ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Τα λαϊκά προβλήματα στο επίκεντρο της δράσης

Διήμερο παρεμβάσεων για φτηνές αστικές συγκοινωνίες και κινητοποιήσεις ενάντια στη φοροληστεία

...και στο Περιστέρι
...και στο Περιστέρι
Κινητοποιήσεις σε σταθμούς ΜΕΤΡΟ, στάσεις λεωφορείων, αλλά και στο υπουργείο Μεταφορών έκαναν χτες μέλη της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ και Λαϊκές Επιτροπές από συνοικίες της Αθήνας, στο πλαίσιο του δίμηνου δράσης, που θα κορυφωθεί με το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την 1η Νοέμβρη, αλλά και με τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα στις 4 Οκτώβρη.

Κύρια αιτήματα της χτεσινής κινητοποίησης ήταν η μείωση κατά 50% των εισιτηρίων και η δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους, με την κάρτα ανεργίας και το πάσο για μαθητές και φοιτητές. Εξορμήσεις έγιναν στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ Συντάγματος, Αττικής, Ακαδημίας, Πειραιά, Περιστερίου, Αιγάλεω, Αγ. Δημητρίου και στις στάσεις λεωφορείων στην Ακαδημίας. Με τα ίδια αιτήματα, θα γίνει σήμερα Τρίτη 23/9, στις 11 π.μ., κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών, με τη συμμετοχή συνδικάτων, επιτροπών ανέργων, συνταξιουχικών οργανώσεων και νεολαίας.

Ανάλογη κινητοποίηση διοργανώνουν την Πέμπτη 25/9 το ΠΑΜΕ, οι επιτροπές ανέργων και Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης, στις 11 π.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά του ΟΑΣΘ (Παπαναστασίου) με αφορμή την απόφαση για αύξηση της τιμής των εισιτηρίων από την 1η Οκτώβρη. Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου διοργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία ενάντια στη φοροληστεία της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Από την εξόρμηση στο Σύνταγμα...
Από την εξόρμηση στο Σύνταγμα...
Το πρόγραμμα δράσης εμπλουτίζεται με κατά τόπους κινητοποιήσεις, όπως οι παρακάτω:

  • Από τη Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, στις 3/10, αγωνιστική μαζική κινητοποίηση για τα προβλήματα των ανέργων, στις 10 π.μ. στον ΟΑΕΔ.
  • Από τη Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ, συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 25/9, στις 9 π.μ. στα δικαστήρια Χαλκίδας, για τους εργαζόμενους των Τσιμέντων Χαλκίδας. Τη μέρα εκείνη εκδικάζεται η προσφυγή του Σωματείου για την ακύρωση 117 απολύσεων. Επίσης: Στις 3/10, εξόρμηση στα γραφεία ΟΑΕΔ, στις 8/10 κινητοποίηση στη ΔΟΥ Χαλκίδας, στις 15/10, στο Εργατικό Κέντρο, εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Παιδεία και το «νέο» σχολείο και στις 22/10, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας για τα ζητήματα της Υγείας.
  • Από τη Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ: Παράσταση διαμαρτυρίας στις 30/9 στην εφορία για τα χαράτσια και τον ΕΝΦΙΑ.
Αποφάσεις και συσκέψεις για την 1η Νοέμβρη

Νέες αποφάσεις για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα, αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα στις 3 και 4 Οκτώβρη, πήραν το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων Φθιώτιδας, το Σωματείο Μετάλλου Φθιώτιδας, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Φθιώτιδας και η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων της ΠΑΚΟ ΑΕ στη Φθιώτιδα.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων καλεί στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα στις 4 Οκτώβρη με προσυγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου, αλλά και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη.

Οι συνεδριάσεις - συσκέψεις των σωματείων συνεχίζονται με βάση το παρακάτω πρόγραμμα:

Σήμερα, 23/9: Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας (Γενική Συνέλευση), Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας (Γενική Συνέλευση), Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ.

24/9: Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρεωτικής (Γενική Συνέλευση), Εργατικό Κέντρο Νάουσας (σύσκεψη με σωματεία).

25/9: Παράρτημα Λογιστών Πειραιά (Γενική Συνέλευση), Σωματείο ΟΤΑ Π. Φαλήρου (Γενική Συνέλευση).

26/9: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Ν. Χανίων (σύσκεψη).

27/9: Ομοσπονδία Οικοδόμων, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Ν. Αχαΐας.

28/9: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία της περιοχής.

29/9: Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ (Γενική Συνέλευση), Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας (Γενική Συνέλευση), Σωματείο ΝΟΥΝΟΥ Ασπροπύργου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας (Γενική Συνέλευση).

30/9: Ενωση Λογιστών Αθήνας (σύσκεψη ανέργων), Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας (σύσκεψη για την ανεργία).

1/10: Ναυτεργατικά σωματεία (ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ - ΝΑΤ, Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών), Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Αττικής (Γενική Συνέλευση στις 19/10), Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας (Γενική Συνέλευση).

8/10: Σωματείο εργαζομένων «Τasty» (Γενική Συνέλευση)

15/10: Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας (Γενική Συνέλευση).

21/10: Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Γενική Συνέλευση).

Παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων

Κάλεσμα στους συνταξιούχους - μέλη τους να πάρουν μαζικά μέρος στην προετοιμασία της παναττικής συγκέντρωσης που διοργανώνουν στις 2 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ ΟΑΕΕ.

Θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, με κεντρικά αιτήματα: Καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, άμεση επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας για όλους. Στη συγκέντρωση καλεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών, σημειώνοντας: «Αλλο δρόμο δεν έχουμε, παρά το δρόμο του αγώνα. Είμαστε απόμαχοι της δουλειάς και όχι απόμαχοι της ζωής!».

Επίσης, τα Σωματεία της Κρήτης που υπάγονται στις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, καλούν σε παγκρήτια πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στο Ρέθυμνο, στις 2 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Συγκέντρωση των συνταξιούχων θα γίνει και στο Αγρίνιο, την Τετάρτη 22/10, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας.

Κινητοποιήσεις των ΕΒΕ την 1η Οκτώβρη

Για τα χρέη και τις απειλές των κατασχέσεων διαδηλώνουν την 1η Οκτώβρη αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, με κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση που αποφασίζουν Ομοσπονδίες και Ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων θα γίνει στις 9 π.μ., στην Ομόνοια. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η ΟΒΣΑ. Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει την ίδια μέρα διαμαρτυρία στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Βαλαωρίτου 38), στις 9 π.μ., με κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ.

Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ διεκδικούν μεταξύ άλλων: Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ. Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το Δημόσιο και τις τράπεζες. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. «Κούρεμα» των χρεών των αυτοαπασχολούμενων προς τις τράπεζες, από τα δάνεια που έχουν πάρει, με όριο 30% γι' αυτούς που έχουν την επιχείρησή τους, 50% γι' αυτούς που έχουν βάλει λουκέτο και μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ το δάνειο.

Μέρα Διεθνούς Δράσης από την ΠΣΟ

Μέρα Διεθνούς Δράσης ενάντια στην ανεργία διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία στις 3 Οκτώβρη. Η ΠΣΟ καλεί τα συνδικάτα που ανήκουν στη δύναμή της, σε όλες τις χώρες του κόσμου, να οργανώσουν εκείνη τη μέρα δραστηριότητες, απεργίες, διαδηλώσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των ανέργων. Αίτημα των κινητοποιήσεων είναι: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν την ανεργία, μέτρα για την προστασία των ανέργων.

Συγκεντρώσεις στις 3 και 4 Οκτώβρη

Σταθμό στο δίμηνο δράσης αποτελούν οι συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ σε μια σειρά πόλεις στις 3 και 4 Οκτώβρη. Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στις παρακάτω πόλεις:

Αθήνα 4/10, 11 π.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη 4/10, 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Λάρισα 4/10, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος 4/10, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Τρίκαλα 4/10, 12 μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Καρδίτσα 4/10, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαμία 3/10, 7.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου

Γιάννενα 3/10, 7 μ.μ., Δημαρχείο

Αγρίνιο 3/10, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αρτα 3/10, 7 μ.μ., πλατεία Κιλκίς

Πρέβεζα 3/10, 7 μ.μ., Θεοφάνειο

Κέρκυρα 3/10, 6.30 μ.μ., πλατεία Σαρόκο

Ζάκυνθος 4/10, 8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Ηράκλειο 4/10, 12 μ., πλατεία Ελευθερίας

Ρέθυμνο 3/10, 7 μ.μ., Δημαρχείο

Σάμος 3/10, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org