ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ για την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΣ της ΚΝΕ για την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με μεγάλη επιτυχία κορυφώθηκαν το Σάββατο 20 Σεπτέμβρη οι τριήμερες εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στην Αττική, σε συνέχεια των πετυχημένων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε όλη τη χώρα.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ χαιρετίζει τις εκατοντάδες χιλιάδες νέους και νέες αλλά και τους ανθρώπους όλων των ηλικιών που πλημμύρισαν το Πάρκο "Τρίτση" και τις πάνω από 200 εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. Με τη μαζική τους συμμετοχή έδωσαν ζωντάνια στις πλούσιες και πολύμορφες εκδηλώσεις, στις συζητήσεις, στις συναυλίες και στα μουσικά αφιερώματα, στις δεκάδες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες μετατρέποντας το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" σε μια πραγματικά νεανική γιορτή, σε γιορτή της ελπίδας και του αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Χαιρετίζουμε τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ που δούλεψαν με αυταπάρνηση για το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή".

Ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν και συνεργαστήκαμε. Ιδιαίτερα τους πάνω από 100 μουσικούς, ηθοποιούς και άλλους καλλιτέχνες, τα μαθητικά συγκροτήματα και τους ανθρώπους του αθλητισμού που συμμετείχαν και στήριξαν τις εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ στην Αττική και τους ακόμη περισσότερους που συνέβαλαν, ώστε το ταξίδι του Φεστιβάλ να απλωθεί σε όλη τη χώρα. Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" σταθερά συνδυάζει πολλές μορφές τέχνης και καλλιτεχνικών ρευμάτων, δίνει βήμα στην πιο προοδευτική δημιουργία και αναζήτηση. Ενώ ταυτόχρονα μόνο στο Φεστιβάλ της Αττικής πραγματοποιήθηκαν:

Φωτογραφία τραβηγμένη την Παρασκευή από ελικόπτερο
Φωτογραφία τραβηγμένη την Παρασκευή από ελικόπτερο
- 9 θεματικές συζητήσεις

- 5 παρουσιάσεις θεματικών συλλογικών εργασιών

- Εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας

Παράλληλα λειτουργούσαν:

- 2 εκθέσεις

- 6 πολυχώροι με ξεχωριστή δραστηριότητα

- Διεθνούπολη, που φιλοξένησε 24 Κομμουνιστικές και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις νεολαίας από 21 χώρες

- Περίπτερα Θεραπευτικών Κοινοτήτων και κέντρων πρόληψης

- Χώρος συγκέντρωσης σχολικών ειδών για τα παιδιά της Παλαιστίνης και για τα λαϊκά φροντιστήρια των Λαϊκών Επιτροπών

Οι εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός στη χώρα, ότι είναι θεσμός, ριζωμένος βαθιά στο λαό και στη νεολαία του, που το στηρίζουν, το αγκαλιάζουν με τη συμμετοχή τους και συμβάλλουν στη διεξαγωγή του.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" αντέχει, δυναμώνει και ανανεώνεται γιατί είναι το Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΚΚΕ. Γιατί χτίζεται και λειτουργεί με τα πιο γερά "υλικά": Τη συλλογικότητα, το μεράκι, την ανιδιοτέλεια, τη φαντασία, την καλή οργάνωση, την εθελοντική δουλειά χιλιάδων που δουλεύουν σαν ένας άνθρωπος. Γιατί αναδεικνύει τις διεκδικήσεις και τα όνειρα των νέων ανθρώπων και σταθερά φωτίζει το μέλλον, το δρόμο για να ζήσουν οι νέοι και νέες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων όπως τους αξίζει, χωρίς κρίσεις, φτώχεια, εκμετάλλευση.

Η επιτυχία του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" πανελλαδικά περικλείει δυναμική, ώστε το επόμενο διάστημα να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων της νεολαίας. Για να δυναμώσει η πάλη με στόχο το σύνθημα του 40ού Φεστιβάλ: "Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων" (απολογία Νίκου Μπελογιάννη) Συνεχίζουμε"!»


Δυνατά μουσικά «σινιάλα»

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, μια «θάλασσα» τραγουδιών και «δυνατών σινιάλων» πλημμύρισε, δόνησε τη μεγάλη, υπαίθρια σύναξη, στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», όπου ο Θάνος Μικρούτσικος είχε ετοιμάσει ένα «Αφιέρωμα στα 40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Χιλιάδες άνθρωποι διαφόρων ηλικιών μα κοινών ονείρων και προσμονών, ταξίδεψαν στα πελάγη της δημιουργικής κατάθεσης ποιητών και συνθετών. Δύσκολο να χωρέσει κανείς τόσα τραγούδια που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν 40 χρόνια τώρα στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ο Θάνος Μικρούτσικος κατάφερε να σταχυολογήσει μια όμορφη δέσμη τραγουδιών που μας υπενθυμίζουν το επίκαιρο πολιτικό τραγούδι, ανατρέχουν στους μεγάλους ποιητές και ζωντανεύουν με σεβασμό το γνήσιο λαϊκό τραγούδι. Και ήταν πολλές οι συγκινήσεις αυτής της βραδιάς - μέθεξη, αυτής της παλλόμενης συνομιλίας μέσα από τη γλώσσα της μουσικής και των βιωματικών, σπαρακτικών, ειλικρινών στίχων. Ενορχήστρωση: Θάνος Μικρούτσικος - Θύμιος Παπαδόπουλος. Τα υπέροχα τραγούδια ερμήνευσαν οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μανώλης Μητσιάς, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Μεράντζας, Μίλτος Πασχαλίδης.

Κατάμεστος από κόσμο, εξακολούθησε ο χώρος της Κεντρικής Σκηνής όπως αναμενόταν, όταν τη σκυτάλη πήρε η ταλαντούχα ερμηνεύτρια Νατάσσα Μποφίλιου. Ο κόσμος συμμετείχε με μεγάλο ενθουσιασμό στο μοναδικό μουσικό ταξίδι που γνωρίζει καλά να το κάνει ομορφότερο η Νατάσσα Μποφίλιου. Συνταξιδιώτες της Νατάσσας Μποφίλιου η εκπληκτική ορχήστρα που πραγματικά δημιούργησαν ένα άψογο αποτέλεσμα. Πάθος, αίσθημα, κέφι αλλά και χιούμορ δημιούργησαν μια αξέχαστη μουσική βραδιά. Οχι μόνο «Εν λευκώ» και «Τσιγάρα βαριά» αλλά και «Μην Κλαις», «Το μέτρημα» και «Το δίχτυ»... και όλοι τραγουδούσαν μαζί της. Και κείνη ένιωθε ιδιαίτερα καλά γιατί όπως είπε «νιώθω μεγάλη τιμή που βρισκόμαστε ανάμεσα σε ανθρώπους με τους οποίους νιώθουμε ότι μοιραζόμαστε την ίδια ιδεολογία για τη ζωή. Μακάρι να έρθουν οι μέρες του φωτός». Και συνέχισε με το τραγούδι «Μέρες του φωτός», που ήδη έχει ξεχωρίσει χάρη στα επιτυχημένα της live «Ερχονται οι μέρες του φωτός, οι μέρες του φωτός/ μια εποχή τελειώνει...»




Μεγάλα λαϊκά γλέντια

Με το τραγούδι «Πέφτουν τα ψέματα βροχή» ξεκίνησε στη Λαϊκή Σκηνή η συναυλία της Γλυκερίας. Με τη σπουδαία λαϊκή της φωνή, μας ταξιδεύει «από τον Τσιτσάνη μέχρι τον Καλδάρα», καλώντας τους επισκέπτες να ξεσηκωθούν, να χορέψουν, να τραγουδήσουν, όπως έγινε για αρκετές ώρες. Η Γλυκερία υπενθύμισε τη συμμετοχή της στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, όπως σε αυτά του Περιστερίου και του Ζωγράφου και κάλεσε τον κόσμο να φτιάξει έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων. Ο κόσμος ήταν τόσο πολύς που ήταν δύσκολο να προσεγγίσεις τη Λαϊκή Σκηνή.

Νωρίτερα, μια διαφορετική εκδοχή του ρεμπέτικου απόλαυσαν οι επισκέπτες στη Λαϊκή Σκηνή, με τα τάστα της κιθάρας του Δημήτρη Μυστακίδη, που παρουσίασε το πρόγραμμα «Η κιθάρα στα χρόνια του ρεμπέτικου». Γνωστός για τις μουσικές του «αναζητήσεις» και πιστός στο Φεστιβάλ, ξεσήκωσε νέους και μεγαλύτερους με πασίγνωστα τραγούδια της εργατικής τάξης.

Αντίστοιχα, το βράδυ της Παρασκευής η Λαϊκή Σκηνή του Φεστιβάλ ταξίδεψε τον κόσμο στη λαϊκή παράδοση με ένα αφιέρωμα σε δημοτικά τραγούδια της δουλειάς και μετά η σκυτάλη δόθηκε στον Νίκο Φάκαρο και το ικαριώτικο συγκρότημά του για ένα γλέντι με δεκάδες χορευτικούς κύκλους που κράτησε μέχρι αργά.





Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ