμεις, θέληση. Πρέσαραν συνεχώς, κάλυπταν χώρους και έβγαιναν σχεδόν υποδειγματικά στην αντεπίθεση. Ομως την προσπάθειά τους κατέστρεφε συνεχώς η άμυνα. Λάθη που δε δικαιολογούνται ούτε σε αλάνες, πόσο μάλλον από διεθνείς παίχτες... Από την άλλη οι Γερμανοί δεν περίμεναν τέτοια ΑΕΚ. Σαφώς κατώτεροι του αναμενομένου και των δυνατοτήτων τους, αιφνιδιάστηκαν και φάνηκαν ανήμποροι ν' αντιδράσουν. Το πέτυχαν χάρη στο μνημειώδες πείσμα τους, αλλά και τη... βοήθεια των «κιτρινόμαυρων» μετόπισθεν. Φυσικά η ελληνική ομάδα παραμένει «ζωντανή» στην υπόθεση πρόκριση. Μόνο που μ' άλλον... αέρα, επιλογές και προοπτικές θα υποδεχόταν τους Γερμανούς αν είχε κερδίσει, απ' ό,τι τώρα. Γιατί, μην ξεχνάμε, πως η Μπάγερν παραμένει μια σημαντική γερμανική ομάδα. Στη ρεβάνς λοιπόν δεν επιτρέπεται επανάληψη τέτοιων λαθών, γιατί ίσως αποβούν μοιραία.
Ο Γιάννης Παθιακάκης απέφυγε να σχολιάσει (προς το παρόν) την ευκολία με την οποία η ομάδα του δέχεται γκολ, ακόμα και στις καθυστερήσεις, αρκούμενος στο γενικό «Στο ποδόσφαιρο συμβαίνουν αυτά». Κατά τ' άλλα ανέφερε: «Τώρα χρειάζεται προσοχή διότι οι γερμανικές ομάδες έχουν την ικανότητα να παίρνουν αποτελέσματα όταν παίζουν εκτός έδρας. Πρέπει να έχουμε την τύχη με το μέρος μας στη ρεβάνς, αλλά και να επαναλάβουμε την προσπάθεια που κάναμε σήμερα. Αξίζουν συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ».
Ιδιαίτερα γαλαντόμος παρουσιάστηκε ο Μπέρτι Φογκτς: «Συγχαρητήρια στην ΑΕΚ. Οταν σημειώνεις τέσσερα γκολ εκτός έδρας σε ευρωπαϊκό αγώνα, πρέπει να φεύγεις νικητής από το γήπεδο. Η ΑΕΚ είναι πολύ ισχυρός αντίπαλος, αλλά και εμείς ήμασταν πολύ ευγενικοί οικοδεσπότες για την ελληνική ομάδα. Αν και είναι ακόμα μακριά τα Χριστούγεννα, εμείς κάναμε τα δώρα μας στην ΑΕΚ. Χαίρομαι ιδιαίτερα που οι παίκτες μου είχαν το ηθικό να φτάσουν στο 4-4, έστω και στο 90+. Παίξαμε το πρώτο ημίχρονο στο Λεβερκούζεν και στην Αθήνα θα παίξουμε το δεύτερο, ελπίζοντας να πάρουμε εμείς την πρόκριση».
ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ: Ματίσεκ, Κόβατς, Νοβότνι, Ζίφκοβιτς, Πόντε (46' Σνάιντερ), Ζε Ρομπέρτο Κίρστεν, Ρινκ (66' Μπρντάριτς) Οβίγκε, Νόιβιλ, Ραμέλοφ.
ΑΕΚ: Ατματζίδης, Ράμος, Κωστένογλου, Τσάρτας (90' Κωνσταντινίδης) Νικολαΐδης (85', Σαβέβσκι), Ζήκος, Κασάπης, Λάκης, Ρούις (79' Κοπιτσής), Καψής, Νάβας.
Μετά από αρκετή καθυστέρηση ανακοινώνεται σήμερα το νέο 11μελές Ελεγκτικό Συμβούλιο (ΕΣ) που αφορά τον επαγγελματικό αθλητισμό. Πρόεδρός του θα είναι ο Κυριάκος Σαχμανίδης, οικονομολόγος που στο παρελθόν διατέλεσε σ' αντίστοιχη θέση η οποία αφορούσε αμιγώς το μπάσκετ. Σε σύγκριση με το προηγούμενο σχήμα, σύμφωνα με πληροφορίες, 5 θα 'ναι τα νέα πρόσωπα.
Να επανέλθουμε στο θέμα της καθυστέρησης η οποία τροφοδότησε πολλά σχόλια και αμφισβητήσεις, αφού το ΕΣ είναι τ' όργανο που θα ξεκινήσει (και τυπικά) τη διαδικασία έκπτωσης του Βίκτωρα Μητρόπουλου. Οταν το θέμα ήταν έντονα στην επικαιρότητα και λίγο πριν την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε υποστηρίξει στο «Ρ» ότι «μόλις δημοσιευτεί ο νόμος στο ΦΕΚ ταυτόχρονα θα εκδοθεί και η απόφαση συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣ».
Κάποιο λάθος του Εθνικού Τυπογραφείου (παράλειψη κατά την αντιγραφή δύο γραμμών στο σχετικό άρθρο) επέβαλε την επαναδημοσίευση του νόμου. Και πάλι όμως υπήρξε καθυστέρηση στην έκδοση. Κάποιοι το απέδωσαν σε παρασκηνιακές κινήσεις και παλινδρομήσεις, άλλοι σε φόρτο εργασίας των αρμοδίων. Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε πως από το προηγούμενο σχήμα είχαν παραιτηθεί τρία στελέχη. Πανταζόπουλος (πρόεδρος), Δέδες, Ελευθεριάδης (μέλη). Επικαλέστηκαν φόρτο εργασίας και προσωπικούς λόγους, οι οποίοι μερικώς ή ολικώς χρησιμοποιούνται σχεδόν πάντα σ' ανάλογες περιπτώσεις. Ο,τι και να 'γινε πάντως, συγκροτείται σήμερα. Αυτό το σκέλος λοιπόν ολοκληρώνεται. Η ουσία όμως βρίσκεται αλλού.
Εχουν τα μέλη του ΕΣ τ' απαραίτητα εφόδια, θεωρητικά και πρακτικά, ώστε να επιτελέσουν το έργο τους; Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», πρόκειται για μια.... πονεμένη ιστορία. Στα λόγια οι αρμόδιοι εκφράζουν προθέσεις, αλλά πρακτικά τα περιθώρια είναι μικρά. Περιορισμένες βελτιωτικές κινήσεις, συγκριτικά με το παρελθόν, μπορούν να γίνουν. Ομως το σύστημα πάσχει εντονότατα σε θεσμικό πλαίσιο και ύπαρξη μηχανισμών οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε βάθος. Αρα, χρειάζεται πρωτίστως πολιτική βούληση, στη συνέχεια δόμηση αληθινά ικανών συνθηκών και στη συνέχεια εξαγγελίες...
Αβέβαιο είναι το μέλλον του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ύστερα από τη βαριά ήττα στην Ολλανδία από την Αϊντχόβεν με 3-0. Χωρίς να αποδώσει τα αναμενόμενα, η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, αλλά και με τις ελλείψεις των Κατσιαμπή και Τετράτζε, έδειξε σε πολλές περιπτώσεις ότι ήταν απλός θεατής του αγώνα. Από την άλλη, οι Ολλανδοί μπήκαν δυνατά στον αγώνα, κυνήγησαν το γρήγορο γκολ και αφού το πέτυχαν συνέχισαν στο... ρελαντί το παιχνίδι, καθαρίζοντας από το πρώτο ημίχρονο τον αγώνα και ίσως την υπόθεση-πρόκριση στη δ΄ φάση του θεσμού.
Ολα ξεκαθάρισαν από το πρώτο δεκαπεντάλεπτο του αγώνα, αφού ο Μπρούγκινγκ στο 5΄, με δυνατό σουτ από το ύψος της περιοχής, και ο Κέζμαν στο 15΄, με προβολή, έβαλαν τους γηπεδούχους μπροστά στο σκορ με 2-0, απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ, που δεν περίμενε το γρήγορο ξεκίνημα και όταν το συνειδητοποίησε ήταν ήδη αργά. Από το 30΄ και μετά το παιχνίδι ισορρόπησε, αλλά ο Κέζμαν, με ένα ιδανικό πλασέ στο 44΄, πέτυχε το 3-0, που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.
Στην επανάληψη, ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να βγει μπροστά και να κυνηγήσει ένα γκολ που θα έσωζε κάποιες από τις λίγες ελπίδες για τον επαναληπτικό της Τούμπας, σε 15 μέρες. Ομως, οι προσπάθειες τελείωναν πριν καν αρχίσουν καθώς δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι ο τερματοφύλακας των Ολλανδών ανησύχησε μόνο σε δύο φάσεις με τον Ναλιτζή και τον Καμπς σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.
ΑΪΝΤΧΟΒΕΝ: Βατερόις, Ντιρκς, Οϊγιερ (66΄ Φάμπερ), Νικιφόροφ, Χάιντσε, Ρόμενταλ, Φαν Μπόμελ, Φόγκελ (77΄ Λούσιους), Κόλκα (85΄ Φαντοέλεν), Κέζμαν, Μπρούγκινγκ
ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Μπορμπόκης (32΄ Καφφές), Βενετίδης, Αμπονσά, Κουλακιώτης, Μπράτιτς, Ουντέζε, Κωνσταντινίδης, Καμπς, Ναλιτζής (77΄ Βοσκαρίδης), Οκκάς (46΄ Γεωργιάδης).