ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σημαντικές διαβουλεύσεις του Μπόλτον στη Μόσχα

Δρομολογήθηκε νέα συνάντηση μεταξύ των Προέδρων Πούτιν - Τραμπ στις 11 Νοέμβρη στο Παρίσι

Από τη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπειών Ρωσίας και ΗΠΑ στη Μόσχα (αριστερά στο κέντρο ο Αμερικανός σύμβουλος Τζ. Μπόλτον)

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπειών Ρωσίας και ΗΠΑ στη Μόσχα (αριστερά στο κέντρο ο Αμερικανός σύμβουλος Τζ. Μπόλτον)
ΜΟΣΧΑ.--

Διαβουλεύσεις με επίκεντρο τη «βαριά» ατζέντα διμερών, διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων, στο φόντο της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Ρωσίας, ολοκλήρωσε χτες στη Μόσχα ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, δρομολογώντας τη δεύτερη (μετά τον περασμένο Ιούλη) συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν (εκτός απροόπτου) στις 11 Νοέμβρη στο Παρίσι μετά τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Μπόλτον ολοκλήρωσε τις επαφές με σημαντικούς Ρώσους αξιωματούχους συναντώντας χτες αργά το απόγευμα τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη σκιά της απόφασης των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF - από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα).

Μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας ο Πρόεδρος Πούτιν εξήρε την πρώτη συνάντηση που είχε στις 16 Ιούλη στο Ελσίνκι με τον Αμερικανό Πρόεδρο χαρακτηρίζοντάς την «χρήσιμη», «μερικώς σκληρή», αλλά «τελικά εποικοδομητική». Εξέφρασε την απορία του για την «τόσο αρνητική αντίδραση που προκάλεσε στις ΗΠΑ», προσθέτοντας στη συνέχεια πως είναι «εκπληκτικό να βλέπει κανείς πως οι ΗΠΑ κάνουν απολύτως απρόκλητα βήματα κατά της Ρωσίας που δεν μπορούμε να τα πούμε φιλικά». Παρατήρησε επίσης ότι παρά τις αμερικανικές κυρώσεις οι διμερείς εμπορικές σχέσεις αυξάνονται. «Ακούγεται παράξενο, αλλά πέρσι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 16% και φέτος κατά 8%», τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη πως οι αμοιβαίες επενδύσεις αυξήθηκαν και ότι οι ρωσικές επενδύσεις στην αμερικανική οικονομία είναι «διπλάσιες από αυτές των Αμερικανών στη Ρωσία».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Μπόλτον μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, διαπίστωσε πως σε ό,τι αφορά το Ιντλίμπ της Συρίας διατηρείται η ρωσο-τουρκική συμφωνία και εξέφρασε τη θέση της κυβέρνησης Τραμπ για την «ανάγκη να αποφευχθεί εκεί μία ανθρωπιστική τραγωδία». Αναφερόμενος στη συμφωνία INF για τα πυρηνικά, τη χαρακτήρισε «ξεπερασμένη, που παραβιαζόταν εδώ και χρόνια από αρκετές πλευρές, εκτός από τις ΗΠΑ». Επέμενε στις κατηγορίες πως η συμφωνία παραβιάστηκε από τη Ρωσία. Τόνισε πως «ό,τι και να γίνει» οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία και ας μην το έχουν κάνει ακόμη επισήμως, δίνοντας χώρο σε ευρύτερο παζάρι όχι μόνο με τη Ρωσία αλλά και με άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, ενδεχομένως και σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Βρετανία και η Γαλλία...

Μπροστά σε αυτές τις δηλώσεις και με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Τραμπ που στρέφουν τις πιέσεις των ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα και σε βάρος της Κίνας, αντέδρασε Κινέζος διπλωμάτης, που μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣ διεμήνυσε πως το Πεκίνο «δεν θα ανεχθεί εκβιασμούς». «Ας προσέχουν οι ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις Μπόλτον για αποχώρηση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά και οι σχετικές πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ είχαν σχολιαστεί νωρίτερα χτες και από τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Χαρακτήρισε «επικίνδυνη» τη θέση του Προέδρου Τραμπ για αποχώρηση από τη συμφωνία «δίχως να προσφέρει αντιπρόταση»! Παραδέχθηκε ότι η INF έχει «αδύνατα σημεία» αλλά προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην αποχωρήσουν «χωρίς να προτείνουν βελτιώσεις».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Απέρριψε επίσημα το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού

ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις ανακοίνωσε χτες ότι «για πρώτη φορά η Κομισιόν είναι αναγκασμένη να ζητήσει από ένα κράτος - μέλος να αναθεωρήσει το σχέδιο προϋπολογισμού του», υποστηρίζοντας πως «η ιταλική κυβέρνηση στρέφεται ανοιχτά και συνειδητά ενάντια στις δεσμεύσεις προς την ίδια αλλά και προς τα υπόλοιπα κράτη - μέλη». Λέγοντας ότι «τώρα η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ιταλικής κυβέρνησης, έχουμε τρεις βδομάδες για έναν έντονο διάλογο, τον οποίο αντιμετωπίζουμε με εποικοδομητικό τρόπο», έκρινε σκόπιμο να τονίσει: «Η παραβίαση των κανόνων ίσως με μια πρώτη ματιά να μοιάζει πρόκληση, αλλά είναι αυταπάτη ότι μπορεί να ξεφύγει κανείς χωρίς συνέπειες».

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί είπε από τη μεριά του ότι «η απόφαση για απόρριψη του ιταλικού σχεδίου προϋπολογισμού δεν σημαίνει ότι είναι κλειστές οι πόρτες του διαλόγου».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι «δεν έχουμε κανένα "σχέδιο Β". Το ιταλικό σπρεντ δεν θα φτάσει τις 400 μονάδες, διότι η Ιταλία δεν θα βγει από το ευρώ», προσθέτοντας ωστόσο ότι «το 2,4% είναι το ανώτατο όριο της σχέσης ελλείμματος - ΑΕΠ» και ότι «αν η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρή, το ποσοστό θα είναι χαμηλότερο. Διαφορετικά, θα υπάρξει μείωση των δημοσίων δαπανών (...) Δεν παίζουμε ρώσικη ρουλέτα, δεν παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας». Από τη μεριά του ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της «Λέγκας», δήλωσε ότι «μόνο το ιταλικό κοινοβούλιο μπορεί να βελτιώσει τον δημόσιο προϋπολογισμό της χώρας» και ότι «ακούμε τη γνώμη όλων, αλλά δεν γυρνάμε πίσω».

Προχτές το βράδυ, ο Σαλβίνι προσπάθησε να εμφανίσει τις διαφοροποιήσεις και τις επιλογές της κυβέρνησης ως φιλολαϊκές, ενώ υπερασπίζεται τις προτεραιότητες του ντόπιου κεφαλαίου και να προκρίνει μεταρρυθμίσεις βολικές για την προσπάθειά του να ανακτήσει το έδαφος που έχασε σε σχέση με ανταγωνιστές του (όπως το γερμανικό και το γαλλικό κεφάλαιο) τα χρόνια της κρίσης.

Ενισχυμένη η «Λέγκα»

Στο μεταξύ, ενδεικτικά των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό είναι τα αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές που έγιναν στη βόρεια επαρχία της χώρας, Τρέντο, όπου η πλειοψηφία είναι γερμανόφωνοι. Η ευρωσκεπτικιστική «Λέγκα» έλαβε πάνω από 27% (ποσοστό τετραπλάσιο από αυτό που είχε πάρει το 2013), ενώ η κεντροδεξιά συμμαχία στην οποία ήταν επικεφαλής πήρε συνολικά 47% και αναλαμβάνει πλέον τα ηνία των τοπικών αρχών, σε περιοχή την οποία παραδοσιακά έλεγχε η σοσιαλδημοκρατία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσδοκίες για άρση αμερικανικών κυρώσεων

Και διεργασίες ενόψει των τοπικών εκλογών του Μάρτη

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Αγκυρα θεωρεί ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν πιθανή άρση κυρώσεων που της επέβαλαν εξαιτίας της υπόθεσης Μπράνσον, στην οποία βέβαια αντανακλάστηκαν μέρος των διμερών αντιθέσεων και του σκληρού παζαριού που αφορά όλη την περιφέρεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι τις επόμενες μέρες θα ληφθούν μέτρα σχετικά με την άρση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον Τούρκων υπουργών, προσθέτοντας ακόμα ότι η Ουάσιγκτον «ενδέχεται» να πάψει να στηρίζει την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και να εφαρμόσει πλήρως την αμερικανο-τουρκική συμφωνία σχετικά με το Μανμπίτζ της Συρίας.

Βεβαίως, οι επιλογές των ΗΠΑ - όπως και της Τουρκίας - δεν διαμορφώνονται «ευθύγραμμα» αλλά αλληλεπιδρώντας με την εξέλιξη ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών, τις εξελίξεις στην κόντρα Δύσης - Ρωσίας κ.τ.λ.

Την ίδια στιγμή, στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας προχωρούν οι ετοιμασίες για τις τοπικές εκλογές του ερχόμενου Μάρτη, όπου θα δοκιμαστούν ενδοαστικές συμμαχίες και ισορροπίες. Ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί - μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του - προϊδέασε για διακοπή (τουλάχιστον προς το παρόν) της συνεργασίας με το ισλαμοσυντηρητικό (κυβερνών) ΑΚΡ. Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της χώρας και του ΑΚΡ, Ρ. Τ. Ερντογάν, εξαπέλυσε επίθεση στο μεγαλύτερο κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό CHΡ, χαρακτηρίζοντας τον σημερινό του ηγέτη, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, «μπελά όχι απλά για το έθνος αλλά και για το (ίδιο το) CHP». Θυμίζουμε ότι μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, επιταχύνθηκαν διεργασίες στο CHP αλλά και ευρύτερα στο αστικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, που είχε κατέβει ως υποψήφιος για την Προεδρία της χώρας με τη στήριξη του CHP (αποσπώντας τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων δεκαετιών για το κόμμα), ξεκίνησε νέο γύρο διεκδίκησης της ηγεσίας του CHP, διαφωνώντας με προτεραιότητες και τακτικές στην εξωτερική πολιτική κ.λπ.

ΣΥΡΙΑ
Βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στα ανατολικά

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο συνασπισμός των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πως βομβάρδισε τουλάχιστον δύο τεμένη σε περιοχές της Ανατολικής Συρίας. Υποστήριξε ακόμη ότι σε ένα από τα δύο τεμένη οι τζιχαντιστές είχαν εγκαταστήσει το αρχηγείο του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), στην πόλη Σούσα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του συνασπισμού των ΗΠΑ, Σον Ράιαν, είπε πως ανάλογοι βομβαρδισμοί είχαν γίνει σε τεμένη την περασμένη Πέμπτη και πως εκεί σκοτώθηκαν «12 τρομοκράτες». Απέφυγε ωστόσο να παραδεχθεί τις πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ πως από τις βόμβες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν παράλληλα δεκάδες άμαχοι.

Ελεύθερος μετά από τρία χρόνια ομηρίας στα χέρια τζιχαντιστών στη Συρία αφέθηκε χτες ο Ιάπωνας δημοσιογράφος Τζαμπέι Γιασούντα, έπειτα από διαφαινόμενη μεσολάβηση της κυβέρνησης του Κατάρ. Λίγη ώρα αργότερα μεταφέρθηκε στην Τουρκία, με προορισμό την επιστροφή στην πατρίδα του.

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΑ
Εγκαινιάστηκε υπερθαλάσσια γέφυρα 55 χλμ.

ΠΕΚΙΝΟ.--

Η μακρύτερη υπερθαλάσσια γέφυρα του κόσμου θεωρείται αυτή που εγκαινιάστηκε χτες πάνω από το Δέλτα του ποταμού Περλ, στην περιοχή Τζουχάι της νότιας Κίνας, η οποία πλέον θα συνδέεται με το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, συνολικού μήκους 55 χιλιομέτρων. Η κατασκευή της γέφυρας ξεκίνησε το 2009 και το συνολικό της κόστος εκτιμάται στα 20 δισ. δολάρια.

Πολλά ΜΜΕ συνόδευσαν τα εγκαίνια του έργου με επισημάνσεις για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τις «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» που ξεκίνησε η κυβέρνηση της Κίνας, στο πλαίσιο της οικοδόμησης μιας οικονομίας της αγοράς με «κινεζικά χαρακτηριστικά». Αλλοι πάλι αναλυτές στάθηκαν στην προσπάθεια του Πεκίνου να ενισχύσει τον έλεγχό του στο Χονγκ Κονγκ, που παραχωρήθηκε στην Κίνα το 1997 (μέχρι τότε ήταν βρετανική αποικία) και σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα, ως «ειδική διοικητική περιοχή» που όμως είναι μέρος της επικράτειας της Κίνας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ