ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ 55 ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Αναβολή σκοπιμότητας

ΧΑΝΙΑ (του απεσταλμένου μας Χριστόφορου ΠΑΠΑΔΑΚΗ).-

Την επ' αόριστο αναβολή της δίκης των 55 αγροτών του Ηρακλείου, που δικάζονται στο Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Χανίων για τον εμπρησμό της Νομαρχίας Ηρακλείου στις 30/9/1990, αποφάσισε χτες αμέσως μετά την έναρξη της δίκης, το δικαστήριο "λόγω απουσίας της πολιτικής αγωγής", προκαλώντας την εύλογη αντίδραση τόσο των συνηγόρων όσο και των κατηγορουμένων.

Οι αγρότες, όπως είναι γνωστό, έχουν παραπεμφθεί με την κατηγορία της συμμετοχής στα επεισόδια που συνέβησαν στη διάρκεια του μεγάλου συλλαλητηρίου των σταφιδοπαραγωγών στις 30/9/91, τα οποία κατέληξαν στον εμπρησμό του κτιρίου της Νομαρχίας. Μάλιστα τέσσερις αγρότες παραπέμπονται με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος!

Μετά από σύντομη συνεδρίαση, η σύνθεση του Δικαστηρίου έκρινε σκόπιμη την αναβολή, λόγω της απουσίας της πολιτικής αγωγής, που θα εκπροσωπούσε το Δημόσιο. Κι αυτό παρόλο που με πρόσφατο έγγραφό της η Νομαρχία Ηρακλείου γνωστοποιούσε στο Δικαστήριο ότι το Δημόσιο "στην παρούσα φάση δε θα εκπροσωπηθεί στο δικαστήριο και δε θα διεκδικήσει αποζημίωση για τη φθορά του κτιρίου της Νομαρχίας".

Η απόφαση της αναβολής στηρίχτηκε στο επιχείρημα ότι κατά τη φάση της προανάκρισης, οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου κατέθεσαν ότι θα διεκδικήσουν απ' τους κατηγορούμενους αγρότες αποζημίωση, συνολικού ύψους 250 εκατομμυρίων δραχμών.

Στο Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Χανίων ήταν εντυπωσιακή η συμμετοχή των αγροτών και των εργαζομένων, που συνόδευσαν τους κατηγορούμενους ως ένδειξη συμπαράστασης στη δοκιμασία που υποβάλλονται. Εκτός απ' τον απλό κόσμο, η αίθουσα του δικαστηρίου γέμισε ασφυκτικά από πλήθος συνδικαλιστών και συνεταιριστών του Ηρακλείου, των Χανίων και της ΠΑΣΕΓΕΣ. Εκεί ήταν επίσης η νομάρχης Χανίων Αλέκα Μαρκογιαννάκη και ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Τζανακάκης.

Αλληλεγγύη

Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, όλοι οι αγρότες και συνεταιριστές του Ηρακλείου συγκεντρώθηκαν έξω απ' το Δικαστήριο και συμφώνησαν ομόφωνα να παραμείνουν στα Χανιά και να συμμετάσχουν στην πορεία συμπαράστασης προς τους 28 Χανιώτες που δικάζονται στο Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Ρεθύμνου. Οι 28 Χανιώτες κατηγορούνται για τον εμπρησμό του κτιρίου της Νομαρχίας Χανίων, που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια του αντιβασικού συλλαλητηρίου, τον Ιούλη του 1990.

Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του Φλεβάρη, ενώ σήμερα βρίσκεται στη φάση των απολογιών των κατηγορουμένων.

Αξίζει να τονιστεί ότι από τις καταθέσεις των μαρτύρων και τις μέχρι σήμερα απολογίες των κατηγορουμένων προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα, όπως ότι:

- Η επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των διαδηλωτών ήταν προσχεδιασμένη. Γι' αυτό, άλλωστε, βρίσκονταν από νωρίς το πρωί στο κτίριο της Νομαρχίας, ενώ η επίθεση που εξαπέλυσαν έγινε απρόκλητα και βίαια.

- Κανείς από τους 28 δε συνελήφθη επ' αυτοφώρω να κάνει τις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες κατηγορείται.

- Επαληθεύονται οι καταγγελίες που έγιναν κατά την ακροαματική διαδικασία, για βασανιστήρια συλληφθέντων από αστυνομικούς, τόσο στο Τμήμα Ασφάλειας όσο και στο Αστυνομικό Τμήμα στο οποίο οδηγήθηκαν. Και τέλος σε σοβαρές αντιφάσεις έπεσαν οι μάρτυρες κατηγορίας, κάτι που αποδεικνύει ότι όλα ήταν προσχεδιασμένα για να "χτυπηθεί" το αντιβασικό κίνημα των Χανίων.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Η υπονόμευση δεν περνάει
  • Κινητοποίηση των σπουδαστών σήμερα στην Πάτρα
  • Απεργούν αύριο σε όλη τη χώρα οι εκπαιδευτικοί

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των σπουδαστών των ΤΕΙ σε όλη τη χώρα με αίτημα την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου. Η θέληση των σπουδαστών για αγώνα αποκρούει τις υπονομευτικές τακτικές των παρατάξεων ΠΑΣΠ και ΔΑΠ.

Αύριο πραγματοποιούν τη δεύτερη προειδοποιητική απεργία οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ σε όλη τη χώρα και παράλληλα οργανώνουν στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας. Την ίδια στιγμή σε κατάληψη βρίσκονται αρκετές σχολές των ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα. Σ' αυτές προστέθηκαν τα ΤΕΙ Αρτας και Πάτρας.

Στην Πάτρα τα σχέδια της ΠΑΣΠ και ΔΑΠ για ανατροπή του αγωνιστικού πλαισίου, που υπερψήφισε η γενική συνέλευση των σπουδαστών την περασμένη Πέμπτη, δεν πέρασαν παρά το γεγονός ότι επιστράτευσαν τους μηχανισμούς τους για αυτό.

Η εικόνα που παρουσίασαν οι ηγεσίες των δύο αυτών παρατάξεων την Παρασκευή ήταν κωμικοτραγική: Συνδικαλιστές της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ περιφέρονταν στο διάδρομο του ιδρύματος παρέα, καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες να πείσουν τους σπουδαστές ότι οι αποφάσεις που μόλις μία μέρα πριν είχαν πάρει στη μαζική γενική τους συνέλευση ήταν αντικαταστατικές και διαβλητές! Στο ερώτημα όμως, τι είχε αλλάξει στη διαδικασία από τις προηγούμενες συνελεύσεις έως αυτή, για να την καθιστά διαβλητή, δυσκολεύονταν να απαντήσουν και έτσι οι σπουδαστές εύκολα καταλάβαιναν ότι το μόνο που είχε αλλάξει ήταν ότι είχε καταδικαστεί από τις συνελεύσεις η λογική της αναμονής και του ξεπουλήματος των αγώνων που τόσο έντονα επιδίωκαν οι ηγεσίες αυτών των παρατάξεων.

Οι διαδικασίες που ακολούθησαν οι σπουδαστές ήταν μοιραίες για τους εκφραστές του δικομματισμού στα αμφιθέατρα. Χτες στο ΤΕΙ της Πάτρας πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.100 σπουδαστές και η οποία με συντριπτική πλειοψηφία επιβεβαίωσε τη θέλησή της για συνέχεια των αγώνων πάνω στο πλαίσιο αιτημάτων που διαμόρφωσε η γενική συνέλευση της Πέμπτης.

Ετσι σήμερα στις 10 το πρωί οι σπουδαστές θα πραγματοποιήσουν πορεία στη Νομαρχία Αχαφιας και στη συνέχεια θα αποκλείσουν συμβολικά την είσοδο της πόλης στον κόμβο Κουρτέση. Το βράδυ η συντονιστική επιτροπή αγώνα θα κάνει γλέντι στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ, ενώ αύριο οι σπουδαστές θα κατέβουν στην Αθήνα, για να πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Μέχρι την Παρασκευή οι σπουδαστές θα κάνουν γενική συνέλευση, για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.

Στο μεταξύ στη Θεσσαλονίκη με απόφαση της γενικής συνέλευσης της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας την Πέμπτη οι σπουδαστές θα αποκλείσουν κεντρικούς δρόμους στην περιοχή του Βαρδάρη.

Λαιμητόμος η οδός Λαγκαδά

Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ με ερώτηση των βουλευτών του Γ. Κατσαρού και Γερ. Αραβανή,το θέμα της επικινδυνότητας της οδού Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη.

Οι κάτοικοι της περιοχής αποκαλούν την οδό Λαγκαδά, δρόμο "καρμανιόλα" εξαιτίας των ατυχημάτων που συμβαίνουν συχνά. Πρόσφατα ένα ακόμα θανατηφόρο ατύχημα προστέθηκε στον κατάλογο.

Το ατύχημα έγινε στο σημείο που βρίσκεται το σχολικό συγκρότημα Σταυρούπολης, στο οποίο στεγάζονται τέσσερα Τεχνικά Λύκεια και μία Τεχνολογική Σχολή. Το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα είναι ένα παλιό καπνομάγαζο με αποτέλεσμα να μη διαθέτει τους απαραίτητους σχολικούς χώρους αυλής, περίφραξης κλπ., που είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία του και την ασφάλεια των χιλιάδων μαθητών που φοιτούν σ' αυτό.

Εκτός όμως από τα παραπάνω προβλήματα, που παραμένουν όσο το σχολείο δε μεταστεγάζεται, δε λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων στους γύρω δρόμους, όπου δεν υπάρχει δυνατός φωτισμός, επαρκής σήμανση, διάβαση πεζών κλπ., με αποτέλεσμα την προηγούμενη βδομάδα να τραυματιστεί σοβαρά μία μαθήτρια.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν τις ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποφυγή άλλων ατυχημάτων και τη μεταφορά του σχολικού συγκροτήματος σε άλλο κτίριο.

Για πιo αποτελεσματική παρέμβαση

Σύσκεψη νυχτερινών μαθητών - μελών της ΚΝΕ

Τη δεύτερη πανελλαδική σύσκεψή τους πραγματοποίησαν την Κυριακή στα γραφεία της ΚΟΑ, οι νυχτερινοί μαθητές - μέλη της ΚΝΕ, με στόχο να κάνουν έναν απολογισμό για τη μέχρι τώρα πορεία του κινήματος των νυχτερινών μαθητών και να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την παραπέρα δράση. Μέσα από την εισήγηση, τονίστηκε η ανάγκη συσπείρωσης και συνειδητοποίησης όλο και περισσότερων νυχτερινών μαθητών γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νυχτερινή εκπαίδευση, με την παράλληλη ανάδειξη των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης. Οπως επίσης αναφέρθηκε, υπάρχει ανάγκη, αλλά και διάθεση για δημιουργία Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των νυχτερινών μαθητών και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, εκτός της Αθήνας, με σκοπό την παραπέρα μαζικοποίηση και το συντονισμό της δράσης των νυχτερινών μαθητών σε πανελλαδική κλίμακα.

Για να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα από την παρέμβαση της ΚΝΕ στο κίνημα των νυχτερινών μαθητών, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για σταθερότητα σ' αυτή την παρέμβαση, με κύριο μέλημα τη δυναμική ανάπτυξη της Οργάνωσης μέσα από την ένταξη σ' αυτήν όλο και περισσότερων νέων μελών. Σαν ένας από τους άμεσους στόχους τέθηκε η προπαγάνδιση της πρότασης του ΚΚΕ για τη νυχτερινή εκπαίδευση και η διάδοσή της σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές.

Πορεία των νυχτερινών μαθητών

Συγκέντρωση στην πλ. Κάνιγγος και πορεία στη Βουλή θα πραγματοποιήσουν οι νυχτερινοί μαθητές των σχολείων της Αθήνας, αύριο στις 8.00 μμ, ύστερα από την ομόφωνη απόφαση του Συντονιστικού τους. Το Συντονιστικό μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε δηλώνει ότι στηρίζει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τη νυχτερινή εκπαίδευση και ζητά τη ρητή τοποθέτηση των υπόλοιπων κομμάτων πάνω σε αυτήν καθώς και την υπερψήφισή της. Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τη νυχτερινή εκπαίδευση θα συζητηθεί την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής.

Εκθεση μαρξιστικού βιβλίου

Εκθεση μαρξιστικού, προοδευτικού βιβλίου διοργανώνεται στην Κέρκυρα, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, από τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας με τη συνεργασία και της "Σύγχρονης Εποχής".

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Γενάρη και στεγάζεται στην αίθουσα φοιτητών Τμήματος Ιστορίας, ενώ θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10.00 πμ - 13.00 μμ και από τις 16.00 - 19.00 μμ.

Αποκρούουν οι σπουδαστές την υπονόμευση από ΔΑΠ - ΠΑΣΠ και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους

Λήγει αύριο η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων πρόσληψης οδηγών λεωφορείων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της dιοίκησης του ΟΑΣΑ, δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στους ενδιαφερόμενους για την υποβολή αιτήσεων, ενώ δε θα ληφθούν υπόψη όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί πριν τις 11 Γενάρη 1995.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ