ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ασφυκτικός εναγκαλισμός

Επερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εσωτερικών

Με στόχο να τεθεί στο κέντρο της προσοχής της κοινής γνώμης ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, αυτό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη Βουλή επερώτηση για τον υπουργό Εσωτερικών, με αντικείμενο τη λειτουργία του θεσμού της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο κείμενο της επερώτησης τονίζεται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα σημαντικότατο αντιπροσωπευτικό θεσμό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ο οποίος μπορεί - κάτω από προϋποθέσεις - να εκφράσει άμεσα τις ανάγκες, τα προβλήματα, τις αγωνίες, τους καημούς των δημοτών. Σύμφωνα με την αντίληψη του ΚΚΕ, σημειώνεται, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μοχλό αντίστασης και βασικό όπλο του λαού απέναντι στην απρόσωπη, "τεχνοκρατική", την αλαζονική κεντρική εξουσία, η οποία προωθεί την εφαρμογή μιας άκρως αντιλαϊκής πολιτικής. Ακριβώς, συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, επειδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποκτήσει τέτοιο περιεχόμενο η κεντρική εξουσία προσπαθεί να εμποδίσει την αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της προς όφελος του λαού. Η μόνη κυβέρνηση, θυμίζουν, που αντιμετώπισε διαφορετικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν η ΠΕΕΑ, η κυβέρνηση του βουνού. "Η Αυτοδιοίκηση, αναφερόταν στο Α' ψήφισμα της ΠΕΕΑ, είναι θεμελιώδης θεσμός του δημοσίου βίου των Ελλήνων...". Ολες οι κατοπινές κυβερνήσεις έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μετατραπεί σε ελεγχόμενο συμπληρωματικό μηχανισμό της κεντρικής εξουσίας, πλήρως αφυδατωμένο από τα φιλολαϊκά χαρακτηριστικά του θεσμού και "εργαλείο" - σε συνδυασμό με άλλα μέσα - για το πέρασμα των αντιλαϊκών και αντεργατικών επιλογών των κάθε λογής κυβερνήσεων.Προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό. Μέσα σ' αυτό το δύσκολο περιβάλλον, τονίζεται, είναι παρήγορο ότι δυνάμεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταφέρνουν να δίνουν τα φιλολαϊκά χαρακτηριστικά του στο θεσμό, να τον ανυψώνουν ξεπερνώντας τεράστιους σκοπέλους. Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ηρωική αυτήν την προσπάθεια.

Ασφυξία

Με συγκεκριμένα παραδείγματα οι βουλευτές του ΚΚΕ αποδεικνύουν ότι το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί επιβάλλει τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ένα πλέγμα ρυθμίσεων, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση μέσω των διοικητικών ελέγχων και των πολιτικών παρεμβάσεων να εξαναγκάζει σε συμμόρφωση με την πολιτική της τη δραστηριότητα των ΟΤΑ σε όλα τα επίπεδα. Υπενθυμίζουν για παράδειγμα: Για την εκλογή των οργάνων του θεσμού εφαρμόζεται αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, το θεσμικό πλαίσιο εκλογής και λειτουργίας των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) είναι αναχρονιστικό και αντιδημοκρατικό, ενώ θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα ακόμα και απόλυσης των αιρετών για "σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος" και ο υπουργός Εσωτερικών μπορεί να υποκαθιστά αιρετούς με τη δικαιολογία αντιμετώπισης "ειδικών κοινωνικών αναγκών".

Διακοσμητικός ρόλος

Σε ό,τι αφορά στις αρμοδιότητες της ΤΑ, στην επερώτηση σημειώνεται ότι αυτές αντί να διευρύνονται και να παραχωρούνται όλα τα υλικά και διοικητικά μέσα για την εκπλήρωσή τους, γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν, είτε να διαμορφωθούν όροι ώστε η εκπλήρωσή τους να αποτελεί τμήμα της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής. Σαν παράδειγμα αναφέρονται τα εκλεγμένα Νομαρχιακά όργανα που σήμερα είναι μόνο διακοσμητικά, ενώ την κύρια εξουσία και όλες τις αρμοδιότητες τις έχει ο διορισμένος κυβερνητικός υπάλληλος - τοποτηρητής, ο Περιφερειακός Διευθυντής. Στους αιρετούς, οι αρμοδιότητες θα δοθούν όταν και όπως αποφασίσει ο υπουργός Εσωτερικών με διαφορετικό περιεχόμενο και τρόπο σε κάθε νομό!

Αντί για αρμοδιότητες διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που προωθεί την ιδιωτικοποίηση και το σπρώξιμο των ΟΤΑ σε πρόσθετη φορολογία για κάθε έργο που βοηθά την ανάπτυξη της περιοχής και εξυπηρετεί τους δημότες.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ΤΑ για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της, την αποποίηση των δικών της ευθυνών και την επίρριψη των βαρών στους εργαζόμενους με την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση του κεφαλαίου.

Ο θεσμός, τονίζεται, εξαναγκάζεται να λειτουργεί σε ανταποδοτική βάση ακόμα και για κοινωνικές υπηρεσίες που είναι υποχρέωση του κράτους να τις εξασφαλίζει στους πολίτες. Εκτιμάται, τέλος, ότι αυτή η πολιτική είναι πλήρως εναρμονισμένη στις επιταγές και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εξειδικεύονται με τη μετεξέλιξη των πόλεων, νομών και περιοχών σε επιχειρήσεις που πωλούν τα έργα, τις υπηρεσίες, τη γη, το περιβάλλον, με την εφαρμογή των νόμων της αγοράς και του ανταγωνισμού, με τη χρησιμοποίηση των τοπικών οργάνων για την εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης και της "Λευκής Βίβλου" για τους εργαζόμενους στην ΤΑ.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αρχή κινητοποιήσεων από τη Θεσσαλία

Δυναμική αγωνιστική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις συγκεντρώσεις που έγιναν το Σάββατο στη Λάρισα και χτες στα Τρίκαλα

Το περασμένο Σάββατο ήταν οι αγρότες της Λάρισας, οι οποίοι, συμμετέχοντας μαζικά στην παναγροτική συγκέντρωση στο "Χατζηγιάννειο", που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, έδωσαν δυναμική, αγωνιστική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χτες, τη σκυτάλη του αγώνα πήραν οι συνάδελφοί τους στα Τρίκαλα, που συμμετείχαν, στις 11 το πρωί, στο συλλαλητήριο στην πλατεία Ρήγα Φερραίου και ταυτόχρονα έκλεισαν με τα τρακτέρ την Εθνική Οδό Λάρισας- Τρικάλων στο ύψος της Φαρκαδώνας. Και είναι μόνο η αρχή. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν πιο μαζικές, πιο μαχητικές, αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτιά της Θεσσαλίας είναι πλέον εκρηκτικά.Στη Λάρισα

Η αίθουσα του "Χατζηγιάννειου" στη Λάρισα αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τους αγρότες που πήραν μέρος στην παναγροτική συγκέντρωση του Σαββάτου. Στην ομιλία του ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, αναφέρθηκε στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτιά του νομού και τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά αυτός του αγώνα.

Υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης οδηγεί την ελληνική γεωργία στο δρόμο της καταστροφής. Οι ποσοστώσεις στον καπνό, στο βαμβάκι, στα δημητριακά, στα κτηνοτροφικά προϊόντα επέφεραν συντριπτικό πλήγμα στο αγροτικό εισόδημα. Επισήμανε ότι η εφαρμογή από τις αρχές του 1995 της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ θα οξύνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα διάθεσης της αγροτικής παραγωγής,αφού μειώνονται οι δασμοί για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και οι εξαγωγικές επιδοτήσεις.

Δυστυχώς, τόνισε ο Γ. Παττάκης, οι αντιστάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων στην αντιαγροτική λαίλαπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξαντλούνται σε κάποιες κατ' αρχήν φραστικές αντιθέσεις, που στην πορεία των διαπραγματεύσεων υποχωρούν και τελικά καταλήγουν στην υποταγή.

Παράλληλα, συμπλήρωσε, ο προϋπολογισμός που ψήφισε η κυβέρνηση είναι αντιαναπτυξιακός για τη γεωργία, αφού τα διαρθρωτικά κονδύλια, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και οι επιχορηγήσεις στον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ είναι μειωμένα. Οι συνεταιρισμοί υποβαθμίζονται, κατέληξε, γι' αυτό και αν δεν αναπτυχθεί ένα ισχυρό συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό κίνημα, σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχει αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα και οι αγρότες θα φύγουν απ' το χωράφι.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρονται τα αιτήματα των αγροτών που, ανάμεσα στ' άλλα, είναι:

  • Να τροποποιηθεί η αναθεωρημένη ΚΑΠ στην κατεύθυνση διασφάλισης της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος.
  • Ν' αυξηθούν οι επενδύσεις του κρατικού προϋπολογισμού, να γίνουν έργα υποδομής (να προχωρήσει επιτέλους η εκτροπή του Αχελώου), να προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές, να διπλασιαστεί η αγροτική σύνταξη.
  • Να εφαρμοστεί δίκαιο φορολογικό σύστημα για τους αγρότες. Το σύστημα φορολόγησης με "αντικειμενικά κριτήρια" είναι άδικο και αναποτελεσματικό.
  • Να ελεγχθούν οι τιμές των γεωργικών μέσων και εφοδίων, να ενταχθούν στον κατώτερο συντελεστή ΦΠΑ (6%) και να παταχτεί η αισχροκέρδεια.
  • Να δοθούν ικανοποιητικές αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς αγρότες του νομού και στους κτηνοτρόφους, τα ζώα των οποίων επλήγησαν από τον αφθώδη πυρετό.
  • Να ενισχυθούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις και να ψηφιστεί άμεσα νομοθετικό πλαίσιο για το συνεταιριστικό κίνημα, που θα κατοχυρώνει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια στη λειτουργία του.
  • Να προχωρήσει, επιτέλους, ο αγροτικός εξηλεκτρισμός, ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί περίπου 8 χρόνια τους αγρότες της Λάρισας.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Αντ. Σκυλλάκος,βουλευτής του ΚΚΕ, εκπρόσωποι των κομμάτων, οι πρόεδροι των Ενώσεων Συνεταιρισμών και πολλών άλλων μαζικών φορέων. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στη Νομαρχία.

Στα Τρίκαλα

Την ώρα που οι αγρότες των Τρικάλων συγκεντρώνονταν στην πλατεία Ρήγα Φερραίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Η Ανοιξη", οι συνάδελφοί τους από τα χωριά Ζάρκο και Κεραμίδι,με τρακτέρ απέκλεισαν την Εθνική Οδό Λάρισας - Τρικάλων, στη Φαρκαδώνα. Στο συλλαλητήριο απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων Γ. Μιχαήλ,οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρ. Οικονόμου και Θ. Μάτης,ο Κ. Γεωργολιός βουλευτής της ΝΔ, ο νομάρχης Τρικάλων Στέφ. Πατραμάνης και εκπρόσωποι των κομμάτων. Παραβρέθηκαν, επίσης, νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, του Συνδικάτου Οικοδόμων και πολλών άλλων φορέων.

Στην ομιλία του ο Σπ. Τσιοτινός,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Η Ανοιξη", υπογράμμισε ότι οι αγρότες του νομού είναι έρμαια των καιρικών συνθηκών και θύματα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Τόνισε ακόμα ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες πλημμύρες. Αναφερόμενος στα αιτήματα των αγροτών, επισήμανε ότι παλεύουν για να προστατέψουν το εισόδημά τους και να σώσουν την αγροτική παραγωγή.Ειδικά για την περιοχή της Φαρκαδώνας, που σχεδόν κάθε χρόνο πλήττεται, είτε από την ξηρασία, είτε από πλημμύρες, ζήτησε να δοθεί άμεσα πλήρης αποζημίωση στους πλημμυροπαθείς, να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά έργα μερικής προστασίας, να χαρακτηριστεί η περιοχή ως πλημμυροπαθής, ώστε να τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης και να παγώσουν τα χρέη των παραγωγών στις τράπεζες.

Γιατί;

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτάνε ανάμεσα σε άλλα τον υπουργό:

Γιατί η κυβέρνηση δε θεσπίζει συγκεκριμένο ποσοστό στο σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την ΤΑ; Γιατί δεν κατοχυρώνει άμεσα την απόδοση στους ΟΤΑ του Φόρου Εισοδήματος Ειδικών Κατηγοριών και του Φόρου Εισοδήματος Προηγουμένων Ετών; Γιατί δεν καταβάλλονται τα αυθαίρετα παρακρατηθέντα ποσά; Γιατί δεν αποκαθίστανται οι απώλειες της ΤΑ από την απαλλαγή τελών κυκλοφορίας στα καταλυτικά αυτοκίνητα; Γιατί δεν καταργεί τον ΤΑΠ και δε θεσπίζει ένα σύγχρονο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας; Γιατί δεν καταργεί τις διατάξεις που επιτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις και θεσπίζει νέες; Γιατί δεν καταργεί τις διατάξεις που ευκολύνουν την ιδιωτικοποίηση μεγάλων, έργων όπως το φυσικό αέριο; Γιατί δε θεσπίζει την απλή αναλογική και δεν καταργεί τον εκβιαστικό δεύτερο γύρο; Γιατί δεν καταργεί το αντιδημοκρατικό πλαίσιο για τις ΤΕΔΚ και την ΚΕΔΚΕ και δε θεσπίζει διατάξεις που θα εξασφαλίζουν αναλογική συμμετοχή όλων των απόψεων και θα απαξαρτοποιούν τα όργανα από την κυβερνητική εξουσία; Γιατί δεν καταργεί τις διατάξεις για "απόλυση" των αιρετών; Γιατί δε θεσμοθετεί την ενιαία αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων στους ΟΤΑ και δεν ικανοποιεί τα οικονομικά τους αιτήματα; Γιατί δεν αναθέτει τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων της ΤΑ σε διοικητικά δικαστήρια; Γιατί, τέλος, δεν έχει κατάθει ακόμα τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που έπρεπε να είναι έτοιμος στο τέλος του 1994;

Ταξικές επιλογές

Με την κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και τη θεσμοθέτηση του ΤΑΠ, μια εταιρία με ακίνητη περιουσία 500 εκατομμυρίων δρχ. πληρώνει σήμερα 175.000 δρχ., ενώ με τον καταργηθέντα ΦΑΠ θα έπρεπε να πληρώνει 6.750.000 δρχ. το χρόνο. Η μη πρόβλεψη ελάχιστου αφορολόγητου ορίου επιβαρύνει αυτούς που δεν έπρεπε να πληρώνουν. Οξύνεται ακόμα παραπέρα ο ταξικός διαχωρισμός της ΤΑ, αφού για παράδειγμα στην Πετρούπολη τα έσοδα από τον ΤΑΠ ανά κάτοικο είναι πολύ μικρότερα απ' ό,τι στο Δήμο Κηφισιάς και κατά συνέπεια οι δυνατότητες παροχής έργου στους δημότες άνισες. Στη δεκαετία 1983 - 1992 από αυτές τις ρυθμίσεις χάθηκαν για την ΤΑ περίπου 2 τρισ., ενώ μειώνονται τα τελευταία χρόνια και τα ποσά που δικαιούται από νομοθετημένους πόρους η ΤΑ. Οπως φαίνεται στον πίνακα, η μη απόδοση αυτών των χρημάτων στην ΤΑ της στέρησε 563,4 δισ. σε τρέχουσες τιμές, ποσό που ξεπερνά το 1 τρισ. σε σημερινές τιμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ