ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Το κανόνι και τ' αηδόνι...

«Ο αληθινός φασισμός»
«Ο αληθινός φασισμός»
Κινηματογραφική βδομάδα με λίγες νέες διανομές στις αίθουσες, αλλά πολλές αξιόλογες προβολές και ένα μοναδικό αφιέρωμα στην «Ταινιοθήκη».

Η επανέκδοση της βδομάδας είναι μια σκληρή ιστορία μοναξιάς, αυτοκαταστροφής αλλά και αγάπης άνευ όρων. Ο Μπεν, στο «Αφήνοντας το Λας Βέγκας» του Μάικ Φίγκις, είναι ένας αλκοολικός που έχει παραιτηθεί από τη ζωή και πηγαίνει στο Λας Βέγκας με απώτερο στόχο να αυτοκτονήσει πίνοντας αλκοόλ, μέσα σε τέσσερις βδομάδες... όταν γνωρίζει την Σέρα που τον αποδέχεται και τον αγαπάει όπως ακριβώς είναι... Η ταινία στηρίχτηκε στη νουβέλα του Τζον Ο' Μπράιεν και έδωσε στον Νίκολας Κέιτζ το Οσκαρ ερμηνείας εκείνης της χρονιάς, γιατί είναι απλά συγκλονιστικός.

Στην «Αγέλη Προβάτων» του Δημήτρη Κανελλόπουλου η ιστορία περιστρέφεται γύρω από μια ομάδα οφειλετών, που έρχεται αντιμέτωπη με τους μπράβους ενός επαρχιακού τοκογλύφου και πραγματεύεται κύρια τη «συνοχή» ή όχι της ομάδας μπροστά στη δύσκολη συγκυρία. Με προφανή τα στοιχεία νεο-γουέστερν, θέτει το ερώτημα εάν η «αγέλη» των οφειλετών αποτελείται από «πρόβατα» ή από «λύκους». Εκεί όμως δυστυχώς εξαντλείται και το διακύβευμά της... Από το καστ ξεχωρίζει ο Δ. Λάλος, ενώ είναι αξιόλογη δουλειά τόσο σκηνοθετικά (είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Δημήτρη Κανελλόπουλου) όσο και τεχνικά.

***


Στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Ετους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του, η «Ταινιοθήκη της Ελλάδος» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ετοίμασε ένα αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Ιάκωβο Καμπανέλλη, προβάλλοντας ταινίες που είτε σκηνοθέτησε, είτε έγραψε το σενάριο, είτε στηρίχτηκαν σε προηγούμενο έργο του. Στο πλαίσιο του αφιερώματος που ξεκινά σήμερα 23/6 και τελειώνει στις 28/6, θα προβληθούν οι ταινίες «Το κανόνι και τ' αηδόνι» (1968), που σκηνοθέτησε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σε συνεργασία με τον αδερφό του Γιώργο Καμπανέλλη, «Στέλλα» (1955) του Μιχάλη Κακογιάννη (βασισμένο στο θεατρικό του έργο «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια»), «Η αρπαγή της Περσεφόνης» (1956) του Γρηγόρη Γρηγορίου, «Οι άσσοι του γηπέδου - Κυριακάτικοι ήρωες» (1956) του Βασίλη Γεωργιάδη, «Το αμαξάκι» (1957) του Ντίνου Δημόπουλου, «Η λίμνη των πόθων» (1958) του Γιώργου Ζερβού, «Το ποτάμι» (1959) του Νίκου Κούνδουρου, «H έβδομη μέρα της δημιουργίας» (1966) του Βασίλη Γεωργιάδη (βασισμένο στο θεατρικό του έργο), «Με τη λάμψη στα μάτια» (1966) του Πάνου Γλυκοφρύδη και το ντοκιμαντέρ «Το μονόγραμμα: Ιάκωβος Καμπανέλλης» σε σκηνοθεσία της Ηρώς Σγουράκη. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αφιέρωμα, τις μέρες και ώρες προβολών στην ιστοσελίδα της «Ταινιοθήκης» (http://www.tainiothiki.gr/el/ekdiloseis/arxeio-ekdiloseon/1193-o-kinimatografiko-kampanellis).

***

Στον κινηματογράφο «Ριβιέρα» θα προβληθούν 4 σπουδαίες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, την τελευταία Δευτέρα κάθε μήνα. Ετσι αυτήν τη Δευτέρα 27/6 θα προβληθεί το «Μπάρι Λίντον» (1975) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Η ταινία βασίζεται στην κλασική νουβέλα του Ουίλιαμ Θάκερι και μας μεταφέρει στο 18ο αιώνα, σκιαγραφώντας το ψυχολογικό πορτρέτο του Μπάρι Λίντον, ενός Ιρλανδού καιροσκόπου, που το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η ένταξή του στους κόλπους της αγγλικής αριστοκρατίας.

Με αφορμή την ιστορική επέτειο συμπλήρωσης 81 χρόνων από την έναρξη της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα, ο κινηματογράφος «STUDIO new star art cinema» θα προβάλει, από σήμερα Πέμπτη έως και την Τετάρτη 29 Ιούνη, 7 σπουδαίες ταινίες του σοβιετικού κινηματογράφου. «Το Φρούριο Μπρεστ» του Αλεξάντερ Κοττ, «Οταν περνούν οι γερανοί» του Μιχαήλ Καλατόζοφ, «Η Μπαλάντα του Στρατιώτη» του Γκριγκόρι Τσουχράι, «Ελα να Δεις» του Ελεμ Κλίμοφ, «Ο Πατέρας του Στρατιώτη» του Ρέζο Σκέιντζε, «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν» του Αντρέι Ταρκόφσκι και «Ο Αληθινός Φασισμός» του Μιχαήλ Ρομ.

Ενώ για τους σινεφίλ της Θεσσαλονίκης το Σινεμά με Θέα από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει για 8η χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στις 27-28-29/6 θα προβληθεί η υπέροχη ταινία «Ενας θρίαμβος» του Εμανουέλ Κρουκόλ στην οροφή του κτιρίου Μ2. Ο Ετιέν, ένας άνεργος ηθοποιός, δουλεύει ως υπεύθυνος ενός θεατρικού εργαστηρίου σε μια φυλακή, όπου μαζεύει έναν ασυνήθιστο θίασο από κατάδικους, για να ανεβάσουν το διάσημο έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό». Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Σουηδού ηθοποιού και σκηνοθέτη Jan Jοnson το 1985.

O Δημοτικός Κινητός Κινηματογράφος Πάτρας πραγματοποιεί κινηματογραφικές προβολές για παιδιά και νέους σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για νέους και παιδιά με πολύ αξιόλογες ταινίες. Το «ταξίδι» συνεχίζεται στις γειτονιές της Πάτρας για 6η συνεχή χρονιά, στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου και στο Νότιο Πάρκο. Σήμερα Πέμπτη, στις 21.30 στον χώρο της «Ιχθυόσκαλας» στο Νότιο Πάρκο θα προβληθεί η ταινία του Ολλανδού Γιόχαν Τίμερς, «Fight Girl», ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα παρουσιαστεί η ταινία «Οσκαρ και Λίλι» του Αρας Ριαχί την Τρίτη 28/6 στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο στις 21.30 και την ίδια ώρα την Κυριακή 3/7 στο Νότιο Πάρκο - «Ιχθυόσκαλα».


Π. Α.


Για δεύτερη χρονιά «Προμηθέας Δεσμώτης»

Το Θέατρο «Πορεία», σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, παρουσιάζει για δεύτερη συνεχή καλοκαιρινή περίοδο τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ρόλο του Προμηθέα. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε επιλεγμένα φεστιβάλ και θέατρα στην Αττική, στην περιφέρεια και στην Κύπρο.

Στην τραγωδία ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα στο να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Διός. Πρόκειται για μία σπαρακτική επίκληση του πάσχοντος θεού για τον άνθρωπο, μία επίκληση ενιαία, με συνεχή κλιμάκωση από την αρχή έως το τέλος. Ενας ασταμάτητος αγώνας κατά της δύναμης της εξουσίας...

Διανομή: Προμηθέας: Γιάννης Στάνκογλου. Κράτος: Αρης Μπινιάρης. Βία / Ακόλουθος Ωκεανού & Ερμή: Κωνσταντίνος Γεωργαλής. Ηφαιστος / Ακόλουθος Ωκεανού & Ερμή: Δαυίδ Μαλτέζε. Ωκεανός: Αλέκος Συσσοβίτης. Ιώ: Νάνσυ Μπούκλη. Ερμής: Ιωάννης Παπαζήσης. Ακόλουθοι Κράτους και Βίας: Κατερίνα Δημάτη, Γρηγορία Μεθενίτη.

Χoρός (αλφαβητικά): Δήμητρα Βήττα, Ελένη Βλάχου, Φιόνα Γεωργιάδη, Κατερίνα Δημάτη, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Δάφνη Νικητάκη, Γρηγορία Μεθενίτη, Αλεξία Σαπρανίδου, Θάλεια Σταματέλου. Μουσικός επί σκηνής: Σταμάτης Φουσέκης.

Η περιοδεία: 2/7 και 3/7 Ηράκλειο (Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης»), 4/7 και 5/7 Χανιά (Θέατρο Ανατολικής Τάφρου), 11/7 Πετρούπολη (Θέατρο Πέτρας), 13/7 Βόλος (Ανοιχτό Θέατρο Νέας Ιωνίας), 14/7 Λάρισα (Δημοτικό Κηποθέατρο «Αλκαζάρ»), 15/7 Τρίκαλα (Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο - Φρούριο), 16/7 Αρχαίο Θέατρο Δίου, 26/7 Ανοιχτό Θέατρο Ορεστιάδας, 27/7 Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, 29/7 Αμφιθέατρο Σίβηρης - Κασσάνδρα, 30/7 Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών, 2/8 Γιάννενα (Υπαίθριο Θέατρο ΕΗΜ - Φρόντζου), 3/8 Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης, 4/8 Πρέβεζα (Δημοτικό Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος»), 5/8 Ανοιχτό Θέατρο Δήμου Λευκάδας, 8/8 Θέατρο Πάρκου Πάρου, 21/8 Θέατρο Κάστρου Καλαμάτας, 22/8 Αρχαία Ηλιδα, 23/8 Θέατρο «Γ. Παππάς» Αιγίου, 27/8 Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, 31/8 Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη, 3/9 Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης, 8/9 Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων, 9/9 Θέατρο Μοσχοποδίου στη Θήβα, 12/9 Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής», 13/9 Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά, 14/9 Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» στα Βριλήσσια, 16/9 Κατράκειο Θέατρο στη Νίκαια, 17/9 και 18/9 Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου, 19/9 Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στον Βύρωνα.


ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέες απαγορεύσεις σε καλλιτέχνες και έργα «ρωσικής υπηκοότητας»

Ο ΠΜΣ καλεί τους ανθρώπους του Πολιτισμού να καταδικάσουν το πογκρόμ σε βάρος των καλλιτεχνών και της Τέχνης

Αλλο ένα επεισόδιο στο σερί επιβολής κυρώσεων και απαγορεύσεων σε έργα Τέχνης και καλλιτέχνες, στο πλαίσιο της εργαλειοποίησης της Τέχνης και του Πολιτισμού για τις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες, με το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας να υπερψηφίζει δύο απαράδεκτα νομοσχέδια με τα οποία επιβάλλονται απαγορεύσεις, αυτήν τη φορά, στα έργα Ρώσων συγγραφέων και συνθετών.

Σύμφωνα με αυτά, απαγορεύεται η έκδοση βιβλίων Ρώσων συγγραφέων, εκτός κι αν αυτοί λάβουν την ουκρανική υπηκοότητα. Παράλληλα, απαγορεύεται η μουσική Ρώσων συνθετών στα ΜΜΕ και τις δημόσιες μεταφορές, ενώ αυξάνεται το ποσοστό των έργων σε ουκρανική γλώσσα και της ουκρανικής μουσικής που θα προβάλλονται από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο... Η απαγόρευση αφορά τους καλλιτέχνες που είχαν τη ρωσική υπηκοότητα μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991 και δεν μπορεί παρά να μας θυμίσει την εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα πριν από το '91, όταν οι λαοί ζούσαν αδελφωμένοι και εργάζονταν από κοινού για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ...

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη και επικίνδυνη ενέργεια η οποία θέτει την υπηκοότητα ως τεκμήριο ενοχής και μάλιστα ως απόλυτο κριτήριο», σχολιάζει σχετικά ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), συμπληρώνοντας πως «με ένα απαράδεκτο άλμα λογικής, όποιος συγγραφέας ή συνθέτης έχει ρωσική υπηκοότητα θεωρείται αυτομάτως συνένοχος στην απαράδεκτη ρωσική εισβολή και επιπλέον τα έργα του στοχεύουν στη "συντριβή της ουκρανικής ταυτότητας"».

«Με την υπερψήφιση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων παίρνει με τον πιο επίσημο τρόπο σάρκα και οστά το πογκρόμ σε βάρος καλλιτεχνών και ανθρώπων του πνεύματος, μια εξέλιξη που προαναγγέλθηκε από τις διώξεις σε βάρος καλλιτεχνών οι οποίοι αρνήθηκαν να πάρουν θέση υπέρ της μιας ή της άλλης εμπόλεμης πλευράς. Και είναι σίγουρο πως είμαστε ακόμα στην αρχή, καθώς τα στρατιωτικά επιτελεία των αντιμαχόμενων πλευρών προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για πόλεμο διαρκείας», τονίζει ακόμα ο ΠΜΣ και, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει:

«Καταδικάζουμε την προσπάθεια να δηλητηριαστούν οι λαοί με το μίσος του εθνικισμού και του φασισμού. Εκφράζουμε για ακόμα μια φορά την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους λαούς και των δύο χωρών, και της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Καλούμε σε δυνάμωμα της κοινής πάλης των λαών απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην απαράδεκτη ρωσική εισβολή αλλά και στην πολιτική ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που οξύνουν την αντιπαράθεση με τη Ρωσία με επίδικο το ξαναμοίρασμα συνόρων, αγορών και σφαιρών επιρροής. Ειδικά στη χώρα μας να δυναμώσει η πάλη για άμεση απεμπλοκή από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να σταματήσει κάθε είδους στήριξη προς το αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι.

Καλούμε ειδικά τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του Πολιτισμού στη χώρα μας να καταδικάσουν το πογκρόμ σε βάρος των καλλιτεχνών και της Τέχνης, την προσπάθεια υποβιβασμού της Τέχνης σε όπλο "πολιτιστικής διπλωματίας" σύμφωνα με την ορολογία της ΕΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ