ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Γενάρη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Πολιτισμός και δημιουργία στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Να καθιερώσει μια πολιτιστική βραδιά τη βδομάδα φιλοδοξεί το Διοικητικό Συμβούλιο στο «Σπίτι του Αγωνιστή», μετά και την επιτυχημένη πρώτη προσπάθεια που έγινε την περασμένη βδομάδα, όταν παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα μουσικής και ποίησης που επιμελήθηκε ο πολιτιστικός Σύλλογος «Η Εύγερος» από την Κεφαλονιά.

Το «Σπίτι του Αγωνιστή», στο Μπραχάμι Αττικής, είναι ένας ζεστός χώρος φιλοξενίας για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που λειτουργεί με την ευθύνη της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο σκοπός του ιδρύματος είναι η παροχή ηθικής, πνευματικής και υλικής βοήθειας, συμπαράστασης και περίθαλψης, σε ηλικιωμένους αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ καθώς και αγωνιστές των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων. Αφορά άτομα που στερούνται των απαραίτητων οικονομικών πόρων και το κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή, φιλοξενεί 19 αγωνιστές με δυνατότητα να εξυπηρετεί μέχρι και 25 άτομα, τα οποία επιμελούνται μόνιμο προσωπικό, πέρα από όσους εθελοντικά - κυρίως γιατροί - προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Με το σύνθημα «αργία μήτηρ πάσης κακίας» ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Σπιτιού του Αγωνιστή», Κώστας Μαραγκουδάκης, σημειώνει πως «τα ηλικιωμένα άτομα εξαιτίας και ορισμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από τη φθορά του χρόνου, αν δεν έχουν τα κατάλληλα ερεθίσματα, είναι πιθανό να κλειστούν στον εαυτό τους. Γι' αυτό επιδιώκουμε, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, να καλούμε και να αξιοποιούμε πολιτιστικούς συλλόγους που εθελοντικά μάς βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Το τετράπτυχο των πολιτιστικών μας εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει θέατρο - τραγούδι - χορό - διαλέξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη μας εκδήλωση, η οποία ήταν επιτυχημένη, αντί να ευχαριστούμε εμείς τον πολιτιστικό σύλλογο "Η Εύγερος" μας ευχαρίστησαν αυτοί, νιώθοντας βαθιά ικανοποίηση για το γεγονός ότι προσέφεραν ωραίες στιγμές σε ανθρώπους που αγωνίστηκαν και έδωσαν πολλά».


Τέλος, τόνισε: «Μάλιστα, επειδή είμαστε σε μια γειτονιά με πολλούς εργαζόμενους και νεολαίους, ευελπιστούμε να γίνουμε το επίκεντρο του πολιτιστικού κέντρου στην περιοχή και από κοινού να δημιουργούμε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η ζωή θα δείξει το βαθμό επιτυχίας αυτής της προσπάθειας που έχουμε αναλάβει. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε!»

Στη σημασία που έχει και για τις νέες γενιές η λειτουργία και η δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο «Σπίτι του Αγωνιστή» αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που συμμετείχε στη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση των φιλοξενούμενων. Οπως είχε πει, «πρέπει να συμβάλουμε ώστε σ' αυτόν το χώρο να έρχονται και νέοι άνθρωποι. Είναι ζήτημα διαπαιδαγώγησης. Δεν είναι απλώς η επικοινωνία των γενεών, αλλά είναι κάτι που θα βοηθήσει πάρα πολύ οι νέοι άνθρωποι να έρθουν σε επαφή με την ιστορία, την πείρα του Κόμματος, αλλά και οι ίδιοι να καταλάβουν ότι ο αγώνας που κάνουν σήμερα δεν είναι μόνο στα όρια των αποτελεσμάτων που περιμένουν για την ηλικία τους, σαν πολύ νέοι. Τα νιάτα είναι πολύ ωραία αλλά δεν κρατάνε πάρα πολύ. Και επομένως πρέπει με την ίδια ζέση να παλεύουν και για το αύριο, και για την προοπτική».




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ