Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Γενάρη 2010 - αριθ. φύλλου: 10583

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΙΛΙΤΣ ΟΥΛΙΑΝΟΦ ΛΕΝΙΝ
Εβαλε τη σφραγίδα του στη θεωρία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης

Σε κάθε επέτειο που φέρνει στο νου ηγέτες του κομμουνιστικού κινήματος που η δράση τους είναι δεμένη με κοσμοϊστορικά γεγονότα, η μνήμη γίνεται ένα με το σήμερα, όχι μόνο γιατί αποτιμά το επαναστατικό τους έργο, αλλά γιατί αυτό το έργο είναι υλική δύναμη για το μέλλον της ιστορικής εξέλιξης. Δύναμη που συμβάλλει στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης της εργατικής τάξης. Μετατρέπεται σε παράγοντα που επιδρά στην ανάπτυξη του αγώνα της εργατικής τάξης για την εκπλήρωση του τελικού σκοπού, που είναι η ανατροπή του καπιταλισμού, η οικοδόμηση του σοσιαλισμού και της κομμουνιστικής κοινωνίας. Τέτοια μέρα μνήμης είναι και η 86η επέτειο από το θάνατο του Β.Ι. Λένιν. Ενός από τους κλασικούς της κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης, που δικαίως φέρει και το δικό του όνομα: Μαρξισμός - Λενινισμός.

Στα 86 χρόνια από το θάνατο του Λένιν (21 Γενάρη 1924) ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει το άρθρο του «Η οικονομία και η πολιτική στην εποχή της δικτατορίας του προλεταριάτου».


ΣΕΛ.  11   -   14


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ - ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ
Κερδισμένα τα μονοπώλια

Η απάντηση της ΕΕ στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του μονοπωλιακού ανταγωνισμού, στα οπτικοακουστικά έχει τα ίδια θύματα: Τους δημιουργούς και το κοινό.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΜΑΓΙΑΚΟΦΣΚΙ
Οραματίστηκε το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας

Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του επαναστατικού, οικουμενικού σοβιετικού ποιητή. «Εμάς η λέξη μας χρειάζεται για τη ζωή. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε την ανώφελη τέχνη».


ΣΕΛ.  3
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Πνοή» ζωής και χρωμάτων

Στη Λιβαδειά εκθέτει το έργο του, ο εικαστικός Παναγιώτης Βαρελάς. Με τίτλο «ΜετΑΛΛΩΝ ανθρώπων έργο», από 27/1 έως 31/1, στην Κρύα, θα εκτεθούν 84 έργα χωρισμένα σε τρεις θεματικές ενότητες: «Ανθρωπος - χρώμα - σίδερο», «Λαϊκό πάλκο» και «Πατριδογνωσία».


ΣΕΛ.  6
Πολιτισμός και δημιουργία στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Να καθιερώσει μια πολιτιστική βραδιά τη βδομάδα φιλοδοξεί το Διοικητικό Συμβούλιο στο «Σπίτι του Αγωνιστή», μετά και την επιτυχημένη πρώτη προσπάθεια. Το «Σπίτι του Αγωνιστή», είναι ένας ζεστός χώρος φιλοξενίας για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που λειτουργεί με την ευθύνη της ΚΕ του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  24
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ματιά στο σκοτάδι

Οι μαύρες τρύπες προβλέπονται από τη θεωρία της σχετικότητας, αλλά το βασικό τους χαρακτηριστικό, ο ορίζοντας γεγονότων, δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ απευθείας. Αν υπάρχει, θα αποκαλυφθεί σύντομα από συντονισμένες συστοιχίες ραδιοτηλεσκοπίων.


ΣΕΛ.  7

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ