ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελπίδες μόνο για θραύσματα του Παρθενώνα

Ανεξάρτητα από το πάγιο και διαρκές αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής εισηγήθηκε το ειδικό αίτημα για μία κατ' αρχάς επανένωση «αδέσποτων» θραυσμάτων, από το γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα κυρίως που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, με τα γλυπτά που εκτίθενται στην Αθήνα, με βασικό επιχείρημα ότι η επανάκτηση της συνολικής εικόνας ενός γλυπτού, ακόμη και με την προσθήκη ενός μικρού σπασμένου μαρμάρου είναι θέμα, πρώτα απ' όλα, επιστημονικής δεοντολογίας.

Στις προθέσεις μάλιστα του Μουσείου Ακρόπολης είναι η πρόσκληση το φθινόπωρο εκπροσώπων του Βρετανικού Μουσείο, προκειμένου να δουν την έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ώστε να σχηματίσουν τη δική τους άποψη για τη δυνατότητα επανατοποθέτησης θραυσμάτων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στα σημεία από όπου λείπουν.

Λέγοντας «αδέσποτα» θραύσματα, η UNESCO εννοεί όλα τα μικρά κομμάτια που βρίσκονται στο Λονδίνο, όπως για παράδειγμα το πίσω τμήμα του άνω κορμού του Ποσειδώνα από το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα (το πρόσθιο τμήμα εκτίθεται στο Μουσείο Ακρόπολης). Τμήμα του ποδιού μιας Λαπιθίδος που την αρπάζει Κένταυρος από την 12η νότια μετόπη του ναού (η σύνθεση σώζεται σχεδόν ολόκληρη στο Μουσείο Ακρόπολης). Τμήμα του στήθους ενός πολεμιστή που απεικονίζεται στη ζωφόρο, καθώς και άλλα αδέσποτα θραύσματα από κεφάλια γλυπτών, χέρια ή πόδια και πολλά άλλα.

Η 18η Συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες καταγωγής τους πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Παρίσι. Στο σταθερό πάντως αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών, το οποίο παρουσιάσθηκε στη σύνοδο, η εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Πολιτισμού Μπάουερ επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματα της βρετανικής πλευράς, ότι το ζήτημα αυτό εμπίπτει στην αποκλειστική εποπτεία και διαχείριση του Συμβουλίου Διοικητών του Βρετανικού Μουσείου. Από την άλλη, όμως, αποτίμησε θετικά και την ελληνική πρόταση για τρισδιάστατη ψηφιακή σάρωση της ζωφόρου του Παρθενώνα όσον αφορά στα τμήματά της που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ ολοκληρώνεται το φθινόπωρο η ψηφιακή σάρωση των λίθων που βρίσκονται στο Μουσείο Ακρόπολης, ώστε να γίνει η ψηφιακή σύνθεση ολόκληρης της ζωφόρου, προκειμένου να αποκτηθεί ακριβέστερη επιστημονική γνώση.

Θραύσματα, όμως, από τη ζωφόρο του Παρθενώνα βρίσκονται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις: Παρίσι, Βιέννη, Κοπεγχάγη, Μόναχο και Βίρτσμπουργκ.

Αρωμα από Θράκη και Σμύρνη

Χρόνης Αηδονίδης
Χρόνης Αηδονίδης
Μνήμη και παράδοση δίνουν τα χέρια στις 9 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το αθηναϊκό κοινό. Ο μεγάλος δάσκαλος και ερμηνευτής της ελληνικής μουσικής Χρόνης Αηδονίδης, πλαισιωμένος από αυθεντικά παραδοσιακά συγκροτήματα, που θα έρθουν ειδικά για τη συναυλία στην Αθήνα, από την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Θράκη, αλλά και τους μαθητές του, θα μας προσφέρει μια περιήγηση στην ιστορία και τη μουσική παράδοση της Θράκης, στα νανουρίσματα της Μακεδονίας, στους έντονους ρυθμούς του Πόντου και στα Μοιρολόγια της Σμύρνης.

Επί σκηνής επαγγελματίες δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων, αλλά και μια παιδική χορωδία με μικρούς ταλαντούχους χορωδούς ηλικίας πέντε έως δέκα ετών, εκατόν πενήντα συνολικά συντελεστές, οι οποίοι θα συμπράξουν σ' αυτήν την παραγωγή, που θα φέρει το άρωμα της Θράκης, αλλά και της Σμύρνης. Στο πλευρό του Χρόνη Αηδονίδη ο Πέτρος Γαϊτάνος και η Γιώτα Νέγκα.

Ο Χρόνης Αηδονίδης, Θρακιώτης στην καταγωγή, πολλάκις βραβευμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό με παρουσία στην ελληνική δισκογραφία που ξεπερνά τα 60 έτη, (έχει δισκογραφήσει περισσότερα από 450 τραγούδια) έχει πραγματοποιήσει αμέτρητες εμφανίσεις στη χώρα μας, αλλά και ανά τον κόσμο. Εξακολουθεί να επισκέπτεται πολύ συχνά τη Θράκη όπου έχει δημιουργήσει ένα φυτώριο νέων, στους οποίους μεταγγίζει συστηματικά, με τη διδασκαλία του, τη βαθιά γνώση της ερμηνείας του μουσικού αυτού υλικού.

Στη συναυλία της 9ης Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, θα μας ταξιδέψει στις μελωδίες και τους ρυθμούς της Ανατολικής, της Δυτικής και της Βόρειας Θράκης, της Μακεδονίας και της Σμύρνης. Το μουσικό πρόγραμμα της συναυλίας αποτελεί μουσική κατάθεση που αντικατοπτρίζει τη σχέση της Ελλάδας με την Ανατολή και έχει βαθιές ιστορικές ρίζες στο Βυζάντιο. Περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια της δημοτικής μας παράδοσης, τραγούδια της ξενιτιάς, της τάβλας, του γάμου, μοιρολόγια, βυζαντινούς ύμνους. Πρόκειται για μια θεαματική παράσταση γεμάτη κρουστά, έντονους ρυθμούς, τραγούδι και χορό.

Την Παρασκευή 24 Αυγούστου ο Γεράσιμος Ανδρεάτος εμφανίζεται στο λιμάνι της Υδρας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο «Κουντουριώτεια 2012». (Ωρα έναρξης 22:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη).

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, μια σπουδαία φωνή και δυναμική παρουσία εδώ και πολλά χρόνια στις live εμφανίσεις, με πείρα στο λαϊκό πάλκο αλλά και σημαντική θητεία ως ερμηνευτής σπουδαίων δημιουργών, παρουσιάζει στις συναυλίες του μεταξύ άλλων τις μεγάλες επιτυχίες της προσωπικής του δισκογραφίας από τις συνεργασίες του με τον Βαγγέλη Κορακάκη, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον Χρήστο Νικολόπουλο κ.ά., τραγούδια του Ακη Πάνου αλλά και τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο του με τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδόπουλο με τίτλο «Ψυχή που δεν αμάρτησε ποτέ της δεν αγιάζει».

Μαζί του στην ερμηνεία η Ειρήνη Τουμπάκη που έχει ήδη συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες (Παντελής Θαλασσινός, Μπάμπης Τσέρτος, Πέτρος Βαγιόπουλος, Πέτρος Δουρδουμπάκης κ.ά.).

Το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει το Σάββατο, στο Θέατρο Παπάγου, την κωμωδία του Μολιέρου «Γιατρός με το στανιό», σε σκηνοθεσία και ελεύθερη απόδοση του Κώστα Τσιάνου. Σκηνογραφική επιμέλεια Γιάννη Πέτρου, μουσική επιμέλεια Σπύρου Καβαλλιεράτου και ενδυματολογική Ρίκης Τσικαρδώνη. Παίζουν: Σταύρος Νικολαΐδης, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Ελένη Ουζουνίδου, Βασίλης Γιαβρής, Αννα Γκλέτσου, Ιωάννα Δημακοπούλου, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Χάρης Φλέουρας.

«Το μεγάλο μας τσίρκο» στην Κρήτη

«Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη που παρουσιάζει, το ΚΘΒΕ και το «Ακροπόλ», στο πλαίσιο της περιοδείας του, θα βρίσκεται, σήμερα στο Ρέθυμνο, αύριο και το Σάββατο στο Ηράκλειο, στο Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης» και στις 26 και 27/8, στα Χανιά, στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου. Μουσική - διεύθυνση ορχήστρας: Σταύρος Ξαρχάκος. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Μαρίνα Ασλάνογλου, Τάσος Νούσιας, Κική Μπάκα, Δημήτρης Μορφακίδης, Γιάννης Καραμφίλης, Αλέξανδρος Τσακίρης κ.ά. Τραγουδιστής: Ζαχαρίας Καρούνης.

Το έργο αφορά στην πολιτική και κοινωνική Ιστορία της Ελλάδας. Με τραγούδια, σατιρικά, αλλά και δραματικά στιγμιότυπα, διατρέχει σημαντικές στιγμές της ελληνικής Ιστορίας. Η τουρκοκρατία, οι μηχανορραφίες και τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων σε βάρος του ελληνικού λαού, η Επανάσταση του 1821, το παλάτι του Οθωνα, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο Ελληνοαλβανικός πόλεμος είναι οι βασικοί σταθμοί της ιστορικής πορείας που περιγράφει το έργο.

Η Σαβίνα Γιαννάτου συναντά, αύριο, στη σκηνή την πιανίστα και ερμηνεύτρια Ευγενία Καρλαύτη, στον αύλιο χώρο της μουσικής σκηνής «ΑΣΤΡΑΙΟΣ» στην Κεφαλονιά, σε ένα μουσικό διάλογο δύο φωνών, μέσα από διαφορετικά μουσικά είδη, σε απρόβλεπτους συνδυασμούς. H Σαβίνα Γιαννάτου και η Ευγενία Καρλαύτη συνδιαλέγονται με διαχρονικά jazz standarts και παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες χώρες του κόσμου. Τζαζ συγχορδίες αναμειγνύονται στα τραγούδια της Καραϊβικής ή της Κάτω Ιταλίας και τραγούδια σπουδαίων διεθνών δημιουργών διαδέχονται αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και της Λένας Πλάτωνος, που αντιμετωπίζονται ατμοσφαιρικά και προσωπικά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ